Elfir 25.09.2019 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2019 można bliżej domu coś zimozielonego a dalej od domu same trawy ozdobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nataly 25.09.2019 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2019 Otrzymaliśmy w prezencie jodłę Compacta, ok 120cm. Niestety od dołu posiada biały nalot -mszyce? Pomóżcie proszę bo nie chcielibyśmy zarazić reszty drzewek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.09.2019 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2019 nie jest to żywica? Słabo widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 26.09.2019 01:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 Też mi się wydaje, że te zacieki to żywica. Jeśli tak, to drzewko może być poważnie zaatakowane przez jakąś chorobę grzybową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 26.09.2019 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 Witam Chciałbym kupić klon Flamingo że szczepienie min na 190 cm ale na allegro sprzedawana na 170cm. Z powodu że w pobliżu mnie nie mam możliwości kupić moje pytanie. Czy mogę sobie klona podcinac ( Kiedy... wiosna jesień?) I samemu dojść do wysokość 190cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.09.2019 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 ten klon doskonale znosi cięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 26.09.2019 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 DziękiA w jakiej porze roku najlepiej obciąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 26.09.2019 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 Dzięki A w jakiej porze roku najlepiej obciąć? Klon flamingo tworzy luźną koronę, którą można zagęszczać poprzez regularne cięcie, które roślina doskonale znosi. Cięcie wymagane jest również wówczas, gdy drzewko zbytnio się rozrasta. Trzeba wiedzieć bowiem, że klon jesionolistny flamingo posiada duże roczne przyrosty, które szybko powiększają jego rozmiary. Cięcie najlepiej przeprowadzić na przełomie lutego i marca oraz w sierpniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nataly 28.09.2019 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2019 Też mi się wydaje, że te zacieki to żywica. Jeśli tak, to drzewko może być poważnie zaatakowane przez jakąś chorobę grzybową. Elfr / Pestka dziękuję. Tak rzeczywiście na dole jest biała żywica, ale są też na gałązkach -najwięcej od dołu- białe naloty. To b. gęsty iglak i dlatego nie zauważyliśmy tego od razu, aczkolwiek używaliśmy Topsin. Obecnie widać wiele gałązek brązowo/żółtych, igły oblatują -niedobrze z nią jest. Stałą 2 mies. w wazonie i może przyschła? Doradzcie, jak ją uratować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.09.2019 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2019 jak przyschła to niewiele się poradzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomekgmail 29.09.2019 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2019 (edytowane) Elfir co byś poleciła posadzić na róg działki ? (czerwony punkt) Z jednej strony mam posadzone tujki, z przodu planuje jakąś niską rabatę i szukam czegoś ciekawego do roga, tak by przesłoniło mi też widok na działkę (różowy kolor). Miejsca w tej "zatoczce" mam przygotowane trochę więcej, początkowo myślałem nad klonem palmowym ale nie wiem czy to miejsce będzie dla niego odpowiednie (bliskość drogi). Ewentualnie gdzieś w tym temacie przewinęła się śliwa wiśniowa Pissardi Edytowane 29 Września 2019 przez Tomek@gmail Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.09.2019 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Nie ma jednej odpowiedzi na takie pytanie, bo rośliny dobiera się aby stworzyć kompozycję, a nie w oderwaniu od otoczenia i planowanych sąsiadujących roślin.Do tego bierze się pod uwagę glebę, klimat. Drzewo w tym rogu niespecjalnie przesłoni ci widok na sąsiednią działkę. Najwyżej na jej narożnik i fragment uliczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ollencja 07.10.2019 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2019 borówka amerykańska Danusia z Ogrodowiska miała kiedyś artykuł w którym polecała kilka odmian borówek owocujących kolejno po sobie.Nie umiem go teraz znaleźć. Co możecie polecić ?Na szybko znalazłam wątek w archiwum sprzed 7 lat. Możliwe, że przez ten czas pojawiły się inne ciekawe odmiany.Borówka podobno się mocno rozrasta. W jakich odległościach je sadzić i koniecznie po dwie sztuki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.10.2019 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2019 Borówki wysokie rosną między 120 a 200 m, zależnie od odmiany. Na plantacjach sadzi się je między 1 a 1,5 m (zależnie od siły wzrostu) pomiędzy krzewami w rzędzie. Nie śledzę rynku sadowniczego, by na bieżąco być z odmianami. Jak komuś mam polecić to po prostu szukam odmian w necie i spisuję która kiedy owocuje. Tu masz spis odmian z podziałem na wczesne-późne: http://jagodnik.pl/uprawa-borowki-wybor-kwatery-i-przygotowanie-stanowiska/ Natomiast od niedawna na rynku dostępna jest borówka pośrednia (półwysoka), mieszaniec borówki wysokiej z wąskolistną. Jest ona o wiele niższa 0,5 - 1,2 m (zależnie od odmiany) i ma nieco niższe wymagania dotyczące siedliska (zakwaszenie, wilgotność). Owoce są nieco mniejsze od borówki wysokiej, ale dużo większe od naszej rodzimej borówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAVAGE7 08.10.2019 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2019 czy to możliwe, żeby perukowiec miał aż tyle właściwości? https://www.odkrywamyzakryte.com/perukowiec-podolski/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.10.2019 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2019 Podejrzewam, że w większości roślin znajdziesz jakieś substancje, co do których jakieś badania wskazywały dobroczynne właściwości. Problemem są stężenia. Pewnie trzeba byłoby zjeść tonę liści aby wykryć dany związek w organizmie człowieka Suszone liście perukowca dostaniesz w sklepach zielarskich i wszystkie z dokładnie tym samym opisem, bez jakichkolwiek odnośników do badań naukowych, co może sugerować, że jakiś sprytny przedsiębiorca chce zbić kasę. Podole wchodziło w skład Rzeczypospolitej. A ja o wykorzystaniu go w naszej medycynie ludowej nigdy nie słyszałam. medycyną chińską być się nie podniecała, bo oni używają wszystkiego, co wpadnie im w ręce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAVAGE7 08.10.2019 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2019 medycyną chińską być się nie podniecała, bo oni używają wszystkiego, co wpadnie im w ręce. wiem, wiem. koleżanka preferuje wyłącznie farmaceutyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.10.2019 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2019 ja preferuje naukę, nie przesądy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAVAGE7 09.10.2019 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2019 a ja tysiące lat doświadczeń w zakresie medycyny naturalnej nie nazywam przesądami. mam szacunek do tego co przez pokolenia wypracowali nasi przodkowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawkat 10.10.2019 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2019 Dzień dobry, Mam trzy pytania: 1. Czy nie jest już za późno na jesienny nawóz na trawnik? Nie wyrobiłam się wcześniej i nie posypałam niczym jeszcze i nie wiem, czy jest jeszcze sens 2. W zeszłym sezonie jacyś panowie w specjalistycznym sklepie dla rolników stwierdzili na podstawie moich zdjęć i liści, że prawdopodobnie mam w ogrodzie opuchlaki. Dostałam chemię, prysnęłam dwa razy i pomogło. W tym sezonie niestety nie miałam możliwości popryskać ani razu a objawy są te same - ponadżerane liście i ogólnie sporo roślin zmarniało, więc pewnie korzenie również są pozjadane. Czy te opryski należy powtarzać niezależnie od sezonu? Czy teraz np też warto prysnąć, czy raczej poczekać na wiosnę? Czy powinnam pryskać cały ogród jak tylko zobaczę objawy, czy tylko miejsca, w których widać ubytki w liściach? 3. Mam zostawione z boku 6m niezagospodarowane, bo robię ogród trochę na raty. Chciałabym kupić wreszcie rośliny i zrobić jakieś sensowne nasadzenie, ale nie umiem się zdecydować. To strona zachodnia/ północno-zachodnia, glebę mam dobrą, kwaśną. Chciałabym posadzić coś wzdłuż płotu, co zasłoniłoby mi częściowo podjazd sąsiada i kawałek drogi, ale nie chcę niczego wielkiego. Na pewno fajnie, jakby było coś zimozielonego. Z przodu podsadziłabym kolorowymi żurawkami, albo trzmieliną. Podobają mi się też trawy ozdobne w połączeniu z czymś kwitnącym. Czy są jakieś trzmieliny,które rosną powiedzmy na wysokość płotu mniej więcej ale nie szczepione na pniu? A jeśli tylko te na pniu, to co podsadzić koło nich? Jeśli zdecydowałabym się z przodu rabaty dać żurawki, potem jakieś niższe trawy ozdobne, to co dać przy samym płocie? Dalszy pas tej rabaty w głąb ogrodu jest obsadzony jałowcami blue arrow, potem mam derenie, krzewuszki, pęcherznice, potem kilka grabów. Nie lubię oczywistych ogrodzeń z tujowatych, chciałabym coś innego. Pomocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts