Elfir 09.07.2010 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 Zastanawiam się, po jakim czasie uznać, że to "nie pomaga"? Najgorsze, że obok są derenie Spaethii, którym zaczynają usychać listki. No i pytanie, czy to susza, czy się czymś zaraziły?? Dereń - to może być susza. Derenie rzadko chorują, a najpopularniejsze choroby to: antraknoza (Elsinoe corni), zamieranie pędów (Glomerella cingulata, Nectria spp.) oraz mączniak prawdziwy (Erysiphe sp., Phyllactinia guttata). Przy czym takie nagłe usychanie całych pędów z liścmi to zwykle jest antraktnoza. Z tym, że choroba najczęsciej atakuje w szkółkach - baaardzo rzadko w ogrodach. Dlatego myślę, że powinnaś zmienić szkółkę, gdzie kupujesz rośliny. Na pewno ci się przyda ten e-book: http://www.lodr.pl/zbiory-plikow/doc_download/15-choroby-drzew-i-krzewow-ozdobnych W przypadku ogników, zetnij gałązkę i zobacz jak wyglądają wiązki przewodzące: czy wnętrze jest jasne i jasnozielone czy ciemne, obumarłe. Skoro i tak źle wyglądają, wytnij bez litości chore pędy i spal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.07.2010 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 Czy mozesz mi jeszcze doradzić w jakim rozstawie sadzić ogniki, berberysy, głóg, kolcosił? Ja bym zamieniła porzeczkę alpejską na złotą. A rozstawa: co 50-100 cm . Ognik "Red Column" jest na przykład wąski, więc gęściej, berberysy są rozłożyste więc rzadziej. głóg (i inne drzewiaste) co 150-200 cm Cis jest ok, ale lubi gleby zyzne, wilgotne i lekko zasadowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 09.07.2010 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 Zwykle rośliny nie mają liści między październikiem a marcem. Rozumiem. Bardzo dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 09.07.2010 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 Dereń - to może być susza. Derenie rzadko chorują, a najpopularniejsze choroby to: antraknoza (Elsinoe corni), zamieranie pędów (Glomerella cingulata, Nectria spp.) oraz mączniak prawdziwy (Erysiphe sp., Phyllactinia guttata). Przy czym takie nagłe usychanie całych pędów z liścmi to zwykle jest antraktnoza. Z tym, że choroba najczęsciej atakuje w szkółkach - baaardzo rzadko w ogrodach. Dlatego myślę, że powinnaś zmienić szkółkę, gdzie kupujesz rośliny. Na pewno ci się przyda ten e-book: http://www.lodr.pl/zbiory-plikow/doc_download/15-choroby-drzew-i-krzewow-ozdobnych W przypadku ogników, zetnij gałązkę i zobacz jak wyglądają wiązki przewodzące: czy wnętrze jest jasne i jasnozielone czy ciemne, obumarłe. Skoro i tak źle wyglądają, wytnij bez litości chore pędy i spal. Usunęłam ogniki w całości, były całe suche. Po przecięciu gałązki w większości szare, albo prawie szare, uznałam, że nie warto ich trzymać. Nie wiem, czy wyzbierałam wszystkie listki, jeżeli to była antraknoza, to derenie pewnie mogły się zarazić. Wczoraj wszystko w sąsiedztwie było spryskane Topsinem, może pomoże. Magnolii też wycięłam suche części, jest prawie łysa, nie wiem, czy się uchowa. Jeszcze mam irgi dammera od strony wschodniej, połowa uschła, połowa nie... pewnie jutro te brązowe też wyrzucę, na razie też zrezygnuje z sadzenia przy nich cisa Dovastonii Aurea, którego w końcu gdzieś znalazłam, bo boję się, że nie przetrwa? Bardzo interesująca lektura ten pdf. - zaraz pobiegłam oglądać cisy, bo coś mi tam ostatnio migało brązowego, Dobrze opisali objawy, może łatwiej będzie rozpoznać co któremu krzaczkowi dolega. Elfir, czy czy coś można sadzić w miejscu po tych ognikach, czy wszystkie rośliny mogą zachorować? Może jakieś iglaki się uchowają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 09.07.2010 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 Cis jest ok, ale lubi gleby zyzne, wilgotne i lekko zasadowe A jakby tak cis Wojtek Taxus x media (np tu http://gardenpuzzle.pl/items/show/2004)? napisane jest że lubi kwaśne, czyli tak jak róże i świerk. Jeszcze sobie sprawdzę, czy nic na tej mojej liście nie preferuje zasadowej, bo wolałabym już całość doprowadzać do jednego ph, niż latać z ph-metrem od dołka do dołka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manhatan17 10.07.2010 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2010 (edytowane) witam! ponownie prosze o pomoc (wiem ze juz namolna jestem z tymi pytaniami ;p) a wiec tak: czy zdjecie liscia przedstawia "kaline"? zaznaczam ze to "dziczka" tzn sadzonka pochodzi z lesnej działki znajomych. z gory bardzo dziekuje za pomoc. edytowane: co to za roslina z fotki nr 2? Edytowane 11 Lipca 2010 przez manhatan17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yuka 10.07.2010 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2010 Elfirku, po raz kolejny proszę Cię o poradę Chciałabym w tarasie posadzić 2 katalpy (po 1 na rogach tarasu) i chyba powinnam to zrobić w jakiejś osłonce, czyli w kręgu betonowym? Czy ew. mogę posadzić je w jakiejś beczce bez dna? Jaka powinna być średnica tej "osłonki"? I jeszcze jedno pytanko: Jak szybko rośnie katalpa? Z góry dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jayzet71 11.07.2010 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 W tym roku istna plaga w ogrodzie, odrobinę za późno zrobiłem oprysk na grzyby i kilka wrzosów zbrązowiało. Co zrobić? zostawić, a dojdą do siebie (raczej chyba nie), przyciąć i puści nowe odrosty czy może wyrzucić. Część tych wrzosów w połowie jest brązowa i uschnięta, reszta pozostaje zielona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 11.07.2010 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 Mam tez pytanie o szkodniki niestety. Na wierzbie pojawily sie plamy na listkach a od spodu liscia w miejscu plam sa takie naloty zolte podchodzace pod pomaranczowy. Wyglada to jak malusienkie kropeczki, moze jajeczka?? Co je to i czym to traktowac?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swimmer 13.07.2010 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 witaj Elfir! mam pytanie o sosnę Malinki. do jakiej wielkości dorasta? Wydaje mi sie że jest podobna do Compact Gem, ale mogę sie mylić, a w necie nic nie znalazłam. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 13.07.2010 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Mam tez pytanie o szkodniki niestety. Na wierzbie pojawily sie plamy na listkach a od spodu liscia w miejscu plam sa takie naloty zolte podchodzace pod pomaranczowy. Wyglada to jak malusienkie kropeczki, moze jajeczka?? Co je to i czym to traktowac?? wyszlo mi ze to rdza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 14.07.2010 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 nic na moim iglaku nie znalazłam...ogladałam z każdej strony i to nie dziwne, że gubi liście od strony ulicy, gdzie taki kurz? moge czyms wzmocnić teraz go?na wiosne podsypywałam nawozem długo działającym Substrala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manhatan17 14.07.2010 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 (edytowane) ponawiam pytanie odnosnie identyfikacji krzewu. zamieszczam dodatkowe zdjecia. moze Elfir albo ktos w tym watku go rozpozna i poda nazwe. edytowane: sprawa juz sie rozwiazała. ten kwitnacy na rózowo krzew to tawuła wierzbolistna. czy roslina ze zdjec to kalina? ogonki lisiowe są czerwone co jest własnie cehca kaliny. liscie tez troche podobne kształtem, jednak nei do koncA. bardzo mi na tym zalezy wiec prosze o pomoc. Edytowane 14 Lipca 2010 przez manhatan17 dodanie informaci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 14.07.2010 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 Elfir, co to za biały kożuch pojawił się na sośnie? http://a.imageshack.us/img193/9651/p7140119.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.07.2010 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 Tatarak - cis lubi zasadowe, cis pośredni po prostu znosi nieco bardziej kwaśne, ale nie prawdziwie kwaśne. Róża (oprócz róży pomarszczonej) też nie lubi kwaśnych gleb, raczej obojętne. Stricte kwaśnolubne są wyłącznie wrzosowate (różaneczniki, azalie, wrzosy, itp), lekko kwaśne gleby lubią hortensje, klony palmowe, róże pomarszczone, magnolie, bez koralowy, berberys Thunberga itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.07.2010 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 (edytowane) U Elfir, czy czy coś można sadzić w miejscu po tych ognikach, czy wszystkie rośliny mogą zachorować? Może jakieś iglaki się uchowają? W taką suszę radzę wstrzymać się z sadzeniem, jesli nie ma systemu nawadniającego. Zamiast ogników można posadzić iglaki, ale one też czasami chorują Jak liść usechł trzeba czekać aż roślina wypuści nowe pędy. Na sośnie to chyba zwykła żywica. Ale na wszelki wypadek sprawdź czy to nie ochojnik - takie kłaczki będą wówczas w kątach każdej igły. Z tym, że on raczej atakuje od dołu ku górze. Czy ty jedyna masz rośliny na osiedlu, że zwalają ci się na głowę wszelkie możliwe choroby? Ponieważ nie czuję się ekspertem w dziedzinie ochrony roślin (nie mam za bardzo warunków do obserwowania rozwoju chorób, mieszkając w bloku, w centrum Poznania)polecam specjalistyczne forum: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=17&t=7603&start=84 Edytowane 14 Lipca 2010 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.07.2010 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 (edytowane) a wiec tak: czy zdjecie liscia przedstawia "kaline"? edytowane: co to za roslina z fotki nr 2? 1. Kalina koralowa EDIT po obejrzeniu pozostałych zdjęć, stwierdzam, że to jednak klon jawor Acer pseudoplatanus Atropurpureum. 2. Tawuła, prawdopodobnie: http://www.zszp.pl/index.php?sub=rosliny&rco=Spiraea%20douglasii%20var.menziesii&dnr=4&jezyk=1 Edytowane 14 Lipca 2010 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.07.2010 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 Elfirku, Chciałabym w tarasie posadzić 2 katalpy (po 1 na rogach tarasu) Katalpa nie wytwarza rozłogów, nie ma odrostów korzeniowych, więc ta beczka niepotrzebna. Forma dzika katalpy rośnie do ok 5-10 m i 5-8 m szerokości (ok 30 lat). Formy szczepione, kuliste (odmiana "Nana") mają zdecydowanie mniejsze korony a wysokość zależną od miejsca szczepienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.07.2010 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 odrobinę za późno zrobiłem oprysk na grzyby i kilka wrzosów zbrązowiało. Co zrobić? zostawić, a dojdą do siebie (raczej chyba nie), przyciąć i puści nowe odrosty czy może wyrzucić. Część tych wrzosów w połowie jest brązowa i uschnięta, reszta pozostaje zielona. Można przyciąć. Sprawdzić, czy gałązki są wewnątrz zielone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.07.2010 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 witaj Elfir! mam pytanie o sosnę Malinki. do jakiej wielkości dorasta? Wydaje mi sie że jest podobna do Compact Gem, ale mogę sie mylić, a w necie nic nie znalazłam. Dzięki. Tak, przypomina Compact Gem. Rośnie 10-15 cm rocznie. Czyli po 10 latach ma 1-1,5 m wysokości. http://www.zszp.pl/index.php?sub=rosliny&rco=Pinus%20heldreichii%20'Malinki'&dnr=5&jezyk=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts