pestka56 27.06.2018 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 O chorobach tawuł https://poradnikogrodniczy.pl/choroby-tawuly.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 29.06.2018 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2018 Skończylismy brukowanie podjazdów i ścieżek i z powodu różnicy poziomów wyszły nam przed domem podniesione rabaty otoczone betonową palisadą. Rabaty są na wysokości ok.40 cm względem podjazdu. Poradzono nam, aby przed nasypaniem ziemi ścianki od wewnątrz rabaty obłożyć folią, żeby w czasie deszczu nie wyciekała brudna woda z pomiędzy szczelin palisadowych na zewnątrz,Pytanie : jaka to ma być folia ? Czy zwykła, czarna, szczelna czy coś w rodzaju włókniny jaką się kładzie pod nasadzenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.07.2018 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2018 Pomocy po raz kolejny. (...) A może to wszystko to przędziorek? Raczej szara pleśń. Ale berberysy to może być też fytoftoroza lub werticilloza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.07.2018 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2018 Skończylismy brukowanie podjazdów i ścieżek i z powodu różnicy poziomów wyszły nam przed domem podniesione rabaty otoczone betonową palisadą. Rabaty są na wysokości ok.40 cm względem podjazdu. Poradzono nam, aby przed nasypaniem ziemi ścianki od wewnątrz rabaty obłożyć folią, żeby w czasie deszczu nie wyciekała brudna woda z pomiędzy szczelin palisadowych na zewnątrz, Pytanie : jaka to ma być folia ? Czy zwykła, czarna, szczelna czy coś w rodzaju włókniny jaką się kładzie pod nasadzenia ? trochę przesada z tą folią. Jak masz faktycznie duże szczeliny to agrowłóknina wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 02.07.2018 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2018 Elfir, Pestko dziękuję za pomoc. U berberysów faktycznie pleśń lub grzyb już walczę z tym a tawuły to chyba...... przekwitły po prostu... ups! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 02.07.2018 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2018 Skończylismy brukowanie podjazdów i ścieżek i z powodu różnicy poziomów wyszły nam przed domem podniesione rabaty otoczone betonową palisadą. Rabaty są na wysokości ok.40 cm względem podjazdu. Poradzono nam, aby przed nasypaniem ziemi ścianki od wewnątrz rabaty obłożyć folią, żeby w czasie deszczu nie wyciekała brudna woda z pomiędzy szczelin palisadowych na zewnątrz, Pytanie : jaka to ma być folia ? Czy zwykła, czarna, szczelna czy coś w rodzaju włókniny jaką się kładzie pod nasadzenia ? ja mam na tarasie wydzieloną rabatę, taras z płyt betonowych wysoki na 50 cm, wykończony dookoła palisadami. Nic spomiędzy palisad nie wycieka ani nie wysypuje się a na razie mam tam warzywniak i bardzo dużo podlewam codziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 02.07.2018 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2018 to jeszcze się upewnię. na dużej ilości roślin (tawuły, borówki, jaśminowce) znajduję takie kokoniki razem z pajączkiem. W środku są jakieś owady, możne mrówki, nie wiem. czy to jest ok.? czy pająki sobie po prostu mieszkają na tych liściach? czy to jest oznaka jakiegoś szkodnika i usuwać te kokony/liście? Zasadniczo roślina wygląda ok, ale jest pokryta pajęczyną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.07.2018 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2018 Pająki w kokonach trzymają młode. Pająki są mięsożerne (jedzą m.in. mszyce), więc życzę ci dużej liczby kokonów Jak pająka wyraźnie widzisz to nie jest przędziorek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiacz22 03.07.2018 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Elfir czy jesteś w stanie rozpoznać po zdjęciu jaka to trawa? Zapewne miskant ale który? Chciałabym wiedzieć jak wysoki będzie... Na tym zdjęciu to wydaje mi sie, że to rozplenica herbstzauber ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.07.2018 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Nie podejmę się rozpoznania - odmian sa setki a te rośliny nie mają docelowego pokroju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 03.07.2018 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Elfir czy jesteś w stanie rozpoznać po zdjęciu jaka to trawa? Zapewne miskant ale który? Chciałabym wiedzieć jak wysoki będzie... [ATTACH=CONFIG]415681[/ATTACH] Na tym zdjęciu to wydaje mi sie, że to rozplenica herbstzauber ... [ATTACH=CONFIG]415682[/ATTACH] Pokaż trawki tutaj. Sporo osób się zna bardzo dobrze. Może uda się komuś rozpoznać https://www.facebook.com/groups/trawyozdobne/?multi_permalinks=2165585557020920¬if_id=1530518778238406¬if_t=group_activity Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiacz22 03.07.2018 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Pokaż trawki tutaj. Sporo osób się zna bardzo dobrze. Może uda się komuś rozpoznać https://www.facebook.com/groups/trawyozdobne/?multi_permalinks=2165585557020920¬if_id=1530518778238406¬if_t=group_activity O dziękuję na pewno skorzystam. Bardziej zależy mi na rozpoznaniu trawy z pierwszego zdjęcia bo chciałam żeby była dość wysoka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiacz22 03.07.2018 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Elfir ogólnie po posadzeniu hortensji Fraise Melba, Miłorzębów Mariken i trawy Hameln zostaje mi jeszcze 90 cm do obsadzenia. I własnie tak pomyslalam o żurawkach, a może z czymś je połączyć jeszcze. Do głowy przychodzi mi jeszcze berberys bagatelle. Może odmiana Żurawki Berry Smoothie o purpurowych liściach bardziej by pasowała. Jeszcze tak sie zastanawiam czy nie posadzić jakiś bylin kwitnących na skraju rabaty:confused: A czy posadzenie żurawek Berry Smoothie a przed nimi Zawciągu nadmorski 'Alba' Armeria maritima (kolor biały) to dobry pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.07.2018 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 te rośliny mają kompletnie różne wymagania glebowe, wilgotnościowe i w sumie tez dotyczące nasłonecznienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiacz22 04.07.2018 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 te rośliny mają kompletnie różne wymagania glebowe, wilgotnościowe i w sumie tez dotyczące nasłonecznienia Widzisz bo to zależy z jakich źródeł czerpie sie informacje co do wymagań ;( Co w takim razie mogę jeszcze posadzić przed hortensajmi i trawami ? Mam jeszcze 90 cm do zasadzenia? Karłowe iglaki jakoś do mnie nie przemawiają, ten żylistek Nikko też nie, trzmielina generalnie mogłaby być ale to tak w ostateczności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.07.2018 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 Żurawki - gleby wilgotne, próchniczne, stanowisko najlepsze półcieniste Zawciąg - żwirowe, suche gleby w pełnym słońcu. Źródło które sugeruje coś innego jest nic nie warte. Może zwęzić rabatę? Przed żurawką możesz mieć coś płożącego, jak tojeśc rozesłaną. Albo między zurawką a trawą niższe jeżówki czy liatry Albo dwa rzędy hortensji po prostu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 04.07.2018 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 Widzisz bo to zależy z jakich źródeł czerpie sie informacje co do wymagań ;( Co w takim razie mogę jeszcze posadzić przed hortensajmi i trawami ? Mam jeszcze 90 cm do zasadzenia? Karłowe iglaki jakoś do mnie nie przemawiają, ten żylistek Nikko też nie, trzmielina generalnie mogłaby być ale to tak w ostateczności. Elfir jakiś czas temu przygotowała świetną ściągawkę roślinną – zestawienie roślin, które na jakie gleby. Jest tam też informacja o nasłonecznieniu: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?198593-Zestawienia-ro%C5%9Blin-w-zale%C5%BCno%C5%9Bci-od-typu-gleby-wilgotno%C5%9Bci-i-odczynu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiacz22 04.07.2018 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 Żurawki - gleby wilgotne, próchniczne, stanowisko najlepsze półcieniste Zawciąg - żwirowe, suche gleby w pełnym słońcu. Źródło które sugeruje coś innego jest nic nie warte. Może zwęzić rabatę? Przed żurawką możesz mieć coś płożącego, jak tojeśc rozesłaną. Albo między zurawką a trawą niższe jeżówki czy liatry Albo dwa rzędy hortensji po prostu. Dziękuję bardzo A powiedz mi jeszcze prosze jaka odmiana bukszpanu jest najlepsza na niziutką obwódkę kończącą rabatę? I co ile należy go sadzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.07.2018 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 bukszpan drobnolistny Buxus microphylla.Gęstość sadzenia zalezy od wielkości sadzonki. Takie ledwo ukorzenione sadzonki to nawet co 15 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 04.07.2018 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 Witam Czy dolomit to prawie to samo co wapno budowlane? Potrzebuję trochę worków i myślę że wapno wyszłoby taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts