Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

drzewa prowadzone w szkółkach są "podpędzane" aby rosły szybko w górę. Dlatego ich grubości pnia są nieproporcjonalne w stosunku do korony.

I stąd problemy przy wiatrach. Trzeba albo ciąć korony albo podpierać pnie do czasu, kiedy nie przyrosną na grubość.

W miejscach wietrznych drzewa zawsze naturalnie będą wyginać się pod wpływem wiatru i tu nic na to nie pomoże.

Dlatego lasy sadzi się bardzo gęsto i co kilka lat tylko robi wycinkę prześwietlającą - wówczas drzewa wspierają się nawzajem.

Elfir i Pestka witam ponownie i dzięki za sugestie. Widzę że mamy jeszcze 1 poważny problem: glina. Pomimo wymieszania ze żwirkiem i ostrym piaskiem jednak ostatecznie z jednej strony w obniżeniu przy ogrodzeniu ciągle jest glina i ograniczony drenaż -woda wsiąka ale b. powoli. Zauważyłem, że zbiera się w dołkach pod tujami bo ziemia (mieszanka rodzimej i do iglaków) namokła i przysiadła i stąd tym bardziej stoi tam woda.

Czytałem, że to jest b. zła sytuacja na mrozy, więc czy po przeschnięciu w pon. można podsypać tuje tą rodzimą gliną, udeptać tak, żeby kopczyk był nieco wyżej nad gruntem, żeby nie było zalewania? I jak rozpoznać granicę korzenia na pniu tui, ew. czy można ją podsypać wyżej? Czy tuje też muszą być posypywane zgodnie z ich "szyjką"?

Edytowane przez daniel.w
uzupełnienie

Sadownicy sadzą drzewa owocowe na pagórkach. Podnoszą grunt, sypią jakieś 30-40 cm. Robią taki wałek i na nim dopiero rozkładają korzenie młodych drzewek. Zasypują i obsypują.

To zdaje się standardowy sposób w sadach niezależnie od tego jaka ziemia.

Spróbowałam u siebie, bo u mnie też glina i wiosną bywało, że wody na trawniku było do kostek. Drenaż pomaga, ale nie do końca. A sadzenie na górce działa :) Sadzę tak solitery. Natomiast wszystkie rabaty podnoszę o te 30-40 cm.

Nie.

"Ziemia do iglaków" to w 99% torf (czasem z piaskiem). Czyli podłoże które nie nadaje się do niczego, może poza zakwaszaniem gleby pod różaneczniki i azalie.

Jest to produkt obliczony na ignorancję kupujących i wyciąganie kasy z ich kieszeni.

Cisy rosną najlepiej na glebach żyznych, nieco gliniastych i obojętnych do lekko zasadowych.

Kwaśnej gleby nie tolerują!

Torf jest kwaśny i jałowy.

Tylko że to nie jest torf tylko ziemia przygotowana pod iglaki.................??????????????? a to chyba coś innego??????????? :(

Czyli co konkretnie?

Niech sprzedawca poda skład, z czego mieszanka jest zrobiona.

Poza tym pomyśl: "iglaki" - to słowo zawiera cały przekrój gatunków - od znoszących słabe, suche piaszczyste, zasadowe gleby jałowców sabińskich po wilgociolubne, żyznolubne, kwaśnolubne żywotnikowce japońskie.

Jak można polecać tę samą mieszankę dla tak odmiennych wymagań?

"Ziemia do iglaków" to produkt do wyciągania kasy z ludzi, którym brakuje wiedzy ogrodniczej. W wielu przypadkach dodatkowo bardziej szkodzi niż pomaga (jest to związane ze specyficznymi właściwościami torfu).

Nie można dawać obornika na dno, bo będzie zbyt stężony. Obornik miesza się z glebą i dopiero wówczas się sadzi (pod warunkiem, że to obornik przekompostowany). Ale nie na jesień, bo obornik zawiera azot, czyli stymuluje rośliny do wzrostu, co przed zimą grozi przemarznięciem pędów. Nawożenie obornikiem ma sens wiosną.

Duduś, a nie masz w okolicy kogoś, kto oferuje ziemię z przekompostowanym obornikiem? Poszukaj w necie. Na pewno znajdziesz. I na pewno będzie mieć też zwykłą dobrą ziemię ogrodniczą.

Ja nie kupuję tej w workach, bo ona zawsze jakaś jak przesuszona. Nie dziwiłabym się gdyby to głównie torf był.

no rozumiem , czyli jeżeli ja mam piaski to do tych cisów mam kupić normalną ziemię w workach?

jak masz piaski to najlepsza będzie glina + obornik i to przekopać razem z twoim piaskiem.

Ziemia w workach to jest to samo z reguły co "ziemia do iglaków".

Witam. potrzebuje pomocy:

1. czy maliny i borówka amerykańska poradzą sobie na mojej południowej stronie działki przy ogrodzeniu, jeśli niespodziewania sąsiad zasadził od swojej strony (jego północna) tuje?

2. W rogu działki mamy przyłącza wody i gazu, chciałabym tam posadzić jodłę/świerka -można posadzić w bliskości tych 2 rurociągów?

dzisiaj zbierałam jeszcze pomidory z krzaków.

U mnie także zbieramy dojrzałe, a jeszcze sporo zielonych wisi na krzakach. Czy dojrzeją, trudno powiedzieć, dzień zrobił się krótki. To w szklarni.

Na wolnym powietrzu, jeszcze w tygodniu było parę dojrzałych malin i jagody goji.