Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ściana pod oknem ma 188 cm po obydwu str i od schodów też po tyle samo. Na przeciwko mam taką rabatę.

94707590_235293084232169_6372703187668828160_n.jpg

Zamiast kółek w bruku lepiej coś takiego:

57e210c08f1a4dc8gen.jpg

przy klasycznym wjeździe najlepiej pasują klasyczne układy. Głownie zieleń. Np. cisy w formie kul na pniu lub trzmielinę (ale raczej biało-pstrą niż żółtą) i dołem turzyca cienista.

Nie wiem jak duże mają być docelowo te rabaty, wiec nie wiem czy coś się jeszcze zmieści czy nie.

Tak, może być i na całą szerokość. Myślałam,że może zamiast małych kółek zrobić tak jakby ćwiartkę koła:confused:tak, żeby więcej rośłin się zmieściło

[ATTACH=CONFIG]443449[/ATTACH]

Mnie by pasowały widokowo takie rabaty po 1/4 koła po bokach schodów. Można by też posadzić coś co pójdzie w górę na narożnikach. Może róże pnące, bo stylowo pasują do domu :)

Elfir, czy taka rabata może się udać, czy nie jest za ciasno?

Ciemne kropki to kule bukszpanów.

[ATTACH=CONFIG]443511[/ATTACH]

dla berberysa liczyłabym średnicę 60 cm dla Hameln 80 cm.

Limelight co 1 m

Zurawki, zależnie od odmiany 35- nawet do 55 cm średnicy

Hakonechloa 60 cm średnicy (ona się rozłazi z czasem)

kulki bukszpanów mają mieć 20 cm średnicy?

Mnie by pasowały widokowo takie rabaty po 1/4 koła po bokach schodów. Można by też posadzić coś co pójdzie w górę na narożnikach. Może róże pnące, bo stylowo pasują do domu :)

Czyli tak jak pisałam rabata w kształcie ćwiartki koła..Nie wiem czy róże się tam nadadzą bo jest to wystawa północna więc słońca nie za wiele a róże chyba je lubią ;)

Limelight co 1 m

Kulki bukszpanow mają średnicę około 30-40 cm. Czyli generalnie ciasnota? A co z thujami? Można prowadzić tak waski zywoplot z tego gatunku? Czy może jest jakaś inna odmiana wąska?

Limelight co 1 m

Co mogłabym tu zmienić żeby nie było zbyt ciasno lecz przejrzyście i jak najbardziej zimozielono. Na chwilę obecną, graziella hortensje, hakone i rozplenice są niewidoczne. Zdobią jedynie zurawki , kule bukszpanu i berberys. Za nimi jest brzydki płot. Bluszcz nie wchodzi w gre- brak zgody sąsiada. Do dyspozycji mam 5 szt hammeln, 6 hortensji limeljght, berberysy 6 szt, choiny jeddeloh, zurawki żółte, karmelowa, hakone.

[
Co mogłabym tu zmienić żeby nie było zbyt ciasno lecz przejrzyście i jak najbardziej zimozielono. Na chwilę obecną, graziella hortensje, hakone i rozplenice są niewidoczne. Zdobią jedynie zurawki , kule bukszpanu i berberys. Za nimi jest brzydki płot. Bluszcz nie wchodzi w gre- brak zgody sąsiada. Do dyspozycji mam 5 szt hammeln, 6 hortensji limeljght, berberysy 6 szt, choiny jeddeloh, zurawki żółte, karmelowe, hakone. Nie wszystkie muszę wykorzystać. Najbardziej zależy mi na zimozielonej ścianie.

No właśnie chciałabym żywopłot. Tylko taki, który już nawet wczesną wiosną jest ładny. Dlatego pomyślałam o thujach.

To co jest obecnie daje ładne tło ale dopiero od końca maja :(

Co byś radziła?

cisy. Mogą byc zacieniane przez rośliny rosnące przed nimi i nie odbije się to na ich wyglądzie.

Bo zywotnik nadmiernie zacieniany zrobi się u dołu ażurowy z braku słońca.

Od ściany do końca schodów jest 1,90 m czy ta wiśnia nie byłaby zbyt blisko domu?

zakładając, że korona ma 2 m i przy sadzeniu 1,5 m od domu do ściany zostanie 0,5 m. A w razie potrzeby mozna ciać. Albo posadzić drzewa szpalerowe (korona formowana na płasko)

Mozna też wybrac kulki na pniu, które rosną bardzo wolno np. ambrowiec "gum Ball', tulipanowiec "Edward gursztyn", dab błotny "Green Dwarf" - tutaj długo korona będzie miała 1-1,5m