gosiacz22 23.08.2018 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 Jeszcze chciałabym śliwę NIgra podsadzic jałowcami może nie płożącymi nisko po ziemi tylko rosnące trcohę wyżej. Taki mniej wiecej w stylu tego ze zdjęcia, niestety nie wiem co to za odmiana. Czy w ogóle jałowce to dobry pomysł pod śliwą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiacz22 23.08.2018 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 (edytowane) z boku domu, które się rzadko ogląda, ma sens inwestować w małe, miniaturowe gatunki? Tych złotych odmian nie widziałam na żywo. Mało stosuję berberysów. Mniej więcej o coś takiego mi chodzi. Nie jest to tak całkowiecie miejsce niewidoczne. Z drugiej strony mam posadzone tuje mirjam a z tej chciałam dać co innego i pomyslalam wlasnie o berberysach. Może wyglądałoby lepiej z samymi czerwonymi berberysami. Edytowane 23 Sierpnia 2018 przez gosiacz22 d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adder 24.08.2018 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 nie słyszałam o tym, by jeżyny chorowały na rdzę wejmutkowo-porzeczkową. Chorują na swoją własną rdzę, ale wówczas od spodu liści masz rude kuleczki. http://www.doradcajagodowy.pl/wp-content/uploads/2018/05/image001-1.jpg Rzuciłam tylko okiem na zdjęcia tej rdzy wejmutkowej i wydała mi się podobna na tej na jeżynie, dopiero teraz doczytałam coś na jej temat. Zrobiłam dzisiaj dokładniejsze zdjęcia spodu listków, to nie są rude kuleczki, tylko żółte "włochate" kulki, pod mikroskopem (takim amatorskim) widać jeszcze białe także włochate kuelczki. Masz może pomysł co to może być lub czym spróbować to popryskać? Jeżyna zaczyna schnąć, niektóre owoce wysychają. Widziałam, że u sąsiadów jeżyny wyglądają podobnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.08.2018 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 (edytowane) Jeszcze chciałabym śliwę NIgra podsadzic jałowcami może nie płożącymi nisko po ziemi tylko rosnące trcohę wyżej. Taki mniej wiecej w stylu tego ze zdjęcia, niestety nie wiem co to za odmiana. Czy w ogóle jałowce to dobry pomysł pod śliwą? [ATTACH=CONFIG]417803[/ATTACH] Na zdjęciu może być limeglow. pamiętaj, że każdy jałowiec potrzebuje pełnego nasłonecznienia i absolutnie nie wolno podlewać od góry Edytowane 24 Sierpnia 2018 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.08.2018 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 (edytowane) Masz może pomysł co to może być lub czym spróbować to popryskać? Jeżyna zaczyna schnąć, niektóre owoce wysychają. Widziałam, że u sąsiadów jeżyny wyglądają podobnie... ] to jest rdza. Nie ma na to preparatu - trzeba ściąć wszystkie chore pędy i spalić, opadłe liście wygrabić. Od wiosny oprysk np. Dithane. Edytowane 24 Sierpnia 2018 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 25.08.2018 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2018 Nie powinno być szkodliwe. Ale po umyciu, zlać rośliny wodą, żeby zmniejszyć stężenie. *** Polityka administracji zirytowała mnie tak dalece, że musiałam dać sobie urlop od forum Bardzo dziękuję Tak zrobimy !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 28.08.2018 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Poszukuję nawozu jesiennego pod tuje rozpuszczalnego w wodzie aby podać go linią kroplujaca czy jest taki nawóz ? Ewentualnie proszę o nazwę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 28.08.2018 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Poszukuję nawozu jesiennego pod tuje rozpuszczalnego w wodzie aby podać go linią kroplujaca czy jest taki nawóz ? Ewentualnie proszę o nazwę. Florovit nawóz jesienny do roślin iglastych przez inżektor w rozcieńczeniu 1/2 w odstępie dwóch dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 28.08.2018 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Florovit nawóz jesienny do roślin iglastych przez inżektor w rozcieńczeniu 1/2 w odstępie dwóch dni. A coś bardziej wydajnego bo mam prawie 200 drzewek więc ten florovit wyjdzie dość drogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 28.08.2018 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 A coś bardziej wydajnego bo mam prawie 200 drzewek więc ten florovit wyjdzie dość drogo. Wg zaleceń - 20 ml nawozu rozcieńczyć w 1 l wody czyli butelka na 50 litrów koszt 9,50 zł linia kroplująca 1,6l/h...czyli 6 litrów na 200 drzewek to niecałe 50 zł na całość -to dużo? Jak Ty chcesz to podlewać i ile tego nawozu? Jeśli chcesz oszczędniej to kup nawóz w worku 25kg (coś z seri Chelat ActiMag Universal ) za ok 200zł w centrali ogrodniczej do rozpuszczania w wodzie i podlewaj konewką tylko wtedy również zachowaj proporcje bo zniszczysz rośliny.Nie stosuj przez linię bo zniszczysz kompensatory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 28.08.2018 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Wg zaleceń - 20 ml nawozu rozcieńczyć w 1 l wody czyli butelka na 50 litrów koszt 9,50 zł linia kroplująca 1,6l/h...czyli 6 litrów na 200 drzewek to niecałe 50 zł na całość -to dużo? Jak Ty chcesz to podlewać i ile tego nawozu? Jeśli chcesz oszczędniej to kup nawóz w worku 25kg (coś z seri Chelat ActiMag Universal ) za ok 200zł w centrali ogrodniczej do rozpuszczania w wodzie i podlewaj konewką tylko wtedy również zachowaj proporcje bo zniszczysz rośliny.Nie stosuj przez linię bo zniszczysz kompensatory. Ok nie sprawdziłem dokładnie,przy tym dawkowaniu i tej cenie za butelkę odpowiada mi to jak najbardziej Rozumiem że tak jak napisałeś mam powtórzyć nawożenie po dwóch dniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 28.08.2018 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Tak, trzeciego dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 29.08.2018 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 Witam, właśnie siejemy trawę i sąsid podsunął nam myśl, żeby po zasianiu zasypać ziarna z ręki ziemią do trawników, a potem przywalcować. Która ziemia z tych dużych marketów będzie dobra? Co polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.08.2018 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 piasek i sito (np. z plastikowej ażurowej skrzynki).Ziemia ci wyschnie i wiatr zwieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lens79 30.08.2018 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Mam pytanie odnośnie klonów Globosum. Urosły im takie dziwnie, długie gałęzie skierowane do góry - jakby dziczki na jabłonce. Tak ma być czy to obciąć. Jeśli obciąć to czy można teraz? Gdzieś czytałam, ze te klony same formują się w kulę i nie potrzeba przycinać ale to wygląda tak sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.08.2018 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 można przyciąć. Czasami pojawiają się pędy rewersyjne, wyjściowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lens79 30.08.2018 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 można przyciąć. Czasami pojawiają się pędy rewersyjne, wyjściowe. Ale można czy trzeba? Ile powinnam obciac? Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.08.2018 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Obciąć to poziomu tych pędów, które tworzą kulkę. Pewnie nie trzeba i w przyszłym roku pozostałe pędy nadrobią zaległości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lens79 31.08.2018 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2018 Obciąć to poziomu tych pędów, które tworzą kulkę. Pewnie nie trzeba i w przyszłym roku pozostałe pędy nadrobią zaległości. Zależy mi na szybkim oslonieciu się więc skoro to nie konieczność to nie będę skracać tych pędów. Niech sobie rosna. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 01.09.2018 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2018 Czy warto kupować sadzonki w necie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts