Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzięki

A w jakiej porze roku najlepiej obciąć?

Klon flamingo tworzy luźną koronę, którą można zagęszczać poprzez regularne cięcie, które roślina doskonale znosi. Cięcie wymagane jest również wówczas, gdy drzewko zbytnio się rozrasta. Trzeba wiedzieć bowiem, że klon jesionolistny flamingo posiada duże roczne przyrosty, które szybko powiększają jego rozmiary. Cięcie najlepiej przeprowadzić na przełomie lutego i marca oraz w sierpniu.

Też mi się wydaje, że te zacieki to żywica. Jeśli tak, to drzewko może być poważnie zaatakowane przez jakąś chorobę grzybową.

Elfr / Pestka dziękuję. Tak rzeczywiście na dole jest biała żywica, ale są też na gałązkach -najwięcej od dołu- białe naloty. To b. gęsty iglak i dlatego nie zauważyliśmy tego od razu, aczkolwiek używaliśmy Topsin. Obecnie widać wiele gałązek brązowo/żółtych, igły oblatują -niedobrze z nią jest. Stałą 2 mies. w wazonie i może przyschła? Doradzcie, jak ją uratować?

Elfir co byś poleciła posadzić na róg działki ? (czerwony punkt)

Z jednej strony mam posadzone tujki, z przodu planuje jakąś niską rabatę i szukam czegoś ciekawego do roga, tak by przesłoniło mi też widok na działkę (różowy kolor).

Miejsca w tej "zatoczce" mam przygotowane trochę więcej, początkowo myślałem nad klonem palmowym ale nie wiem czy to miejsce będzie dla niego odpowiednie (bliskość drogi).

Ewentualnie gdzieś w tym temacie przewinęła się śliwa wiśniowa Pissardi

#1.jpg

Edytowane przez Tomek@gmail

Nie ma jednej odpowiedzi na takie pytanie, bo rośliny dobiera się aby stworzyć kompozycję, a nie w oderwaniu od otoczenia i planowanych sąsiadujących roślin.

Do tego bierze się pod uwagę glebę, klimat.

Drzewo w tym rogu niespecjalnie przesłoni ci widok na sąsiednią działkę. Najwyżej na jej narożnik i fragment uliczki.

borówka amerykańska

Danusia z Ogrodowiska miała kiedyś artykuł w którym polecała kilka odmian borówek owocujących kolejno po sobie.

Nie umiem go teraz znaleźć. Co możecie polecić ?

Na szybko znalazłam wątek w archiwum sprzed 7 lat. Możliwe, że przez ten czas pojawiły się inne ciekawe odmiany.

Borówka podobno się mocno rozrasta. W jakich odległościach je sadzić i koniecznie po dwie sztuki?

Borówki wysokie rosną między 120 a 200 m, zależnie od odmiany. Na plantacjach sadzi się je między 1 a 1,5 m (zależnie od siły wzrostu) pomiędzy krzewami w rzędzie.

Nie śledzę rynku sadowniczego, by na bieżąco być z odmianami. Jak komuś mam polecić to po prostu szukam odmian w necie i spisuję która kiedy owocuje.

Tu masz spis odmian z podziałem na wczesne-późne: http://jagodnik.pl/uprawa-borowki-wybor-kwatery-i-przygotowanie-stanowiska/

Natomiast od niedawna na rynku dostępna jest borówka pośrednia (półwysoka), mieszaniec borówki wysokiej z wąskolistną. Jest ona o wiele niższa 0,5 - 1,2 m (zależnie od odmiany) i ma nieco niższe wymagania dotyczące siedliska (zakwaszenie, wilgotność). Owoce są nieco mniejsze od borówki wysokiej, ale dużo większe od naszej rodzimej borówki.

Podejrzewam, że w większości roślin znajdziesz jakieś substancje, co do których jakieś badania wskazywały dobroczynne właściwości. Problemem są stężenia. Pewnie trzeba byłoby zjeść tonę liści aby wykryć dany związek w organizmie człowieka :)

Suszone liście perukowca dostaniesz w sklepach zielarskich i wszystkie z dokładnie tym samym opisem, bez jakichkolwiek odnośników do badań naukowych, co może sugerować, że jakiś sprytny przedsiębiorca chce zbić kasę.

Podole wchodziło w skład Rzeczypospolitej. A ja o wykorzystaniu go w naszej medycynie ludowej nigdy nie słyszałam.

medycyną chińską być się nie podniecała, bo oni używają wszystkiego, co wpadnie im w ręce.

Dzień dobry,

Mam trzy pytania:

1. Czy nie jest już za późno na jesienny nawóz na trawnik? Nie wyrobiłam się wcześniej i nie posypałam niczym jeszcze i nie wiem, czy jest jeszcze sens

2. W zeszłym sezonie jacyś panowie w specjalistycznym sklepie dla rolników stwierdzili na podstawie moich zdjęć i liści, że prawdopodobnie mam w ogrodzie opuchlaki. Dostałam chemię, prysnęłam dwa razy i pomogło. W tym sezonie niestety nie miałam możliwości popryskać ani razu a objawy są te same - ponadżerane liście i ogólnie sporo roślin zmarniało, więc pewnie korzenie również są pozjadane. Czy te opryski należy powtarzać niezależnie od sezonu? Czy teraz np też warto prysnąć, czy raczej poczekać na wiosnę? Czy powinnam pryskać cały ogród jak tylko zobaczę objawy, czy tylko miejsca, w których widać ubytki w liściach?

3. Mam zostawione z boku 6m niezagospodarowane, bo robię ogród trochę na raty. Chciałabym kupić wreszcie rośliny i zrobić jakieś sensowne nasadzenie, ale nie umiem się zdecydować. To strona zachodnia/ północno-zachodnia, glebę mam dobrą, kwaśną. Chciałabym posadzić coś wzdłuż płotu, co zasłoniłoby mi częściowo podjazd sąsiada i kawałek drogi, ale nie chcę niczego wielkiego. Na pewno fajnie, jakby było coś zimozielonego. Z przodu podsadziłabym kolorowymi żurawkami, albo trzmieliną. Podobają mi się też trawy ozdobne w połączeniu z czymś kwitnącym. Czy są jakieś trzmieliny,które rosną powiedzmy na wysokość płotu mniej więcej ale nie szczepione na pniu? A jeśli tylko te na pniu, to co podsadzić koło nich? Jeśli zdecydowałabym się z przodu rabaty dać żurawki, potem jakieś niższe trawy ozdobne, to co dać przy samym płocie? Dalszy pas tej rabaty w głąb ogrodu jest obsadzony jałowcami blue arrow, potem mam derenie, krzewuszki, pęcherznice, potem kilka grabów. Nie lubię oczywistych ogrodzeń z tujowatych, chciałabym coś innego. Pomocy