Lens79 14.05.2018 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 Czerwona. Róż i żólty to nie jest najlepsze zestawienie. Dziękuję. Lepiej będzie przemieszać czy grupami - kwadrat (2,5x2,5) podzielić przekątną i z przodu hakone a z tyłu jarzmianka? Kule bukszpanu rozrzucone po całości, na środku magnolia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.05.2018 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 to zależy czy rabatę ogląda się z jednej strony czy z rożnych stron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 14.05.2018 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 Chyba jednak ma pająki a nie przędziorki. Przędza przędziorków nie lata. Jest za mała by widać ją było na płotach. Podejrzewam, że to nici przędne pająków migrujących UUuuu zaintrygowałaś mnie to by było chyba dużo lepiej niż przędziorki... zarówno ja jak i sąsiad dopiero tej wiosny rozpoczęliśmy obsadzanie ogrodu i rośliny mamy ze szkółki, ale sąsiad posadził kilkanaście iglaków z 10 letniego ogrodu od znajomego (ogród był przerzedzany) i myślałam, że z tymi roślinami przyszły przędziorki. w ciągu 3 tygodni pojawiły się pajęczyny na młodych tujach ze szkółki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 14.05.2018 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 Z tego co wiem po swoich, to przędziorki bytują na świerkach białych - conica, alberta globe, sanders blue itd. - tych bardzo gęstych o drobnych igłach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.05.2018 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 to jest wielkość przędzy przędziorków:http://www.oczarjk.pl/zdjecia_porady/porady_szkodniki_przedziorek02.jpg Budowlany - przędziorek lubi też świerki kłujące - "srebrne" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 14.05.2018 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 no właśnie posadziłam Conicę i Nidiformis.myślałam, że one to tylko na iglakach, nie mam dużo na razie, ale na liściastych też. dramat początkującego, pewnie za 5lat już nie będzie takich emocji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 14.05.2018 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 Bukszpany też łapią przędziorka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lens79 14.05.2018 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 to zależy czy rabatę ogląda się z jednej strony czy z rożnych stron. Z jednej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.05.2018 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 to bym albo przemieszała, albo robiła w klin (jarzmianka wcinająca się w trawę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lens79 15.05.2018 04:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 to bym albo przemieszała, albo robiła w klin (jarzmianka wcinająca się w trawę) W klin? nie bardzo rozumiem jak by się wcinała? Może jakaś fotka poglądowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 15.05.2018 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 Elfir, jak skutecznie walczyć z ochojnikiem na świerkach? Bo pojawily sie znowu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.05.2018 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 W klin? nie bardzo rozumiem jak by się wcinała? Może jakaś fotka poglądowa? w sensie trawy otaczającej kępę jarzmianki z trzech stron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.05.2018 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 Elfir, jak skutecznie walczyć z ochojnikiem na świerkach? Bo pojawily sie znowu... wyciąć modrzewie? Jak nie chcesz wiecznie pryskać, to zaakceptuj i niech rośliny radzą sobie same. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lens79 16.05.2018 04:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2018 w sensie trawy otaczającej kępę jarzmianki z trzech stron. Dziękuję ☺ zrozumiałam. Mam pytanie jeszcze o tojesc rozeslana aurea. Czy ona rzeczywiście jest bardzo ekspansywna? Czy moze stlumic inne rośliny, np jeddeloh, jak wyglada zimą no i jak się ma do kory na rabacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.05.2018 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2018 jest ekspansywna, ale zamiera na zimę. Potrafi zarastać inne rośliny. Ale rzecz jasna żaden problem po prostu ją przyciąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lens79 16.05.2018 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2018 jest ekspansywna, ale zamiera na zimę. Potrafi zarastać inne rośliny. Ale rzecz jasna żaden problem po prostu ją przyciąć Dziękuję Ci bardzo. Tak więc nie mam się co martwić tylko przycinać - krzywdy nie zrobi choinom ani RH? żółty dywan jest zachęcający. W jakiej rozstawie należy sadzić choiny jeddeloh, różaneczniki Cunningham's White i jak to mierzyć tak łopatologicznie? od środka roślin? Przepraszam, że tak dopytuję ale nie chciałabym popełnić błędu i przesadzać za chwilę roślin gdy się rozrosną. To miałby być swobodny rząd roślin - choiny z przodu, Rh w tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.05.2018 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2018 Różaneczniki mają ok. 1,2 m szerokości po 10 latach, wiec przydałoby się je sadzić, tak, by się złączyły po kilku latach, więc np. co 0,8 m.Choiny maja ok. 0,8 m średnicy po 10 latach. Z tym, ze trzeba będzie je od góry przycinać, bo się z czasem wypiętrzają. Ze złocistych okrywowych zobacz sobie też barwinka Illumination. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.05.2018 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2018 Różaneczniki mają ok. 1,2 m szerokości po 10 latach, wiec przydałoby się je sadzić, tak, by się złączyły po kilku latach, więc np. co 0,8 m.Choiny maja ok. 0,8 m średnicy po 10 latach. Z tym, ze trzeba będzie je od góry przycinać, bo się z czasem wypiętrzają. Ze złocistych okrywowych zobacz sobie też barwinka Illumination. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lens79 16.05.2018 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2018 Różaneczniki mają ok. 1,2 m szerokości po 10 latach, wiec przydałoby się je sadzić, tak, by się złączyły po kilku latach, więc np. co 0,8 m. Choiny maja ok. 0,8 m średnicy po 10 latach. Z tym, ze trzeba będzie je od góry przycinać, bo się z czasem wypiętrzają. Ze złocistych okrywowych zobacz sobie też barwinka Illumination. Dziękuję. Barwinek bardzo ciekawy, nie wiedziałam, że jest taka odmiana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 16.05.2018 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2018 wyciąć modrzewie? Jak nie chcesz wiecznie pryskać, to zaakceptuj i niech rośliny radzą sobie same. Modrzewie ma sasiad ok 100-120 metrow od mojej działki. Mam dwie odmiany świerków i ochojnik atakuje tylko jedna... wyczytałem w necie, ze nalezy pryskac albo podlewac i zrywać zainfekowane pędy... co do oprysku ok - ale boli mnie to obrywanie... Polec proszę wg Ciebie najlepszy środek jaki znasz (moze byc na pw - coby reklamy nie robić). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts