pestka56 03.04.2020 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2020 Wg mnie tylko biały kolor do tych pstrokatków Też mam flamingo, ale tego mniej wyrazistego, chociaż blade rozowości na młodszych listkach miewa. Rośnie na tle burgundowych berberysów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.04.2020 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2020 takie wyraziste rośliny nie nadają się za bardzo na rabaty kwiatowe. To typowa roślina soliterowa - samotnie na zielonym trawniku lub obsadzona czymś zielonym (bukszpan, turzyca). Ewentualnie na rabacie z roślinami zimowymi, jak ciemierniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 03.04.2020 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2020 Już go nie przesadzę. Siedzi tam 7 lat i strasznie długo decydował się rosnąć czy nie rosnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartus01 03.04.2020 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2020 Witam, A zmieniając nieco temat - co myslicie o łące kwietnej. Mam zamysł aby obsiać podłużny kawałek przy murku pozostawiając ten fragment takim dziko-naturalnym. Kosić na granicy z trawnikiem nie przejmując się zbytnio. Jaką mieszanke zastosować, zdjąć dotychczasowa darń w tym miejscu ?? Czy taka mini łąka nie nasieje mi tych kwiatków na resztę trawnika z czasem ...?/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 04.04.2020 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2020 Darń musisz usunąć i dbać, żeby trawa nie przerastała łąki. Inaczej nic z tego nie będzie. To z doświadczeń znajomego, który ma sporą łąkę kwietną. Kiedyś pokazywałam tu w wątku. Koniecznie zanim zdecydujesz ostatecznie poczytaj o łąkach kwietnych u Łukasza Łuczaja: Polska łąka kwietna – http://www.luczaj.com/kwietna.htm Kwietna murawa – http://www.luczaj.com/nawapienna.htm Kwiaty polne – http://www.luczaj.com/chwasty.htm http://www.luczaj.com/polskal.htm Tam jest dużo informacji jak utrzymać łąkę, by ładnie kwitła co roku. Dla mnie np. ważną informacją była zmienność siły kwitnienia roślin w kolejnych latach. Tzn. może być tak np., że jednego roku będzie kwitło masę chabrów, ale nie będzie maków i odwrotnie. Mieszanki Łuczaja są drogie, ale niezawodne i dostosowane do polskich warunków. Dobre mieszanki ma też Kiepenkerl. Ostatnio pojawiły się też dosyć chwalone 3 rodzaje mieszanek Legutko. Kupiłam tytułem eksperymentu. Zobaczymy Tak zmienia się od marca do września widok łąki kwietnej u mojego znajomego. Założona kilka lat temu wymaga już odnowienia. Na zdjęciach widać jak mocno przerosła ją trawa. MARZEC i KWIECIEŃ MAJ CZERWIEC LIPIEC WRZESIEŃ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 04.04.2020 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2020 Już go nie przesadzę. Siedzi tam 7 lat i strasznie długo decydował się rosnąć czy nie rosnąć. U mnie podobnie, oba mają po 5 lat w gruncie, a kupione były już jako większe okazy. To zdjęcie z sierpnia. Drugi jest na tej samej rabacie, nie załapał się do zdjęcia. Na wiosnę nic nie rośnie mi na tej rabacie, hakone nie ma, rozplenice przycięte, pusto. Dlatego chciałam tam coś kwitnącego.. Tylko nie potrafię dobrać nic. Rabata ma słońce od wczesnego popołudnia do zachodu, czyli typowe słońce/półcień. Myślałam właśnie o liliowcach, kosaćće syberyjskie? Może iść w białe kolory właśnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 04.04.2020 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2020 Może posadź tam bylinowe, które wcześnie kwitną i turzyce, które są zimozielone i szybko ruszają po ścięciu wiosną. Turzyce można też tylko wyskubać wiosną z suszu. Małe wczesne rośliny będą kwitły, gdy masz pusto. Posadziłabym pomiędzy tymi późniejszymi na brzegu rabat. U mnie najwcześniej kwitną irysy retikulata. Jeszcze przed krokusami. Staram się je „roznieść po ogrodzie w bliskości domu, bo to też mój problem wiosenna pustka na rabatach. Mam białe, żółte i fioletowe. Białe rosną najlepiej i najwcześniej kwitną. Pierwsze zdjęcie jest z 5 marca z tego roku, a drugie to to samo miejsce rok wcześniej. Później kwitną już różne roślinki, m.in cebulice syberyjskie i tulipanki botaniczne, tarda, turkiestańskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.04.2020 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2020 cebulowe - skoro efekt ma być przede wszystkim wiosną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 04.04.2020 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2020 Taka jest kolorystyka tych klonów: A jakie turzyce będą pasowały pod taką kolorystykę klonów Red Flamingo ? Muszę przerobić tą rabatę i ją trochę uspokoić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.04.2020 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2020 Może usuń tą różową hortensję i daj turzyce + kępki astilbe w białym kolorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 04.04.2020 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2020 Turzyce z astilbe ładne zestawienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 05.04.2020 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2020 Może usuń tą różową hortensję i daj turzyce + kępki astilbe w białym kolorze Świetny pomysł, ta hortensja chyba i tak już całkowicie wymarzła.. I do tego nasadzę cebulowych jesienią Elfir, jakia odmiana turzycy? Coś z białym? Ice dance? Nie wiem co będzie pasować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.04.2020 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2020 ice dance jest ekspansywna.Zostawiasz hakonechloę? Bo jak tak, to nie dawałabym turzycy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Bukowski 05.04.2020 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2020 Cześć, mam małe pytanko, mam ok 30 metrów ogrodzenia wysokiego na ok 1,60cm które chciałbym obsadzić bluszczem żeby odciąć się od ciekawskiego sąsiada, oraz ok 20 metrów murka wysokiego na metr który również chciałbym zasłonić. Jak powinienem zasadzić bluszcz? Każda sadzonka co np. pół metra i pionowo do góry, czy może jedna co np. 5 metrów, wijącą się poziomo po siatce z gałązkami w górę i w dół? Jaka odmiana będzie najlepsza do dość gliniastego podłoża ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 05.04.2020 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2020 Dzień dobry- po dł€ższym czsie:))) czy umiałabyś mi Elfir doradzić . Potrzebuję w dosyć dużej donicy zrobić kmpozycję z iglaka na pniu , hosty, żurawki i szałwi. Czy pod względem "słońca" jest możliwośc zrobienia takiej kompozycji? Chodzi mi gł. o ten iglak bo one chyba jednak potrzebują słońca. Czy mogłabyś coś poradzić odnośnie takich zestrawień. Dziekuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.04.2020 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2020 Tomasz - lepiej gęściej mniejszych sadzonek. Szałwia lubi słońce a hosta może się przypalać. Dziwny zestaw. Dlaczego akurat taki?Iglak - zależy który lubi słońce, bo taka choina czy cis dadzą rade w cieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 05.04.2020 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2020 ice dance jest ekspansywna. Zostawiasz hakonechloę? Bo jak tak, to nie dawałabym turzycy. aaa, OK, nie wiem czy ją zostawiać, mogę ją przestawić, bardziej zależy mi na tym, żeby coś przypasować do tej pstrokacizny Flamingo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 05.04.2020 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2020 gdzieś zobaczyłam ale wiedziałam że coś z tą hostą jest nie tak )))szukam zestawienia na kilka sezonów żeby co roku nie bawić się w kompozycję dlatego myślałam o bylinach i iglaku , masz może jakąś koncepcję , mam 3 jednakowe duże donice i raczej będą blisko siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.04.2020 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2020 w słońcu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartus01 05.04.2020 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2020 Pestka56 Wielkie dzięki za wiadomość. Darń musisz usunąć i dbać, żeby trawa nie przerastała łąki. Inaczej nic z tego nie będzie. To z doświadczeń znajomego, który ma sporą łąkę kwietną. Kiedyś pokazywałam tu w wątku. Koniecznie zanim zdecydujesz ostatecznie poczytaj o łąkach kwietnych u Łukasza Łuczaja: Polska łąka kwietna – http://www.luczaj.com/kwietna.htm Kwietna murawa – http://www.luczaj.com/nawapienna.htm Kwiaty polne – http://www.luczaj.com/chwasty.htm http://www.luczaj.com/polskal.htm Tam jest dużo informacji jak utrzymać łąkę, by ładnie kwitła co roku. Dla mnie np. ważną informacją była zmienność siły kwitnienia roślin w kolejnych latach. Tzn. może być tak np., że jednego roku będzie kwitło masę chabrów, ale nie będzie maków i odwrotnie. Mieszanki Łuczaja są drogie, ale niezawodne i dostosowane do polskich warunków. Dobre mieszanki ma też Kiepenkerl. Ostatnio pojawiły się też dosyć chwalone 3 rodzaje mieszanek Legutko. Kupiłam tytułem eksperymentu. Zobaczymy Tak zmienia się od marca do września widok łąki kwietnej u mojego znajomego. Założona kilka lat temu wymaga już odnowienia. Na zdjęciach widać jak mocno przerosła ją trawa. MARZEC i KWIECIEŃ [ATTACH=CONFIG]442567[/ATTACH] MAJ [ATTACH=CONFIG]442568[/ATTACH] CZERWIEC [ATTACH=CONFIG]442569[/ATTACH] LIPIEC [ATTACH=CONFIG]442570[/ATTACH] WRZESIEŃ [ATTACH=CONFIG]442566[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts