pestka56 21.10.2018 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2018 Zrobiłabym to, ale nie wiem, czy się rozkrzewi nisko. Czy wypuścin nowe przyrosty. On jest troszkę jak drzewko – pieniek wysokości 25-30 cm z 3-ma rozgałęzieniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.10.2018 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2018 odrasta. W razie wątpliwości skróć jeden z pędów po kwitnieniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 21.10.2018 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2018 Cięła byś ? Tak wyglądał A tyle z niego zostało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.10.2018 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 jakbym chciała bardziej gęsty, to ścięłabym po kwitnieniu pół pędu z liśćmi na najbardziej łysej gałązce. Możesz też zrobić z bambusa yukitsuri aby chronić roślinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 22.10.2018 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Yukitsuri są genialne i jaka świetna ozdowa w ogrodzie zimą i nie tylko. Myślę o tym, ale to sporo dokładnej pracy, a czasu mało Pamiętasz może... już kiedyś gdzieś wklejałam fotki z yukitsuri. Warto przypomnieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 22.10.2018 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Przepraszam, że się wtrącę, ale w temacie rododendronów. Czy można jeszcze zasilić rododendrony np. siarczanem potasu i czy można podsypać może nawet wymienić ziemię wokół roślin na ziemię z kompostownika taką trzy-cztero. letnią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.10.2018 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 lepiej na wiosnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 22.10.2018 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Dziękuję, czekam na wiosnę. Do kiedy powinniśmy nawozić rośliny, jest jakaś określona pora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.10.2018 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 zwykle do końca sierpnia, by rośliny zdążyły zakończyć wegetację. nie dotyczy trawnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 23.10.2018 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Witaj Elfir mam mozliwośc odkupienia Cisów wysokości 170-180 z gołą bryła korzeniową . Mam pytanka : po pierwsze czy takie cisy mają szansę przyjęcia się , i czy jeżeli nie zdążę ich wkopać w tym roku to mogę je zadołować ale w dole wykopanym gdzie jest piach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 24.10.2018 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2018 zwykle do końca sierpnia, by rośliny zdążyły zakończyć wegetację. nie dotyczy trawnikaHej Elfir, 1. to jak to jest z tym trawnikiem? -przyda się na przyszłość 2. Kupiłem choinkę (jodła koreańska) ok. 2m wysokości, korzeń jest w worku z juty - jak długo można w ten sposób przechowywać tę jodłę i czy należ korzeń zwilżać wodą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.10.2018 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2018 Witaj Elfir mam mozliwośc odkupienia Cisów wysokości 170-180 z gołą bryła korzeniową . Mam pytanka : po pierwsze czy takie cisy mają szansę przyjęcia się , i czy jeżeli nie zdążę ich wkopać w tym roku to mogę je zadołować ale w dole wykopanym gdzie jest piach ? Lepiej wkopać. Mają szanse przyjęcia się, jeśli bryła będzie odpowiednio duża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.10.2018 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2018 Hej Elfir, 1. to jak to jest z tym trawnikiem? -przyda się na przyszłość 2. Kupiłem choinkę (jodła koreańska) ok. 2m wysokości, korzeń jest w worku z juty - jak długo można w ten sposób przechowywać tę jodłę i czy należ korzeń zwilżać wodą? Trawnik można nawozić dłużej. Na przykład do końca września, jak w tym roku było długo ciepło. Niestety nie ma przepisu jednoznacznego, bo wszystko zależy od pogody. Jodłę należy natychmiast posadzić. Przed sadzeniem namoczyć bryłę korzeniową ok. godziny we wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 26.10.2018 05:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 Dziękuję bardzo Elfir! Niestety jodła leży już 2 tygodnie i ciągle wieje. Do tego stopnia wiało, że pokrzywiło nam tuje i drzewka a kora została całkowicie porwana przez wiatr, więc jej nie sadzimy bo by wyrwało. Mam nadzieję, że posadzenie jodły w ten weekend jej nie zaszkodzi, ale zmartwiłaś mnie tym "natychmiast" No i jak ściółkować w wietrznej okolicy, gdy nawet mokra kora jest wydmuchiwana? Z góry dzięki za rady i pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 26.10.2018 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 Zamiast sciółki sadź rośliny zadarniające. Jest ich spory wybór i są skuteczniejsze w walce z chwastami niż kora. Jodłę można zakotwiczyć do gruntu. U nas też jesienią nieźle duje. 4 grube tyczki wbite w ziemię naokoło drzewa i połączone ze sobą poprzeczkami. Na pniu jodły obejma z elastycznego materiału zamocowana do tyczek. Ja używam dętek rowerowych. Nie wyrwie, a drzewko ładnie się ukorzeni i wzmocni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 26.10.2018 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 Dzięki pestka! A nie wiedziałem, że wystarczy tylko na dole Pewnie można by też gdzieś w środku takie paski puścić, nawiasem ciekawe czy można kupić takie dedykowane do ogrodnictwa paski z tkaniny, podtrzymujące drzewka? Bo potrzebuję tego więcej, więc dętek nie wydoli A dla tuji jakiś sposób? bo niektóre leżą, świeżo zasadzone były Są metrowe i mają już sporą powierzchnię. Generalnie te obecne wichury wszystkie nasadzenia nam pokiereszowały, koszmarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 26.10.2018 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 (edytowane) Danielu, oczywiście, że wyżej. W żadnym wypadku nie przy ziemi. Ja swoje drzewka obstawiam na 150 cm wysoko a czasem jak młode i ma cieniutki pień, to robię jeszcze zabezpiecznia poniżej. zdjęcie z Muratora Link do innych zdjęć z takimi zabezpieczonymi drzewkami https://www.google.com/search?q=zabezpieczenie+drzew+przed+wiatrem&client=firefox-b&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=VTC3INQTuv-N_M%253A%252CkNkNrcfqGXJC7M%252C_&usg=AI4_-kS4EoEfrDs5aw2Co6KUfB39TsZRRA&sa=X&ved=2ahUKEwjC1ey3gaTeAhXUhKYKHaN5DQkQ9QEwAHoECAIQBA#imgrc=VTC3INQTuv-N_M: Do grubszych czasem wystarcza elastyczna obejma ogrodnicza wysoko i naciągi linkowe do gruntu do śledzi, jak do namiotu. Jeśli ziemia bardzo rozmięka, to lepiej nabić solidne kołki, bo zwykłe śledzie wylezą. Tujom możesz zrobić coś jak „parkan”. Słupy naokoło powiązane ze sobą linkami. Coś jak klatki. W ogrodniczych są paski przeznaczone na obejmy http://www.szafirek.net/home/728-opaska-zaciskowa-do-drzew-czarna-40-cm.html . One są mniej lub bardziej elastyczne. Najczęściej z grubego plastiku. Ale można użyć taśmy parcianej. Chodzi o to, żeby nie kaleczyło drzewka. Są też takie eleganckie podpory http://garden-look.com/obejma-na-drzewko,id602.html ale myślę, że przy takich wichrach jak ostatnio były też trzeba by je olinkować i „śledziami” zabezpieczyć do gruntu. Edytowane 26 Października 2018 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.10.2018 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 zywotniki - trzeba byłoby poprowadzić przy drutach, jak maliny czy winorośl. Wówczas oprą się o druty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 27.10.2018 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 Serdeczne dziękuję Paniom @Pestka i @Elfir - najlepszym Paniom na świecie w temacie ogrodnictwa i zapewne nie tylko... @Pestka - a jak umozocować tę jodłę ok 2.20 wzrostu?? Też pomiędzy gałązkami na 3/4 wysokości? @Elfir -super pomysł, dom na górce i zaim się wszystko zakorzeni to muszę zrobić coś takiego z tym drutem. Albo od dołu do wysokości ok., 1m przypiąć folię na siatce ogrodzeniowej może? Bezpośredni kontakt takiej osłony może wytłumi wicher do tego stopnia, że nie poprzewraca przed zakorzenieniem. No i jak sądzicie, jak długo takie zabezpieczenia poinny być na tujach/drzewkach ? 1 rok do zakorzenienia wystarczy, czy jednak dłużej? Zakładam , że w roku jest z 6 okresów z b. mocnym wiatrem.... ufff Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 27.10.2018 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 Danielu, ogrodnikiem to jest Elfir i to bardzo dobrym i z pasją A ja podpowiadam jak wiem coś z własnego doświadczenia i cieszę się, gdy Elfir mnie nie poprawia. Na płocie może załóż maty z wikliny, albo przyczep cieniówkę o dużej gęstości. Po pierwsze będzie to solidniejsze i wiatr nie poszarpie. Po drugie lepiej wygląda i posłuży póki rośliny nie przejmą zadania osłaniania wnętrza ogrodu. O jodle dobrze myślisz. U siebie niektóre drzewka trzymałam 3 lata. A jarząby szwedzkie tkwią w "ochraniaczach" już 4-ty rok i jeszcze trochę tak postoją. Tylko co roku odrobinę poluzowuję obejmy na pniach. Generalnie sam musisz o tym zdecydować. Ty będziesz widział jak się wzmacniają, czy nie krzywią się, czy podpory są nadal potrzebne by pień rósł pionowo, a nie pochylony. To indywidualna właściwość drzewek, nabranie mocy i elastyczności by oprzeć się wichrom. A powiedz, czy tuje posadziłeś w jednym rzędzie? Masz może tyle miejsca w ogrodzie by posadzić tak krzewy i drzewa by stworzyły naturalną barierę przeciw wiatrom? Jeśli tak, Elfir ci najlepiej powie jak zrobić nasadzenia, żeby rozbijały wiatry i spowalniały je. To najlepszy sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts