Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Elfir, a może choina kanadyjska Jeddeloh. Duża nie urośnie, nie ma wielkiej bryły korzeniowej, a utworzy ładny kopczyk. No, i jest pancerna. Myślę, że wytrzymałaby spokojnie zimę, gdyby donicę lekko ocieplić

A nie chcą zakładać automatycznego podlewania?

Ja w tym roku pewnie wreszcie skończę kolejną instalację. Choć moje nie takie bardzo automatyczne, bo np. trawnika nie podlewam, a na rabatach i w warzywniku kropelkowe.

Mam w donicy pod oknem trzmielinę Emerald Gaiety. Podniosłam wyżej, bo z przodu jest choina jeddeloch i obok też trzmielina fortunea, ale o większych liściach. Emerald byłaby zasłonięta, a nie mogłam nadsypać ziemi. Poza tym to kocia ścieżka. Powojnika zadeptały. Do donicy nie wskakują. Na razie podlewam przez okno :), ale zainstaluję rureczkę kroplującą. Tylko muszę rozgałęzienie zrobić.

Podlewanie rabat to zawsze była moja pięta achillesowa. Taka masa czasu na to szło, że mi się odechciewało. teraz odkręcam w domu zawór, nastawiam zegar i z głowy :)

pytanie troszkę nietypowe ale...

Mam do przesiania jakieś 50-60 ton ziemi znajdującej się na działce. Wszystkie firmy do których dzwonię odmawiają przesiania ziemi, którą posiadam a jedynie oferują przywiezienie (sprzedaż) ziemi już przesianej.

Ręczne sito na dwóch nóżkach przy takim ogromie pracy, po drugim dniu już ledwo żyje (nie mówiąc już o jego operatorach). Czy znacie urządzenia, lub firmy na Górnym Śląsku, które albo przesiały by to same w rozsądnych pieniądzach albo wypożyczyły sprzęt który umożliwiłby samodzielne przesianie w sposób sprawniejszy niż szuranie darniami trawy po metalowym sitku ?

pytanie troszkę nietypowe ale...

Mam do przesiania jakieś 50-60 ton ziemi znajdującej się na działce. Wszystkie firmy do których dzwonię odmawiają przesiania ziemi, którą posiadam a jedynie oferują przywiezienie (sprzedaż) ziemi już przesianej.

Ręczne sito na dwóch nóżkach przy takim ogromie pracy, po drugim dniu już ledwo żyje (nie mówiąc już o jego operatorach). Czy znacie urządzenia, lub firmy na Górnym Śląsku, które albo przesiały by to same w rozsądnych pieniądzach albo wypożyczyły sprzęt który umożliwiłby samodzielne przesianie w sposób sprawniejszy niż szuranie darniami trawy po metalowym sitku ?

Może pomyśl o takim czymś

Przedwczoraj robiłem wertykulację i aerację trawnika. Wczoraj robiłem dosiewanie (barenbrug universal). Czy mogę dzisiaj dać nawóz yara mila complex? Czy lepiej kupić nawóz startowy typowo do trawnika np. Nawóz Barenbrug Barfertile Start/Wiosna? Jeśli będę codziennie podlewać to nawóz nie wypali mi młodych nasion trawy?