Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

niktspecjalny - ja bym tak miskanta nie uprawiała (poza tym mam alergię na grysy i agrowłokniny), ale skoro sprzedawca tak twierdzi, to kieruj reklamację do niego...

Przepraszam nie zauważyłem tego wpisu.Twoja alergia jest Twoją alergią , to zrozumiałe u ogrodniczki z takim doświadczeniem.Przepraszam ,że w Twoim topiku zapytałem.Chciałem porady.Mam ją (trawę) i wielkie Ci dzięki za to.Będę obserwował w takim razie i jak coś ruszy to (z tą trawą) fotkę wkleję w rzeczy samej.;)

IMHO katalpa jest kiepską rośliną. Choruje, przemarza, bardzo późno puszcza liście (wiec pół roku drzewo stoi gołe). Są ciekawsze kuliste formy niż katalpa.

Właśnie w mojej okolicy jest kilka katalp i sa piekne. Zwłaszcza jedna która rośnie na rogu mojej ulicy. Ma ogromną kule i ogromne liście. Podstawa korony zaczyna sie powyzej 2m i czubek na pewno ma ponad 3.5m chociaż w szkólkach opisują że katalpa nana nie rosnie powyzej 3m.

Wiem że pozno sie zieleni bo pod koniec maja ale wlasnie to może być u nas zaleta bo rosłaby przy oknie tarasowym gdzie potrzebujemy slonca przez caly rok z wyjatkiem lata a wtedy by fajnie zacieniała.

Wyglada na to że jak chce wysoką katalpe to musze kupić taka zaszczepiona powyzej 2m czyli 200zł za sztuke nie moje.

Ja lubię żurawkę Paris, bo długo kwitnie.

A czy mogłaby być żółta żurawka, np. citronella? Lubię żółty kolor w ogrodzie i ładnie grało by to z resztą ogrodu :) Jak one wyglądają po zimie? Czy są trudne w uprawie? No i czy wtedy mogłaby być żurawka żółta i obwódka z konwalnika?

Edytowane przez Lens79

No, i zawsze można poprowadzić drzewa jak trejaże. Tnąc ostro i rozpinając na stelażach lub murze. Kupa pracy i jednak nie dla amatora. Edytowane przez pestka56

A czy mogłaby być żółta żurawka, np. citronella? Lubię żółty kolor w ogrodzie i ładnie grało by to z resztą ogrodu :) Jak one wyglądają po zimie? Czy są trudne w uprawie? No i czy wtedy mogłaby być żurawka żółta i obwódka z konwalnika?

Żółte żurawki mogą słabo znosić pełne słońce. Nie są trudne w uprawie, pod warunkiem żyznej ziemi i stabilnej, umiarkowanej wilgotności.

Masz do wyboru jeszcze żółtą hakonechloę, ale nie jest zimozielona.

Żółte żurawki mogą słabo znosić pełne słońce. Nie są trudne w uprawie, pod warunkiem żyznej ziemi i stabilnej, umiarkowanej wilgotności.

Masz do wyboru jeszcze żółtą hakonechloę, ale nie jest zimozielona.

Dzięki. Akurat słońca tu nie ma za wiele więc byłoby ok. Zurawki zolte sa sliczne ☺ A co z tym konwalnikiem? Hakonechloe żółta mam z drugiej strony domu drugi rok. Na razie kiepsko się rozrasta i np o tej porze w ogóle jej jeszcze nie widać. Na rabacie frontowej wolałabym coś zimozielonego. Chyba, ze trzmielina.

@Elfir, a mogłabyś jeszcze podpowiedzieć mi jedna rzecz?

Zastanawiam się nad wysianiem w najbliższych okolicach domu jakas lepsza, ładniejsza trawę, a resztę obsiac jakaś zwykła uniwersalna. Jak by to się sprawdziło? Czy trawa aż tak będzie się od siebie odróżniać? Czy jedna drugiej np nie zachwasci?

Z góry dziękuje za odp

Dzięki. Akurat słońca tu nie ma za wiele więc byłoby ok. Zurawki zolte sa sliczne ☺ A co z tym konwalnikiem? Hakonechloe żółta mam z drugiej strony domu drugi rok. Na razie kiepsko się rozrasta i np o tej porze w ogóle jej jeszcze nie widać. Na rabacie frontowej wolałabym coś zimozielonego. Chyba, ze trzmielina.

Trzmielina musiałaby być strzyżona. Wcale nie jest niska.

Chcesz konwalnika, to sobie posadź - przecież to twoja rabata :)

Dla mnie ta roślina ma ciemny, ponury kolor i słabo rzuca się w oczy (chyba, że rzeczywiście przy jaskrawożółtych roślinach obok, ale rzadko stosuję mocne kontrasty w ogrodach)

Edytowane przez Elfir

@Elfir, a mogłabyś jeszcze podpowiedzieć mi jedna rzecz?

Zastanawiam się nad wysianiem w najbliższych okolicach domu jakas lepsza, ładniejsza trawę, a resztę obsiac jakaś zwykła uniwersalna. Jak by to się sprawdziło? Czy trawa aż tak będzie się od siebie odróżniać? Czy jedna drugiej np nie zachwasci?

Z góry dziękuje za odp

Trzeba byłoby te trawniki czymś oddzielić, np. rabatą.

Inaczej w oczy będzie się rzucała różnica między nimi (np. odcień trawy).

Zachwaścić się nie ma jak, skoro koszenie pozbawia trawy kłosów.

Ja często tak doradzam właścicielom większych działek (i to nie trawnik, a łąkę lub przynajmniej murawę trawiasto-stokrotkowo-koniczynową, żeby rzadziej kosić)

Trzmielina musiałaby być strzyżona. Wcale nie jest niska.

Chcesz konwalnika, to sobie posadź - przecież to twoja rabata :)

Dla mnie ta roślina ma ciemny, ponury kolor i słabo rzuca się w oczy (chyba, że rzeczywiście przy jaskrawożółtych roślinach obok, ale rzadko stosuję mocne kontrasty w ogrodach)

Dzięki bardzo :) Zdecyduję się na citronellę :)

Cześć,

musiałam usunąć jałowca płożącego, przez co/dzięki temu zrobiło mi się sporo miejsca i chciałabym to jakoś zagospodarować. W głównym tle mam cyprysa (nie wiem co to za odmiana) z prawej strony "fontanna" czyli gromada kamieni która ukrywa rurę z wodą. Z prawej strony cyprysa rośnie 40-letni świerk kłujący. Miejsce jest dosyć mocno nasłonecznione. Początkowo myślałam o hortensji bukietowej, ale boję się, że zakryje cyprysa, który po usunięciu jałowca bardzo fajnie się wyeksponował. Teraz zastanawiam się nad jakąś z odmian piwonii. Czy mogłabym liczyć na jakieś pomysły? Może jednak zasadzić coś mniej kontrastowego i zasłaniającego?

@Elfir, czy spotkałaś się z hostą White Feather? Chciałabym posadzić ją w zacienionym miejscu pod świerkami, bo bardzo mi się spodobała, ale czy nie ma jakichś specjalnych wymagań lub ładna jest tylko na zdjęciach? Miejsce mocno zacienione, raczej słońce świeci jedynie przez chwilę z rana.

WP_20190426_14_36_16_Pro.jpg

Edytowane przez adder

Cześć Elfir,

Co posadzić pod dereniem pagodowym Variegata, takim jak na zdjęciu? Z czego zrobić pod nim "plamę" nasadzeń? Miejsce w półceniu->do cienia.

Piękny jest. Nie wiem czy chcesz ostre kontrasty jak jakaś czerwona żurawka czy bardziej spokojnie i wówczas zielona hakonechloa, niebieskie funkie.

Cześć,

musiałam usunąć jałowca płożącego, przez co/dzięki temu zrobiło mi się sporo miejsca i chciałabym to jakoś zagospodarować. W głównym tle mam cyprysa (nie wiem co to za odmiana) z prawej strony "fontanna" czyli gromada kamieni która ukrywa rurę z wodą. Z prawej strony cyprysa rośnie 40-letni świerk kłujący. Miejsce jest dosyć mocno nasłonecznione. Początkowo myślałam o hortensji bukietowej, ale boję się, że zakryje cyprysa, który po usunięciu jałowca bardzo fajnie się wyeksponował. Teraz zastanawiam się nad jakąś z odmian piwonii. Czy mogłabym liczyć na jakieś pomysły? Może jednak zasadzić coś mniej kontrastowego i zasłaniającego?

]

Możesz posadzić hortensje, ale z niższych odmian np. Bobo, Diamantino.

Może róże okrywowe albo niższe parkowe?

Ta funkia latem robi się bardziej zielona niż biała:

funkia-white-feather-hosta.jpg

Lepiej jako rozjaśniacza użyć odmian o białych paskach, ale stabilnym wyglądzie, jak Fire and Ice czy Patriot, Enterprice

@Elfir, dziękuję za odpowiedź. Muszę się zastanowić z różami i poszukać jakichś odmian bezkolcowych. Mam psa i wiem, że na pewno będzie chodził przez te miejsce żeby odpocząć w cieniu cyprysa. Na chwilę obecną chyba najbardziej przypadła mi do gustu hortensja Diamantino. A może jakaś tawuła?

Jeszcze jedno pytanie - w jakie kolory kwiatów w krzewach celować żeby się nie gryzło z "zółciozielenią" cyprysa? Obecnie na działce mam dużo kontrastów, ale chciałabym to powoli uspokajać.

Dziękuję za propozycję z funkiami, chyba zdecyduję się na fire and ice, bo chyba o taki efekt mi chodzi :)

Pytanie odnośnie zakładanego trawnika. Postępowałem dokładnie tak samo jak przy zakładaniu trawnika z przodu budynku:

stara ziemia zaorana, zbronowana, nawieziona nowa czysta (z wyglądu) ziemia, rozplantowana koparko ładowarką, zbronowana, pograbiona, zwałowana.

Po wałowaniu ziemia wzruszona energicznie drucianymi grabiami do liści, trawa zasiana, ponownie przegrabiona druciakami, zwałowana, podlewana codziennie wieczorem na całej powierzchni tryskaczami bijakowymi.

Powierzchnia około 600m2, zasiana trawa to barenbrug sport. parę dni po rozsianiu rozsypany nawóz i obficie podlany.

I tutaj zaczął się problem ponieważ trawa jeszcze nie kiełkuje a chwastu zaczyna robić się gęsto, bardzo dużo perzu.

Przy zakładaniu pierwszego trawnika tyle chwastu nie było, trawa ładnie wyrosła a po paru koszeniach chwastox i było pięknie.

Co zrobić teraz ? myślałem żeby zrobić oprysk chwastoxem ale czy nie zatrzyma kiełkowania trawy ? czy chwastox zwalczy perz ? trawa zasiana dokładnie tydzień temu i teraz obawiam się czy przez taką ilość chwastu w ogóle coś z tego będzie.

Czy po prostu wyrywać większe kępki chwastu a resztę zostawić jak już trawa będzie silna i psikać chwstoxem ?