Elfir 05.08.2010 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 No, niestety, usiłowałam załączyć mapkę geodezyjną z naniesionym szkicem, ale ponoć ma za dużo kb. Nie mam pojecia, jak tę mapkę w takim razie przesłać? Może ktoś mi pomoże? Zmniejsz jej rozmiar w jakiejś przeglądarce obrazów na kompie. Ja mam darmowy InfraView. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 06.08.2010 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 Elfirko ratuj mojego żółknącego tulipanowca! Dostałam od CudTeściaMojegoJedynego ślicznego tulipanowca w doniczce... i chciałam go na honorowym miejscu posadzić, po środku działki na wprost ogrodu zimowego... wykopałam metrową dziurę w potwornie twardej skamieniałej glinie, pół dnia kopałam.... nasypałam do tej dziury torfu wymieszanego z piaskiem... może za dużo...? już sama nie wiem...? Od dołu żółkną mu liście... za chwilę będzie cały żółty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.08.2010 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 A po co ten torf!?Ile razy z Mirkiem mamy mówić o torfie żebyście się nauczyli, że NIE STOSUJE SIĘ TORFU do 99% ogrodowych roślin. Ten 1% to wrzosowate.Torf jest kwaśny i wysychając pęka rozrywając korzenie. Zawiera zero składników pokarmowych (piasek też). Roślinę najlepiej wykopać, usunąć torf i dać jej dobrego kompostu lub zwykłej ziemi wykopanej na polu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julieta 06.08.2010 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 Zmniejsz jej rozmiar w jakiejś przeglądarce obrazów na kompie. Ja mam darmowy InfraView. Dziękuję, próbuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 06.08.2010 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 A po co ten torf!? Ile razy z Mirkiem mamy mówić o torfie żebyście się nauczyli, że NIE STOSUJE SIĘ TORFU do 99% ogrodowych roślin. Ten 1% to wrzosowate. Torf jest kwaśny i wysychając pęka rozrywając korzenie. Zawiera zero składników pokarmowych (piasek też). Roślinę najlepiej wykopać, usunąć torf i dać jej dobrego kompostu lub zwykłej ziemi wykopanej na polu. Dzięki! Lecę kopać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.08.2010 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 Dziękuję, próbuję W tej sytuacji może zrób półkolistą rabatę na ścięciu tarasu i posadź np. 3 szt brzozy pożytecznej (komponuje się z sosnami) albo wiśni "Kanzan" (tyle, że wymaga żyznej gleby). Jeśli sadziłabyś brzozy, to rabatą mogłaby składac się z jałowców płożących i szczodrzeńców (albo wrzosów) a jeśli wiśnie, to ze śweirków Procumbens, kulistych żywotników, róż itp. Jedno drzewko o dużych liściach przyda się przy piaskownicy, by dziecko bawiło się w cieniu. To może być np. katalpa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 06.08.2010 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 Elfir,Jak mam na tej Już Prawie Swojej Nowej Działce glebę gliniastą lekko zasadową, to czy wystarczy do niej dodać kompostu/obornika, żeby kwasowość zbliżyła się do wymagań róży pomarszczonej, mahonii i tym podobnych roślin? Torf nie będzie potrzebny? Dobrze rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 06.08.2010 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 Róża pomarszczona będzie w żywopłocie, ale chciałabym w jednym narożniku posadzić kilka roślin lubiących kwaśną glebę - dokładnie ma być świerk Koster, a za nim w cieniu żywopłotu mahonie i hortensje oraz borówka amerykańska (borówka miałaby wystawę zachodnią). Dodawać pod nie torf, czy tylko obornik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.08.2010 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 Skoro masz glebę zasadową, a chcesz rośliny kwasolubne to musisz zakwasić. Kompost czy obornik nie zakwaszają. Można użyć torfu do zakwaszania - ale to nie jest tak, że dajesz czysty torf (no, może poza borówką, która jest z rodziny wrzosowatych wymaga pH 3-4 - czyli w twoim wypadku całkowitej wymiany istniejącej gleby na glebę kwaśną. Dla pozostałych roślin mieszasz istniejącą glebę z kwaśnym torfem aż do uzyskania właściwego pH. Zamiast torfu można stosować też roztwory kwasów, do zakwaszania. Świerk kłujący i mahonia nie wymagają kwaśnej gleby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 06.08.2010 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 Elfir, mam mnóstwo roślin w ogrodzie, które chcę przesadzić. Są to i krzewy i byliny. Kiedy można zacząć? Czekać do września czy mogę cos ruszyć już teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julieta 06.08.2010 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 W tej sytuacji może zrób półkolistą rabatę na ścięciu tarasu i posadź np. 3 szt brzozy pożytecznej (komponuje się z sosnami) albo wiśni "Kanzan" (tyle, że wymaga żyznej gleby). Jeśli sadziłabyś brzozy, to rabatą mogłaby składac się z jałowców płożących i szczodrzeńców (albo wrzosów) a jeśli wiśnie, to ze śweirków Procumbens, kulistych żywotników, róż itp. Jedno drzewko o dużych liściach przyda się przy piaskownicy, by dziecko bawiło się w cieniu. To może być np. katalpa. Bardzo, bardzo dziękuję. Podoba mi się wersja z wiśniami "Kanzan" , mam IVa kl. może być czy zdecydowanie odpada? Czy mogłabyś naszkicować tę półkolista rabatę, bo nijak, przepraszam, nie mogę sobie jej wyobrazić Tak, przy piaskownicy przydałby się jakieś drzewo, szczególnie, że marzy mi się w przyszłości postawić pod takim rozłożystym drzewem stół ... Co proponujesz zamiast katalpy? Jak blisko domu/tarasu mogę takie drzewo posadzić??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swimmer 07.08.2010 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 witaj Elfir mam pytanie odnośnie roślinki: skimmia japońska rubra. czy mogę ją posadzić w ogrodzie czy odpuścić temat bo jak wiesz tu gdzie mieszkam jest biegun zimna Jeśli jednak uwzględniając zabezpieczenie na zimę udałoby się... krótko mówiąc sadzić czy nie??? A jeśli sadzić to jakie warunki trzeba spełnić żeby przeżyła??? A może ktoś z szanownych forumowiczów już to hoduje??? Proszę o poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 07.08.2010 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 Witanko ponowne przyszłam zapytać o drzewko... szukam czegoś bordowolistnego, niedużego tak do 3m wysokości.... może być jakaś taka kulka na pniu (klon? buk?) nie musi kwitnąć.. Elfir masz coś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.08.2010 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 Elfir, mam mnóstwo roślin w ogrodzie, które chcę przesadzić. Są to i krzewy i byliny. Kiedy można zacząć? Czekać do września czy mogę cos ruszyć już teraz? Już odpowiadałam, że krzewy liściaste przesadza się w okresie bezlistnym. Iglaki - na przełomie sierpnia i września Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.08.2010 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 skimmia japońska rubra. Proszę o poradę Wrażliwa na mróz. Dla hobbystów. Zimowanie tak naprawdę zależy od lokalnego mikroklimatu. Ale o hodowli w Suwałkach nie słyszałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.08.2010 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 mam IVa kl. może być czy zdecydowanie odpada? Tak, przy piaskownicy przydałby się jakieś drzewo, szczególnie, że marzy mi się w przyszłości postawić pod takim rozłożystym drzewem stół ... Co proponujesz zamiast katalpy? Jak blisko domu/tarasu mogę takie drzewo posadzić??? Klasa bonitacyjna rolnicza to dość ogólnikowe określenie. Po prostu wiśnie lubią dużo jeść i pić. Dlatego potrzebna im jest żyzna (papu) i próchniczna (trzyma wilgoć) gleba. Jeśli chodzi o półkolistą rabatę to miałam na myśli coś takiego: http://img827.imageshack.us/img827/701/beztytuufy.jpg Drzewo należy posadzić w takiej odległości, by korona nie zahaczała o dach i rynny. Zamiast katalpy można posadzić np. klona pospolitego "Drumondii". Coś z dużymi liśćmi, bo drobnych z piasku nie wygrabisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.08.2010 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 przyszłam zapytać o drzewko... szukam czegoś bordowolistnego, niedużego tak do 3m wysokości.... może być jakaś taka kulka na pniu (klon? buk?) nie musi kwitnąć.. Szczepiona na pniu śliwa dziecięca. Jabłoń 'Cheal`s Weeping', "Coccinella" Klon czerwonolistny nie będzie mały. Buk nie tworzy kulek, chyba, żeby go strzyc. Małe odmiany mają pokrój płaczący (np. "Purpurea Pendula", "Rohan Weeping") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 08.08.2010 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 Już odpowiadałam, że krzewy liściaste przesadza się w okresie bezlistnym. Iglaki - na przełomie sierpnia i września dzięki, a co z bylinami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.08.2010 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 kiedy są małe - na wiosnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jata 08.08.2010 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 Co zamiast trawnika (żeby nie kosić) można by zastosować pod huśtawką w miejscu lekko ocienionym (kora, ??, roślinki??). I drugie co ładnie by się komponowało z glediczją sunburst (chodzi o rośliny pod drzewkiem)Z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts