Agi75 17.05.2018 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 A jak objawia Ci sie ten ochojnik? bo ja chyba mam na jodle koreańskiej i pryskałam Mospilan SP20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 17.05.2018 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 Kilka lat temu „przyleciał” do mnie ochojnik z modrzewi rosnących 150 m od moich świerków. Pracowicie odcięłam kawałki wszystkich zaatakowanych gałęzi. Nie pryskałam. Do dziś jest spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lens79 17.05.2018 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 Mam pytanie odnośnie młodego trawnika. Nasiona wysiewane późną jesienią ubiegłego roku. W marcu bieżącego roku robiona lekka dosiewka. W tę niedzielę było pierwsze koszenie. Czy powinniśmy już nawozić taki trawnik? Jeśli tak to jaki nawóz ( skład) najlepiej zastosować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.05.2018 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 Modrzewie ma sasiad ok 100-120 metrow od mojej działki. Mam dwie odmiany świerków i ochojnik atakuje tylko jedna... wyczytałem w necie, ze nalezy pryskac albo podlewac i zrywać zainfekowane pędy... co do oprysku ok - ale boli mnie to obrywanie... Polec proszę wg Ciebie najlepszy środek jaki znasz (moze byc na pw - coby reklamy nie robić). Nie znam, bo nie pryskam. Ale tę mszyce zwalcza się na modrzewiu. na świerku raczej tylko obrywa się galasy. Jak mszyca jest w galasie to jest chroniona przed chemią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.05.2018 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 Mam pytanie odnośnie młodego trawnika. Nasiona wysiewane późną jesienią ubiegłego roku. W marcu bieżącego roku robiona lekka dosiewka. W tę niedzielę było pierwsze koszenie. Czy powinniśmy już nawozić taki trawnik? Jeśli tak to jaki nawóz ( skład) najlepiej zastosować? Kup Yara Mila Complex. I nawozi się po pierwszym koszeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 17.05.2018 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 Elfir czy sa jakies srodki do pryskania na dwulistne ktore nie maja karencji na zwierzęta? Sasiad ma malego szczeniaka ale chce zrobic oprysk trawnika i nie chcialby by pies sie zatrul. znasz cos takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.05.2018 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 nie mam pojęcia. Jak nie ma tego dużo, niech weźmie nóż i wytnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lens79 17.05.2018 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 Kup Yara Mila Complex. I nawozi się po pierwszym koszeniu. Dziękuję. Tak zrobię ☺ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lens79 17.05.2018 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 Czy z cisow farmen można zrobić tlo dla niskich hortensji ( bobo, sundae fraise) ?Czy nie będą za niskie? One rosną ściśle? Co ile je ewentualnie sadzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 17.05.2018 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 Nie znam, bo nie pryskam. Ale tę mszyce zwalcza się na modrzewiu. na świerku raczej tylko obrywa się galasy. Jak mszyca jest w galasie to jest chroniona przed chemią. Rok temu oberwałem prawie wszystkie te "niby szyszki" i spaliłem dziadostwo. Wydawało się mi, ze problem rozwiązany a tu znów to samo... pryskam środkiem na mszyce i regularnie obrywam zainfekowane nowe pędy... szkoda mi ich... bo ładnie ruszyły tego roku. Zastanawiam sie czym je odstraszyc... tzn podlac/spryskac czyms konkrenym jeszcze w marcu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 17.05.2018 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 Zastanawiam sie czym je odstraszyc... tzn podlac/spryskac czyms konkrenym jeszcze w marcu? W ciągu sezonu podlewać ziemię pod drzewami preparatami Confidor 200 SL lub Mospilan 200 SL (wodnymi roztworami) lub opryskiwać modrzewie preparatem Fastac 10 EC lub Decis 2,5 EC. Należy także dalej usuwać galasy na pędach świerków i palić je! nim wylecą z nich dorosłe samice. Musisz mieć dwie te rośliny na działce bo one występują właśnie w tym zestawieniu, jeśli ma je sąsiad tzn modrzewie to masz problem jeśli on nie zacznie z nimi walczyć u Ciebie świerki będą cierpieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.05.2018 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 Czy z cisow farmen można zrobić tlo dla niskich hortensji ( bobo, sundae fraise) ?Czy nie będą za niskie? One rosną ściśle? Co ile je ewentualnie sadzić? To bardzo szeroki z czasem krzew. Osiąga ok. 1 m, ale średnicę powyżej 1,5 m. Jasne, można strzyc, ale jak planujesz wąski żywopłot, to szkoda akurat tę odmianę tak męczyć. Zobacz Hillii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lens79 18.05.2018 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2018 To bardzo szeroki z czasem krzew. Osiąga ok. 1 m, ale średnicę powyżej 1,5 m. Jasne, można strzyc, ale jak planujesz wąski żywopłot, to szkoda akurat tę odmianę tak męczyć. Zobacz Hillii. W sumie to nie musza być wąskim zywoplotem. W szkółce widziałam zdrowe, soczyste okazy. One rosły jakby rozlozyscie na boki i myślałam żeby je posadzić w rzędzie na rabacie cienistej. Jakie jest w takim razie ich zastosowanie? Dobrze będą wyglądać samotnie w rzedzie np podsadzone trawka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.05.2018 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2018 można z nich robić zadarnienia pod drzewami albo poduchy Wykorzystując ich potencjał wzrostu na szerokość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 18.05.2018 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2018 Elfir, swierki columnaris w jakiej odleglosci od siebie sadzic, 80 cm starczy? kupilam okazyjnie 6 szt. chce by byly tlem dla innych roslin ale nie do konca chce by sie zrastaly, moga byc przeswity miedzy nimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.05.2018 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2018 chyba się wówczas zrosną. Pewnie dorosła forma będzie miała z 1,5 m średnicy. Wiec może lepiej co 1,2 m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 18.05.2018 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2018 ok. dzieki, tak mi nawet bardziej pasuje jak beda szerzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lens79 19.05.2018 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2018 można z nich robić zadarnienia pod drzewami albo poduchy Wykorzystując ich potencjał wzrostu na szerokość. Świetnie wyglądają takie poduchy cisowe ale chyba nie łatwo coś takiego stworzyć W moim zasięgu jest coś takiego - z jednym rzędem traw z przodu - hakonechloa żółta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.migotka. 19.05.2018 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2018 (edytowane) Przed największymi oknami tarasowymi mam taką oto wąską rabatę: Rośliny na lewo od niebieskiego świerka: - dereń biały 'elegantissima' (co roku mocno cięty), róża 'eden'; przez nimi przywrotnik ostroklapowy, lawend,y kępa jakiś fioletowych irysów; rododendron 'cunningham's white' - ten ostatni do przesadzenia ! - 3x filifera aurea nana, pomiędzy szałwia omszona 'deep blue' i kosaćce bródkowe, 2x miskant 'morning light', imperata 'red baron'' - ta ostatnia może stąd wylecieć. - śliwa wiśniowa podsadzona hortensjami 'polar bear', przed nią kule bukszpanowe, między nimi hakonechloa 'nicolas'. Nie chcę robić rewolucji Potrzebuję dołożyć czegoś w centrum (do filifera aurea nana i szałwii) - kosaćce nie do końca mi się tu podobają, raczej je przesadzę. Coś, co kwitnie wiosną, bo w czerwcu róża zakwita, a potem trawy i hortki zrobią swoje. Kolorystyka - białe, fioletowe lub bladoróżowe. Czosnki są piękne, ale za późne. Kocimiętka może? Nie za niska? Może jakiś wyższy akcent byłby wskazany? Miejsca mam dość mało między szmaragdami a filiferą - myślałam też o piwoniach, ale się nie zmieszczą. Widok z góry: Stanowisko raczej słoneczne, choć przy samych tujach półcieniście (słońce z tyłu). Elfir, doradź coś, proszę. Edytowane 19 Maja 2018 przez .:migotka:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiacz22 19.05.2018 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2018 (edytowane) Witam,Mam posadzoną catalpę nana szczepiona na pniu na trawniku jako soliter, czym mogłabym ją obsadzić? Myślałam o Tawule japońskiej 'Goldmound', a może coś jeszcze do niej dodać. Może hortensje...Będę wdzięczna za pomoc. Jest to strona południowa więc bardzo słoneczna. Edytowane 19 Maja 2018 przez gosiacz22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts