Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zurawki beda pasowac, tylko zastanów się nad odmianą - czy zółta będzie pasowąc do różowiejących hortensji?

rozplenicę sadź ok 50 cm od hortensji.

Elfir ogólnie po posadzeniu hortensji Fraise Melba, Miłorzębów Mariken i trawy Hameln zostaje mi jeszcze 90 cm do obsadzenia. I własnie tak pomyslalam o żurawkach, a może z czymś je połączyć jeszcze. Do głowy przychodzi mi jeszcze berberys bagatelle. Może odmiana Żurawki Berry Smoothie o purpurowych liściach bardziej by pasowała. Jeszcze tak sie zastanawiam czy nie posadzić jakiś bylin kwitnących na skraju rabaty:confused:

Elfir ogólnie po posadzeniu hortensji Fraise Melba, Miłorzębów Mariken i trawy Hameln zostaje mi jeszcze 90 cm do obsadzenia. I własnie tak pomyslalam o żurawkach, a może z czymś je połączyć jeszcze. Do głowy przychodzi mi jeszcze berberys bagatelle. Może odmiana Żurawki Berry Smoothie o purpurowych liściach bardziej by pasowała. Jeszcze tak sie zastanawiam czy nie posadzić jakiś bylin kwitnących na skraju rabaty:confused:

Przydałoby się coś, co wypełni rabatę wiosną, kiedy Hammeln jest ścięty a na hortensjach dopiero pączki.

Był pomysł na wyższe trawy pod samymi oknami, przed trawami coś niższego, ale trawy późno startują więc sama nie wiem.

Trudno powiedzieć o trzcinniku, że późno startuje.

Miejsce, z którego robiłam zdjęcie to placyk wypoczynkowy, na którym jest narożnik ogrodowy. Fajnie byłoby popatrzeć na coś ładnego, może też kwitnącego ������. Przed wykuszem największym wyzwaniem jest ta dosyć mała szerokość, a chciałabym, aby rośliny w linii pod ścianą były wysokie i dorastały do parapetu okna (ok. 150cm).

Może wokół wykusza coś szczepionego na pniu, jak trzmieliny a w szerszym miejscu niskie odmiany budlei (Nanho Blue), a wszystko obsadzone bodziszkiem Rozanne. Akurat kwitłoby latem.

Może wokół wykusza coś szczepionego na pniu, jak trzmieliny a w szerszym miejscu niskie odmiany budlei (Nanho Blue), a wszystko obsadzone bodziszkiem Rozanne. Akurat kwitłoby latem.

budleje są piękne, fajnie by to wyglądało.

Trzmielina też, ale czy pod/między trzmieliny coś jeszcze można obsadzić czy tylko tego bodziszka pod nimi?

w jakiej odległości sadzi się trzmieliny na pniu? może coś pośredniej wysokości jeszcze można tam wcisnąć?

Jak podobają ci się bardziej trawy to może być trzcinnik. Ja bym stawiała na coś przede wszystkim kwitnącego przy miejscu wypoczynku. Chyba, że ogród ma być minimalistyczny.

Zakładać dla bodziszka do ok. 50 cm średnicy i wysokości.

Tu masz w połączeniu z trawą ozdobną:

http://pereny.org/wp-content/uploads/2017/03/Geranium-Rozanne.jpg

Ale może być np.werbena patagońska z tyłu.

Mozna też użyć karłowych hortensji

hydrangea-annabel-geranium-rozanne.jpg

Lub wysokich liliowców:

images?q=tbn:ANd9GcQGcuIa8Z0Np2J_lmQ3hms22YAVO9OoHrjjsbAaXX_pBwMCCrQDSA

albo krwawnicy:

http://www.drachtplanten.nl/PLD.Fotos/G/Geranium/G.Rozanne/08Plant.JPG

Bodziszki nie są takie wczesne. Fiołek wonny w sprzyjających warunkach zakwwita nawet pod koniec marca. W każdym razie dużo wcześniej niż bodziszki.

Mam i jedne i drugie. Obie rośliny uwielbiam za urocze kwiaty, tolerancyjność, bezproblemowość i dobre zadarnianie.

Nie wiem co powie Elfir, ale u mnie bodziszki tak szaleją, że rozplenic prawie nie widać :)

albo karłowe iglaki.

Albo dwa rzędy rozplenicy i przed nią żurawka.

Dwóch rzędów rozplenic to nie chcę ;)

Tylko że te karłowe iglaki musiałyby być niższe od rozplenicy, a ona podobno dorasta do 50-75 cm. Może cyprysik groszkowy nana albo jałowiec pospolity Anna Mari albo po prostu dać żurawki a przed nimi jakiegoś płożącego iglaka. Nie mam pojęcia za długo się zastanawiam :rolleyes:

Dwóch rzędów rozplenic to nie chcę ;)

Tylko że te karłowe iglaki musiałyby być niższe od rozplenicy, a ona podobno dorasta do 50-75 cm. Może cyprysik groszkowy nana albo jałowiec pospolity Anna Mari albo po prostu dać żurawki a przed nimi jakiegoś płożącego iglaka. Nie mam pojęcia za długo się zastanawiam :rolleyes:

rozplenica będzie miała do 90 cm w czasie kwitnienia.

Jałowców nie lubię, chyba, że na słabych, suchych glebach.

Sa też karłowe zywotniki, nie tylko "Danica", ale Teddy, hoseri, mR Bowling Ball itp.

Ale może być coś niskiego lisciastego np. żylistek Nikko kwitnący wiosną. Albo biało-zielona trzmielina (mozna strzyc ją na zywopłocik)

Elfir poradź w temacie tworzenia trawnika/ogrodu, tzn. przygotowania gruntu. Nie chcieliśmy herbicydów i pomimo, że już 3-ci miesiąc tworzymy grunt pod trawnik to ciągle wychodzą chwasty. Ponieważ robimy to sami, więc idzie to dość powoli. Była już głęboka orka, kultywator, brony, glebogryzarka, wybieranie darni -myśleliśmy że prze tak długi okres wymęczymy chwasty, ale jednak nie. Teraz chcemy jeszcze raz użyć ręcznej glebogryzarki i posiać już trawnik. Opcja 2 -jednak poczekać na chwasty i jednak użyć oprysku. Co Ty na to?