Lens79 23.04.2020 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2020 (edytowane) Usunęłabym kolumnowego cisa. Bukszpany dała w dwóch grupach po 3 szt. I polecam turzycę ptasie łapki Cudownie! Jesteś niezastąpiona. Bardzo mi się podoba i tego planu się będę trzymać. Dziękuję! Żurawki mają być gęściej sadzone niż są obecnie? Edytowane 23 Kwietnia 2020 przez Lens79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lens79 23.04.2020 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2020 I jeszcze pytanko, dopóki nie zakwitną hortensje, może polecisz coś cebulkowego lub innego kwitnącego ale minimalistycznego. Na sąsiedniej rabatce mam tulipanki botaniczne. Podoba mi się bardzo euforbia ale czy tu pasuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.04.2020 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2020 żurawki tak co 50 cm. Wilczomlecz (Euphorbia) nie jest z cebulek. I jest ich trochę gatunków. jeśli chodzi o cebulowe, to przede wszystkim jeden kolor i jeden gatunek (albo wczesne cebulowe z późnymi cebulowymi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 24.04.2020 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2020 Witam ponownie, Tym razem pytanie z innego gatunku. Panuję zakupić kamień na rabaty wzdłuż połotu, gdzie rosną tuje, przy kostce przy wjeździe do domu i na spory placyk 100m2 (zagajnik z nasadzeniami: hortensje wierzba płacząca, hakuro, kalina koralowa. niskie iglaki). Zastanawiam się jaki kamień wybrać. Mam do wyboru grys granitowy dalmatyńczyk, biała marianna i kora kamienna frakcja 32-62. W tym momencie najbliżej mi do kory kamiennej mimo,że jest najdroższa. Dom mam przy lesie sosnowo- świerkowym, dużo łąk wokół. Doradzają mi właśnie korę kamienną ponieważ jest najbardziej trwała i łatwa w utrzymaniu w porównaniu z jasnym kamieniem. Poniżej przedstawiam wizualizację placyku, ale u mnie jest trochę większy. [ATTACH=CONFIG]443341[/ATTACH] A tutaj rabaty, z tym , że już zdążyłem je obsadzić roślinami,ale mam stare zdjęcie. Już mam nasadzone te to śliny co pisałem, a dodatkowo chciałbym jeszcze parę klonów zwyczajnych globosa 180 cm, zamiast katalpy (ze względu na silne wiatry). Proszę o podpowiedź odnośnie kamienia jaki zastosować. Aby był praktyczny, ładny i na zawsze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 24.04.2020 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2020 Żaden kamień nie jest praktyczny jeśli chodzi o chwasty i liście. Chwasty się wysiewają między kamyczki i właściwie jedyny szybki sposób by nie dopuścić do zarastania, to przegrabianie, żeby nie mogły się ukorzenić mocno. Dmuchawa / odkurzacz skutkuje na suche liście, które nie są przylepione do podłoża. Np. moja maszynka wciąga mniejsze kamienie, a że ma młynek, to umarł w butach. Nie da sie qczę Na szczęście żwir mam już tylko na dojeździe do garażu. To i tak sporo 3,5 m x 28 m – jest czego pilnować. Z opaski przy domu usunęłam i sadzę zadarniacze. Ale... jak już miałabym na twoim miejscu wybierać, to na pewno nie kamień wapienny, nie Białą Mariannę. Osobiście wolę zwykły granit, taki jak kamień polny Naturalny i pasuje wszędziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 24.04.2020 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2020 Żaden kamień nie jest praktyczny jeśli chodzi o chwasty i liście. Chwasty się wysiewają między kamyczki i właściwie jedyny szybki sposób by nie dopuścić do zarastania, to przegrabianie, żeby nie mogły się ukorzenić mocno. Dmuchawa / odkurzacz skutkuje na suche liście, które nie są przylepione do podłoża. Np. moja maszynka wciąga mniejsze kamienie, a że ma młynek, to umarł w butach. Nie da sie qczę Na szczęście żwir mam już tylko na dojeździe do garażu. To i tak sporo 3,5 m x 28 m – jest czego pilnować. Z opaski przy domu usunęłam i sadzę zadarniacze. Ale... jak już miałabym na twoim miejscu wybierać, to na pewno nie kamień wapienny, nie Białą Mariannę. Osobiście wolę zwykły granit, taki jak kamień polny Naturalny i pasuje wszędziej. Wydaje mi się, że u mnie najbardziej będzie pasować kora kamienna ze względu na położenie działki i otoczenie. Kamień niestety ma swoje wady, ale wole wybrać taki, żeby był na zawsze. Parę osób odradzało mi jasny kamień ze względu na przebarwienia po pewnym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.04.2020 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2020 to nie jest pytanie do mnie, o kamień i jego kolory na rabatach Dla mnie to kicz w otwartym krajobrazie. Owszem są sytuacje w którym żwirowe rabaty się stosuje, ale do konkretnych gatunków roślin, konkretnego stylu ogrodowego. I to głownie kamień, który się nie wyróżnia, najlepiej taki jaki występuje w okolicy. Poza tym zaczniesz go za 5 lat przeklinać, jak ci się zaczną w nim osadzać igły, liście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lens79 24.04.2020 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2020 żurawki tak co 50 cm. Wilczomlecz (Euphorbia) nie jest z cebulek. I jest ich trochę gatunków. jeśli chodzi o cebulowe, to przede wszystkim jeden kolor i jeden gatunek (albo wczesne cebulowe z późnymi cebulowymi). Dzięki. Zrobiłam już rewolucję na rabacie. Wszystko wg planu tylko ptasich łapek nie mogę nigdzie dostać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.04.2020 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2020 https://kwietnik.com.pl/pl/p/turzyca-ptasie-lapki-Variegata-lac.-Carex-ornithopoda-kod-0563/6089https://www.krainabylin.pl/sklep/index.php?route=product/product&product_id=372https://rosliny-wodne.pl/strefa-0-sucholubna/318-carex-ornithopoda-variegata-turzyca-ptasie-lapki-pstra.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 24.04.2020 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2020 W zeszłym roku na rabacie frontowej posadziłam oprócz widocznych na zdjęciu Thujek, kul bukszpanów oraz hortensji bobo - żółte żurawki. Wcześniej były tam turzyce ice dance, które były bardzo ekspansywne. Patrząc na tę rabatę po zimie nie jestem zadowolona Chciałam taki niski, jaśniejszy od buksów, dywan ale coś mi tu nie gra. Nie mam już pomysłu co fajnie komponowało by się na tej rabacie. Może cos kwitnącego? Może jednak turzyce? A może przesadzam [ATTACH=CONFIG]443304[/ATTACH] Lens79 masz może zdjęcie jak taka kompozycja wyglądała u Ciebie z turzycami? Właśnie u mnie tworzy się podobna rabata. Kule+Bobo+Turzyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 24.04.2020 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2020 Bukszpany dała w dwóch grupach po 3 szt. Elfir, powiedz proszę, dlaczego kule proponujesz sadzić grupami? Zastanawiam się, czy ZNÓW nie popełniłam u siebie błędu, sadząc cisowe kule nieregularnie na całej rabacie. Kupiłam 9 kul, wszystkie w tym samym rozmiarze i mam teraz zastanawiam się, czy nie przesadzać... Z racji, że były w tym samym rozmiarze, to jakoś mi to nie pasowało w grupie, ale może błędnie założyłam. Z drugiej strony zasugerowałam się tymi zdjęciami, gdzie kule są wtopione w rabacie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lens79 24.04.2020 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2020 https://kwietnik.com.pl/pl/p/turzyca-ptasie-lapki-Variegata-lac.-Carex-ornithopoda-kod-0563/6089 https://www.krainabylin.pl/sklep/index.php?route=product/product&product_id=372 https://rosliny-wodne.pl/strefa-0-sucholubna/318-carex-ornithopoda-variegata-turzyca-ptasie-lapki-pstra.html Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lens79 24.04.2020 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2020 Lens79 masz może zdjęcie jak taka kompozycja wyglądała u Ciebie z turzycami? Właśnie u mnie tworzy się podobna rabata. Kule+Bobo+Turzyce. Mam też inne rabaty z kulami bukszpanów, właśnie tak nieregularnie rozrzucone i wygląda to bardzo ładnie więc nie ma reguły. Załączam zdjęcia. Na początku wyglądało to dobrze ale szybko ice dance zaczęły się rozpanoszać. Mam nadzieję, ze ptasie łapki tego nie zrobią. Lubię bardzo turzyce (żurawki mniej) ale chciałabym żeby były też widoczne kule i cała reszta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.04.2020 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2020 ice dance jest rozłogowa. ptasie łapki kepowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lens79 24.04.2020 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2020 (edytowane) Elfir, teraz wygląda to tak: Cisa nie mam gdzie wyrzucić wiec na razie został - może kiedyś uformuję z niego stożek. Część Żurawek przeniosłam, a tu zostało takie ukośne pasmo. Chciałabym żeby były połączone i stworzyły coś w formie dywanu - teraz za bardzo przypominają mi sałaty Mam nadzieję, że się rozrosną. W ogóle mam wrażenie że one się skurczyły. No i do tego ptasie łapki - i to będzie kropka nad i bo ja trawiasta jestem W kompozycjach powyżej fajne akcenty tworzą kwitnące na biało, drobne kwiatki - może i tu coś by się udało dodać? Co pasuje do żółtych Żurawek? Edytowane 24 Kwietnia 2020 przez Lens79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.04.2020 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2020 Basia - u ciebie też inaczej proponowałam układ Na zdjęciu kule masz: - w rządku na podwyższonej rabacie z anabelle (i podejrzewam, że akcentują oś widokową z salonu - w każdym razie to sugeruje trawniczek). - w narożnikach kwadratowej rabaty + kulki pośrodku. Z tym, że układu tych pośrodku można się jedynie domyślać, bo giną w zieleni i być może mają jakieś odniesienie w kompozycji i wcale nie są przypadkowe. Wcale nie sa tak przypadkowo rozsypane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lens79 24.04.2020 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2020 Jak gęsto te ptasie łapki sadzić? Nie wiem ile zamówić. Z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.04.2020 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2020 (edytowane) Elfir, teraz wygląda to tak: Co pasuje do żółtych Żurawek? no właśnie mało, dlatego rzadko je stosuję. Moją ulubioną jest zielona "paris". jak używam żółtego to tylko tam gdzie trzeba rozjaśniać ciemny kąt. Ewentualnie stosuję Southern Comfort jak potrzebuje dużej i daję ją np. pod trzmieliny fortuinea na pniu Edytowane 24 Kwietnia 2020 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.04.2020 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2020 Jak gęsto te ptasie łapki sadzić? Nie wiem ile zamówić. Z góry dziękuje kępka będzie miała 35-40 cm średnicy. A mają na siebie zachodzić, wiec tak co 30 cm trzeba byłoby sadzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lens79 24.04.2020 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2020 kępka będzie miała 35-40 cm średnicy. A mają na siebie zachodzić, wiec tak co 30 cm trzeba byłoby sadzić Dzięki. Już zamówiłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts