pestka56 30.04.2018 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2018 super U mnie wysiewają się co najwyżej brzozy, klony, dęby i berberysy. Wiewióry zasadziły na nieużywanej drodze za moim płotem orzechy włoskie "skradzione" z mojego orzecha. Te przesadziliśmy do ogrodu. Poza tym pewnie dzięki sójkom pojawiły się na sąsiedniej działce bordowolistne leszczczyny. U mnie rośnie krzew mateczny Przy okazji... pryskałam chwastoxem wokół płotu i widzę, że kilka tych leszczynowych siewek zwinęło liście. Zabiłam je? one mają po 70-100 cm wysokości, ale to bardziej patyki nie rozkrzewione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.04.2018 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2018 jak zaleciało na liście to na pewno uszkodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 30.04.2018 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2018 Szlag by to Ale może nie zabiło całkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.04.2018 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2018 prawdopodobnie nie. Krzewy wymagają silniejszych dawek niż zwykłe zielne chwasty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 30.04.2018 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2018 Miód na moje serce lejesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ccl 30.04.2018 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2018 Octem w stosunku 1:10 nie powinno zaszkodzić, może było za ciepło, woda odparowała zbyt szybko i poparzyło listki. Warto dodać jeszcze mydło i wywar z piołunu, i czosnku(zalać ząbek wrzątkiem i do ostudzenia) Popryskać wieczorem wszystko ginie i ucieka. No niestety w takim razie i stężenie było za wysokie i pora zbyt gorąca. Pytanie co teraz, to jeszcze odbije czy już stracone? A jak stracone to czy chociaż za rok będzie dobrze czy to już całkiem do wykopania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.04.2018 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2018 prawdopodobnie odbije. Ja octem zwalczałam chwasty, ale tylko paliło liście. Odbijało od korzeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 30.04.2018 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2018 Trochę czytałam, o tych DIY metodach zwalczania chwastów: soda, ocet, jakiś frymuśne mieszanki. Wszystko podobno wypala chwasty, ale tak naprawdę tylko uszkadza to co na wierzchu. Skórka za wyprawkę. Każdy się nabiera, a potem wraca do usuwania chwastów ręcznie, a jak się nie da inacze to herbicydami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 01.05.2018 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2018 Elfir co myślisz o tym nawozie? Hydrocomplex. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.05.2018 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2018 jest od Yara Milla, czyli znanego producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 01.05.2018 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2018 Elfir, mam dwa pytania o trawy. Jakie jest najlepsze stanowisko dla trawy: hakonechloa macra 'All Gold' ? I jakie trawy ozdobne będą dobre do cienia i pasujące do tego typu rabaty leśnej? http://1.bp.blogspot.com/-EM2QXgZxRVA/VVhbT89Y_PI/AAAAAAAABOI/kh72QVF3c_U/s1600/P1010523.JPG Chciałabym obsadzić mniej więcej w ten sposób brzozy... http://i1372.photobucket.com/albums/ag337/basia_krk/IMG_0103_zpsyar2goy6.jpg http://www.gardenidea.pl/realizacje/dom03.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.05.2018 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2018 W cieniu rośnie np. kłosownica leśna. poza tym wiele turzyc - Morrowa, cienista, wiosenna, itd. Do tego kosmatki a w świetlistym cieniu śmiałek darniowy. A z mniejszych traw: prosownica rozpierzchła perłówka zwisła: Z perłówką jest o tyle kłopot, że to trawka niezwykle subtelnej urody, którą najlepiej podziwiać z bliska. Łatwo ją stłamsić bardziej widowiskową rośliną. Allgold będzie trudna do kompozycji, bo jaskrawa. Jeśli planujesz białe kwiaty, to ona ci je przytłumi. Moim zdaniem ta trawa wymaga jednolitego zielonego tła i przeplatania z niebieskimi hostami. Ewentualnie celowo jaskrawa kompozycja w stylu "ogrodowiska" to Allgold + żurawki o czerwonych liściach (np. Berry Smoothie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 02.05.2018 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2018 Dziękuję Elfir. Poszukam tych traw, które polecasz. Kłosownicy i kosmatki wydaje mi się, że nigdy nie widziałam w "moich" szkółkach. Na pewno było wiele odmian turzyc. Może akurat będą te, które opisałaś. Na pewno były:- Turzyca oszimska Everillo,- Turzyca oszimska Everlime.One nadają się do cienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.05.2018 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2018 tak, ale w pełnym cieniu słabiej się wybarwią.Problem w tym, że centra ogrodnicze mają właśnie takie jaskrawe trawy, z których ciężko zrobić tło. Trawy kupuj w necie. A obejrzysz w ogrodzie botanicznym pewnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 02.05.2018 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2018 OK Co do All Gold planuję ją na inną rabatę (nie do rabaty leśnej), z kulami bukszpanowymi, rabata przez pół dnia słoneczna. Chodziło mi bardziej o to, czy wytrzyma takie nasłonecznienie? Żurawka Berry Smoothie - piękna! Faktycznie fajnie by pasowała do kompozycji. Problem w szkółkach znów jest taki, że są żurawki, ogromne ilości, ale mało która opisana jaki to rodzaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.05.2018 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2018 wytrzyma Piszesz o szkółkach czy centrach ogrodniczych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 03.05.2018 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2018 (edytowane) No to jestem już spokojniejsza Mówię o szkółkach w Krakowie.. Mam kilka swoich ulubionych i akurat w każdej z nich taka sama sytuacja z żurawkami.. Pytanie o hosty. Jaki host ma tak mocno fioletowe kwiaty? http://bi.gazeta.pl/im/56/2b/13/z20100182Q,-b-wiosna---b--Funkia-budzi-sie-w-kwietniu--Pojawi.jpg Trzmielina Fortune'a 'Emerald'n'Gold' + hosty -> jaką wybrać kolorystykę liści hostów, aby to się ładnie komponowało? Czy iść w podobną, czy bardziej w kontrast? http://www.mojpieknyogrod.pl/gfx/00/01/34/c8/image-06xq2k1_jpg/thumb_560x800_10.jpg Dodam tylko, że ta plama hostów podejdzie także dość mocno pod moje hortensje kosmate, więc nie wiem jak z kolorem kwiatów hostów? Czy iść w biały, czy w fioletowy? http://www.ogrodkroton.pl/zdjecia/hortemiekowww.JPG PS. Zakupiłam polecane przez Ciebie hosty Guacmole, pięknie i szybko się rozrastają. Czekam na kwiaty Edytowane 3 Maja 2018 przez Basia_KRK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.05.2018 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2018 (edytowane) Podejrzewam, że zdjęcie funkii jest poprawione w photoshopie. Normalnie maja jasnolawendowe kwiaty. Ciemniejsze mogą mieć odmiany z krzyżówek Hosta lancifolia np. "Golden tiara","Platinium Tiara", "Stiletto", Grand Slam" Kolorystyka - Kiedy byłam początkującym projektantem, lubowałam się w jaskrawych zestawieniach. W łatwy sposób można było uzyskać efekt podobający się klientowi. Ale wyrosłam z tego. Jaskrawe zestawienia tworzą Disneyland, a nie naśladującą naturę oazę. Sprawdza się w małych ogródkach w mieście, zwartej zabudowie, gdzie trzeba odwracać uwagę od sąsiednich budynków, połaci bruków ostrymi akcentami. Ale nie w sytuacji gdy działka otwiera się na krajobraz (lasy, pola, ścianę drzew). Nie unikam kolorów, ale tonuję je dużymi plamami zieloności. Wolę chłodne zestawienie biało- zielony niż żółto-zielone. Zbyt ostre kontrasty w nadmiarze meczą wzrok zamiast relaksować. Więc sama musisz sobie odpowiedzieć, czy do tej trzmieliny będzie Tobie pasować coś pstrokatego, zielonego czy niebieskawego. Na zdjęciu jest prawdopodobnie funkia "Cathedral Window". Ale tyle jest setek odmian, że głowy nie daję. Edytowane 3 Maja 2018 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 03.05.2018 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2018 Ja bym posadziła niebieskie funkie, albo o gładkich zielonych liściach. I wolałabym w zestawieniu z nimi trzmielinę 'Harlekin' o drobnych listkach z dużą ilością białego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 05.05.2018 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2018 Elfir, Pestko, no to teraz dałyście mi do myślenia.. Wydaje mi się, że właśnie jestem w fazie kiedy coraz mniej podobają mi się takie jaskrawe połączenia i kontrasty.. Od kilku miesięcy wczytuje się w książki Johna Brookes'a i widzę, jak zmienia mi się podejście do zestawiania roślin.. Tak jak piszesz Elfir, takie połączenia dają natychmiastowy efekt, ale po pewnym czasie stają się męczące.. Trochę mi szkoda roślin, które kiedyś zakupiłam, dlatego próbuję je jakoś wkomponować, mniej lub bardziej udanie, tak jak np. w przypadku trzmieliny Emerald'n'gold.. i chyba faktycznie lepiej do niej dobrać coś stonowanego, ale zarazem coś, co mi rozjaśni dość ciemną leśną rabatę pod sosnami.. Wstępnie myślałam o takim połączeniu, oczywiście tylko jeden rodzaj hostów, z żółtymi liśćmi: http://vvvintagemaps.com/wp-content/uploads/2018/04/iris-variety-of-hosta-gold-euonymus-and-day-lilies-make-a-nice-shady-our-garden-design-with-ground-cover-yellow-varigated-daylilies.jpg http://2.bp.blogspot.com/-P4i61_MMfXs/T6nZzlkLdNI/AAAAAAAABU0/YaUBQJYtaKw/s1600/DSC_0306.JPG Ale może rzeczywiście ładniej będzie coś takiego skomponować - duża plama takich hostów + te moje trzmieliny: http://c8.alamy.com/comp/ER6N23/plant-with-decorative-and-ornamental-foliage-hostaeuonymus-fortunei-ER6N23.jpg Elfir czy taką hostę znajdę w wersji białej i pachnącej ? Na jakich stronach szukać? Mój ulubiony sklep (http://funkia.pl) przestał funkcjonować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts