Elfir 08.02.2019 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 Wcześniej można przyciąć trawy wcześnie rozpoczynające wegetację, jak trzcinniki.Miskanty, proso, rozplenice wypuszczają dopiero pod koniec kwietnia i w maju. Chyba, że masz pomiędzy nimi kwiaty cebulowe, to też wcześniej, żeby potem nie połamać pędów cebulowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nataly 11.02.2019 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Elfir poradź proszę w temacie dębu, który zastaliśmy na działce (nie znam wieku). B. poszedł w górę i ma już ok. 12m, sam pień ok 4m i smukła korona aż ok. 8m. Chcielibyśmy koniecznie przyciąć górę i obniżyć koronę nawet o połowę, czyli 4m. Ściąć te najbardziej idące w górę odnogi i zostawić boczne. Co o tym sądzisz? Jak znoszą to dęby i czy już można to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.02.2019 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 ciąć w jednym roku nie więcej niż 15-20 % korony.najlepiej teraz, zimą. Problemem jest wielkość rany, jaka powstanie, gdy zetniesz czubek - drzewo może tego nie zasklepić i wda się zakażenie. Z tym, że to nie jest karłowa roślina - po cięciu będzie rosła nadal w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nataly 11.02.2019 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 (edytowane) Dzięki Elfir. Problem jest bo dąb b. dziko idzie w górę. Czytałam, że większe "rany" trzeba zabezpieczyć środkiem grzybobójczym, ale jakim? Edytowane 11 Lutego 2019 przez Nataly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.02.2019 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Nie trzeba. On i tak nic nie daje w przypadku dużej rany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nataly 11.02.2019 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 To może wapnem malować, gdzieś widziałam takie rzeczy, ale nie wiem czy to w tym celu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.02.2019 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Nie. Nic się nie robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 12.02.2019 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 Wygląda na koniec zimy w ogródku. Kwitną pierwiosnki i parę innych kwiatów, wierzba , zakwitł m'oczar, wychodzą tulipany,prognoza zapowiada ciepło i w najbliższych paru tygodniach żadnych mrozów. Czy to już czas zabrać się, za najwcześniejsze prace wiosenne? Trochę już ręce swędzą, jeszcze tyle do zrobienia zastało, a akurat jest trochę czasu wolnego. Mam nadzieję, że jeśli jakieś mrozy będą, to raczej niewielkie i krótkotrwałe, chyba już nie wyrządzą większych szkód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.02.2019 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 (edytowane) spokojnie możesz ścinać suche byliny i trawy, wygrabić trawnik. Edytowane 12 Lutego 2019 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 12.02.2019 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 u mnie dzis poscinane badyle marcinkow, jezowek, sadzcow, rozchodnikow i ostrozek. z trawkami i lawendami jeszcze poczekam. ale jakos przejrzysciej i czysciej w ogrodzie sie zrobilo. jak zetne trawy i poscinam kwiatostany hortek to w ogole bedzie klir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.02.2019 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2019 10 stopni (w słońcu więcej). Pełne słońce.Kawa na tarasie i posiane rzodkiewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 16.02.2019 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2019 U nas dziś wilgotno, lekka mgła i tylko 4 na plusie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiasad 17.02.2019 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2019 WitamNasiona kupione, a warzywniki nie wypełnione do końca ziemią. Szukam właśnie ziemi i zupełnie nie wiem którą kupić tzn. 1.ZIEMIA PODŁOŻE BIO DO WARZYW I ZIÓŁ - KRONEN2.BIO Ziemia do pomidorów i innych warzyw - COMPOa może inny producent?Będę potrzebowała co najmniej paletę. Proszę, pomóżcie wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.02.2019 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2019 (edytowane) cokolwiek. Ja kupuję najtańsze - najczęściej z Biedronki. Gotowe podłoża są na bazie torfu z niewielką domieszką piasku, perlitu, włókien kokosa (czy innego rozluźniacza) i nawozami. O wiele lepiej załatwić obornik, wymieszać ze zwykłą ziemią i to wsypać. Edytowane 17 Lutego 2019 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swiss_tonny 18.02.2019 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 Cześć,mógłbym prosić o poradę, co zimozielonego - pnącze, ewentualnie krzew - można by posadzić w miejscu cienistym, pod dużym orzechem włoskim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.02.2019 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 bluszcz. Tylko pamiętać o podlewaniu w pierwszych latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 18.02.2019 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 Elfir na pewno najlepiej ci poradzi, ale u mnie pod dużym orzechem włoskim, gdzie słońce jest tylko przez niecałe 2 godziny przed południem, znakomicie rosną barwinki, fiołki wonne, funkie (hosty), trzykrotka Andersona, a na brzegu nieźle ma się nawet liliowiec. Powierzchnia jest całkowicie zadarniona. Daje sobie też radę trzmielina fortunea, chociaż nie tak dobrze jak w innych miejscach ogrodu. Trzmielinę, która jest półzimozielona (liście nieco żółkną lub nawet brązowieją zimą) można poprowadzić jako pnącze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swiss_tonny 18.02.2019 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 Dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 19.02.2019 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 (edytowane) Kilka lat temu Elfir pomogłaś mi z jedną rabatą i do dzisiaj oko cieszy:) Mam prośbę, bo nie mam pomysłów jak wypełnić tą rabate. Jest dosyć spora ok 4mx7m, wzglednie w ksztalcie prostokąta. Zaznaczone rośliny już tam są i dobrze byłoby gdyby pozostały (no moze cisy do przesadzenia) bo kilka lat już rosną i bardzo dobrze sobie radzą. Rabata w sloneczna do ok godz., 16-17. Brakuje mi wypełnienia. Dodam, że jest bardzo widoczna, ale w odleglosci ok 15m od tarasu, wiec pewnie jakies wieksze plamy sa konieczne. Probowalam z tawułami, liatrami, liliowcami ale ciagle miszmasz mi wychodzi i nie prezentuje się to dobrze. W raize potrzeby mam do wykorzystania jałowce płożące. Może jakies pomysły czym ją obsadzić i jak ? Z góry dziękuję. EDIT: Kurcze słabo chyba widac co tam rośnie. W tyle Hortensje vanille freise (po lewej) , obok derenie elegantissima . Przed hortensjami rozplenice i na przodzie trzemilina na pniu silver queen. Przed dereniami śliwowiśnia pissardi i 3 cisy pod nią. Edytowane 19 Lutego 2019 przez agalind Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.02.2019 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Jakie to są cisy? Ile jest tych dereni? Bo 7 mb dla samego derenia byłoby ok i te Vanilie Frasie (nisko cięte co roku) mogły by być przed nim Ja bym zrobiła tak. Po lewej kalina koralowa (kwitnienie wiosną) i ciąg derenia. Przed kaliną rozplenice i szczepiona na pniu trzmielina. Z boku kaliny trzy kulki różnej wielkości z cisów Pod śliwą Pissardii hortensje. Między cisami a hortensjami miskant Adagio lub (jeśli jest cień) trzcinnik krótkowłosy. Z przodu bodziszek Rozanne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts