chopinetka 04.08.2010 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Witam W końcu przekonałam kolegę małża co do pnączy na ścianie budynku. Tylko teraz nie bardzo wiem jakie się nadają do tego celu. Mam nadzieję, że nie zniszczę elewacji bo mój małżonek dopiero by mi dał popalić. Podpowiedz coś Elfirku, plisss. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 04.08.2010 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 A i jeśli drzewa świerki to kłaść geowłókninę czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.08.2010 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Chciałabym jeszcze porady w sprawie obsadzeń od strony południowej. świerki kłujące nie znoszą zacienienia. Są też zdecydowanie szersze niż żywotniki. Kwestia ile masz miejsca i dlaczego robisz jednolity żywopłot zamiast mieszanej rabaty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.08.2010 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 U mnie gleba gliniasta, wapienna, miejscami mocno kamienista. Sama pomyślałam i w zasadzie częściowo przystąpiłam do wykonania: jarzębiny fastigiata, ale niżej kosówki, jeden perukowiec golden spiryt. Dobieraj rośliny do gleby, chyba, że masz nadmiar kasy i możesz nawozić kilka ciężarówek kwaśnego torfu pod pas różanecznika czy wrzosowiska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.08.2010 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 (edytowane) Mam rozumieć że orzech mam przesadzić gdy opadną liście /to samo dotyczy leszczyny purpurowej/. Możesz mi powiedzieć mniej więcej który to będzie miesiąc? Zwykle liście opadają w październiku/listopadzie. Orzech włoski nieco wczesniej niż leszczyna. Można oberwać zżółknięte liście. Edytowane 4 Sierpnia 2010 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.08.2010 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 (edytowane) W końcu przekonałam kolegę małża co do pnączy na ścianie budynku. Tylko teraz nie bardzo wiem jakie się nadają do tego celu. Mam nadzieję, że nie zniszczę elewacji bo mój małżonek dopiero by mi dał popalić. Tynk zdrowy i wytrzymały? Nie odłupuje się? Bo jeśli tak, to bluszcz lub winobluszcz pięciolistkowy odm. murorum. A jeśli nie, trzeba zrobić konstrukcję pod pnącza - np. przykręcić drut do muru za pomocą napinaczy i puścić pnącze, które się owija wokół podpór (np. milin) Edytowane 4 Sierpnia 2010 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.08.2010 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 A i jeśli drzewa świerki to kłaść geowłókninę czy nie? Włókninę kładzie się po coś. Jakie zadanie ma spełniać w twoim ogrodzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 04.08.2010 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Może być mieszana rabata pod płotem tylko jak to pogrupować rozsądnie-rośliny mam tylko co z czym aby zasłonić się , geo po to aby nie rosły chwasty pod roślinami, aby nie pielić , bo zanim świerki metrowe wyrosną to trochę zarosną zielskiem.Mam 250mb płotu dookoła i mam co pielić -wolę geo choć tu przed domem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.08.2010 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Czyli masz odpowiedz czy pod świerki zastosować włókninę A przykłady rabat pod ogrodzenie już się tyle razy przewijały na forum. Chyba we wątku o zywopłotach nieformowanych i wątku o żywotnikach na żywopłot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagustynka 04.08.2010 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Nie, to na pewno nie jarzebina, bo nie przypominam sobie "czerwonych korali" z zeszlej jesieni. Ja tak troche szperalam w necie i jesion mi pasuje, tylko kora jest jakas taka nie-jesionowata... To jest jedyne drzewo nieowocowe na dzialce, wiec jesli to rzeczywiscie jesion, to trzeba bedzie sie postarac o pozwolenie na wycinke... Elfir, masz racje. Znalazlam takie cos: http://www.baumkunde.de/Sorbus_aucuparia/ i to chyba jednak jest jarzab, czyli tak jak mowilas. Moze po prostu nie owocuje ze starosci, albo po prostu nie dojrzalam owocow, bo az tak dokladnie to sie nie przygladalam. W kazdym razie jeszcze raz thanks. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jata 04.08.2010 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Ok o łanach różaneczników, wrzosów i hortensji mam zapomnieć. A pod sosnami spróbować posadzić różaneczniki, czy hortensje, bo jak nie to nie wiem co pod nimi posadzić. Też wystawa północna (płot długi od tej strony). I jak można, to te moje "projekty" ze śliwą wiśniową Pissardi, z jarząbem i głogiem mają sens, czy nie. A na budleje moje straszenie podziałało dziś 2 motyle !! Sesja zdjęciowa była! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.08.2010 01:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 (edytowane) Abym mogła się wypowiedzieć musiałabym zobaczyć jak chcesz to ustawiać, w jakich odległościach od siebie.Masz kamienistą glinę. Nadałby się też rokitnik, oliwnik, forsycje, świerki. Na połnocnej wystawie w zasadowej glebie doskonale będa się czuły cisy. Mają tyle odmian!Do tego irgi - nie tylko Dammera, ale wierzbolistna, szwedzka, błyszcząca, Dielsa, itd.A także suchodrzew tatarski, śnieguliczka koralowa, bez czarny, leszczyny, ligustry, bukszpan, trzmielina, złotlin, ostrokrzew, porzeczka alpejska. Edytowane 5 Sierpnia 2010 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 05.08.2010 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 gdzie można nabyć wysyłkowo jarząb jednoszyjkowy? szukam i nie znalazłam-koło mnie w szkółkach nie ma tego krzewu, mogą być małe bo na przycinanie Może ktoś widział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 05.08.2010 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 http://www.sadowniczy.pl/product-pol-10411-Glog-jednoszyjkowy-Variegata.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.08.2010 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 jamles Ja nie wiem czego acca szuka: jarzębu czy głogu. Bo czegoś takiego jak "jarząb jednoszyjkowy" nie ma. Dlatego pewnie w szkółkach pod taka nazwą niczego nie znajdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 05.08.2010 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 Jarząb jednoszyjkowy:- )pomyliłam się ma być głóg http://www.sadowniczy.pl/product-pol-10411-Glog-jednoszyjkowy-Variegata.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jata 05.08.2010 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 Dziękuje Elfir . Podane przez Ciebie roślinki dodałam do swojej listy roślinek, które moja działka przyjmie. I dalej tworze rabaty. A wczoraj po tym jak przy wymienianiu gleby pod jednym z trzech różaneczników jakie posadziłam na rabacie północnej przy oknie połamałam go nieco, powiedziałam dość !, tu więcej różaneczników nie będzie ! Uległam modzie... Mam jeszcze pytanie, czy cis ma odmiany żeńskie i męskie jak ostrokrzew, chodzi mi o to, że mój pies (42 kg domowy pupil) żre takie kuleczki, np. z irgi, ale po tych mu nic nie jest, a jeśli chodzi o cis, to jeśli nawet same kuleczki nie są trujące, to przy okazji może pożreć igiełki. I jeszcze kolejne pytania. Czy na taką gliniastą wapienną działkę można też sadzić tawuły szare, pięciorniki, szczodrzeńce, jaśminy, kaliny, lilaki (to już na takie słoneczne rabaty). Lubię takie krzaki. A z dużych drzew (liściastych) buki, graby, klony (jakie), lipa ??I jeszcze jedno. Rokitnika już mam, rośnie wspaniale, choć ma duużo odrostów. I pytanie, czy można pod nim posadzić żurawki, czy te odrosty stłamszą je. Z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 05.08.2010 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 Tynk zdrowy i wytrzymały? Nie odłupuje się? Bo jeśli tak, to bluszcz lub winobluszcz pięciolistkowy odm. murorum. A jeśli nie, trzeba zrobić konstrukcję pod pnącza - np. przykręcić drut do muru za pomocą napinaczy i puścić pnącze, które się owija wokół podpór (np. milin) Witam Dzięki za odpowiedź. Na szczęście z elewacją wszystko w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julieta 05.08.2010 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 (edytowane) Witam, ja już jakiś czas temu napisałam i poprosiłam o poradę, ale miałam tylko fotki ogrodu a prosiłaś o szkic.Przypomnę, proszę o poradę, gdzie i w jakiej ilości posadzic drzewa (wys. do ok. 8 m, moga być też iglaste), aby uzyskać trochę cienistych miejsc w okolicy tarasu przede wszystkim. Taras od kuchni i salonu ma wystawę południową i południowo-zachodnią, latem jest tam piekło. Przejście w godzinach okołopołudniowych, z tarasu w głąb ogrodu, jest dramatem. Cały trawnik od godzin rannych do wieczornych tak się nagrzewa, że potem dosłownie bucha żarem. Prosiłaś o wskazanie szlaków komunikacyjnych z i do tarasu, ale ja specjalnie ich nie ujęłam. Proszę Cię, abys spojrzała na mój ogród swoim okiem i może podpowiedziała jak Ty to widzisz ( wspominałaś też o rabatach podchodzących aż do salonu)? Oczywiście szkic ze względów technicznych musiałam bardzo uogólnić i do tego ujęłam tylko część "za domem".Czytałam też o drzewie mydleńcu wiechowatym. Bardzo atrakcyjne drzewo, być może gdzieś zasadzę jako soliter, ale nie widzi mi się w części rekreacyjnej - będę miała pszczoły na karku, a potem owoce o czarnym barwniku (ja wiem co znaczy upstrzona ptasimi, czarnymi kleksami elewacja). Bardzo Cię proszę o pomoc i podpowiedzi. No, niestety, usiłowałam załączyć mapkę geodezyjną z naniesionym szkicem, ale ponoć ma za dużo kb. Nie mam pojecia, jak tę mapkę w takim razie przesłać? Może ktoś mi pomoże? Edytowane 5 Sierpnia 2010 przez julieta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.08.2010 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 Czy na taką gliniastą wapienną działkę można też sadzić tawuły szare, pięciorniki, szczodrzeńce, jaśminy, kaliny, lilaki (to już na takie słoneczne rabaty). Lubię takie krzaki. A z dużych drzew (liściastych) buki, graby, klony (jakie), lipa ?? I jeszcze jedno. Rokitnika już mam, rośnie wspaniale, choć ma duużo odrostów. I pytanie, czy można pod nim posadzić żurawki, czy te odrosty stłamszą je. Z góry dziękuje. szczodrzeńce, zwłaszcza odm. Allgold wolą bardziej kwaśne gleby. Z klonów na wapienne nie polecam jedynie klonów orientalnych. Nasze rodzime (jawor, pospolity) czy amerykański jesionolistny moga być. Odrosty rokitnika zagłuszą inne rośliny. A cis - w parkach pełno tego rośnie i ani dzieci ani zwierzęta się nie trują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts