pestka56 12.09.2018 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2018 Napisz książke, chetnie kupie :yes: O tym jakie pułapki czychają na początkujących, przede wszystkim. I o mitach, które pokutują w ogrodnictwie i szkodzą. Takiej książki o ogrodnictwie przynajmniej w polskich wydaniach nie spotkałam. Masz, Elfir, tu w wątku znakomitą bazę informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 12.09.2018 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2018 I tak się rodzą dzieła ... Ja też namawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiacz22 12.09.2018 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2018 Witam,Mam dw klony szczepione. Jeden to Fassens Black a drugi Princeton Gold. Jaki odstęp powinnam zachować sadząc jeden obok drugiego? I w jakiej odległości od tuj? Będę wdzięczna za odp. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.09.2018 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2018 To jest około 10-15-letni okaz "Fassens Black": a to ok.40 -letni: A tu dorosły princeton gold: Nie wiem czy chcesz by się stykały koronami i po jakim czasie. Odległość od żywopłotu - taka, by drzewo nie zacieniało żywotników, bo zrobią się ażurowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.09.2018 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2018 Myślę nad blogiem. Książka miałaby małe szanse na publikację, u nas nie ma na to rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 12.09.2018 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2018 Myślę nad blogiem. Książka miałaby małe szanse na publikację, u nas nie ma na to rynku. Niekoniecznie. Są wydawnictwa, które wydały wiele książek ogrodniczych i nadal je wydają Ale blog może być znakomitym wstępem do napisania książki. Pisz Masz tu wiernych czytelników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 12.09.2018 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2018 Też chętnie przeczytałbym coś drukowanego z pozycji praktycznych uwag dla rozpoczynających przygodę z własnym ogródkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiacz22 12.09.2018 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2018 To jest około 10-15-letni okaz "Fassens Black": a to ok.40 -letni: A tu dorosły princeton gold: Nie wiem czy chcesz by się stykały koronami i po jakim czasie. Odległość od żywopłotu - taka, by drzewo nie zacieniało żywotników, bo zrobią się ażurowe. Czyli wyrosną na takie giganty pomimo tego, że są to formy szczepione? To w sumie nie wiem czy je chce ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.09.2018 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2018 Jak przejdzie ACTA 2 to forum będzie musiało być zresetowane. Przepadnie ten wątek. Przydałoby się coś do archiwizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 14.09.2018 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2018 Warto skopiować wartościowe posty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nataly 16.09.2018 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 Witam, czy posadzenie drzewek w ogrodzie oraz thuji na koniec września to dobry czas, nie za późno? Zamierzaliśmy to zrobić w połowie, ale inne zajęcia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.09.2018 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 Możesz sadzić z doniczek nawet w grudniu, jeśli ziemia nie jest zamarznięta.Firmy ogrodnicze przecież zakładają ogrody prawie cały rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nataly 16.09.2018 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 [Dzięki Elfir, bardziej chodziło o optymalny czas, ale rozumiem że spoko I 2-ga sprawa -zasialiśmy trawnik już 3tyg temu i b. nirówno rośnie - generalnie ma 5-7cm, a są miejsca chyba bardziej żyzne, gdzie jest już ok 12 cm, stąd zamierzamy zrobić 1-sze koszenie oraz dosiewkę w "plamach". Wg mnie słabo rośnie bo ziemia słaba (glina!), ale czy teraz przed zimą można delikatnie nawozić, ew. czym? Sąsiad sugeruje, że nawożenie nowego trawnika tylko od wiosny, ale w naszym wypadku chyba powinniśmy. Ew. co kupić i ile na 1ar? Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.09.2018 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 glina nie jest słabą ziemią.Prawdopodobnie słabiej rośnie w miejscach zbitych, gdzie stoi woda, czego trawa nie znosi. Gliniaste gleby należy rozluźniać piaskiem przed założeniem trawnika. Rozumiem, że przed siewem nic nawożone nie było?Można dać połowę dawki jakiegoś jesiennego nawozu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 19.09.2018 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 Mam pytanko o linię kropkującą z kompensacją. Jak długa może być taka linia? U mnie jest spokojnie 150m i bez kompensacji działa to kiepsko. W sumie woda na końcówkę drugą nie dociera Mówimy o średnicy fi16. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.09.2018 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 zwykle 80-120 m, zależnie od ciśnienia i wydajności źródła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.09.2018 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 [Dzięki Elfir, bardziej chodziło o optymalny czas, ale rozumiem że spoko I 2-ga sprawa -zasialiśmy trawnik już 3tyg temu i b. nirówno rośnie - generalnie ma 5-7cm, a są miejsca chyba bardziej żyzne, gdzie jest już ok 12 cm, stąd zamierzamy zrobić 1-sze koszenie oraz dosiewkę w "plamach". Wg mnie słabo rośnie bo ziemia słaba (glina!), ale czy teraz przed zimą można delikatnie nawozić, ew. czym? Sąsiad sugeruje, że nawożenie nowego trawnika tylko od wiosny, ale w naszym wypadku chyba powinniśmy. Ew. co kupić i ile na 1ar? Pozdrowienia! Glina nie jest słabą ziemia. Doskonale kumuluje składniki pokarmowe i wodę. Nie wiem , jak została przygotowana przed siewem? Bo podejrzewam, że placki sa w miejscach, gdzie jest zbyt zbita i korzonki siewek mają problem z ukorzenieniem się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 19.09.2018 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 zwykle 80-120 m, zależnie od ciśnienia i wydajności źródła. U mnie linie fi16 są podzielone na odcinki po 50-70 mb. Mam rozprowadzoną wodę po ogrodzie rurkami fi32 w miejsca strategiczne. Na końcu każdej jest rozdzielnica i elektro zawory. Dzięki temu mogę włączać sekcje. Np. rabatę z różami obsługują dwie linie fi 16 wyprowadzone z jednej fi32. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 19.09.2018 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 Jakie masz te fi 32? Calkiem sensownie to brzmi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 19.09.2018 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 To nie jest żadne odkrycie. Tak się robi rozprowadzenie wody. Najpierw grubsza rurka, a potem cieńsza. Najpierw kupiliśmy Gardenę, ale ona jest droga i straszliwie sztywna, co dało nam w kość przy montażu. Przerzuciliśmy się na niebieską rurę wodociągową. Złączki Gardeny też do niej pasują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts