Basia_KRK 10.08.2019 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2019 http://www.e-katalogroslin.pl/api/image.php?id=20018&size=large Dziękuję dziewczyny. Faktycznie coś takiego w kolorze będzie ładnie pasować. Niestety nie ma takiego zielonego liliowca więc chyba sobie odpuszczę Nie chce znów robić czegoś na siłę, bo znów wyjdzie mi pstrokato.. Jedyny rozsądny z "sadzawlki", to chyba ten, Big Snowbird, ale chyba zbyt żółty i w dodatku nawet nie z grupy "500", więc nie wiem ile wytwarza kwiatków.. ? i cy to jest sens go sadzić? https://sadzawka.pl/Hemerocallis_Big_Snowbird-liliowiec Elfir, dziękuję za podanie wymiarów, teraz mniej więcej wiem ile sztuk sadzić, aby uzyskać taki efekt. Zapisuję w notatkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 10.08.2019 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2019 (edytowane) Napisali, że powtarza kwitnienie i że biały Żaden liliowiec nie będzie idealnie biały z powodu zakolorowanego „gardła”. Ten, który pokazałaś ma je akurat żółte. Stąd wrażenie, że płatki nie są czysto białe. Ja bym się tak nie przywiązywała do idealnej bieli. Raczej zadbałabym, żeby były jak najjaśniejsze i wszystkie z jednej odmiany. „Mini Pearl” jest jaśniutko kremowy i wytwarza 400 kwiatów. Za malutki problem raczej uznałabym to, że jest diploidem. „EveryDaylily Cream” kwitnie od maja do października. Jest też sporo jasnych, które powtarzają kwitnienie. Czy wiesz, że płatki tetraploidów i ich pręciki są jadalne i naprawdę bardzo smaczne Edytowane 10 Sierpnia 2019 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.08.2019 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2019 Basia - może posadź między hortensjami a żurawką coś co kwitnie wiosną? np. niebieskie kosaćce syberyjskie lub piwonie (białe lub czerwone) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 12.08.2019 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2019 Elfir, mam pasadzone irysy niskie i trochę żurawek, głębiej bodziszki i liliowce. Właśnie po to, żeby wczesną wiosną goło nie było. Co o tym sądzisz, czy warto tę kompozycję przenieść w inne miejsca? Będę tę rabatę „rozbierać”, może nawet jesienią i rozsadzać, bo gęsto. Szczególnie irysy i bodziszki się rozpanoszyły. To zdjęcia zrobione w połowie maja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.08.2019 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2019 żurawki daj na front takiej rabaty. między irysami giną.Ja nie łączę kłączowych kosaćców z roślinami które preferują wilgoć, bo kłącza mogą zagniwać przy bardziej obfitym podlewaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 12.08.2019 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2019 A widzisz Ja tej rabaty w ogóle nie podlewam. Ona jest częściowo nad rozsączaniem z oczyszczalni. Do tego od godz. 13 jest w półcieniu choć nieco prześwietlonym. Czyli jak będę rozsadzać, to wezmę pod uwagę rozdzielenie irysów od reszty, bo w innych miejscach na rabatach i pod krzewami kładę taśmy kroplujące. Co do żurawek też się zastosuję, bo rzeczywiście w pierwszym roku po posadzeniu były dorodniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 12.08.2019 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2019 Elfir, mam dwa problemy ogrodowe. Jeden to moje sosny czarne, jedna mi już umarła, kolejne widzę że idą jej śladem, byłam w sklepie ogrodniczym dali mi jakieś specyfiki, a ona dalej traci kolor, blednie i żółknie. Co robić? Druga sprawa to orzech , na liściach porobiły się jakieś purchelki, słabo rośnie i ma tylko trzy owoce, a poprzednio miał 8. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 12.08.2019 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2019 Coś mi szaleje dodawanie zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.08.2019 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2019 orzech - prawdopodobnie szpeciel - pilśniak orzechowy. Sosna - być może zamieranie wierzchołków. czy wydziela się tam też żywica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 12.08.2019 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2019 Dzieki za szpeciela, jutro obejrzę dokładniej te sosny i wstawię zbliżenia, ale one jakby jaśnieją po całości , jakby całe drzewko traciło kolor a te suche są i na końcach i i tuż przy pniu. Jutro dam jakieś fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.08.2019 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2019 https://pl.wikipedia.org/wiki/Zasychanie_wierzchołków_pędów https://pl.wikipedia.org/wiki/Opieńkowa_zgnilizna_korzeni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madala 13.08.2019 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2019 Elfir, mam 8 letni dąb szypułkowy. Ma już dobre 5 m. Chciałabym go trochę podkrzesać, ale nie wiem kiedy najlepiej to zrobić. Teraz? Wiosną? Latem? Rośnie sobie tak naturalistycznie, ale dolne gałęzie są przy samej ziemi i nie wygląda to ładnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.08.2019 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2019 koniec zimy to najlepszy okres, w którym drzewa szybko regenerują uszkodzneia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 13.08.2019 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2019 Ok, obejrzałam , pomacałam, zero czegokolwiek lepkiego, sucho.Czyli nie to? Kilka fotek z bliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madala 13.08.2019 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2019 Bardzo dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.08.2019 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2019 Ok, obejrzałam , pomacałam, zero czegokolwiek lepkiego, sucho.Czyli nie to? Kilka fotek z bliska [ATTACH=CONFIG]433513[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]433514[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]433515[/ATTACH] to nie mam pojęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 14.08.2019 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2019 Dzięki Elfir, poszłam kupić coś na tego przeciela i pokazałam fotki, podobno grzyb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.08.2019 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2019 enedue - to, co podałam to też choroby wywoływane przez grzyby. Raczej innej odpowiedzi od sprzedawcy środków chemicznych bym się nie spodziewała. Nie każdego grzyba da się wyleczyć nadużywanym Topsinem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.08.2019 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2019 Ja dzisiaj pogrzebałam różanecznika. ;( Coś słabo rósł, zasychały mu liście. Pierwotnie myślałam, że to przenawożenie. Potem, że fytoftoroza. Po odsłonięciu kory okazało się, że na szyjce jest guzowatość. Nawet nie wiedziałam, że różaneczniki mogą na to chorować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 14.08.2019 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2019 Widać choroby też ewoluują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts