gosiacz22 26.04.2020 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2020 Ściana pod oknem ma 188 cm po obydwu str i od schodów też po tyle samo. Na przeciwko mam taką rabatę. Zamiast kółek w bruku lepiej coś takiego: przy klasycznym wjeździe najlepiej pasują klasyczne układy. Głownie zieleń. Np. cisy w formie kul na pniu lub trzmielinę (ale raczej biało-pstrą niż żółtą) i dołem turzyca cienista. Nie wiem jak duże mają być docelowo te rabaty, wiec nie wiem czy coś się jeszcze zmieści czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.04.2020 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2020 ale czy te nowe rabaty mają być na całą szerokość domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lens79 26.04.2020 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2020 Czy dobrze wyglądałby żywopłot z berberysow orange rocket i cisów kolumnowych? Jeśli tak to jak szeroki byłby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiacz22 26.04.2020 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2020 ale czy te nowe rabaty mają być na całą szerokość domu? Tak, może być i na całą szerokość. Myślałam,że może zamiast małych kółek zrobić tak jakby ćwiartkę koła:confused:tak, żeby więcej rośłin się zmieściło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lens79 28.04.2020 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2020 Elfir, czy taka rabata może się udać, czy nie jest za ciasno? Ciemne kropki to kule bukszpanów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 28.04.2020 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2020 Tak, może być i na całą szerokość. Myślałam,że może zamiast małych kółek zrobić tak jakby ćwiartkę koła:confused:tak, żeby więcej rośłin się zmieściło [ATTACH=CONFIG]443449[/ATTACH] Mnie by pasowały widokowo takie rabaty po 1/4 koła po bokach schodów. Można by też posadzić coś co pójdzie w górę na narożnikach. Może róże pnące, bo stylowo pasują do domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.04.2020 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2020 Czy dobrze wyglądałby żywopłot z berberysow orange rocket i cisów kolumnowych? Jeśli tak to jak szeroki byłby? na pewno nie naprzemiennie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.04.2020 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2020 Elfir, czy taka rabata może się udać, czy nie jest za ciasno? Ciemne kropki to kule bukszpanów. [ATTACH=CONFIG]443511[/ATTACH] dla berberysa liczyłabym średnicę 60 cm dla Hameln 80 cm. Limelight co 1 m Zurawki, zależnie od odmiany 35- nawet do 55 cm średnicy Hakonechloa 60 cm średnicy (ona się rozłazi z czasem) kulki bukszpanów mają mieć 20 cm średnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.04.2020 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2020 (edytowane) Tak, może być i na całą szerokość. Potrzebne jest coś wysokiego, aby zrównoważyć dominującą bryłę budynku na tym placu. Albo drzewa, albo strzyżone stożki cisa Edytowane 28 Kwietnia 2020 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiacz22 28.04.2020 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2020 Mnie by pasowały widokowo takie rabaty po 1/4 koła po bokach schodów. Można by też posadzić coś co pójdzie w górę na narożnikach. Może róże pnące, bo stylowo pasują do domu Czyli tak jak pisałam rabata w kształcie ćwiartki koła..Nie wiem czy róże się tam nadadzą bo jest to wystawa północna więc słońca nie za wiele a róże chyba je lubią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lens79 28.04.2020 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2020 dla berberysa liczyłabym średnicę 60 cm dla Hameln 80 cm. Limelight co 1 m Zurawki, zależnie od odmiany 35- nawet do 55 cm średnicy Hakonechloa 60 cm średnicy (ona się rozłazi z czasem) kulki bukszpanów mają mieć 20 cm średnicy? Kulki bukszpanow mają średnicę około 30-40 cm. Czyli generalnie ciasnota? A co z thujami? Można prowadzić tak waski zywoplot z tego gatunku? Czy może jest jakaś inna odmiana wąska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiacz22 28.04.2020 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2020 Potrzebne jest coś wysokiego, aby zrównoważyć dominującą bryłę budynku na tym placu. Albo drzewa, albo strzyżone stożki cisa Dziękuję za pomoc:wiggle:. A jakie drzewa konkretnie by tam pasowały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.04.2020 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2020 moze być wisnia umbraculifera, bo tworzy bardzo regularną koronę. Szczepiona na 2,2 - 2,5 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lens79 29.04.2020 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2020 dla berberysa liczyłabym średnicę 60 cm dla Hameln 80 cm. Limelight co 1 m Zurawki, zależnie od odmiany 35- nawet do 55 cm średnicy Hakonechloa 60 cm średnicy (ona się rozłazi z czasem) kulki bukszpanów mają mieć 20 cm średnicy? Co mogłabym tu zmienić żeby nie było zbyt ciasno lecz przejrzyście i jak najbardziej zimozielono. Na chwilę obecną, graziella hortensje, hakone i rozplenice są niewidoczne. Zdobią jedynie zurawki , kule bukszpanu i berberys. Za nimi jest brzydki płot. Bluszcz nie wchodzi w gre- brak zgody sąsiada. Do dyspozycji mam 5 szt hammeln, 6 hortensji limeljght, berberysy 6 szt, choiny jeddeloh, zurawki żółte, karmelowa, hakone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lens79 29.04.2020 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2020 [Co mogłabym tu zmienić żeby nie było zbyt ciasno lecz przejrzyście i jak najbardziej zimozielono. Na chwilę obecną, graziella hortensje, hakone i rozplenice są niewidoczne. Zdobią jedynie zurawki , kule bukszpanu i berberys. Za nimi jest brzydki płot. Bluszcz nie wchodzi w gre- brak zgody sąsiada. Do dyspozycji mam 5 szt hammeln, 6 hortensji limeljght, berberysy 6 szt, choiny jeddeloh, zurawki żółte, karmelowe, hakone. Nie wszystkie muszę wykorzystać. Najbardziej zależy mi na zimozielonej ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.04.2020 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2020 Za nimi jest brzydki płot. A dlaczego nie żywopłot? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lens79 29.04.2020 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2020 A dlaczego nie żywopłot? No właśnie chciałabym żywopłot. Tylko taki, który już nawet wczesną wiosną jest ładny. Dlatego pomyślałam o thujach. To co jest obecnie daje ładne tło ale dopiero od końca maja Co byś radziła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiacz22 29.04.2020 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2020 moze być wisnia umbraculifera, bo tworzy bardzo regularną koronę. Szczepiona na 2,2 - 2,5 m Od ściany do końca schodów jest 1,90 m czy ta wiśnia nie byłaby zbyt blisko domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.04.2020 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2020 No właśnie chciałabym żywopłot. Tylko taki, który już nawet wczesną wiosną jest ładny. Dlatego pomyślałam o thujach. To co jest obecnie daje ładne tło ale dopiero od końca maja Co byś radziła? cisy. Mogą byc zacieniane przez rośliny rosnące przed nimi i nie odbije się to na ich wyglądzie. Bo zywotnik nadmiernie zacieniany zrobi się u dołu ażurowy z braku słońca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.04.2020 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2020 Od ściany do końca schodów jest 1,90 m czy ta wiśnia nie byłaby zbyt blisko domu? zakładając, że korona ma 2 m i przy sadzeniu 1,5 m od domu do ściany zostanie 0,5 m. A w razie potrzeby mozna ciać. Albo posadzić drzewa szpalerowe (korona formowana na płasko) Mozna też wybrac kulki na pniu, które rosną bardzo wolno np. ambrowiec "gum Ball', tulipanowiec "Edward gursztyn", dab błotny "Green Dwarf" - tutaj długo korona będzie miała 1-1,5m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts