Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No, niestety, usiłowałam załączyć mapkę geodezyjną z naniesionym szkicem, ale ponoć ma za dużo kb. Nie mam pojecia, jak tę mapkę w takim razie przesłać? Może ktoś mi pomoże?

Zmniejsz jej rozmiar w jakiejś przeglądarce obrazów na kompie. Ja mam darmowy InfraView.

Elfirko ratuj mojego żółknącego tulipanowca! Dostałam od CudTeściaMojegoJedynego ślicznego tulipanowca w doniczce... i chciałam go na honorowym miejscu posadzić, po środku działki na wprost ogrodu zimowego... wykopałam metrową dziurę w potwornie twardej skamieniałej glinie, pół dnia kopałam.... nasypałam do tej dziury torfu wymieszanego z piaskiem... może za dużo...? już sama nie wiem...?:rolleyes::( Od dołu żółkną mu liście... za chwilę będzie cały żółty...:(

A po co ten torf!?

Ile razy z Mirkiem mamy mówić o torfie żebyście się nauczyli, że NIE STOSUJE SIĘ TORFU do 99% ogrodowych roślin. Ten 1% to wrzosowate.

Torf jest kwaśny i wysychając pęka rozrywając korzenie. Zawiera zero składników pokarmowych (piasek też).

Roślinę najlepiej wykopać, usunąć torf i dać jej dobrego kompostu lub zwykłej ziemi wykopanej na polu.

A po co ten torf!?

Ile razy z Mirkiem mamy mówić o torfie żebyście się nauczyli, że NIE STOSUJE SIĘ TORFU do 99% ogrodowych roślin. Ten 1% to wrzosowate.

Torf jest kwaśny i wysychając pęka rozrywając korzenie. Zawiera zero składników pokarmowych (piasek też).

Roślinę najlepiej wykopać, usunąć torf i dać jej dobrego kompostu lub zwykłej ziemi wykopanej na polu.

Dzięki! :D Lecę kopać! :)

Dziękuję, próbuję ;)

W tej sytuacji może zrób półkolistą rabatę na ścięciu tarasu i posadź np. 3 szt brzozy pożytecznej (komponuje się z sosnami) albo wiśni "Kanzan" (tyle, że wymaga żyznej gleby).

Jeśli sadziłabyś brzozy, to rabatą mogłaby składac się z jałowców płożących i szczodrzeńców (albo wrzosów) a jeśli wiśnie, to ze śweirków Procumbens, kulistych żywotników, róż itp.

Jedno drzewko o dużych liściach przyda się przy piaskownicy, by dziecko bawiło się w cieniu. To może być np. katalpa.

Róża pomarszczona będzie w żywopłocie, ale chciałabym w jednym narożniku posadzić kilka roślin lubiących kwaśną glebę - dokładnie ma być świerk Koster, a za nim w cieniu żywopłotu mahonie i hortensje oraz borówka amerykańska (borówka miałaby wystawę zachodnią). Dodawać pod nie torf, czy tylko obornik?

Skoro masz glebę zasadową, a chcesz rośliny kwasolubne to musisz zakwasić. Kompost czy obornik nie zakwaszają. Można użyć torfu do zakwaszania - ale to nie jest tak, że dajesz czysty torf (no, może poza borówką, która jest z rodziny wrzosowatych wymaga pH 3-4 - czyli w twoim wypadku całkowitej wymiany istniejącej gleby na glebę kwaśną.

Dla pozostałych roślin mieszasz istniejącą glebę z kwaśnym torfem aż do uzyskania właściwego pH. Zamiast torfu można stosować też roztwory kwasów, do zakwaszania.

Świerk kłujący i mahonia nie wymagają kwaśnej gleby.

W tej sytuacji może zrób półkolistą rabatę na ścięciu tarasu i posadź np. 3 szt brzozy pożytecznej (komponuje się z sosnami) albo wiśni "Kanzan" (tyle, że wymaga żyznej gleby).

Jeśli sadziłabyś brzozy, to rabatą mogłaby składac się z jałowców płożących i szczodrzeńców (albo wrzosów) a jeśli wiśnie, to ze śweirków Procumbens, kulistych żywotników, róż itp.

Jedno drzewko o dużych liściach przyda się przy piaskownicy, by dziecko bawiło się w cieniu. To może być np. katalpa.

Bardzo, bardzo dziękuję. Podoba mi się wersja z wiśniami "Kanzan" , mam IVa kl. może być czy zdecydowanie odpada?

Czy mogłabyś naszkicować tę półkolista rabatę, bo nijak, przepraszam, nie mogę sobie jej wyobrazić :(

Tak, przy piaskownicy przydałby się jakieś drzewo, szczególnie, że marzy mi się w przyszłości postawić pod takim rozłożystym drzewem stół ... Co proponujesz zamiast katalpy? Jak blisko domu/tarasu mogę takie drzewo posadzić???

witaj Elfir mam pytanie odnośnie roślinki: skimmia japońska rubra. czy mogę ją posadzić w ogrodzie czy odpuścić temat bo jak wiesz tu gdzie mieszkam jest biegun zimna :( Jeśli jednak uwzględniając zabezpieczenie na zimę udałoby się... krótko mówiąc sadzić czy nie??? A jeśli sadzić to jakie warunki trzeba spełnić żeby przeżyła??? A może ktoś z szanownych forumowiczów już to hoduje??? Proszę o poradę

Elfir, mam mnóstwo roślin w ogrodzie, które chcę przesadzić. Są to i krzewy i byliny. Kiedy można zacząć? Czekać do września czy mogę cos ruszyć już teraz?

Już odpowiadałam, że krzewy liściaste przesadza się w okresie bezlistnym. Iglaki - na przełomie sierpnia i września

mam IVa kl. może być czy zdecydowanie odpada?

Tak, przy piaskownicy przydałby się jakieś drzewo, szczególnie, że marzy mi się w przyszłości postawić pod takim rozłożystym drzewem stół ... Co proponujesz zamiast katalpy? Jak blisko domu/tarasu mogę takie drzewo posadzić???

Klasa bonitacyjna rolnicza to dość ogólnikowe określenie. Po prostu wiśnie lubią dużo jeść i pić. Dlatego potrzebna im jest żyzna (papu) i próchniczna (trzyma wilgoć) gleba.

Jeśli chodzi o półkolistą rabatę to miałam na myśli coś takiego:

http://img827.imageshack.us/img827/701/beztytuufy.jpg

Drzewo należy posadzić w takiej odległości, by korona nie zahaczała o dach i rynny.

Zamiast katalpy można posadzić np. klona pospolitego "Drumondii". Coś z dużymi liśćmi, bo drobnych z piasku nie wygrabisz.

przyszłam zapytać o drzewko... szukam czegoś bordowolistnego, niedużego tak do 3m wysokości.... może być jakaś taka kulka na pniu (klon? buk?) nie musi kwitnąć..

Szczepiona na pniu śliwa dziecięca. Jabłoń 'Cheal`s Weeping', "Coccinella"

Klon czerwonolistny nie będzie mały.

Buk nie tworzy kulek, chyba, żeby go strzyc. Małe odmiany mają pokrój płaczący (np. "Purpurea Pendula", "Rohan Weeping")