Elfir 01.04.2020 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2020 np. w tej odmianie https://sadzawka.pl/Iris_sibirica_Double_Standards-Kosaciec_syberyjski podają kwitnienie V-Va w innych VI-VII, więc są wcześniejsze i późniejsze.Możesz też dać białe piwonie dużych odmian. W każdym razie coś, co będzie kwitło przed liliowcami. I masz na rabacie efekt od wiosny do lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 02.04.2020 00:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2020 Irysy niskie u mnie kwitną jeszcze wcześniej. A najwcześniej kwitną reticulata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.04.2020 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2020 tylko to ma być za liliowcem, jako drugi plan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 02.04.2020 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2020 UPS Ale irysy wysokie mogą mieć max 90 cm wysokości, a niektore odmiany liliowców 120 i nawet więcej. Trzeba starannie dobrać odmiany. Irysy syberyjskie mają raczej 70. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.04.2020 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2020 pestka - Liliowce o których pisze Basia mają 40-50 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiacz22 02.04.2020 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2020 Chciałbym postawić na tarasie drewniane wysokie donice, które wypełniłyby lukę pomiędzy żaluzjami od tarasoli. Zastanawiam się tylko co najlepiej byłoby tam wsadzic. Ogólnie taras ma niewielką skarpę która jest już obsadzona roślinkami i dlatego też pod uwagę biorę rośliny typowo sezonowe typu pelargonie, petunie itd. Myślałam też nad może jakimiś trawami bo jak wsadzę tylko rośliny sezonowe to będą pustki w inne pory roku... Nie chciałabym też jakiś szerokich donic żeby nie zabierały mi zbyt dużo miejsca na tarasie tak 30 cm szer i 70 cm wys. Ogólnie w jednym miejscu mam do zadonicowania 440 cm i z drugiej strony 220. Może coś doradzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 02.04.2020 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2020 pestka - Liliowce o których pisze Basia mają 40-50 cm. O, to jest w czym wybierać. Na fsacebooku Fenix Fenix ma potężną ofertę irysów. Nawet wśrod wyższych są białe i żółty, które powtarzają kwitnienie. Ma też kilka odmian syberyjskich. https://www.facebook.com/fenix.fenix.146 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 02.04.2020 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2020 Dziękuję Pestko! Tak, potrzebuję drugi plan za tymi "majtkowymi" liliowcami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 02.04.2020 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2020 A co to mogą być za liliowce - te żółte? Kiedyś podawałyście mi taką stronę z liliowcami, gdzie można było wybierać/sortować wg kategorii ilości / długości kwitnięcia, jakoś 300+, 500+ czy jakoś tak Czy mogę ponownie prosić o ten link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.04.2020 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2020 Myślałam też nad może jakimiś trawami bo jak wsadzę tylko rośliny sezonowe to będą pustki w inne pory roku...] Może po prostu wbijaj na zimę gałązki jodły? Ona długo trzyma igły - kilka miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.04.2020 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2020 A co to mogą być za liliowce - te żółte? Podejrzewam ze botaniczny Hemerocalis citrina Albo jakiś jego mieszaniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 02.04.2020 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2020 Elfir, czy to nie ty pisałaś o liliowcach powtarzających kwitnienie, albo dłużej kwitnących? Basiu, Fenix ma też liliowce https://sadzawka.pl/pl/c/Liliowce-500/137 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.04.2020 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2020 Liliowiec Basi jest właśnie z tych powtarzających Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 03.04.2020 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2020 Już doczytałam To jeszcze irysy powtarzające. Wśród tych 90 cm wysokośći Fenx ma 2 białe, 1 żółty i 1prawie granatowy (ciemny niebieski) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.04.2020 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2020 Tylko ja jej proponuję coś, co zakwitnie przed liliowcami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 03.04.2020 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2020 To ja się zgubiłam U mnie irysy syberyjskie kwitną maj-czerwiec, czyli wcześniej niż liliowce, które zaczynają w połowie czerwca i kwitną do końca sierpnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 03.04.2020 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2020 (edytowane) Podejrzewam ze botaniczny Hemerocalis citrina Albo jakiś jego mieszaniec. Taaaak, wygląda identycznie, piękny W ogóle zachwyciłam się w zeszłym roku liliowcami, mam u siebie dwie odmiany, i obie kwitną od czerwca do listopada! Szał! Edytowane 3 Kwietnia 2020 przez Basia_KRK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 03.04.2020 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2020 Tylko ja jej proponuję coś, co zakwitnie przed liliowcami. Tak, dokładnie, potrzebuję coś co zakwitnie (czasowo) przed liliowcami, ale miejscowo za liliowcami, jako tło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 03.04.2020 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2020 No, to poza syberyjskimi możesz jeszcze szukać koloru wśród irysów amerykańskich, które kwitną maj-czerwiec. Niektóre są bardzo wysokie, osiągają nawet 120 cm. Bilscy mają ich sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 03.04.2020 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2020 Dziękuję Pestko, Mam kolejne pytanie Mam na rabacie dwa drzewa klon 'Red Flamingo', z jakimi kwiatami (liliowce? irysy?) je zestawić, żeby jakoś uspokoić kolorystycznie rabatę? Z czymś białym? Chodzi mi o kwitnięcie w miesiącach maj-czerwiec. Potem na tej rabacie mam hortensje limelight. Taka jest kolorystyka tych klonów: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts