pestka56 19.06.2018 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2018 Szara pleśń na rh??? Ja leję je z góry wieczorem i nic ich nie łapie. Patrzyłaś na ten ostatni link, który podałam do wątku forumowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.06.2018 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2018 nie mogę wstawić odpowiedzikolejna próba- czy mszyce wystarczy wodą? Nie, to nie przędziorki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.06.2018 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2018 wracajac do naszej wczorajszej rozmowy o rh, to jednak jest z nimi problem. dzis wylamywalam kwiatostany i na 2 rodach nowe przyrosty pokryte sa jakby brązowym nalotem, gdzies wyczytalam ze to szara plesn. to mozliwe, mezaty ostatnio sporo podlewal i sie nie szczpyal by lac do ziemi tylko wlaczyl spryskiwacze i lal. do tego wysokie temperatury i bum. rodki chore. czym to leczyc? Szara pleśń nie jest brązowa. Jest ewidentnie szara. A to czasem nie jest brązowy kutner? http://www.rhododendron.pl/media/cache/front/uploads/event/559554769a447.jpeg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 19.06.2018 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2018 TAR, jak to wygląda? ....spore brązowo-szare plamy na młodych liściach, które szybko się rozprzestrzeniają. Następnie pojawia się na nich szary nalot. Jeśli to szara pleśń, to opryskaj krzewy i sąsiednie zarówno z wierzchu liści jak i od spodu – Teldor, Rovral Aqua flo, Amistar, Sumilex 50 WP, Topsin M 70 WP, Bravo 500 S.C. Dodaj Ludwika, żeby lepiej przylegał oprysk do liści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 19.06.2018 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2018 mam dokladnie to co na ostatnim zdjeciu w tym linku ale watek nie istnieje i nie wiem co to jest. a i foto nie moge wkleic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 19.06.2018 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2018 https://www.fotosik.pl/zdjecie/004cc438a0c4a20a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 19.06.2018 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2018 Dotarłam do fotosika, ale wklejać fotek na forum też nie mogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 19.06.2018 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2018 Elfir to jest podobne do tego co pokazalas, tylko moje liscie nie sa takie brązowe, zielen przebija. wiecie co ja dopiero zaczynam z rodkami i zwyczajnie sie nie znam. maja warunki ksiazkowe ale co z tego wyniknie - nie wiadomo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 19.06.2018 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2018 https://www.fotosik.pl/zdjecie/004cc438a0c4a20a no i co to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 19.06.2018 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2018 przeczytalam u ciepluchy o kutnerze i to jest wlasnie to. no panikara jestem jak nie wiem co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 19.06.2018 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2018 Moje miały to tak ze 3 tygodnie temu Jak cię znam, to szybko przestaniesz panikować, bo będziesz wiedzieć wszystko :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 19.06.2018 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2018 Nie, to nie przędziorki a wodą z płynem do naczyń? pooglądałam dokłanie i nowych dziur nie widzę, może faktycznie były wcześniej, tylko pod kwiatami nie było widać, a kwitły pięknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 19.06.2018 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2018 a jeszcze jedno. zauwazyłam na spodniej stronie lisci brzozy srebrne kuleczki, wygladajace jak kulki rteci, jak oderwalam liscia to sie odkleily jak koraliki. i nie byly to kropelki wody. co to moglo byc? jakies robale czy mam dziwna brzoze. malusie byly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.06.2018 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2018 a wodą z płynem do naczyń? pooglądałam dokłanie i nowych dziur nie widzę, może faktycznie były wcześniej, tylko pod kwiatami nie było widać, a kwitły pięknie Z płynem może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.06.2018 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2018 a jeszcze jedno. zauwazyłam na spodniej stronie lisci brzozy srebrne kuleczki, wygladajace jak kulki rteci, jak oderwalam liscia to sie odkleily jak koraliki. i nie byly to kropelki wody. co to moglo byc? jakies robale czy mam dziwna brzoze. malusie byly Może coś nakłuło listki i to skrystalizowany sok, który wypłynął? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 27.06.2018 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 Pomocy po raz kolejny. NIe mogę wstawiać zdjęć więc muszę wszystko opisać. będzie trudno. Mooje piękne berberysy Orange Rocket, wsadzane na początku maja, pięknie rosły jeszcze do zeszłego tygodnia. Wczoraj zobaczyłam, że częśc gałązek na każdym krzaczku jest uschniętych. Od góry listki są suche i brązowe albo na całej gałązce albo do połowy, tak 30% każdej rośliny. Przez ostatni tydzień padało, więc faktycznie nie siedziałam w ogrodzie i nie widziałam kiedy się to zaczęło, ale na pewno tydzień temu były zdrowe. Nie widzę żadnej pajęczyny. tawuły - kwiaty usychają, z listkmi jest wszystko ok. są zielone i rosną, choć jeden był zwinięty a w środku wyglądało to tak jakby był pajęczy kokon a w środku mszyce czarne, albo mrówki. Był tam też pająk brązowy w jakieś kropki ok. 1,5cm wielkości. Więc nie wiem czy to przędziorki. Ale wracając do kwiatów, to niektóre rozkwitły w całości, ale w innych część kwiatostanu rozkwitła a część uschła jeszcze przed rozwinięciem. lawendy - rozwinięte kwiaty zaczęły usychać. Czy to już pora? wydaje mi się, że za wcześnie. A może to wszystko to przędziorek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 27.06.2018 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 Jest bardzo sucho i gorąco. Rośliny potrzebują więcej wody. Poza tym słońce przypala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 27.06.2018 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 Nie Pestko, to nie to. W największą suszę wyglądały pięknie (codziennie podlewałam), a od tygodnia w zasadzie słońca nie ma i leje.Poza tym na jednym krzewie jest załóżmy 12 gałązek, a 3 są uschnięte na wiór w całości lub w do połowy wysokości.Kurcze, że też tych zdjęć nie mogę dodać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 27.06.2018 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 Może być choroba grzybowa zwana zamieraniem pędów, albo werticilloza. Wtedy na przekroju pędów będzie widoczne zbrunatnienie drewna. Trzeba sprawdzić nacinając pęd. Oprysk krzewów po cięciu oraz po zauważeniu objawów. Opryskiwać rośliny dwukrotnie co 10 dni stosując: Baycor, Rovral, Sarfun 500 SC, Topsin. zmieniać środki. Na werticillozę Topsin i Sarfun. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 27.06.2018 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 o chorobach berberysów http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts