Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Usunęłabym kolumnowego cisa.

Bukszpany dała w dwóch grupach po 3 szt.

8f84421c78f040dcgen.jpg

I polecam turzycę ptasie łapki

Cudownie! Jesteś niezastąpiona. Bardzo mi się podoba i tego planu się będę trzymać.

Dziękuję!

Żurawki mają być gęściej sadzone niż są obecnie?

Edytowane przez Lens79

Witam ponownie,

Tym razem pytanie z innego gatunku. Panuję zakupić kamień na rabaty wzdłuż połotu, gdzie rosną tuje, przy kostce przy wjeździe do domu i na spory placyk 100m2 (zagajnik z nasadzeniami: hortensje wierzba płacząca, hakuro, kalina koralowa. niskie iglaki). Zastanawiam się jaki kamień wybrać. Mam do wyboru grys granitowy dalmatyńczyk, biała marianna i kora kamienna frakcja 32-62. W tym momencie najbliżej mi do kory kamiennej mimo,że jest najdroższa. Dom mam przy lesie sosnowo- świerkowym, dużo łąk wokół. Doradzają mi właśnie korę kamienną ponieważ jest najbardziej trwała i łatwa w utrzymaniu w porównaniu z jasnym kamieniem.

Poniżej przedstawiam wizualizację placyku, ale u mnie jest trochę większy.

[ATTACH=CONFIG]443341[/ATTACH]

A tutaj rabaty, z tym , że już zdążyłem je obsadzić roślinami,ale mam stare zdjęcie.

rabaty.jpg

Już mam nasadzone te to śliny co pisałem, a dodatkowo chciałbym jeszcze parę klonów zwyczajnych globosa 180 cm, zamiast katalpy (ze względu na silne wiatry).

Proszę o podpowiedź odnośnie kamienia jaki zastosować. Aby był praktyczny, ładny i na zawsze:)

Żaden kamień nie jest praktyczny jeśli chodzi o chwasty i liście. Chwasty się wysiewają między kamyczki i właściwie jedyny szybki sposób by nie dopuścić do zarastania, to przegrabianie, żeby nie mogły się ukorzenić mocno. Dmuchawa / odkurzacz skutkuje na suche liście, które nie są przylepione do podłoża. Np. moja maszynka wciąga mniejsze kamienie, a że ma młynek, to umarł w butach. Nie da sie qczę :(

Na szczęście żwir mam już tylko na dojeździe do garażu. To i tak sporo 3,5 m x 28 m – jest czego pilnować. Z opaski przy domu usunęłam i sadzę zadarniacze.

Ale... jak już miałabym na twoim miejscu wybierać, to na pewno nie kamień wapienny, nie Białą Mariannę. Osobiście wolę zwykły granit, taki jak kamień polny :) Naturalny i pasuje wszędziej.

Żaden kamień nie jest praktyczny jeśli chodzi o chwasty i liście. Chwasty się wysiewają między kamyczki i właściwie jedyny szybki sposób by nie dopuścić do zarastania, to przegrabianie, żeby nie mogły się ukorzenić mocno. Dmuchawa / odkurzacz skutkuje na suche liście, które nie są przylepione do podłoża. Np. moja maszynka wciąga mniejsze kamienie, a że ma młynek, to umarł w butach. Nie da sie qczę :(

Na szczęście żwir mam już tylko na dojeździe do garażu. To i tak sporo 3,5 m x 28 m – jest czego pilnować. Z opaski przy domu usunęłam i sadzę zadarniacze.

Ale... jak już miałabym na twoim miejscu wybierać, to na pewno nie kamień wapienny, nie Białą Mariannę. Osobiście wolę zwykły granit, taki jak kamień polny :) Naturalny i pasuje wszędziej.

Wydaje mi się, że u mnie najbardziej będzie pasować kora kamienna ze względu na położenie działki i otoczenie. Kamień niestety ma swoje wady, ale wole wybrać taki, żeby był na zawsze. Parę osób odradzało mi jasny kamień ze względu na przebarwienia po pewnym czasie.

to nie jest pytanie do mnie, o kamień i jego kolory na rabatach :D

Dla mnie to kicz w otwartym krajobrazie.

Owszem są sytuacje w którym żwirowe rabaty się stosuje, ale do konkretnych gatunków roślin, konkretnego stylu ogrodowego. I to głownie kamień, który się nie wyróżnia, najlepiej taki jaki występuje w okolicy.

Poza tym zaczniesz go za 5 lat przeklinać, jak ci się zaczną w nim osadzać igły, liście.

żurawki tak co 50 cm.

Wilczomlecz (Euphorbia) nie jest z cebulek.

I jest ich trochę gatunków.

jeśli chodzi o cebulowe, to przede wszystkim jeden kolor i jeden gatunek (albo wczesne cebulowe z późnymi cebulowymi).

Dzięki. Zrobiłam już rewolucję na rabacie. Wszystko wg planu tylko ptasich łapek nie mogę nigdzie dostać

W zeszłym roku na rabacie frontowej posadziłam oprócz widocznych na zdjęciu Thujek, kul bukszpanów oraz hortensji bobo - żółte żurawki.

Wcześniej były tam turzyce ice dance, które były bardzo ekspansywne. Patrząc na tę rabatę po zimie nie jestem zadowolona :( Chciałam taki niski, jaśniejszy od buksów, dywan ale coś mi tu nie gra. Nie mam już pomysłu co fajnie komponowało by się na tej rabacie. Może cos kwitnącego? Może jednak turzyce? A może przesadzam ;)

[ATTACH=CONFIG]443304[/ATTACH]

Lens79 masz może zdjęcie jak taka kompozycja wyglądała u Ciebie z turzycami? Właśnie u mnie tworzy się podobna rabata. Kule+Bobo+Turzyce.

Bukszpany dała w dwóch grupach po 3 szt.

8f84421c78f040dcgen.jpg

Elfir, powiedz proszę, dlaczego kule proponujesz sadzić grupami? Zastanawiam się, czy ZNÓW nie popełniłam u siebie błędu, sadząc cisowe kule nieregularnie na całej rabacie. Kupiłam 9 kul, wszystkie w tym samym rozmiarze i mam teraz zastanawiam się, czy nie przesadzać... :o Z racji, że były w tym samym rozmiarze, to jakoś mi to nie pasowało w grupie, ale może błędnie założyłam.

1be9a1f2519166c8.png

Z drugiej strony zasugerowałam się tymi zdjęciami, gdzie kule są wtopione w rabacie...

3c0974af956f9e92.jpg

4dda1276a1f49d5f.jpg

86f88011fa28575d.jpg

Lens79 masz może zdjęcie jak taka kompozycja wyglądała u Ciebie z turzycami? Właśnie u mnie tworzy się podobna rabata. Kule+Bobo+Turzyce.

Mam też inne rabaty z kulami bukszpanów, właśnie tak nieregularnie rozrzucone i wygląda to bardzo ładnie więc nie ma reguły.

Załączam zdjęcia. Na początku wyglądało to dobrze ale szybko ice dance zaczęły się rozpanoszać. Mam nadzieję, ze ptasie łapki tego nie zrobią.

Lubię bardzo turzyce (żurawki mniej) ale chciałabym żeby były też widoczne kule i cała reszta :)

20180509_132959 (2064 x 1161).jpg

20180925_084156 (2064 x 1161).jpg

Elfir, teraz wygląda to tak:

20200424_111559 (2304 x 1728).jpg

Cisa nie mam gdzie wyrzucić wiec na razie został - może kiedyś uformuję z niego stożek.

Część Żurawek przeniosłam, a tu zostało takie ukośne pasmo. Chciałabym żeby były połączone i stworzyły coś w formie dywanu - teraz za bardzo przypominają mi sałaty ;) Mam nadzieję, że się rozrosną. W ogóle mam wrażenie że one się skurczyły.

No i do tego ptasie łapki - i to będzie kropka nad i bo ja trawiasta jestem :)

W kompozycjach powyżej fajne akcenty tworzą kwitnące na biało, drobne kwiatki - może i tu coś by się udało dodać? Co pasuje do żółtych Żurawek?

Edytowane przez Lens79

Basia - u ciebie też inaczej proponowałam układ :)

Na zdjęciu kule masz:

- w rządku na podwyższonej rabacie z anabelle (i podejrzewam, że akcentują oś widokową z salonu - w każdym razie to sugeruje trawniczek).

- w narożnikach kwadratowej rabaty + kulki pośrodku. Z tym, że układu tych pośrodku można się jedynie domyślać, bo giną w zieleni i być może mają jakieś odniesienie w kompozycji i wcale nie są przypadkowe.

Wcale nie sa tak przypadkowo rozsypane.

Elfir, teraz wygląda to tak:

Co pasuje do żółtych Żurawek?

no właśnie mało, dlatego rzadko je stosuję.

Moją ulubioną jest zielona "paris".

jak używam żółtego to tylko tam gdzie trzeba rozjaśniać ciemny kąt. Ewentualnie stosuję Southern Comfort jak potrzebuje dużej i daję ją np. pod trzmieliny fortuinea na pniu

Edytowane przez Elfir