Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja proponuję wszystkim do areacji trawnika, takie nasadki na buty, jakimi ja podążam za kosiarką, podczas pierwszego koszenia.

Skutecznie dla trawnika plus doskonały fitness i trening dla nóg,

Chodzę i napowietrzam trawę każdego roku wiosną - ku obopólnemu zadowoleniu.

[ATTACH=CONFIG]427953[/ATTACH]

Spróbowaliśmy i nie nadaje się do ciężkiej ziemi/gliny -ledwie wchodzi pod ciężarem 90kg, a potem nogi nie idzie wyjąć i zsuwa się z butów, trzeba to wiązać sznurkiem wielokrotnie :)

Jeśli jest ładnie rozkrzewiona, to nie przejmuj się. Co ma zakwitnąć, to zakwitnie, może nawet więcej niż w poprzednim sezonie. Przytniesz ostrzej za rok. Zresztą jak mocno tniesz, zależy co to za róża: parkowa, pienna, pnąca, rabatowa... Okrywowych np. można w ogóle nie ciąć, tylko kosmetycznie.

Róże dziczeją tylko wtedy, gdy były szczepione na podkładce z rosa canina. Objawia się to w ten sposób, że poniżej miejsca szczepienia wyrastają dzikie pędy. Jednak jeśli się je szybko usuwa (najlepiej oderwać zdecydowanym skrętnym ruche), to róża rośnie dalej jako szlachetna.

Elfir, jak trzcinniki u Ciebie? U mnie na Pomorzu mają już ok. 15 cm - cieszą oko.

Agrest, porzeczki - są listki.

W weekend lecę z wertykulacją mojego 'obszernego' trawnika (60 m2) i uruchamiam po zimie system nawadniania. Po tym oczywiście nawóz wieloskładnikowy i obfite podlanie.

Cieszy ta wiosna!

Ostnice np. na ogrodeus są traktowane jako jednoroczne, bo nie zimują w Polsce:

Ostnica mocna Pony Tails - "8A - W Polsce nie zimuje w gruncie. Trzeba przenosić na zimę do ciepłej kwatery."

Zimują u Ciebie i ścinasz je wczesną wiosną? Bo też mnie interesowały, ale ze względu na te info na ogrodeus, dałem sobie spokój.

Pomorze ma podobne zimy jak poznańskie.

Edytowane przez budowlany_laik

Witajcie.

Wzdłuż ogrodzenia(blisko), od południowej strony mam posadzony rząd drzew i krzewów owocowych. Teraz zaistniała potrzeba osłonięcia się od sąsiada. W grę wchodzi chyba tylko jakieś pnącze, bo na posadzenie czegoś innego jest za mało miejsca. Poradźcie, czy takie pnącze nie zaszkodzi tym roślinom??? I co to mogłoby być? Gleba przepuszczalna, sucho. Help!

Elfir, mam pytanie: czekam właśnie na wysiew trawnika, wszystko zostało przygotowane jesienią (nawodnienie, siatka na krety itd.). Natomiast moja ekipa ogrodnicza jeszcze zwleka, bojąc się przymrozków. Czy - patrząc na prognozy - uważasz, że to już będzie raczej po Świętach? (Mazowsze)

Trawa za domem wysiana w zeszłym roku, było sporo chwastów(nie wiem czy w tym roku te same nie wybiją).

Przed domem ta sama ziemia i chciałbym sie ustrzec problemu ...choć tam wysiałem tylko dlatego zeby chwasty się nie puszczały, nie miało być jakoś rewelacyjnie.

chciałem dowieść ziemi gdzie osiadło, popryskać odczekać i na początku czerwca wysiać

Czym najlepiej aby nie było za mocne.

Jaka trawa w sensownej cenie.

Ziemia około 4 klasy, dobrze trzyma wilgoć, teren niezacieniony, nie będzie specjalnie udeptywana bo przed domem.

Z góry dziękuje

Edytowane przez Pitrekkk

Firmy ogrodnicze leją glifosat, nie bawią się w dywagacje czy za mocna czy nie. Musi być mocne, bo klient nie zapłaci, jak zaczną nie do końca wybite chwasty wschodzić.

Jaka trawa - w sumie jest taki wielki wątek na forum "jaka trawa na trawnik?" :D

Problem w tym, że naprawdę ładny trawnik kosztuje. Dużo kosztuje - i pieniędzy i pracy. I wówczas cena nasion ma mniejsze znaczenie w ogólnych kosztach, dlatego używa się najlepszych mieszanek, dających najlepsze efekty do włożonych kosztów.

Ale taka trawa musi być pielęgnowana. Dwa tygodnie upałów bez podlewania, bo właściciel na wakacjach i trawnik jest do zaorania.

Dlatego jak nie planuje się systemu automatycznego nawadniania, nie jest się w stanie zapewnić odpowiednio dużo czasu na pielęgnację to nie ma sensu kupować dobrych nasion.

Sensowna cena:

Klienci często dziwią się, co tyle kosztuje w dobrych mieszankach traw? Kosztuje czystość odmianowa.

Trawy są wiatropylne - trudno jest je ochronić przed zapylaniem pyłkiem form dzikich czy innych odmian. Na dodatek trawy klasy premium są wolno rosnące i trudno kłoszące się (zakwitające) - plon nasion jest niski.

W tanich mieszankach (zwłaszcza no name z Allegro) często można spotkać tanie odmiany pastewne.

Szybko kiełkują - klient się cieszy, bo kiełkuje po 3 dniach zamiast po 2-3 tygodniach

Szybko rosną - klient zaczyna się denerwować, bo trzeba kosić w kółko. czasem wpada na pomył, by ograniczyć nawożenie - trawnik robi się brzydki

Szybko się kłoszą - jeden wakacyjny wyjazd, ominięcie koszenia i trawnik zamienia się w ściernisko, bo źdźbła kwiatowe są twarde i sztywne

Czasem nawet spotykałam gatunki jednoroczne traw w tych mieszankach.

Firmy, z którymi współpracuję, używają zwykle Kiepenkerl, a w wersji budżetowej Barenbrug.

Edytowane przez Elfir

https://allegro.pl/oferta/trawa-ozdobna-barenbrug-exclusor-gazon-elite-5kg-7915191586

czyli coś takiego brać i wiele się nie zastawiać.

W zasadzie to ma się trochę przed domem zielenic, a nie być jak na Saharze. Co do tego ze kosztuje kupę pracy, to mam pełną świadomośc i dlatego pytałem o normalne ceny, a nie o trawę za 1000 złotych za jej garść, gdy poki co nie jest przewidziany żaden system.

Zwyczajnie ma byc zielono, bez dużej ilości chwastów, a co dalej z ogrodem to kwestia przyszłości.

Te mocne środki ostatnimi czasy maja zła reklamę, wiec pytałem czy da sie coś mniej szkodliwego zastosować ;)

Po jakim czasie od spryskania można siać.