Nataly 10.10.2018 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 A kompostownik masz? Najlepiej 2-komorowy, żeby móc przerzucać z jednej komory do drugiej Dzięki Elfir i Pestka i za pomoc i przypomnienie o kompostowniku Póki co, to mąż ma obiekcje dot. zapachu i ew. problemu z sąsiadami... Niby zaleca się bezpośrednio na ziemi, ale w sprzedaży jest sporo zgrabnych kompostowników z dnami. 2 komory -w jednaj tworzenie a w 2-giej przechowywanie gotowego? Są też 3-komorowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.10.2018 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 prawidłowo prowadzony kompostownik ma zapach ściółki leśnej. Gotowe kompostowniki z reguły są mało przewiewne i zamiast murszeć materia organiczna gnije i śmierdzi.Ja mam kompostownik zbity z palet budowlanych i stojący na ziemi. Na dół poszły pocięte gałązki Komory sa przydatne do przerzucania pryzmy. Co 3-5 m-cy trzeba po prostu odwrócić układ warstw w kompostowniku.Najwygodniej to zrobić po prostu przerzucając kompost do nowej komory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 10.10.2018 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 (edytowane) Jaki kompostownik wybierzesz zależy od ilości miejsca, które możesz na niego przeznaczyć. Jeśli chodzi o zapach to dobrze prowadzony kompostownik, bez resztek nienadających się do kompostowania (np. mięso i pochodne) nie wydziela zapachu innego niż ziemia ogrodowa. Natomiast można dodawać do kompostownika Bokashi http://www.probiotics.pl/o-nas/blog/4614-przetwarzanie-odpad%C3%B3w-przy-u%C5%BCyciu-bokashi.html , które nie tylko wprowadza pożyteczne bakterie i zabezpiecza przed zapachem, ale przyspiesza kompostowanie. Poza tym z pomocą Bokashi można kompostować resztki kuchenne w małym specjalnym pojemniku, który można mieć nawet w kuchni http://probioem.pl/bokashi/139-bokashi-2kg.html Edytowane 10 Października 2018 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.10.2018 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 zagadka - co za drzewko jest na zdjęciu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 15.10.2018 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 perukowiec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.10.2018 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 zdecydowanie nie. Tu duży format: https://www.weranda.pl/cache/989-547/bfe41a533e4ae75fe529cc4ccb6c5a63/ozdobne_trawy_do_ogrodu_zdjęcia__1_.jpgLiście złożone.Jakby co, to też nie wiem. Zdjęcie jest ze stocka a zrobiono je w ogrodach w Dunham Massey. Przypomina sumaka np. chińskiego lub gładkiego, ale kwiaty ma zanim przebarwi liście.Może to być jakiś egzotyk, ale wygląda zjawiskowo i męczy mnie od kilku miesięcy co to jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doriko 15.10.2018 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 Bożodrzew chiński ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.10.2018 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 (edytowane) jesienią ma już czerwonawe wiechy z nasionami a nie białe kwiaty (lub białe nasienniki). Poza tym to ogromne i szybko rosnące drzewo, nie wiem czy ktoś świadomie by je sadził na takiej rabacie, bo w kolejnym roku byłoby dwa razy większe. Ja bym szukała bardziej pod cedrelę, ale też nie takie kwiaty i nie o tej porze roku. Hepakodium o białych kwiatach nie ma takiego koloru liści. Kwaśnodrzew ma białe kwiaty jesienią, ale o innym pokroju (zwisające zamiast wzniesionych), liście też nie bardzo pasują: chociaż na tym zdjęciu jest bardziej podobne: Edytowane 16 Października 2018 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 16.10.2018 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 Może warto zapytać na stronie ogrodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.10.2018 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 Z moim angielskim byłoby ciężko. U mnie pokazała się jesień, chociaż na dworze 23 stopnie. lato: jesień: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 16.10.2018 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 Pięknie przebarwione. Co to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.10.2018 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 sumak Tiger Eyeniestety, dość szybko opada. Sądzę że po większym wietrze już liści nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 16.10.2018 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 Ten sam problem z trzmieliną oskrzydloną Ogień w ogrodzie, ale bardzo krótko. Czy ten sumak nie rozłazi się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.10.2018 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 Ta odmiana właśnie praktycznie nie wytwarza rozłogów, ale na wszelki wypadek sadzona, jak widać , była w donicy z kostki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 16.10.2018 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 Zawsze mi się sumaki podobały. Mają bardzo dekoracyjne kształty i to przebarwianie. Przy naszej drodze morduję jednego takiego regularnie, bo wyłazi zza płota sąsiadów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.10.2018 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 pomysł na zabezpieczenie róż na pniu:https://i-h2.pinimg.com/564x/2a/72/31/2a7231a41389b400ef3e282d887f80dd.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 21.10.2018 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2018 Znakomity Podobnie, ale bez wsypywania liści zapezpieczałam świeżo posadzone rhododendrony - kołki owinięte agrowłókniną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.10.2018 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2018 różaneczniki rzadko kiedy wymagają jakiegokolwiek zabezpieczania, chyba, że jakieś nietypowe żółtokwiatowe odmiany.Większość odmian spokojnie znosi -25, -28 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 21.10.2018 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2018 różaneczniki rzadko kiedy wymagają jakiegokolwiek zabezpieczania, chyba, że jakieś nietypowe żółtokwiatowe odmiany. Większość odmian spokojnie znosi -25, -28 stopni Wtedy nie wiedziałam Teraz mam inny problem – mokry śnieg. Zeszłej zimy złamał jedną trzecią ciężko odhodowanego katawbijskiego tuż przy wejściu do domu. Muszę wymyślić jakieś sprytne podpory, w miarę niewidoczne i podwiązać gałęzie. On jest dość delikatny, bo ma liście raczej kępowo tak od połowy gałęzi. Śnieg ma doskonałe miejsce do robienia czap. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.10.2018 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2018 przytnij różanecznika, by był bardziej przysadzisty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts