Elfir 27.10.2018 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 drzewa prowadzone w szkółkach są "podpędzane" aby rosły szybko w górę. Dlatego ich grubości pnia są nieproporcjonalne w stosunku do korony.I stąd problemy przy wiatrach. Trzeba albo ciąć korony albo podpierać pnie do czasu, kiedy nie przyrosną na grubość. W miejscach wietrznych drzewa zawsze naturalnie będą wyginać się pod wpływem wiatru i tu nic na to nie pomoże.Dlatego lasy sadzi się bardzo gęsto i co kilka lat tylko robi wycinkę prześwietlającą - wówczas drzewa wspierają się nawzajem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 28.10.2018 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 (edytowane) Elfir i Pestka witam ponownie i dzięki za sugestie. Widzę że mamy jeszcze 1 poważny problem: glina. Pomimo wymieszania ze żwirkiem i ostrym piaskiem jednak ostatecznie z jednej strony w obniżeniu przy ogrodzeniu ciągle jest glina i ograniczony drenaż -woda wsiąka ale b. powoli. Zauważyłem, że zbiera się w dołkach pod tujami bo ziemia (mieszanka rodzimej i do iglaków) namokła i przysiadła i stąd tym bardziej stoi tam woda. Czytałem, że to jest b. zła sytuacja na mrozy, więc czy po przeschnięciu w pon. można podsypać tuje tą rodzimą gliną, udeptać tak, żeby kopczyk był nieco wyżej nad gruntem, żeby nie było zalewania? I jak rozpoznać granicę korzenia na pniu tui, ew. czy można ją podsypać wyżej? Czy tuje też muszą być posypywane zgodnie z ich "szyjką"? Edytowane 28 Października 2018 przez daniel.w uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.10.2018 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 Zadna roślina (może jakieś niewielkie wyjątki) nie toleruje nadsypywania ziemi przy szyjce korzeniowej.Żywotnik olbrzymi to by znosił krótkie podtopienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 29.10.2018 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 Sadownicy sadzą drzewa owocowe na pagórkach. Podnoszą grunt, sypią jakieś 30-40 cm. Robią taki wałek i na nim dopiero rozkładają korzenie młodych drzewek. Zasypują i obsypują. To zdaje się standardowy sposób w sadach niezależnie od tego jaka ziemia. Spróbowałam u siebie, bo u mnie też glina i wiosną bywało, że wody na trawniku było do kostek. Drenaż pomaga, ale nie do końca. A sadzenie na górce działa Sadzę tak solitery. Natomiast wszystkie rabaty podnoszę o te 30-40 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 29.10.2018 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 (edytowane) Witam czy ziemia do cisów to może być zwykła ziemia do iglaków? Taką sprzedał mi pan w hurtowni ale jak czytam to nie za bardzo wynika z opisów że to ma być do iglaków . Przy czym te cisy są "stare" Edytowane 30 Października 2018 przez duduś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.10.2018 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 Nie. "Ziemia do iglaków" to w 99% torf (czasem z piaskiem). Czyli podłoże które nie nadaje się do niczego, może poza zakwaszaniem gleby pod różaneczniki i azalie. Jest to produkt obliczony na ignorancję kupujących i wyciąganie kasy z ich kieszeni. Cisy rosną najlepiej na glebach żyznych, nieco gliniastych i obojętnych do lekko zasadowych.Kwaśnej gleby nie tolerują! Torf jest kwaśny i jałowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 30.10.2018 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 Chciałbym posadzić jodłę jednobarwna inaczej kalifornijska. U mnie nie ma sadzdzonek zostaje Internet. Pytanko. Warto dawać 150zl za 60cm czy za 10zl 20cm. Ile czasu potrzeba aby urosła do 1metra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.10.2018 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 To stosunkowo szybko rosnące drzewo. Po 10 latach może mieć nawet i 3 m. Ale 20 cm to siewka. Trzeba będzie sporo o nią dbać z początku. W zakupach internetowych przepłacasz za transport, bo 150 zł za 60 cm to zdzierstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 30.10.2018 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 Jeśli taka mała sadzonek bym teraz posadził zabezpieczył przed wiatrem to na drugi rok jakiś nawóz... jak dbać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.10.2018 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 Odchwaszczać i podlewać. Nawozów raczej nie potrzebuje - jest za mała by miała duże potrzeby nawozowe i łato niepotrzebnie przesadzić. Chyba, że mowa o kompoście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 30.10.2018 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 Ok dzięki. Mam kompost Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 30.10.2018 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 Tylko że to nie jest torf tylko ziemia przygotowana pod iglaki.................??????????????? a to chyba coś innego??????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 30.10.2018 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 A obornik mogę dać na dno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.10.2018 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 Tylko że to nie jest torf tylko ziemia przygotowana pod iglaki.................??????????????? a to chyba coś innego??????????? Czyli co konkretnie? Niech sprzedawca poda skład, z czego mieszanka jest zrobiona. Poza tym pomyśl: "iglaki" - to słowo zawiera cały przekrój gatunków - od znoszących słabe, suche piaszczyste, zasadowe gleby jałowców sabińskich po wilgociolubne, żyznolubne, kwaśnolubne żywotnikowce japońskie. Jak można polecać tę samą mieszankę dla tak odmiennych wymagań? "Ziemia do iglaków" to produkt do wyciągania kasy z ludzi, którym brakuje wiedzy ogrodniczej. W wielu przypadkach dodatkowo bardziej szkodzi niż pomaga (jest to związane ze specyficznymi właściwościami torfu). Nie można dawać obornika na dno, bo będzie zbyt stężony. Obornik miesza się z glebą i dopiero wówczas się sadzi (pod warunkiem, że to obornik przekompostowany). Ale nie na jesień, bo obornik zawiera azot, czyli stymuluje rośliny do wzrostu, co przed zimą grozi przemarznięciem pędów. Nawożenie obornikiem ma sens wiosną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 01.11.2018 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 no rozumiem , czyli jeżeli ja mam piaski to do tych cisów mam kupić normalną ziemię w workach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 01.11.2018 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 Duduś, a nie masz w okolicy kogoś, kto oferuje ziemię z przekompostowanym obornikiem? Poszukaj w necie. Na pewno znajdziesz. I na pewno będzie mieć też zwykłą dobrą ziemię ogrodniczą.Ja nie kupuję tej w workach, bo ona zawsze jakaś jak przesuszona. Nie dziwiłabym się gdyby to głównie torf był. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.11.2018 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 no rozumiem , czyli jeżeli ja mam piaski to do tych cisów mam kupić normalną ziemię w workach? jak masz piaski to najlepsza będzie glina + obornik i to przekopać razem z twoim piaskiem. Ziemia w workach to jest to samo z reguły co "ziemia do iglaków". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.11.2018 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2018 dzisiaj zbierałam jeszcze pomidory z krzaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nataly 04.11.2018 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Witam. potrzebuje pomocy:1. czy maliny i borówka amerykańska poradzą sobie na mojej południowej stronie działki przy ogrodzeniu, jeśli niespodziewania sąsiad zasadził od swojej strony (jego północna) tuje?2. W rogu działki mamy przyłącza wody i gazu, chciałabym tam posadzić jodłę/świerka -można posadzić w bliskości tych 2 rurociągów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 04.11.2018 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 dzisiaj zbierałam jeszcze pomidory z krzaków. U mnie także zbieramy dojrzałe, a jeszcze sporo zielonych wisi na krzakach. Czy dojrzeją, trudno powiedzieć, dzień zrobił się krótki. To w szklarni. Na wolnym powietrzu, jeszcze w tygodniu było parę dojrzałych malin i jagody goji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts