Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witaj Elfir.

Ja mam taki bardziej przyziemny problem dot nawożenia trawnika siewnikiem gardena. Mimo natychmiastowego obfitego podlania po nawozeniu za kazdym razem przypala trawe w śladach po kółkach. Problem pojawia sie po kilku dniach i utrzymuje mimo kilku koszeń. Czy zmiana siewnika rozwiaze problem ? Polecisz jakiś ?

Dziękuję i pozdrawiam.

Dawno nie nawoziłam trawnika :( ale na początku zakładałam pojemnik (po Pożegnaniu z Kretem) na wąż do podlewania i spryskiwałam nawozem w płynie. Niestety nie pamiętam co to było, ale jakiś koncentrat. Było szybko i żadne plamy się nie robiły.

Coś zaczęło się dziać z moim orzechem ...

Proszę o opinię co to i radę jak z tym walczyć.

Zdjęcie trochę nie bardzo ale chyba da się zobaczyć - zbrązowienia na liściach i ich zwijanie się w rulon - jak by poparzenie.

Orzech 1.jpg

Orzech 2.jpg

Edytowane przez q-bis

W środku nic nie ma. Liść porażony wygląda jak spalony i roztarty na dłoni dosłownie rozsypuje się na czarny popiół....

Wykluczam chemię, pryskałem w tym roku tylko na mszycie i to 30 m od orzecha.

Czy to możliwe, że to jednak od jakiegoś języka mrozu ? Nowe doświadczenie ...

Witaj Elfir,

mam pytanie jakie rośliny polecasz do stworzenia żywopłotu. Nie chcę mieć w swoim ogrodzie ani jednej tuji, myślałam o krzewach liściastych.

Żywopłot będzie od strony południowej, przy szutrowej drodze, gdzie bardzo łatwo unosi się pył po przejechaniu czegokolwiek :mad:

Myślałam o posadzeniu tam pęcherznic. Tylko teraz jakie zrobić odstępy między nimi i czy posadzić je może w dwóch rzędach, żeby trochę szybciej zagęścić

ten żywopłot.

Może obok pęcherznic jakieś inne krzewy?

I jeszcze jedna prośba, na swoim terenie mam jeszcze hydrant, który musi być ogólnie dostępny, chciałabym tam posadzić jakąś roślinkę zadarniającą, bo

trawnik się tam nie sprawdza- trudności z koszeniem.

Bardzo dziękuje :):)

W środku nic nie ma. Liść porażony wygląda jak spalony i roztarty na dłoni dosłownie rozsypuje się na czarny popiół....

Wykluczam chemię, pryskałem w tym roku tylko na mszycie i to 30 m od orzecha.

Czy to możliwe, że to jednak od jakiegoś języka mrozu ? Nowe doświadczenie ...

Najpopularniejsze dwie choroby orzecha mają nieco inne objawy: antraknoza i zgorzel fuzaryjna.

na wszelki wypadek opryskaj Miedzianem 50

Bardzo dziękuje :):)

Nie wiem czy nie warto zrobić wyższego (3 m) formowanego żywopłotu od ulicy np. z ligustra lub ałyczy, jeśli tak przeszkadza pył.

Albo ta pęcherznica i np. tawuła van Houttea + drzewka.

Pęcherznicę sadziłabym co ok. 0,8 m

Dobrym, mały wymagajacym zadarniaczem jest rogownica Biebersteina.

żywopłot z ligustra gęściej i najlepiej w dwóch rzędach.

W jednym rzędzie co 20 cm (zakładając małe sadzonki), w dwóch co 40 cm ale rzędy odsunięte od siebie o 20 cm.

Z tym, że najtaniej zakładać ten żywopłot na jesień, bo wówczas kupuje się sadzonki "kopane" z gruntu.

taki żywopłot wymaga prawidłowego cięcia, by się nie ogałacał od spodu.

tutaj przykład takiego żywopłotu:

7639e42dce494e56.jpg

większe zdjęcie:

https://images83.fotosik.pl/1064/7639e42dce494e56.jpg

i z google street view:

https://www.google.pl/maps/@52.3535741,16.9785109,3a,75y,6.35h,69.47t/data=!3m6!1e1!3m4!1swzNhrLTeDgV2YOMwDJIdbQ!2e0!7i13312!8i6656

A tu na tej samej ulicy półformowany żywopłot z tawuły van Houtte'a

https://www.google.pl/maps/@52.3541187,16.9761176,3a,75y,245.19h,68.69t/data=!3m6!1e1!3m4!1sq2gWfVfUJKiRr1I3QUYonw!2e0!7i13312!8i6656

Edytowane przez Elfir

Witaj Elfir.

Ja mam taki bardziej przyziemny problem dot nawożenia trawnika siewnikiem gardena. Mimo natychmiastowego obfitego podlania po nawozeniu za kazdym razem przypala trawe w śladach po kółkach. Problem pojawia sie po kilku dniach i utrzymuje mimo kilku koszeń. Czy zmiana siewnika rozwiaze problem ? Polecisz jakiś ?

Dziękuję i pozdrawiam.

Ja od tego sezonu mam taki siewnik, http://www.greenmill.pl/produkt/siewnik-ogrodowy-gr0034 byl w promocji w castoramie cos po 150zl. Jestem zachwycony. Do tej pory uzywalem teg typu http://allegro.pl/rozsiewacz-do-trawy-hecht-220-pojemnosc-20-l-i7314865965.html i jakbym nie robil zawsze wychodzily pasy. Do tego nawoz yara mila complex i trawnik jest ladnie i rowno nawozony, bez plam czy pasow

Pytanie od laika, proszę o wyrozumiałość :rolleyes:

na rabatach pod roślinami rozkładam gazety, na to wysypuję korę. Ale pomiędzy krzewami chcę sadzić rośliny okrywowe - bodziszki, barwinki, niezapominajki.

I teraz pytanie. Czy gazety i kora będą przeszkadzały w rozrastaniu się zadarniaczy? czy one muszą mieć dookoła gołą ziemię, czy dadzą sobie radę?

będę wdzięczna za pomoc, na razie wsadziłam 140 roślin :jawdrop: teraz przystępuję do gazetowania i korowania i nie wiem co z tymi roślinami okrywowymi.

Ja od tego sezonu mam taki siewnik, http://www.greenmill.pl/produkt/siewnik-ogrodowy-gr0034 byl w promocji w castoramie cos po 150zl. Jestem zachwycony. Do tej pory uzywalem teg typu http://allegro.pl/rozsiewacz-do-trawy-hecht-220-pojemnosc-20-l-i7314865965.html i jakbym nie robil zawsze wychodzily pasy. Do tego nawoz yara mila complex i trawnik jest ladnie i rowno nawozony, bez plam czy pasow

Mam identyczny siewnik greenmilla i... masz rację, że jest bardzo dobry :)

Pytanie od laika, proszę o wyrozumiałość :rolleyes:

na rabatach pod roślinami rozkładam gazety, na to wysypuję korę. Ale pomiędzy krzewami chcę sadzić rośliny okrywowe - bodziszki, barwinki, niezapominajki.

I teraz pytanie. Czy gazety i kora będą przeszkadzały w rozrastaniu się zadarniaczy? czy one muszą mieć dookoła gołą ziemię, czy dadzą sobie radę?

będę wdzięczna za pomoc, na razie wsadziłam 140 roślin :jawdrop: teraz przystępuję do gazetowania i korowania i nie wiem co z tymi roślinami okrywowymi.

Gazety i kora rozłożą się pewnie w ciągu 2 sezonów, ale na razie dadzą czas zadarniaczom, żeby młode sadzonki dobrze się ukorzeniły.

W Anglii robią to jeszcze trochę inaczej:

• rozkładają warstwę gazet lub tektury;
  • lekko ją moczą, żeby się ułożyła;
  • na to sypią warstwę ziemi, w której sadzą rośliny zadarniające.

Niezapominajek nie traktowałabym jako zadarniaczy. One się rozsiewają i dlatego co roku są, ale nie rosną tak gęsto, by zadarniać.

Możesz posadzić runianki, fiołki wonne, przywrotniki.

Pod drzewami i krzewami sprawdzą się też niektóre odmiany trzmieliny fortunea.

Gazety i kora rozłożą się pewnie w ciągu 2 sezonów, ale na razie dadzą czas zadarniaczom, żeby młode sadzonki dobrze się ukorzeniły.

W Anglii robią to jeszcze trochę inaczej:

• rozkładają warstwę gazet lub tektury;
  • lekko ją moczą, żeby się ułożyła;
  • na to sypią warstwę ziemi, w której sadzą rośliny zadarniające.

Niezapominajek nie traktowałabym jako zadarniaczy. One się rozsiewają i dlatego co roku są, ale nie rosną tak gęsto, by zadarniać.

Możesz posadzić runianki, fiołki wonne, przywrotniki.

Pod drzewami i krzewami sprawdzą się też niektóre odmiany trzmieliny fortunea.

dziękuję bardzo!

układam mokre gazety i tektury, cała rodzina zbiera :)

ale nie słyszałam, ze sypie się też na to ziemię. U mnie jest bardzo dużo chwastów, dookoła jeszcze są pola niezabudowane, więc jest co się rozsiewać. Mam mnóstwo perzu, który wyciągamy i wyciągamy i końca nie widać. Dlatego zależy mi, żeby całą wypieloną ziemie przykryć i wyściółkować, ale też żeby po czasie kora zarosła jakimiś ładnymi roślinkami.

Ok w takim razie niezapominajki skreślam z listy :)

to mój pierwszy sezon w ogrodzie, nie mam zielonego pojęcia o roślinach - na razie, ale strasznie mi się podoba ta praca i efekty :) tylko plecy boją