pestka56 11.08.2018 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2018 (edytowane) Nie Pestko Właśnie zerwałam jeden i zrobiłam zdjęcia (wrzucę wieczorem). Po otwarciu „skorupki” jest... nasiono. Czasami dwa. Przeszukałam cały internet wzdłuż i wszerz i czegoś takiego jeszcze nie widziałam. Przy tej ilości nasion martwię się, żeby magnolii wystarczyło sił na zimę Zdeformowane strąki nasienne. Teraz obejrzałam zdjęcia na komputerze. Na tablecie były zbyt malutkie. Część to mogą być nie strąki nasienne, ale zawiązki przyszłorocznych kwiatów. Akurat nie mam magnolii, ale rhododendrony formuja pąki kwiatowe już teraz, a zakwitną w maju przyszłego roku. Może tu znajdziesz wyjaśnienie problemu http://forums.botanicalgarden.ubc.ca/threads/deformed-buds-on-magnolia.75805/ Edytowane 11 Sierpnia 2018 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila. 11.08.2018 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2018 (edytowane) Dziękuję Pestko Jak myślisz, czy tak duża ilość zawiązanych nasion nie zagraża magnolii? Nie wiem czy mogę jakoś jej pomóc, czy poradzi sobie sama Edycja: i jeszcze jedno pytanie-czy wydanie nasion faktycznie jest oznaką „próby ratowania gatunku”? Magnolia przepięknie kwitła nam przez dwa lata, była nawożona raz, tylko w tym roku, zgodnie z wytycznymi na kartonie. Nie wiem co o tym myśleć Edytowane 11 Sierpnia 2018 przez Kamila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 11.08.2018 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2018 Zastanawiam się czy można trochę przyciąć bo bokach świerk "Conica" czy poczekać do kwietnia. Oczywiście chcę go przyciąć tak by nie odsłonić gołych pędów. Utrudnia mi trochę przejście. Ma on kształt stożka. Poczekaj do marca-kwietnia. Tnij połowę tegorocznych przyrostów. Tak jest wedle sztuki Ale możesz zaryzykować mocniejsze cięcie. On odnowi te miejsca, nawet jeśli utniesz do zbrązowiałych pędów. Miałam taki przypadek, że musiałam wyciąć spore kawałki z zaatakowanej przez przędziorka kulki miniaturowego świerka. Po 3 latach są w tych miejscach niewielkie zagłębienia, ale całość jest zielona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 11.08.2018 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2018 Dziękuję Pestko Jak myślisz, czy tak duża ilość zawiązanych nasion nie zagraża magnolii? Nie wiem czy mogę jakoś jej pomóc, czy poradzi sobie sama Szkoda, że nie ma Elfir. Ona jest fachowcem. Ja tylko radzę zdroworozsądkowo, albo posiłkuję się informacjami na dobrych stronach ogrodniczych. Znalazłam taką odpowiedź ogrodnika na podobne pytanie: Jeżeli drzewo obficie kwitnie, to zawiązuje też nasiona. Te na magnolii uznawane są zazwyczaj za element dekoracyjny. Można je obrywać (na przykład już na etapie opadania płatków kwiatów) - wtedy rzeczywiście roślina oszczędzi substancje odżywcze, ale trudno mi stwierdzić czy jest to potrzebne. W dostępnej mi literaturze nikt nie poruszał tego problemu. Obawiam się, że trzeba zaryzykować - i jeżeli nie podoba się Pani drzewo z nasionami - oberwać je delikatnie nie naruszając pędów i obserwować jak magnolia na to zareaguje. Na pewno każde drzewo, czy krzew robi duży wysiłek zawiązując nasiona. Z Rhododendronów i Wisterii (glicynia) usuwam co roku wszystkie zawiązki tuż po przekwitnięciu. Myślę, że skoro twoje drzewko jest młodziutkie, to możesz mu pomóc usuwając zawiązki nasienne. Na pewno nie zaszkodzisz. Tylko musisz je odróżnić od pąków kwiatowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila. 11.08.2018 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2018 Dziękuję Pestko, bardzo mi pomogłaś Wisteria też mi kwitnie jak szalona ale tam od momentu zawiązania nasion na jednym z krzaków obcinam przekwitłe kwiaty. W przypadku magnolii nie pomyslałam że kwiat często równa się owocowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 11.08.2018 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2018 Cieszę się, że coś udało się wyjaśnić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila. 13.08.2018 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2018 Wrzucam zdjęcia. Tak to wygląda: Ktoś napisał, że po tak dorodnym owocowaniu jego magnolia nie dożyła do kolejnej wiosny, inni piszą, że u nich to standard i ich drzewka "produkują" nasiona niemalże hurtowo. Niestety nie wiem jak jej pomóc i czy w ogóle pomagać. Ciężki jest żywot niezbyt doświadczonego ogrodnika i nie ukrywam że chętnie wsparłabym się Waszym doświadczeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 13.08.2018 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2018 Kamila, po prostu tak jek jest w poście 15 485 ciut wyżej. Poobcinaj tylko delikatnie, żeby nie uszkodzić pędów. Będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coci 13.08.2018 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2018 Witam Prośba o poradę. Po dłuższej nieobecności w domu dopiero teraz zauważyłem coś takiego na jednym z moich klonów(niestety nie pamiętam nawy gatunku).Tzw.kula. Są to pionowe pęknięcia,długie na kilkanaście centymetrów i głębokie na kilka,kilkanaście milimetrów.Wygłąda jakby coś wcześniej sączyło się z tych pęknięć-białawo-zielonkawy osad.Jest tych pęknięć ok.trzy i występują tylko na tym jednym drzewku. Co to mogłoby być i co z tym ewentualnie można zrobić? Liście na tym egzemplarzu wyglądają na zdrowe.Choć samo drzewko jakby trochę marniejsze/mniejsze od pozostałych. Owinąłem je taśmą dwustronną ponieważ chodziły po nim mrówki-nie wiem czy to wogóle potrzebne. Z góry pięknie dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 14.08.2018 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2018 Coci, nie wiem dlaczego Elfir nie zagląda. Może wakacje Zajrzyj na Ogrodowisko i tam zadaj pytanie https://www.ogrodowisko.pl/watek/799-choroby-klonow-acer?page=44 Może Toszka, Danusia, albo któryś z ogrodników będzie wiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coci 14.08.2018 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2018 Dzięki pestka56Serdecznie pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 15.08.2018 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 Coś dolega katalpie, drzewka sadzone były w jednym czasie, do tej pory rozwijały się jednakowo. Od dwóch miesięcy jedno choruje, wyraźnie ma mniejszy od innych przyrost liści. Do tej pory wszystkie drzewa dwukrotnie opryskałem na mączniaka, ale bez rezultatu. Co jej dolega? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 15.08.2018 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 U mnie inaczej, tj jedna cześć usycha a druga nie. Zgłupiałem. http://www.timtur.com.pl/budowa/2018/118.jpg http://www.timtur.com.pl/budowa/2018/119.jpg http://www.timtur.com.pl/budowa/2018/120.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 15.08.2018 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 Coś dolega katalpie, drzewka sadzone były w jednym czasie, do tej pory rozwijały się jednakowo. Od dwóch miesięcy jedno choruje, wyraźnie ma mniejszy od innych przyrost liści. Do tej pory wszystkie drzewa dwukrotnie opryskałem na mączniaka, ale bez rezultatu. Co jej dolega? Czy to był biały nalot na liściach, czy też to są żółte plamki? Jeśli żółte plamki, to może być werticylioza http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=425 To solidny portal, warto korzystać z informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 15.08.2018 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 (edytowane) U mnie inaczej, tj jedna cześć usycha a druga nie. Zgłupiałem. Może tu znajdziesz odpowiedź https://poradnikogrodniczy.pl/klon-palmowy-odmiany-uprawa-choroby.php Edytowane 15 Sierpnia 2018 przez Tomaszs131 Korekta formuły cytowanego linku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 15.08.2018 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 Czy to był biały nalot na liściach, czy też to są żółte plamki? Jeśli żółte plamki, to może być werticylioza http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=425 To solidny portal, warto korzystać z informacji Dziękuję za odzew. Białego nalotu na liściach nie ma. Liście pokryte są żółtymi plamkami, zwijają się jakby czymś porażone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 15.08.2018 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 To nie jest wobec tego mączniak. Przeczytaj o werticiliozie pod linkiem, który podałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 15.08.2018 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 Oki, raz jeszczę dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 17.08.2018 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2018 Elfir planujemy umyć elewacje domu szarym mydłem. Czy mydliny nie będą szkodliwe na rośliny rosnące w ogrodzie?? Niby zalecają opryski z szrego mydła na rośliny przeciwko mszycom, więc nie powinno być szkodliwe......ale wolę zapytać fachowca Z góry dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.08.2018 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2018 Nie powinno być szkodliwe. Ale po umyciu, zlać rośliny wodą, żeby zmniejszyć stężenie. *** Polityka administracji zirytowała mnie tak dalece, że musiałam dać sobie urlop od forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts