Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Temat winorośli.

Przede mną ustawienie rusztowania (podpory) pod winorośl. Mam miejsce na długości 2-2,2m, planuję na skrajach słupki, połączone linką stalową w otulinie plastikowej, na 4 wysokościach-0,8m/1,1m/1,4m/1,7m, czy tak będzie dobrze? Linka będzie 2x, po obu stronach palików, paliki mam 4x4cm- czy to aby nie za "cienko"? Mają wystarczyć na kilka lat, później zgniją i trzeba będzie wymienić, wtedy mogę dać grubsze, jeśli będzie potrzeba, 5x5, albo 6x6cm.

Ile krzaczków można posadzić na tej długości, 3 czy lepiej 2 sztuki, gleba to podły piasek i bardzo sucho, słonecznie cały dzień. Jakie gatunki na takie warunki, mają być deserowe, jak najsłodsze do natychmiastowej konsumpcji i w miarę mało kłopotliwe do opieki.

nie pomogę - to typowo sadownicze pytanie a nie projektowe.

Ja rzadko projektuję winorośle, zwykle zostawiam klientowi dobór wg. upodobań, co do odmian.

I konstrukcje są ozdobne, np.:

53588149_311301956236612_2407704661218820096_n.jpg?_nc_cat=100&_nc_ht=scontent-frt3-2.xx&oh=20fe957d6e31ee888290ee499d277025&oe=5D16FE56

Jak chcesz prowadzić klasycznie w sadowniczym stylu (cięcie "guyot"), to w necie są dokładne rozpiski co do centymetra dotyczące rozpięcia drutów i rozstawy.

Ale na 2 m to raczej max 2 szt.

Noc, w sprawie winorośli warto zapytać nk. Ma dojrzałą winnicę i z tej racji sporą wiedzę.

Jeśli chodzi o ilość krzewów winorośli, które możesz posadzić na 2,2 m, to zależy w jaki sposób chcesz prowadzić krzew, a także od tego jak silny będzie on już w pierwszym roku. Dla silnego krzewu będziesz potrzebował co najmniej 1,5 m. Z moich 6 krzewów (po 2 z odmiany) 3 są bardzo silne, dwa średnio, a jeden wypadł po zimie.

Witaj Elfir, mam pytanie odnośnie tojeści rozesłanej aurea. Była w zeszłym sezonie przepiękna, żółta a po zimie jest brązowa, sucha. Co teraz z nią powinnam zrobić? Obciąć przy ziemi czy ona sama się zregeneruje? Hakonechloa Macra też zupełnie sucha, przycięłam dziś niemal do zera, myślisz że odbije? Słyszałam, że jest jakby jednoroczna bo nigdy nie przetrwa zimy.

Obciąć, tojeść to bylina. Część nadziemna zamiera zimą.

Hakonechloa też nie jest zimozielona - tak jak większość traw się wiosną ścina i odbija około kwitnienia/maja. U mnie już wybijają kiełki, ale jest bardzo ciepło.

Hortensje i choina - ostatni dzwonek na przesadzanie.

Rozplenica - ściąć i zacząć przesadzać kiedy zauważy się pierwsze liście.

Edytowane przez Elfir

sam jeden?

zastanów się czy odcień czerwieni nie będzie zbyt ciemny przy ciemnym tle cisa.

Nie jeden, jest ich rząd chyba 5 szt. Obecnie mają w tle wysokie trawy ale po zimie jest strasznie smutno więc chciałam wymienić trawy na cisy - wąskie i zimozielone. Przed berberysami może by coś jaśniejszego wtedy? co sądzisz?

Jeśli ci odpowiada zestawienie kolorystyczne, to może być.

Ale! kolumnowy berberys i kolumnowy cis, który zagęści ci się dopiero za ho, ho lat może wyglądać dziwnie. Na żywopłoty lepsze są cisy bardziej krzaczaste. Chyba, że nie chce ci się ciąć.

Podsadzić można tawułami japońskimi złocistymi lub niebieskawą i zimozieloną selserią błyszczącą..

Nie wiem ile masz miejsca, ale fajnie wyglądałyby ze szczodrzeńcem z tyłu. Szczodrzeniec ma jasne pędy i żółte kwiaty. Pokój kulisty. Ma też wymagania bardziej zbliżone do berberysów (czyli gleby lekko kwaśne, podsychające, przepuszczalne, niezbyt żyzne).

Ja proponuję klientom kolumnowe berberysy w odmianach orange rocket czy rose rocket - są jaśniejsze. Czerwone mają dla mnie zbyt przygnębiająco ciemny kolor.

Edytowane przez Elfir

Jeśli ci odpowiada zestawienie kolorystyczne, to może być.

Ale! kolumnowy berberys i kolumnowy cis, który zagęści ci się dopiero za ho, ho lat może wyglądać dziwnie. Na żywopłoty lepsze są cisy bardziej krzaczaste. Chyba, że nie chce ci się ciąć.

Podsadzić można tawułami japońskimi złocistymi lub niebieskawą i zimozieloną selserią błyszczącą..

Nie wiem ile masz miejsca, ale fajnie wyglądałyby ze szczodrzeńcem z tyłu. Szczodrzeniec ma jasne pędy i żółte kwiaty. Pokój kulisty. Ma też wymagania bardziej zbliżone do berberysów (czyli gleby lekko kwaśne, podsychające, przepuszczalne, niezbyt żyzne).

Ja proponuję klientom kolumnowe berberysy w odmianach orange rocket czy rose rocket - są jaśniejsze. Czerwone mają dla mnie zbyt przygnębiająco ciemny kolor.

Właśnie bardziej od koloru obawiałam się tego, że i jedne i drugie są pokroju kolumnowego. Szczodrzeniec śliczny ale niestety nie mam tyle miejsca a poza tym szukałam czegoś zimozielonego. Ostatecznie chyba zostawię tak jak jest - wysoka trawa, a za nią puszczę bluszcz, choć on coś słabo u mnie rośnie. Pomysł z selserią i tawułami super :) Dziękuję