Elfir 03.02.2019 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 raczej na geowłokninie.Tylko nie rozumiem po co na żwirze nawadnianie?W ogrodzie japońskim zdecydowanie rośliny nie rosną w żwirze.Żwir ma udawać rzekę, morze, wiec nic na nim nie powinno rosnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 04.02.2019 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 raczej na geowłokninie. Tylko nie rozumiem po co na żwirze nawadnianie? W ogrodzie japońskim zdecydowanie rośliny nie rosną w żwirze. Żwir ma udawać rzekę, morze, wiec nic na nim nie powinno rosnąć. Plan był taki, że w zakątku miało "płynąć" parę rzeczek żwiru pomiędzy nasadzonymi roślinami, taki był mniej więcej plan na ten zakątek. Choć u nas te plany, czasem zmieniają się diametralnie w trakcie wykonywania. Nie mamy jakiegoś projektu ogrodu, wszystko rodzi się w trakcie prac, więc i to może się zmienić, taką mam obawę niestety:(. Choć to nic strasznego, praca w ogródku się nie kończy, ciągle jest coś do zrobienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.02.2019 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 (edytowane) Bo zasadniczo, jakby to miało przypominać japońskie klimaty, to usypujesz małe łagodne pagórki (15-20 cm nad poziom gruntu), otaczasz je kamykami (a co jakiś czas jakiś głaz) i przestrzenie pomiędzy wysypujesz żwirem na włóknienie. Na górkach sadzisz krzewy i drzewka i obsadzasz gęsto azalią japońską, funkiami, turzycami oraz liriope, konwalnikiem, runianką, karmnikiem ościstym (do wyboru - coś co będzie naśladować mech) http://www.architectureartdesigns.com/wp-content/uploads/2013/07/150-630x630.jpg Edytowane 4 Lutego 2019 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 04.02.2019 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 Dokładnie o takie klimaty chodziło i taki jest zamiar. Jak to wyjdzie, okaże się w trakcie prac, a jeszcze 3-4 miesiące czasu do namysłu zostało. Nie było celem położenie paru wielkich kamieni i otoczenie tego żwirem, a właśnie rośliny "otoczone" paroma wstęgami "płynącego" żwiru.Przez ten zakątek biegnie ścieżka wyłożona z pojedynczych, samodzielnie leżących, nieregularnych łupków, w jednym miejscu właśnie kamienie otoczone jakimiś karmnikami i innymi mchopodobnymi (ja mówię-sałatki kapustkowe), to miejsce przeze mnie ulubione. Dziwne, bo skromne, niskie, tylko kamień i płaskie karmniki, a jakie urokliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 07.02.2019 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 (edytowane) Mam 2 jabłonki Lobo i Ligol posadzone jesienią 2017 r. Nie były nigdy cięte. Wiem, że luty to czas cięcia. Elfir, czy mogłabyś podpowiedzieć jak je uformować? Czytałem o naginaniu głównych gałęzi do poziomu. Chcę też by maksymalnie miały z 2 m wysokości i w ogóle by nie były szerokimi drzewami. Edytowane 7 Lutego 2019 przez budowlany_laik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.02.2019 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 (edytowane) Jabłonie formujesz we wrzeciono - to znaczy dolne gałęzie muszą być stopniowo dłuższe od górnych. Ograniczasz przyrost przewodnika, bo drzewko nie powinno być wysokie. Nie można doprowadzić do sytuacji w której będą dwa pnie. Gałązki, póki młode, odginaj w poziomie, niech nie rosną do góry. Formując czubek drzewka, wybieraj zawsze najsłabsza gałązkę, a konkurencyjną mocno przytnij. https://images91.fotosik.pl/120/1c36ae54236e3f92gen.jpg https://images90.fotosik.pl/119/a6c7cc549f4083cagen.jpg Edytowane 7 Lutego 2019 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nataly 07.02.2019 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 Witam, jodła koreańska nie ma jednego prostego stożka wzrostu, ale jakby 2 dziwnie wygiete stożki. Czy to może być problemem przy wzroście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.02.2019 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 niepotrzebnie psuje pokrój, ale problem czysto estetyczny.Można wyciąć jeden z wierzchołków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 08.02.2019 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 Elfir, dziękuję Ci bardzo za jasną instrukcję. Tak podejrzewałem, że musi zostać jeden przewodnik. W weekend zabieram się do roboty Zetnę też trawy chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 08.02.2019 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 na serio teraz sie tnie jablonie? bo moje ligole tez do podciecia. czy po cieciu galazki zabezpieczyc mascia czy jakims innym srodkiem. opryskac miedzianem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 08.02.2019 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 Rodzinni sadownicy zawsze w lutym cięli jabłonie. Nawet jak było dużo zimniej. Zabrałam się także za cięcie. Tnę wierzby w moim płocie i to ostro. Będę też cięła jabłonki. Mam dwie dzikuskio smacznych jabłkach. Dzikuski, bo nie wiem jakim cudem się u mnie pojawiły. Mam problem z różami, bo zostawiłam cięcie na wiosnę i nie wiem, czy mogę teraz, czy jeszcze poczekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.02.2019 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 (edytowane) jabłonie tnie się na przedwiośniu.Dziś u nas słońce i 5 stopni - idealna pogoda na cięcie.Po cieciu oprysk Miedzianem (ponieważ Miedzian działa w określonej temperaturze, trzeba dobrać czas cięcia do warunków pogodowych). Duże rany można zasmarować maścią. Róże - dopiero w okresie pękania pąków. teraz nie jesteś w stanie sprawdzić które gałęzie przemarzły i jak mocno. Edytowane 8 Lutego 2019 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 08.02.2019 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 Elfir, chcś bardzo mocno róże ściąć. Głównie po to, żeby wyrównać im wzrost. To poczekam, chociaż one wyglądają jakby pąki miały już gotowe do pękania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 08.02.2019 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 Elfir, dziękuję Ci bardzo za jasną instrukcję. Tak podejrzewałem, że musi zostać jeden przewodnik. W weekend zabieram się do roboty Zetnę też trawy chyba. Niskie trawy możesz co najwyżej wyczesać. Ale wysokie trawy zostaw w spokoju. Tnie się najwcześniej na przełomie marca i kwietnia. Zrobisz im krzywdę inaczej. Jeśli wróci mróz, wtedy może je uszkodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.02.2019 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 (edytowane) zależy jakie trawy i w jakiej strefie klimatycznej. U mnie powoli ruszają trzcinniki. Będę musiała w ciągu tygodnia pomyśleć o ścięciu.Ostnica trzcinnikowata w sumie cały rok zielona jest. jeśli ogród duży i dużo traw, to spokojnie można zacząć ciąć wcześniej, by się do wiosny wyrobić. Ja szatkuję swoje trawy i mam ściółkę na rabaty.W Arboretum Trojanów też zaczynają ciąć trawy z nowym rokiem. Edytowane 8 Lutego 2019 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 08.02.2019 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 Ja tnę, gdy widzę, że ruszają. Elfir, masz własny sprzęt do szatkowania pędów traw? Muszę coś kupić, ale najchętnie taki, który da radę też gałęziom wierzbowym do grubości 3 cm. Mam tego strasznie dużo i fajnie byłoby wykorzystać do wysypania rabat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.02.2019 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 przy moim mikroogrodzie starcza sekator pokaz cięcia różnych grup róż (na realnych krzewach) będzie prezentowany przez szkółkę Rosarium na targach Gardenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 08.02.2019 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 Szkoda, że Gardenia w Poznaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.02.2019 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 Właśnie bardzo dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 08.02.2019 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 u mnie w ogrodzie takie trawy, ktore z nich juz mozna przyciac?śmiałki, miłki. trzcinniki, miskanty, rozplenice, proso rózgowate - czy ktores z nich juz powinnam przyciac? czy lepiej poczekac jeszcze z miesiac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts