Elfir 14.03.2019 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 Witaj Elfir dostałam w donicy dużą krzewuszkę . Ponoć ma zakwitnąc . ale czy po wsadzeniu do ziemi ją przyciąć czy poczekać na kwitnienie - bo ładna jest. Po kwitnieniu, jeśli trzeba (bo może nie trzeba?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 18.03.2019 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 Temat winorośli.Przede mną ustawienie rusztowania (podpory) pod winorośl. Mam miejsce na długości 2-2,2m, planuję na skrajach słupki, połączone linką stalową w otulinie plastikowej, na 4 wysokościach-0,8m/1,1m/1,4m/1,7m, czy tak będzie dobrze? Linka będzie 2x, po obu stronach palików, paliki mam 4x4cm- czy to aby nie za "cienko"? Mają wystarczyć na kilka lat, później zgniją i trzeba będzie wymienić, wtedy mogę dać grubsze, jeśli będzie potrzeba, 5x5, albo 6x6cm.Ile krzaczków można posadzić na tej długości, 3 czy lepiej 2 sztuki, gleba to podły piasek i bardzo sucho, słonecznie cały dzień. Jakie gatunki na takie warunki, mają być deserowe, jak najsłodsze do natychmiastowej konsumpcji i w miarę mało kłopotliwe do opieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.03.2019 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 nie pomogę - to typowo sadownicze pytanie a nie projektowe. Ja rzadko projektuję winorośle, zwykle zostawiam klientowi dobór wg. upodobań, co do odmian. I konstrukcje są ozdobne, np.: Jak chcesz prowadzić klasycznie w sadowniczym stylu (cięcie "guyot"), to w necie są dokładne rozpiski co do centymetra dotyczące rozpięcia drutów i rozstawy. Ale na 2 m to raczej max 2 szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 18.03.2019 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 Noc, w sprawie winorośli warto zapytać nk. Ma dojrzałą winnicę i z tej racji sporą wiedzę. Jeśli chodzi o ilość krzewów winorośli, które możesz posadzić na 2,2 m, to zależy w jaki sposób chcesz prowadzić krzew, a także od tego jak silny będzie on już w pierwszym roku. Dla silnego krzewu będziesz potrzebował co najmniej 1,5 m. Z moich 6 krzewów (po 2 z odmiany) 3 są bardzo silne, dwa średnio, a jeden wypadł po zimie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sztolu 20.03.2019 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2019 czy można na sianą rok temu trawe dosypać trochę czystej przesiwanej ziemi - 2-3cm (chcę się podrównać do krawężników i nieco zrównać teren po roku od założenia trawnika) czy trawa poradzi sobie i sie przebije? przed dosypaniem ziemi chcę zasilić trawnik saletrą amonową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.03.2019 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2019 lepiej rozłóż na raty po 1-1,5 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lens79 23.03.2019 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 Witaj Elfir, mam pytanie odnośnie tojeści rozesłanej aurea. Była w zeszłym sezonie przepiękna, żółta a po zimie jest brązowa, sucha. Co teraz z nią powinnam zrobić? Obciąć przy ziemi czy ona sama się zregeneruje? Hakonechloa Macra też zupełnie sucha, przycięłam dziś niemal do zera, myślisz że odbije? Słyszałam, że jest jakby jednoroczna bo nigdy nie przetrwa zimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lens79 23.03.2019 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 I jeszcze jedno pytanie, chcę przesadzić choiny jeddeloh, trawy rozplenice, hortensje. Kiedy jest najlepszy moment? Czy już można? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.03.2019 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 (edytowane) Obciąć, tojeść to bylina. Część nadziemna zamiera zimą. Hakonechloa też nie jest zimozielona - tak jak większość traw się wiosną ścina i odbija około kwitnienia/maja. U mnie już wybijają kiełki, ale jest bardzo ciepło. Hortensje i choina - ostatni dzwonek na przesadzanie.Rozplenica - ściąć i zacząć przesadzać kiedy zauważy się pierwsze liście. Edytowane 23 Marca 2019 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.03.2019 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 Jeddeloh jest, przynajmnie u mnie, pancerna. 2 razy ją musiałam w środku sezonu wyckopywać i oba razy zupełnie jakby tego nie zauważyła. A ma już 12 lat u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lens79 23.03.2019 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 Dziękuję Bardzo ☺ Biorę się więc za robotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lens79 23.03.2019 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 Jeszcze jedna wątpliwość. Czy czerwony, kolumnowy berberys dobrze będzie wyglądał na tle cisów, tworzących zywoplot? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.03.2019 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 sam jeden? zastanów się czy odcień czerwieni nie będzie zbyt ciemny przy ciemnym tle cisa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lens79 24.03.2019 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 sam jeden? zastanów się czy odcień czerwieni nie będzie zbyt ciemny przy ciemnym tle cisa. Nie jeden, jest ich rząd chyba 5 szt. Obecnie mają w tle wysokie trawy ale po zimie jest strasznie smutno więc chciałam wymienić trawy na cisy - wąskie i zimozielone. Przed berberysami może by coś jaśniejszego wtedy? co sądzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.03.2019 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 moim zdaniem one powinny mieć jasne tło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lens79 24.03.2019 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 moim zdaniem one powinny mieć jasne tło. to może coś fastigiata Aurea ?☺ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lens79 24.03.2019 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 Miało być cis fastigiata aurea ☺ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.03.2019 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 (edytowane) Jeśli ci odpowiada zestawienie kolorystyczne, to może być.Ale! kolumnowy berberys i kolumnowy cis, który zagęści ci się dopiero za ho, ho lat może wyglądać dziwnie. Na żywopłoty lepsze są cisy bardziej krzaczaste. Chyba, że nie chce ci się ciąć.Podsadzić można tawułami japońskimi złocistymi lub niebieskawą i zimozieloną selserią błyszczącą..Nie wiem ile masz miejsca, ale fajnie wyglądałyby ze szczodrzeńcem z tyłu. Szczodrzeniec ma jasne pędy i żółte kwiaty. Pokój kulisty. Ma też wymagania bardziej zbliżone do berberysów (czyli gleby lekko kwaśne, podsychające, przepuszczalne, niezbyt żyzne). Ja proponuję klientom kolumnowe berberysy w odmianach orange rocket czy rose rocket - są jaśniejsze. Czerwone mają dla mnie zbyt przygnębiająco ciemny kolor. Edytowane 24 Marca 2019 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lens79 25.03.2019 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 Jeśli ci odpowiada zestawienie kolorystyczne, to może być. Ale! kolumnowy berberys i kolumnowy cis, który zagęści ci się dopiero za ho, ho lat może wyglądać dziwnie. Na żywopłoty lepsze są cisy bardziej krzaczaste. Chyba, że nie chce ci się ciąć. Podsadzić można tawułami japońskimi złocistymi lub niebieskawą i zimozieloną selserią błyszczącą.. Nie wiem ile masz miejsca, ale fajnie wyglądałyby ze szczodrzeńcem z tyłu. Szczodrzeniec ma jasne pędy i żółte kwiaty. Pokój kulisty. Ma też wymagania bardziej zbliżone do berberysów (czyli gleby lekko kwaśne, podsychające, przepuszczalne, niezbyt żyzne). Ja proponuję klientom kolumnowe berberysy w odmianach orange rocket czy rose rocket - są jaśniejsze. Czerwone mają dla mnie zbyt przygnębiająco ciemny kolor. Właśnie bardziej od koloru obawiałam się tego, że i jedne i drugie są pokroju kolumnowego. Szczodrzeniec śliczny ale niestety nie mam tyle miejsca a poza tym szukałam czegoś zimozielonego. Ostatecznie chyba zostawię tak jak jest - wysoka trawa, a za nią puszczę bluszcz, choć on coś słabo u mnie rośnie. Pomysł z selserią i tawułami super Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.03.2019 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 szczodrzeniec wbrew pozorom zimą bardzo zdobi, bo liści nie ma prawie wcale. Ozdobą są te zielone rózgi. Bluszcz - sprawdź odczyn gleby. nie lubi kwaśnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts