Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Monarch, są dobre trawy u Kiepenkerla i w Barenbrug. Kosztują, owszem, ale masz gwarancję jakości. Nie kupuj byle czego.

U mnie większość trawnika jest niestety właśnie z wysiewu takiego czegoś jak ty szukasz. Ale mam kawałek wysiany nasionami Barenbrug i nie ma porównania. O obie części trawnika nie dbam tak samo. Barenbrug po paru latach jest ciągle ładny, a reszta do wymiany

Elfir

W zaprojektowanym przez Ciebie ogrodzie mam przy tarasie magnolię kobus. Ma osłonić niezadaszoną cześć tarasu od słońca w drugiej części dnia (pd-zach.).

I teraz mam problem, bo wyczytałam, że ona jeżeli jest z siewu to zakwitnie dopiero po 10-15 latach. A rozmnażanej wegetatywnie w ogóle nie mogę znaleźć. Chciałam kupić drzewko ok 2-2,5, ale widzę, że szanse marne. I teraz pytania czy wiesz może gdzie można kupić magnolię, która będzie szczepiona? Ewentualnie czy mogę zastąpić ją inną odmianą i jaką?

Przyznam, że trochę boję się tych 10metrów do których dorasta, jak również szerokości korony którą osiągnie. Nie wiem czy nie wejdzie mi na taras

zasadniczo zadarniacze stosuje się na dużych powierzchniach i one mają dawać tylko tło, dlatego stosuje się je w dużej masie.

Na pierwszym zdjęciu prawdopodobnie Carex morrowii 'Silver Sceptre', ale słabo widać. Może też być Carex comans.

Na drugim zdjęciu trawka prawdopodobnie niedostępna w Pl Carex appalachica, ale podobne sa inne turzyce np. Carex umbrosa, Carex divulsa (w cieniu)

Dzięki Elfir :yes: To ogród kiedyś rekomendowany przez Ciebie jeżeli chodzi o kompozycje z klonami.. Jakieś sto lat temu wysyłałaś linki. Znalazłam jeszcze jedno ujęcie tego klona w całości, więc to chyba faktycznie taka trawa:

stringio.jpg?1414562675

Ja mam takiego klona i tak się wybarwia, myślisz, że ta trawa fajnie się skomponuje kolorystycznie, czy iść w inne kolory?

img_0343.jpg

acer-palmatum-tsuma-gaki--308-p.jpg

http://plants.oaklandnursery.com/Content/Images/Photos/H220-24.jpg

na dosiewki uzywa się zawsze identycznej odmiany jaka została uzyta na trawniku.

Eflir, jeszcze w sprawie trawy piszę, tzn. dosiewki. Ta moja trawa do AgroLand - DIANA o składzie:

Kostrzewa czerwona 10%

Kostrzewa czerwona 15%

Kostrzewa czerwona 15%

Kostrzewa czerwona 12%

Kostrzewa czerwona 10%

Kostrzewa czerwona 5%

Życica trwała 25%

Wiechlina łąkowa 8%

https://www.kwiateo.pl/trawa-diana-10kg-nasiona-trawy-agroland-dekoracyjna-sportowa/

Nie pamiętam o co chodziło, ale finalnie mówiłaś, że to nie do końca dobry skład (u mnie trawnik w zasadzie jest dekoracyjny, lekko sportowy ewentualnie).

Zastanawiam się, czy do dosiewki nie użyć z tej samej firmy, ale lepszą trawę AgroLand - ATOL o składzie:

Życica trwała 15%

Życica trwała 15%

Życica trwała 10%

Życica trwała 5%

Życica trwała 5%

Kostrzewa czerwona 20%

Kostrzewa czerwona 5%

Kostrzewa czerwona 5%

Wiechlina łąkowa 5%

Wiechlina łąkowa 15%

https://www.kwiateo.pl/trawa-atol-10kg-nasiona-trawy-dekoracyjno-sportowa-exclusive-green-agroland.html

I jeszcze jedno, jak przeliczać ilość kg potrzebnych do dosiewki? Dzielić zapotrzebowanie przez pół ?

Witam

Chciałabym przy ogrodzeniu posadzić kilka tamaryszków i prowadzić je w przyszłości jako drzewa z jednym pniem, bo obawiam się, że jako krzew zajmą za dużo miejsca na szerokość. W związku z tym mam dwa pytania:

1.W jakiej odległości od siebie je sadzić?

2. czy dobrym pomysłem jest posadzenie przed nimi trzcinnika ostrokwiatowego??? Czy może lepiej w tym samym rzędzie??

Chyba, że te tamaryszki to kiepski pomysł ? Może coś innego na piaszczystą glebę, co się tak nie rozrasta, a zasłoni??

Eflir, jeszcze w sprawie trawy piszę, tzn. dosiewki. Ta moja trawa do AgroLand - DIANA o składzie:

Kostrzewa czerwona(...)

Nie pamiętam o co chodziło, ale finalnie mówiłaś, że to nie do końca dobry skład (u mnie trawnik w zasadzie jest dekoracyjny, lekko sportowy ewentualnie).

Tam jest problem, że nie ma odmian podanych. Więc nie wiadomo do końca czego się spodziewać.

Nie ma sensu zmieniać mieszanki, bo nowa też nie jest opisana, a z życicą róznie bywa..

Witam

Chciałabym przy ogrodzeniu posadzić kilka tamaryszków i prowadzić je w przyszłości jako drzewa z jednym pniem, bo obawiam się, że jako krzew zajmą za dużo miejsca na szerokość. W związku z tym mam dwa pytania:

1.W jakiej odległości od siebie je sadzić?

2. czy dobrym pomysłem jest posadzenie przed nimi trzcinnika ostrokwiatowego??? Czy może lepiej w tym samym rzędzie??

Chyba, że te tamaryszki to kiepski pomysł ? Może coś innego na piaszczystą glebę, co się tak nie rozrasta, a zasłoni??

1. W takiej, jakie te drzewa chcesz mieć. Korona będzie miała 2-3 m średnicy. Chyba, że będzie jeszcze bardziej cięta.

Tamaryszki na początku trudno "zmusić" do tworzenia jednego pnia - warto prowadzić wybrany pęd przy paliku..

2. trzcinnik będzie bardzo wysoki i trzeba będzie bardzo wysoko podnosić koronę tamaryszka, by nie przeszkadzała.

Można rząd trzcinnika a przed nim tamaryszki podsadzone niższymi trawami ozdobnymi.

Na piaski możesz posadzić też śliwę wiśniowa Pissardii czy Świdośliwę.

problem z trawami jest taki, ze je się ścina więc jakiś miesiąc -półtora nic nie ma.

Sa tez niższe odmiany trzcinników.

A dlaczego chcesz zrezygnowąc z tamaryszka? Nie napisałam, ze to zły pomysł, tylko że trochę pracy wymaga.