Jagustynka 02.08.2010 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 Elfir, wielkie dzieki za Twoje rady.Wstawiam jeszcze 2 fotki drzewka, o ktore pytalam:http://i947.photobucket.com/albums/ad314/Milou1/DSCF4101.jpghttp://i947.photobucket.com/albums/ad314/Milou1/DSCF4100.jpgPa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki 02.08.2010 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 chciałam przesadzić orzech włoski o wysokości ok 2metrów, czy łatwo mi pójdzie i czy ma szanse na nowym miejscu. Zaznaczam że chcę to zrobić własnymi siłami. Proszę o podpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.08.2010 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 jakiej grubości najlepiej dać warstwe żwirku czy kamyczków na rabaty (zamiast kory) i czy pod nie stosować agrowłóknine Warstwa - taka, by zakryła geowłókninę, czyli już 1,5 cm dla drobniejszego żwirku. Geowłóknina zapobiega mieszaniu się żwiru z ziemią. Pod wpływem ciężaru ziarna żwiru z czasem by się zapadały. Geowłóknina musi być gęsta i wytrzymała na UV (w przeciwieństwie do tej stosowanej pod korą, gdzie są rośliny okrywowe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.08.2010 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 Wstawiam jeszcze 2 fotki drzewka, o ktore pytalam: Wygląda jak zwykła jarzębina. Nie ma owoców? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.08.2010 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 chciałam przesadzić orzech włoski o wysokości ok 2metrów, Kiedy sadzony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki 03.08.2010 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Wyrósł z siewki.Dostałam go od sąsiadki gdy miał ok 50 cm. U mnie rośnie 2 lata. Był sadzony na wiosnę..Chcę go podarować córce u której gleba piaszczysta. Powiedz mi jeszcze proszę dlaczego w tym roku moja jarzębina /3 letnia/ nie ma owoców, w zeszłym roku miała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagustynka 03.08.2010 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Wygląda jak zwykła jarzębina. Nie ma owoców? Nie, to na pewno nie jarzebina, bo nie przypominam sobie "czerwonych korali" z zeszlej jesieni. Ja tak troche szperalam w necie i jesion mi pasuje, tylko kora jest jakas taka nie-jesionowata... To jest jedyne drzewo nieowocowe na dzialce, wiec jesli to rzeczywiscie jesion, to trzeba bedzie sie postarac o pozwolenie na wycinke... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 03.08.2010 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Ja z prośbą o pokazanie która geowłóknina ma być pod kamyki a która pod rabaty, jaką gęstość mają mieć aby nie przedobrzyć i jaki kolor, słyszałam ,że geste czarne powodują zagotowywanie się korzeni roślin i rośliny marnieją zamiast rosnąć. Następne pytanie -czy wyrywanie chwastów wyrastających spod czarnej gęstej jak sizal geowłókniny ma sens czy należy to opryskać np randapem, mam nasypane ok.3cm kamyczków i stale coś wyrasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.08.2010 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Wyrósł z siewki.Dostałam go od sąsiadki gdy miał ok 50 cm. U mnie rośnie 2 lata. Będzie ciężko. Orzechy nie znoszą przesadzania. Plus - to tanie i szybko rosnące drzewo - żadna strata jak padnie, łatwo wyhodować nowy okaz. Co do jarzębiny - nie wiem. Kwitła? Może nie została zapylona z powodu deszczowej pogody wiosną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 03.08.2010 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Też mam orzech włoski i trzy leszczyny do przesadzenia. Możesz mi Elfir doradzić, jak przygotować im podłoże w nowym miejscu, żeby zwiększyć szanse na przeżycie? Co lubią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.08.2010 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Nie, to na pewno nie jarzebina, bo nie przypominam sobie "czerwonych korali" z zeszlej jesieni. Ja tak troche szperalam w necie i jesion mi pasuje, tylko kora jest jakas taka nie-jesionowata... Jesion zupełnie nie pasuje. Ma inne liście: bardziej zaostrzone. Poza tym powinien posiadać skrzydlaki - nasiona ze skrzydełkiem (jak u klona, tylko skrzydełko pojedyncze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.08.2010 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Też mam orzech włoski i trzy leszczyny do przesadzenia. Możesz mi Elfir doradzić, jak przygotować im podłoże w nowym miejscu, żeby zwiększyć szanse na przeżycie? Co lubią? Orzechy lubią być nie ruszane A leszczyna rozmnaża się nawet z prętów wbitych w glebę. Nie ma specjalnych wymagań glebowych, byleby to nie był szczery piasek lub kwaśna gleba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.08.2010 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Ja z prośbą o pokazanie która geowłóknina ma być pod kamyki a która pod rabaty Jak chesz by ci pokazać, musiałabyś do mnie wpaść Przyjmuje się 50 g/m2 za wystarczającą do ściółkowania gleby. Nie musisz używać czarnej, ale pod białą będą kiełkować chwasty, poza tym trudno ją zamaskować. Czarna nie rzuca się w oczy. Niemal wszystkie firmy zakładające ogrody stosują włókniny - czy w takich ogrodach gniją rośliny? Jeśli chwast wyrasta spod włókniny - znaczy że źle odchwaszczono glebę. Jeśli na włókninie - wysiał się. Dlatego rabaty ze żwirkiem trzeba grabić co jakiś czas, by wysuszać żwir i opadłe między niego ziarna piasku. Brak wilgoci utrudni kiełkowanie chwastów. Z powodu wilgoci ściółkowanie żwirem stosuje się na rabatach roślin sucholubnych, kserotermicznych. Rabaty ściółkowane żwirem i obficie podlewane zawsze beda przerastane chwastami. Chwasty można usuwać herbicydem, ale trzeba uważać, by nie opryskać roślin ozdobnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 03.08.2010 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Orzechy lubią być nie ruszane A leszczyna rozmnaża się nawet z prętów wbitych w glebę. Nie ma specjalnych wymagań glebowych, byleby to nie był szczery piasek lub kwaśna gleba. No to z leszczyną nie będzie kłopotu tylko co ja mężowi powiem o tym włoskim? Przecież nie przeżyje informacji, że ma go sprzedać ze "starym" ogrodem A tak sobie przypominam, że kilka włoskich samosiejek przesadzaliśmy kiedyś z ogródka na teren wokół wiejskiego stawu i mają się bardzo dobrze. Jeden ma w tym roku nawet owoce - a liczy sobie ledwie 6 lat. Fakt, że podczas przeprowadzki były dużo młodsze od tego, który mamy zamiar przesadzić na wiosnę... Ale jeśli się uprzemy, to czy włoskie wolą glinę czy piach, czy potrzebują ziemi zdrenowanej? Glebę lubią zasadową czy kwaśną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 03.08.2010 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Żwirem mam obsypane rabaty południowe z roślinami które lubią słońce- pęcherznice, berberysy, lawenda, wiśnie piłkowana,i borodwe, trochę jodły koreańskiej, świerków,poj. szmaragdy,kule danica.trzmieliny,suchodrzew. Rabaty są piękne ale wkurza mnie właśnie te badziewia co wyrastają. Z powodu upału podlewałam je i stąd więcej zielska. Czy takie maty szkółkarskie z czarnego sizalu nadają się tylko jako podłoże do doniczek w hodowli? Czy mogą być do ściółkowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 03.08.2010 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Czy takie maty szkółkarskie z czarnego sizalu nadają się tylko jako podłoże do doniczek w hodowli? Czy mogą być do ściółkowania? Nadają sie do ściółkowania. Ja miałam pod żwirową rabatą i chwastów było bardzo mało, ale zalęgły mi się pod nią mrówki. Całe kolonie. Rośliny zaczęły marnieć, więc musiałam zdjąć żwir, usunąć matę, wytępić mrówki trutką. I już nie miałam potem odwagi zakładać włókniny. Teraz mam trochę więcej chwastów, ale mrówki nawet jak są, to wyłażą na kamyki i zaraz im podsypuję trutkę, więc nie ma mowy o koloniach 2*2 metry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.08.2010 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 sizal się rozkłada, bo to naturalne włókno palmowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 04.08.2010 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 (edytowane) Te u mnie to chyba sztuczne a raczej na pewno, podobne tylko, niedługo pokaże wam swoje rabatki -tylko je odchwaszczę.Chciałabym jeszcze porady w sprawie obsadzeń od strony południowej tak ok. 40mb, pod płotem , które to mają być tłem dla takich solitarnych nasadzeń, Czy dobrze będzie jak posadzę od strony ogrodzenia -szmargdy , do przodu- laurowiśnie na zmianę z ligustrem złotym.Myślałam o bukach- bo mam sporo zielonych i bordowych ale te zielone nie lubią ostrego słońca-przed płotem mam 3 lipy drobnolistne-które planuję regularnie formować w takie obrośnięte słupy- nie drzewa ale to za mało cienia.-a może lipy pociągnąć do góry trochę-tak n 4 m. Czy raczej przerzucić się na szpaler świerków srebrnych- też mam na zmianę z jodłą-i tu maksymalnie wejdzie 7 drzew a dopiero przed nimi te szmaragdy i reszta--na przeciwko budują się sąsiedzi i chciałabym się odgrodzić-na tę stronę wychodzą też okna mojego salonu. Tę całą rabatę będę dopiero obsadzać jesienią i wiosną przyszłego roku ale pod płotem chciałabym już bo rośliny zadołowane czekają.Może lepiej pokaże fotkę lub zrobię szkic. Edytowane 4 Sierpnia 2010 przez acca5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jata 04.08.2010 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 (edytowane) Podejrzałam takie kompozycje rabat myślę, czy nie wykorzystać, ale mam wątpliwości co do połączenia. I tak -szpaler jarząb pospolity fastigiata, a niżej hortensja ogrodowa bouquet rose, -szpaler śliwy wiśniowej pissardi i różanecznika rasputin (ten temat już tu męczyłam, ale różaneczniki odrzuciłam jako zbyt wymagające, ale może?),- szpaler wiśni amongawa (posadzonych tak luźno) i na siatce winobluszcz, -trzy leszczyny purpurea, posadzone w trójkąt, obok przy ogrodzeniu szpaler z 7 cyprysików filifiera aurea, niżej (dolne piętro od cyprysików) 3 kaliny japońskie st. kevern, dalej za tym szpalerem wrzosowisko i świerk glauca globosa. U mnie gleba gliniasta, wapienna, miejscami mocno kamienista. Sama pomyślałam i w zasadzie częściowo przystąpiłam do wykonania: jarzębiny fastigiata, ale niżej kosówki, jeden perukowiec golden spiryt. Pod tymi śliwami (u mnie chyba 7, jedna sztuka na 2 m, a temat ten jak już mówiłam męczyłam) przy ogrodzeniu od strony południowej, wystawa północna zdecydowałam się już prawie na krzewuszki Variegata, dla urozmaicenia żurawki, zawilce japońskie, może astry jesienne, może powojnik alba luxurians na te śliwy, a przy samym płocie (płot z desek poziomych wys. 1,5 m, mało światła przez niego pada) może kokornak i róża lykkefund, a przy niej powojnik Hagley Hybrid. Rabata ma długość 14 m, a szerokość od 2-6m. No i za nią po prawej jest leszczyna, a dalej chciałam posadzić za leszczyną głóg stricta (jeden na 2 m??), a jako dolne piętro bez czarny madonna (mocno bym go przycinała tak do 1 m). U sąsiada za płotem w tym miejscu też leszczyna pospolita i przeciska się czarny bez, stąd mało światła tak na 2 m. Działkę mam na wsi, okolica taka nieporządkowana, naturalna. Ja się rozpisałam, a ty jak rzucisz kilka uwag będę niezmiernie wdzięczna (skarpa przy tarasie z Twoją pomocą zrobiona i piękna nawet z budleją . ) Edytowane 4 Sierpnia 2010 przez jata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki 04.08.2010 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Mam rozumieć że orzech mam przesadzić gdy opadną liście /to samo dotyczy leszczyny purpurowej/. Możesz mi powiedzieć mniej więcej który to będzie miesiąc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts