Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy temu klonikowi coś dolega czy został po prostu przypalony przez słońce (bo rośnie w pełnym słońcu).

Jest popalony. Klony orientalne najlepiej rosną w lekkim półcieniu. Przede wszystkim w godzinach południowych najlepiej by były osłonięte.

A na takiej rabacie w słońcu nie sadziłabym takiego klona.

W pełnym słońcu pasują inne gatunki. Może przemyśl jego przesadzenie?

Na tej rabacie masz już posadzone rośliny. Są młode, dlatego rabata wydaje się pusta.

Jako wypełniacza pustych miejsc lepiej użyć okazałych bylin i traw - miskanty, słoneczniczek szorstki, słonecznik wierzbolistny, topinambur, itd.

Mam jedną róże która non stop choruje

Na co choruje róża? Niektóre patogeny znajdują się w glebie.

Sadzenie po sobie tych samych gatunków powoduje tzw. "zmęczenie gleby" - dlatego w uprawach rolnych stosuje się płodozmian. Zmęczenie gleby to np. nadmierne namnożenie się szkodników korzeniowych (zwykle nicieni) - żerują one sobie na korzeniach, ale dla dorosłej rośliny nie są zbyt szkodliwe, bo ona ma bardzo rozbudowany system korzeniowy, za to jak się posadzi młoda roślinkę, to może zostać zaatakowana.

Dlatego, jeśli chcesz sadzić różę po róży - wybierz możliwie dużo ziemi i nasyp tam nowej.

Elfirku. Szczęka mi opadła na widok patio... Proszę o więcej takich wstawek - kształtujesz nasze polskie gusta...

Ech, kształtowałabym, gdyby klienci się decydowali na takie ekstrawaganckie pomysły :)

Pisałam o tym w jakimś wątku już - miałam klienta z pieniędzmi, przedstawiałam ciekawe pomysły, ale w końcu zdecydował się na wersję najprostszą i najtańszą.

Teraz robię ogród, gdzie klient skreśla mi z projektu kompozycje z iglaków i traw (bo liściastych wcale sobie nie życzył :/) i zastępuje je żywopłotem z żywotników. Facet, który wybudował dom za lekko 4 mln.

Ale jak na coś ciekawego wpadnę podczas przeszukiwania archinspire.com to wrzucę :)

Kolekcjonuję sobie teraz zdjęcia do realizacji w moim ogrodzie. Mój facet zapalił się strasznie do rzutnika w ogrodzie, mamy też wielką pustą ściankę szopki sąsiadów. Dlatego ją ładnie otynkujemy i będzie ekranem

Edytowane przez Elfir

Na tej rabacie masz już posadzone rośliny. Są młode, dlatego rabata wydaje się pusta.

Jako wypełniacza pustych miejsc lepiej użyć okazałych bylin i traw - miskanty, słoneczniczek szorstki, słonecznik wierzbolistny, topinambur, itd.

Nie, nie, tam nie ma ani jednej rośliny (może kilka chwastów). To ta rabata przy basenie na fotkach.

Co byś zaproponowała posadzić na takiej rabacie (męczę dalej tą rabatę ). Jest ona od południa gdzie od rana do wieczora nie ma żadnego cienia, pełne słońce. Lekki spadek terenu w stronę południową. Ziemia gliniasto-piaszczysta z domieszką czarnoziemu. Głębiej ok. 0,4 - 0,5 m zdecydowana przewaga gliny. Ziemie zawsze można polepszyć nie jest jej dużo.

a) http://www.profus.republika.pl/ogrod/rabata-kolo001.jpg

b) http://www.profus.republika.pl/ogrod/rabata-kolo002.jpg

c) http://www.profus.republika.pl/ogrod/rabata-kolo003.jpg

d) http://www.profus.republika.pl/ogrod/rabata-kolo004.jpg - widok z tarasu,

e) http://www.profus.republika.pl/ogrod/rabata-kolo005.jpg

f) http://www.profus.republika.pl/ogrod/rabata-kolo006.jpg - widok od furtki wejściowej na działkę.

Elfir, piękne inspiracje i pomysł z rzutnikiem ciekawy. Ale jak się zastanowić, to trochę ryzykowne na typowym polskim osiedlu domków. Chodzi mi o hałas, tak, dźwięk z filmu wyświetlanego najczęściej przecież wieczorem, kiedy ludzie już są w domach. Może sąsiedzi wieczorami nie chcą słuchać ścieżki dźwiękowej do filmu Piła III? Mieszam w bardzo spokojnym miejscu, to znaczy wokół żadnej uciążliwej działalności, wieczorem słychać bawiące się dzieci ale to oczywiste i naturalne. No i telewizory jak latem okna pootwierane, słychać gdzieniegdzie dosyć głośno. Czasem to uciążliwe, jak ktoś chce położyć dzieciaki wieczorem, a obok z domu słychać głośno Władcę Pierścieni, czy coś.

No chyba, że dom to siedlisko i hektary wokół :-)

Pozdrawiam

E.

Elfirku, rzuc, proszę okiem na moją propozycję nasadzeń i oceń ją fachowym okiem.

Rabata znajduje się po prawej stronie domu, od wschodu; będzie tam panował półcień. Gleba kwaśna. Do zagospodarowania prostokąt 2,5 na 5 metrów przylegający dłuższym bokiem do ścieżki granitowej.

Na najdalszym planie (przy płocie) po srodku - trawa miscanthus sinensis "Variegatus", po obu jej stronach hortensje, z prawego boku hakonechloa macra "Aureola", z lewego boku rozplenica japońska. Przy samym płocie za hortensjami pacioreczniki.

Na planie bliższym (środkowym) : przed miskantem albo klon czerwony, albo budleja dawida, po prawej stronie serduszka okazała i paprocie, po lewej stronie tawułki arendsa i żurawki.

Na pierwszym planie : przed klonem lub budleją - jałowiec płożący, po jego prawej stronie funkie i kostrzewy "Eliah's blue", po lewewj stronie jałowca turzyca "Ice Danse" i "Snowline". Proszę o pomoc, bo czekam z zakupami na twoją ocenę :) Acha - mieszkam w okolicach Wrocławia.

I jeszcze jedno pytanie z innej beczki: zauwazyłam na mojej jodle greckiej 2 stożki wzrostu. Nie wiem, czy usunąc jeden, a jeśli tak, to w którym miejscu?

Zobojętnić glebę (wapnowanie), dodać kompostu lub obornika i zrobić labirynt z wysokich traw, np. prosa rózgowatego (Panicum virgatum) - wyrośnie w jeden sezon, a w razie potrzeby mozna łatwo zmienić aranżację.

dzięki za odpowiedź. to i przycinac nie trzeba bedzie hehe. pozdrawiam.

Na planie bliższym (środkowym) : przed miskantem albo klon czerwony, albo budleja dawida, po prawej stronie serduszka okazała i paprocie, po lewej stronie tawułki arendsa i żurawki.

Klon z czasem zasłoni miskanta, a już na pewno zrobi to budleja. Budleja wymaga pełnego słonca. Tak samo kostrzewy i jałowiec. Ponadto budleja i kostrzewy wymagają diametralnie innej gleby niż klon palmowy. A kostrzewy nie znoszą na dodatek zamakania korzeni, więc chyba wyginą przy lubiącej mokro tawułce.

Pacioreczniki też preferują pełne słońce.

Na rabacie półcienistej skupiłabym się na klonie (o ile miejsce osłonięte, bo palmowe są wrażliwe na mrozy), tawułkach, hortensjach, turzycach, serduszce (ale uwaga, ona zamiera w czerwcu i na rabacie jest puste miejsce!), paprociach, hakonechloa. Można dodać żurawkę, bergenie, hosty, karłowe odmiany choiny (np. płożąca Cole's Prostrate, gniazdkowa Jeddeloh, płacząca Pendula), parzydło leśne, zawilce japońskie, rodgersje - wszystkie gatunki lubia lekko kwaśną, próchniczną glebę, półcień i wilgoć.

A jodle można usunąć jeden stożek.

Nie, nie, tam nie ma ani jednej rośliny (może kilka chwastów). To ta rabata przy basenie na fotkach.

Sorry, myślałam, że te pod płotem :)

Możesz osłonić basen trawami ozdobnymi. Miskant Zebrinus + Gracilis + Adaggio, trzęslica modra, spartyna, rozplenica - szybko rosną i stworzą intymny nastrój

Mozna dodać do nich byliny o trawiastych liściach: liliowce i kosaćce syberyjskie

Elfir,

Piękne te pomysły na mały ogród. Myślę sobie tylko, że tak aranżując przestrzeń, trzeba bardzo dobrze przemyśleć kwestię odprowadzania opadów, bo z tego co widać cała powierzchnia pozioma jest utwardzona/wybrukowana i w czasie ostrej ulewy (czy roztopów) będzie kłopot. To tylko tak... wpadło mi do głowy :)

Sorry, myślałam, że te pod płotem :)

Możesz osłonić basen trawami ozdobnymi. Miskant Zebrinus + Gracilis + Adaggio, trzęslica modra, spartyna, rozplenica - szybko rosną i stworzą intymny nastrój

Mozna dodać do nich byliny o trawiastych liściach: liliowce i kosaćce syberyjskie

A gdyby nie trawy, tak średnio je lubię, choć oczywiście przemyślę i dziękuję.

Może ze 2-3 iglaki, reszta liściastych i bylin, może 1-2 trawy.

Elfir,

zerknij proszę, na mój pomysł na obsadzenie siatki. To pas długości 30 metrów.

Mam zamiar posadzić świerki co 70 cm, krzewy metr od świerków, co 50 cm w skupiskach po 2- 3 sztuki. Krzewy to: budleja, pęcherznica, dereń, berberys. Pomiędzy świerkami a krzewami chciałam posadzić kilka 3 - 5 dużych drzew, np. kasztan, lipa, może magnolia, czy nie będzie im tam "za ciasno"? W trzecim rzędzie będą: pigwowiec, pięciornik różnokolorowy i może jeszcze jakieś jednoroczne roślinki.

Czy Twoim zdaniem to dobry projekt? Czy coś powinnam zmienić?

Z góry wielllkie dzięki za odpowiedź

:rolleyes:

projekt ogrodzen&.jpg