Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Myślę sobie tylko, że tak aranżując przestrzeń, trzeba bardzo dobrze przemyśleć kwestię odprowadzania opadów, bo z tego co widać cała powierzchnia pozioma jest utwardzona/wybrukowana

Podobnie jest na podwórkach kamienic - też są w pełni wybrukowane. Oczywiście należy zrobić odprowadzenie deszczówki do kolektora burzowego.

Znasz jakiegoś fachowca "z wyczuciem" w okolicach Warszawy?

Mam polecać konkurencję? :)

Największym fachowcem z wyczuciem (jeśli chodzi o wodę) jakiego widziałam w Polsce to Pan Marcin Gąsiorowski. To mój idol.

http://www.stawy-kapielowe.com.pl/bild.htm

A gdyby nie trawy, tak średnio je lubię.

No to może krzewuszki "Nana Purpurea", liliowce, żywotniki zachodnie kuliste "Perła", cyprysik japoński "Filicoides", świerk pospolity "Nidiformis" i cyprysiki groszkowe "Aurea nana"?

Elfir,

Pomiędzy świerkami a krzewami chciałam posadzić kilka 3 - 5 dużych drzew, np. kasztan, lipa, może magnolia, czy nie będzie im tam "za ciasno"?

Kasztanowiec i lipa to ogromne drzewa. Świeżo po posadzeniu nie będą przeszkadzać, ale po 10 latach zaczną zacieniać rabatę a z czasem zaczną przeszkadzać świerkom.

Średnica dorosłego kasztanowca czy lipy to lekko licząc 10 m.

Zwróć uwagę, projektując, jak pada światło słoneczne. Jesli ta rabata jest na południowej granicy (czyli ma wystawę północną), to świerki będą rzucać cień na posadzone przed nimi krzewy. A to wówczas wyklucza np. pięciorniki i budleje.

Mam polecać konkurencję? :)

Największym fachowcem z wyczuciem (jeśli chodzi o wodę) jakiego widziałam w Polsce to Pan Marcin Gąsiorowski. To mój idol.

http://www.stawy-kapielowe.com.pl/bild.htm

Elfir, Kochana, nie obruszaj się, proszę! W akcie desperacji poprosiłam o jakieś nazwisko, bo wiem, że Ty jesteś zapracowana. Pisałam w Twoim wątku zawodowym, ale nie odpisałaś, a wiem, że tutaj zaglądasz na pewno. Wolałabym z Tobą zagadać, ale obawiam się, że nie masz czasu na jeżdżenie po całej Polsce. Ja mam kilka pomysłów, ale chcę z kimś poskładać je do kupy i doszlifować zanim wezmę się sama za psucie ogródka.

W każdym razie dzięki za podanie kontaktu. Zobaczymy co da się zrobić :)

Elfir mam pytanko

Ostatnio wyczytałąm w necie o mikroryzie. Pytanie czy wrto to stosować i czy można np.jeszcze teraz zastosować ją np. pod posadzone hortensje czy lepiej poczekać do przyszłego roku jeśli już. U nie na działce niestety gleba raczej kiepska i przy sadzeniu roślinek wyieniam ją tylko miejscowo.

Zastanawiam się nad posadzeniem przy fragmencie domu kilku wrzosów i przy okazji tego tematu wpadła mi w ręce ta mikroryza.

witam

Chciałabym zapytać jak sensownie zaplanować nasadzenia rabaty od strony południowej, z wystawą północną. Myślałam o najwyższym piętrze, czyli tym najbliżej ogrodzenia: co kilka metrów może jakiś niewysoki klon, jarzębina, mydleniec, śliwa wiśniowa - jako wysoka baza. Chciałabym, aby było to raczej o koronach ażurowych lub niewielkich, aby nie zacieniało bardzo rabaty. No i żeby rosło na kiepskiej ziemi. Jako niższe piętro widziałabym tam świerki conica, może jakieś jałowce kolumnowe, bardzo podobają mi się sosny górskie (zależy mi również na iglakach coby i zimą nie było smutno). Między nimi i przed - pięciorniki, kolorowe tawuły japońskie, berberysy, róze okrywowe. A najnizej byliny, niecierpki (będę podlewać). Ta rabata znajdowałaby się przed domem, jej długość to około 20 metrów, szerokość chciałbym różną: od 2 - 4 metrów.Cała działka ma 26 metrów szerokości, z czego przejazd za domem zajmuje 5 metrów. Dalej za tymi 20 metrami pustymi do obsadzenia, rosną pięcioletnie brzozy mające dawać cień na tarasie niezadaszonym (od strony południowej). Brzozy rosną jakieś 2 metry od ogrodzenia i tam (między ogrodzeniem a brzozami, dużo słońca) chciałabym wrzosy.

Czy moje pomysły mają choć cień powodzenia? Najtrudniejsze jest dla mnie to obsadzenie niżej, bo tam już będzie chyba trochę zacienione, nie potrafię sobie tego wyobrazić.

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam ciepło.

Elfir, bardzo prosze o porade!

Streszcze sie krotko, w punktach, gdyz nie chce naduzywac Twojej cierpliwosci.

Tak wiec sytuacja zastana: dzialka, ktora co najmniej od 20-tu lat nie widziala lopaty na oczy, a tym bardziej ogrodnika ;) Zdziczale drzewa owocowe, krzaki i chwasty. Postanowilismy cos z tym zrobic. I tak:

1. Czy korzenie po zcietych drzewach lepiej jest wyciagnac koparka czy wyfrezowac? Jesli wyfrezujemy, to ile mniej wiecej sie beda w ziemi rozkladac? I czy sposob z saletra jest przez Ciebie sprawdzony (i polecany)?

2. Czy galezie ze zcietych drzew "zmielic" w rozdrabniaczu i rozprowadzic po dzialce (ile sie beda kompostowac?) czy wywiezc? Slyszalam, ze moga byc na galeziach grzyby i plesn, wiec chyba lepiej wywiezc.

3. BEZ czyli lilak. Ogromnie rozrosniety, malutkie odnogi rosna nawet tam, gdzie kiedys byla sciezka. Czy tylko koparka mu da rade?

Mielismy juz na dzialce dwoch "znajacych sie", no i kazdy ma inna koncepcje. Oczywiscie finanse maja tez wplyw na ostateczna decyzje.

Tak wiec Elfir jakbys znalazla chwilke czasu, by tu wystukac pare linijek, bylabym dozgonnie wdzieczna.

Ponieważ Wlfir pewnie na urlopie albo zapracowana powtarzam pytanko poniżej. Może ktoś z was stosował i ma w tej sprawie jakieś doświadzcenie?

Ostatnio wyczytałąm w necie o mikroryzie. Pytanie czy wrto to stosować i czy można np.jeszcze teraz zastosować ją np. pod posadzone hortensje czy lepiej poczekać do przyszłego roku jeśli już. U nie na działce niestety gleba raczej kiepska i przy sadzeniu roślinek wyieniam ją tylko miejscowo.

Zastanawiam się nad posadzeniem przy fragmencie domu kilku wrzosów i przy okazji tego tematu wpadła mi w ręce ta mikroryza.

Ja stosowałam mikoryzę do iglaków. Wg mnie efekty są zauważalne, bo iglaki naprawdę pięknie rosną, wydaje mi się, że szybciej niż w poprzednich latach. Uważam, że warto zastosować mikoryzę.

Co do powtórnego stosowania, to chyba nie ma potrzeby, bo bakterie zasiedliły już korzenie i robią, co mogą :). Podawanie kolejnej dawki to tylko zbędny wydatek.

Elfir, piękne inspiracje i pomysł z rzutnikiem ciekawy. Ale jak się zastanowić, to trochę ryzykowne na typowym polskim osiedlu domków. Chodzi mi o hałas, tak, dźwięk z filmu wyświetlanego najczęściej przecież wieczorem, kiedy ludzie już są w domach. Może sąsiedzi wieczorami nie chcą słuchać ścieżki dźwiękowej do filmu Piła III? Mieszam w bardzo spokojnym miejscu, to znaczy wokół żadnej uciążliwej działalności, wieczorem słychać bawiące się dzieci ale to oczywiste i naturalne. No i telewizory jak latem okna pootwierane, słychać gdzieniegdzie dosyć głośno. Czasem to uciążliwe, jak ktoś chce położyć dzieciaki wieczorem, a obok z domu słychać głośno Władcę Pierścieni, czy coś.

No chyba, że dom to siedlisko i hektary wokół :-)

Pozdrawiam

E.

zalezy od osiedla.

mój przyjaciel się skrzyknął z sąsiadami i zrobili sobie letnie kino. wspólne. :)

Pisałam w Twoim wątku zawodowym, ale nie odpisałaś, a wiem, że tutaj zaglądasz na pewno. Wolałabym z Tobą zagadać, ale obawiam się, że nie masz czasu na jeżdżenie po całej Polsce.

Nie widzę tam twojego wpisu?

Mam klientów z całej Polski i do nich jeżdżę. Przecież Sure jest z Gdańska :)

Edytowane przez Elfir

Chciałabym zapytać jak sensownie zaplanować nasadzenia rabaty od strony południowej

Świerki Conica i kosodrzewiny sa niziutkie. Nie będą wystawać ponad tawuły i pięciorniki. Jako nasadzenia krzewiaste bliżej płotu można użyć gatunków wyższych i lubiących słońce (bo będą stale doświetlone z jednej strony - chyba, że sąsiad ma tam już żywopłot z żywotnika). To może być tawuła szara, szczodrzeniec czerniejący, kalina hordowina, pustokrężniki, jałowce (nie tylko kolumnowe, ale np. rozłożyste Blue Alps, Blaauw) i krzaczaste sosny (sosna pospolita "Watereri").

Najbardziej ażurowym drzewkiem będzie jarzębina, glediczja.

Tak wiec sytuacja zastana: dzialka, ktora co najmniej od 20-tu lat nie widziala lopaty na oczy, a tym bardziej ogrodnika ;) Zdziczale drzewa owocowe, krzaki i chwasty. .

Czy po uporządkowaniu tam będzie zakładany ogród?

Jeśli to tylko uporządkowanie po to, by nie było bałaganu, to ścięłabym tylko drzewa i zaszczepiła boczniakiem, albo potraktowała saletrą (przyspiesza rozkład, bo jest pożywką dla mikroorganizmów) - skoro nie będzie zakładany natychmiast ogród, jest czas na rozkładanie się 2-5 lat

Ale jeśli ma być zakładany ogród, karpy korzeniowe trzeba wykarczować. Nie da się założyć ładnego trawnika - będą ślady po gnijących w ziemi karpach.

Gałęzie rozdrobnić jeśli jest taka możliwość, przesypać nawozem azotowym (może być ta saletra) i usypać w pryzmę kompostową.

Kompost będzie jak znalazł, gdy zacznie zakładać się ogród.

Bez lilak - potraktować herbicydem. Wykopanie go w całości będzie cholernie uciążliwe.

Edytowane przez Elfir

Bardzo dziękuję Elfir!

Jesteś wspaniała, ja nie widzę tych wysokości , proporcji... Mam tam glediczję, ale tą zwykłą, a ona chyba wysoka rośnie, może zamienić na "Sunburst"? Jarzębiny uwielbiam, więc będzie ich tam wiele. Chciałabym Cie jeszcze zapytać jakie drzewa poleciłabyś na plac zabaw dla dzieci, miejsce bardzo słoneczne, gleba piaszczysta, sucha. Chcę je juz teraz posadzić, aby za parę lat móc się cieszyć z jego cienia. Nie mam możliwości podlewać (mieszkam zagranicą). Posadziłam w tym miejscu robinię Umbraculifera", myślałam jeszcze o katalpie (czy ma szansę na kiepskich glebach, czy dać sobie spokój?), oraz o klonie "Globosum". Podobaja mi się takie naturalne zielone parasole, co ma szansę najszybciej się takim stać?

Jeszcze raz bardzo dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam.

Elfirku, przekopiowałam z tamtego wątku, żeby nie klepać jeszcze raz tego samego:

"Elfirku! Nie będziesz we wakacje w okolicy Warszawy? W przyszłym roku będziemy mieli wielkie wydarzenie w rodzinie. Chcę uporządkować ogród, ale najbardziej zależy mi na jednej części ogrodu, w kształcie półkola. Chodzi mi o przeprojektowanie tego miejsca, bo wsadziłam tam dużo różnych gatunków, chyba nie całkiem rozsądnie i teraz sprawia to niechlujne wrażenie. Przydałaby się ręka fachowca z wyczuciem, aby uporządkować to półkole i powiedzieć: to trzeba wyrzucić w ogóle, to przesadzić w inne miejsce, a to może zostać jak jest. Dodatkowo jeszcze mam tam wizję strumienia z małą kaskadą, ale też wolałabym poczekać na Twoją sugestię. Może znajdziesz jakąś wolniejszą chwilę.... Pozdrawiam, A."

No to właśnie o takie coś mi chodzi. Do tego jeszcze szukam dobrego miejsca na malutką kaskadę, strumyczek i kałużę z otoczakami, żeby dzieci miały się gdzie chlapać. Kałuża w przyszłości mogłaby być pogłębiona, aby zostać oczkiem wodnym z prawdziwego zdarzenia.

Co Ty na to?

Elfir, ogromnie Ci dziekuje za odpowiedz na moj post. Naprawde super, ze mamy na forum kogos takiego jak Ty.

Najpierw sprobuje wstawic kilka fot (zebys mniej-wiecej wiedziala w czym rzecz), a jak sie uda ze zdjeciami, to napisze troche tekstu.

http://i947.photobucket.com/albums/ad314/Milou1/DSCF3907.jpg

http://i947.photobucket.com/albums/ad314/Milou1/DSCF3905.jpg

http://i947.photobucket.com/albums/ad314/Milou1/DSCF3930.jpg

http://i947.photobucket.com/albums/ad314/Milou1/DSCF3894.jpg

cdn.