Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...

Elfir :D witam się w kolejnym sezonie ogrodowym. Powoli wiosna zaczyna się budzić w moim ogrodzie. Pierwszy raz posadziłam cebulowe u mnie na rabatach i z niecierpliwością czekam na efekt, cebul miałam posadzone ponad 1000 szt. ;)

Na różnych grupach ogrodowych, zauważyłam na zdjęciach, że kwitną teraz ciemierniki. Pierwszy raz spotkałam się tą byliną, nawet mi się spodobała, i jestem bardzo ciekawa Twojego zdania na jej temat. Czy warto sadzić w ogrodzie? Czy długo kwitnie, jeżeli tak to jaki gatunek najlepiej wybrać, itp?

Ciemierniki lubią gleby zasadowe.

Wczoraj na targach Gardenia widziałam nowe odmiany mieszańcowe o ogromnych kwiatach, które mają główki skierowane ku górze i na boki (dzikie ciemierniki mają spuszczone główki, przez co nie widać z dobrze kwiatów).

Jest to dobra roślina do ogrodów naturalistycznych, nie do końca wymuskanych, bo latem na trochę nieporządny pokrój.

Hej poradźcie co posadzić przed takim oknem aby był ładny widoczek po wejściu do salonu . Szerokość rabaty to jakichś 1 m ale mogę się odsunąć od płotu odległość od domu jakieś 5 m , gleba raczej zasadowa, wschód. Trochę też chce zasłonić ten barak i okna sąsiadów po skosie.

Takie rośliny mam na oku:

śliwa wiśniowa, perukowiec, miskanty , wiśnia osobliwa ,hortensja bukietowa, szmaragdy, tawuła, pęcherznica

Jakie zestawienie tak aby tworzyło fajną zieloną ścianę

[ATTACH=CONFIG]440991[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]440992[/ATTACH]

na 1 metrze to żadnej kompozycji nie zrobisz :)

Na czymś takim to możesz co najwyżej żywopłot posadzić.

Zakładam, że siatkę masz na 1,8 m (podmurówka 20 cm + 150 przesło + 10 cm szczeliny między podmurówką a przęsłem.

Jak widać z okna - roślina musiałby mieć wysokość min. 2,5 m żeby sięgnąć do okien domu naprzeciwko a ze 4 metry by osłonić sie od górnych okien sąsiada na skosie.

Miskanta co wiosnę przycinasz przy ziemi i dopiero od połowy lata zaczyna osiągać te 1,5-2 m (wysokie odmiany), 2 m (miskant olbrzymi), wiec nie zapewni ci ciągłej osłony.

Edytowane przez Elfir

na 1 metrze to żadnej kompozycji nie zrobisz :)

Na czymś takim to możesz co najwyżej żywopłot posadzić.

.

No tak : ) . Więc co sadzić ? Szmaragdy , cisy , pęcherznice?

Czy jak mam 1.5 metra szerokości na długości około 16 m ( od południa ) czy można już coś skomponować czy również mało miejsca?

Pęcherznica szybko rozrośnie się tak, że nie będziesz mógł przejść. Cisy są piękne, ale bardzo wolno rosną.

Elfir, a może niech Papucy posadzi żywopłot liściasty do cięcia, np. grabowy. Będzie się pięknie przebarwiał jesienią. A jakby wymieszać z 'Purpurea' to będzie wiosną dwubarwny. Dobrze cięty nawet w okresie bezlistnym będzie mało przejrzysty.

Q-bis co wiesz o pampasowej poza tym, że jest piękna? Wiesz, że większość tych co nie mając doświadczenia ogrodniczego posadzili tę trawę poległa w walce o utrzymanie jej przy życiu? To ekstra trudna trawa. Jako jedna z nielicznych z wysokich traw sprawia trudności w naszym klimacie.

No tak : ) . Więc co sadzić ? Szmaragdy , cisy , pęcherznice?

Czy jak mam 1.5 metra szerokości na długości około 16 m ( od południa ) czy można już coś skomponować czy również mało miejsca?

Najpierw musisz sobie ustalić co konkretnie chcesz. Zimozieloną osłonę czy z liściastych. Formalną czy naturalistyczną.

Taki żywotnik Smaragd zajmie ci 0,7-0,8 m szerokości. Pęcherznica naturalnych rozmiarów ma ok 2 m szerokości. Z tym, że można ją ciąć, chociaż nie jest to najlepszy wybór na strzyżone żywopłoty. Hortensje zajmą ok. 1,2-1,5 m szerokości (zależnie od odmiany).

Czyli jak widzisz ani 1 m ani 1,5 m nie da ci miejsca na stworzenie kompozycji.

Prosty układ to żywopłot z żywotnika, przed nim hortensje (co 1 m) i szpaler drzew (kulki na pniu co 2-2,5m, śliwa wiśniowa co 3-4 m). Hortensje podasadzasz czymś zimozielonym np. turzyca Morrowa, dąbrówka lub pragnia syberyjska.

Zajmie to ok. 2,2-2,5m. Jest to taki kompozycyjny samograj, często spotykany.

np:

original.JPG

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/157/1570383/original.JPG

Przy szerszej rabacie 3 metrowej możesz dodać strzyżone kulki z cisa, żurawki, hakonechloę czy kwitnącego wiosną żylistka "Nikko".

Nie musisz robić całych 16 m w ten sposób a jedynie to co widać bezpośrednio przez okno. Po bokach, gdzie nie ma okien, możesz dać liściaste krzewy.

Oczywiście nie jest to jedyne rozwiązanie. Ale jedyne proste do realizacji, bez projektu.

Edytowane przez Elfir

Elfir, a może niech Papucy posadzi żywopłot liściasty do cięcia, np. grabowy. Będzie się pięknie przebarwiał jesienią. .

Do żywopłotów liściastych strzyżonych trzeba mieć dojście z dwóch stron ogrodzenia. Od frontu ok. ale po bokach tylko po porozumieniu z sąsiadami.

Elfir, takie pytanko... Będą trzy rzędy traw. Najdalsza to pampasowa, następna chciałbym aby była średniej wysokości a potem niższa.

Proszę o radę, jakie trawy dosadzić ?

Jesteś pewny, że dasz sobie radę z pampasową?

Ona w sumie nie jest wysoka jako kępa liści, wysokie są kwiatostany. Pamiętaj, że ogrom zdjęć w necie tej trawy to zdjęcia z innych stref klimatycznych niż Polska. W Polsce nie rośnie tak duża. Zasadniczo jest to raczej trawa soliterowa niż do kompozycji w grupach.

Ma delikatne, cienkie listki.

Dla kontrastu przydałaby się trawa o odmiennym pokroju, kolorze i liściach o wysokości do 0,7 m. Najlepsza byłaby rozplenica "Vertigo" ale jest jednoroczna...

Ale można użyć śmiałka lub trzęślicy. Śmiałek ma te zaletę, że szybko startuje wiosną.

Przed nią może być z przodu imperata, miłka lub seslerie.

Jesteś pewny, że dasz sobie radę z pampasową?

Ona w sumie nie jest wysoka jako kępa liści, wysokie są kwiatostany. Pamiętaj, że ogrom zdjęć w necie tej trawy to zdjęcia z innych stref klimatycznych niż Polska. W Polsce nie rośnie tak duża. Zasadniczo jest to raczej trawa soliterowa niż do kompozycji w grupach.

Ma delikatne, cienkie listki.

Dla kontrastu przydałaby się trawa o odmiennym pokroju, kolorze i liściach o wysokości do 0,7 m. Najlepsza byłaby rozplenica "Vertigo" ale jest jednoroczna...

Ale można użyć śmiałka lub trzęślicy. Śmiałek ma te zaletę, że szybko startuje wiosną.

Przed nią może być z przodu imperata, miłka lub seslerie.

W takim razie, co zamiast pampasowej ? Jakiś miskant ?

Tylko wtedy te pozostałe mogą być ?

Najpierw musisz sobie ustalić co konkretnie chcesz. Zimozieloną osłonę czy z liściastych. Formalną czy naturalistyczną.

Taki żywotnik Smaragd zajmie ci 0,7-0,8 m szerokości. Pęcherznica naturalnych rozmiarów ma ok 2 m szerokości. Z tym, że można ją ciąć, chociaż nie jest to najlepszy wybór na strzyżone żywopłoty. Hortensje zajmą ok. 1,2-1,5 m szerokości (zależnie od odmiany).

Czyli jak widzisz ani 1 m ani 1,5 m nie da ci miejsca na stworzenie kompozycji.

Prosty układ to żywopłot z żywotnika, przed nim hortensje (co 1 m) i szpaler drzew (kulki na pniu co 2-2,5m, śliwa wiśniowa co 3-4 m). Hortensje podasadzasz czymś zimozielonym np. turzyca Morrowa, dąbrówka lub pragnia syberyjska.

Zajmie to ok. 2,2-2,5m. Jest to taki kompozycyjny samograj, często spotykany.

np:

original.JPG

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/157/1570383/original.JPG

Przy szerszej rabacie 3 metrowej możesz dodać strzyżone kulki z cisa, żurawki, hakonechloę czy kwitnącego wiosną żylistka "Nikko".

Nie musisz robić całych 16 m w ten sposób a jedynie to co widać bezpośrednio przez okno. Po bokach, gdzie nie ma okien, możesz dać liściaste krzewy.

Oczywiście nie jest to jedyne rozwiązanie. Ale jedyne proste do realizacji, bez projektu.

Dziękuję, najwyżej poszerze rabatę.

q-bis

może być miskant.

Wówczas możesz go połączyć z rozplenicą, trzęslicą trzcinowatą, prosem - z tym, że to późno startujące trawy. Z wczesnych to może być trzcinnik krótkowłosy. I na froncie to co wypisałam wcześniej.

Ciemierniki lubią gleby zasadowe.

Wczoraj na targach Gardenia widziałam nowe odmiany mieszańcowe o ogromnych kwiatach, które mają główki skierowane ku górze i na boki (dzikie ciemierniki mają spuszczone główki, przez co nie widać z dobrze kwiatów).

Dziękuję Elfir. Faktycznie, teraz dopiero zauważyłam, że wszystkie zdjęcia są robione jakby "od dołu" :no: No i u mnie gleba kwaśna, więc raczej sobie je odpuszczę.