pestka56 31.05.2020 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2020 Elfir, potrzebuję osty ozdobne możliwie najwyższe, kwitnące niebiesko, najchętniej o srebrzystych liściach. Podpowiesz coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.05.2020 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2020 nie, bo nigdy ostów nie projektowałam. Za to u nas się dziko sieja popłochy, a tym, że to roslina dwuletnia- wysoka w drugim roku.Widziałam tez uciekiniera z ogrodów - ostropest plamisty, ale to jednoroczna jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lens79 01.06.2020 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2020 Czy wszystkie brzozy mają białą korę pnia? Mam dwie młode, podobno brzozy, nie mają jednak białych pni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OlaK 01.06.2020 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2020 jak tam będzie wygladać nasłonecznienie? Ale nie teraz, jak roslinki sa małe, ale jak osiągną docelowe rozmiary? Można posadzić karłowe hortensje (bedą niższe od zylistków i krzewuszek) a dołem barwinek lub bodziszki (np. kantabryjskie). Oczywiście młode roślinki muszą mieć czas by zarosnąć teren. Oj, gapa jestem, nie napisałam wszystkiego co trzeba maj-czerwiec-lipiec będzie słonce od rana do godz 15 a być może dłużej. 2 tyg temu zniknęło kilka drzew, które dawały cień w godzinach popołudniowych i widzę, że słońce przebija się przez pozostałe i późnym popołudniem. W kwietniu był dość spory cień rzucany na ten fragment przez domek (domek jest mały i parterowy, a rabata od jego północnej strony), ale nie dochodził do samego płotu. Jak jabłonki i wiśnie trochę podrosną to wydaje mi się, że ich korony będą cały czas w słońcu, ale to co pod koronami pewnie w cieniu. Ta rabata to teren na który jeszcze niedawno igły zrzucała sosna i rosły głównie chwasty. Barwinek dobry pomysł. Bodziszki, zdaje się, że mi się porozsiewały po całej działce i usuwam A co myślisz o tym powojniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 01.06.2020 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2020 nie, bo nigdy ostów nie projektowałam. Za to u nas się dziko sieja popłochy, a tym, że to roslina dwuletnia- wysoka w drugim roku. Widziałam tez uciekiniera z ogrodów - ostropest plamisty, ale to jednoroczna jest. No Właśnie problem. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.06.2020 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2020 Czy wszystkie brzozy mają białą korę pnia? Mam dwie młode, podobno brzozy, nie mają jednak białych pni ������ nie, nie wszystkie gatunki. A młode. nawet zwykłe brzozy. mają pędy brązowo-wiśniowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.06.2020 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2020 A co myślisz o tym powojniku? Jako akcent tak, ale jako zadarnienie wielkopowierzchniowe, nie bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lens79 01.06.2020 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2020 nie, nie wszystkie gatunki. A młode. nawet zwykłe brzozy. mają pędy brązowo-wiśniowe. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ollencja 02.06.2020 04:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2020 (edytowane) Rozkładające się trociny wydzielają ciepło ? Na jesień przesadzałam jabłonkę.Do powstałego dołu wsypałam trociny sosnowe i wrzucałam resztki ogrodowe. Na wiosnę zasypałam i obsadziłam bylinami.Na 5 porzeczek, które mam w ogrodzie ta przy tych trocinach jest najbrzydsza: mniej liści, mniej zielona, mniejsze owoce.Możliwe by rozbudowała korzenie w stronę miękkich trocin i w ten sposób się ugotowała ? Orliki krzyżują się między sobą ?Mam śliczne fioletowe, niektóre aż czarne kwiaty. Nasiona pozbierałam kilka lat temu z klombu pod blokiem.Teraz na innym klombie widzę białe i różowe. Też chce te białe, ale nie chcę pośredniego różu.Gdy przyniosę te białe to chyba zamieszam w genach. doczytałam: bardzo łatwo się krzyżują Edytowane 2 Czerwca 2020 przez ollencja poprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 02.06.2020 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2020 (edytowane) Co to za chwasty ? Rosną u mnie w sadzie na glebie piaszczystej , bardzo jałowej. Nie chce z nimi walczyć a chce aby zarosły cały sad , bo ładnie wyglądają i dobrze "zadarniają" piaszczystę glebe ... Mlecz to nie jest.. Roślinka płożąca , liście bardzo ładne , kwiaty na dzień się otwierają , na noc zamykają . W dużej ilości wyglądają bardzo ładnie. Nie chce z tym walczyć a chce aby rozrosło się w sadzie ale warto wiedzieć co to jest Druga rzecz która występuje masowo w naszym ogrodzie .. To chyba kostrzewa sina ? Wielu znajomych od nas dostało "sadzonki" , bo tego jest pełno Co to dokładnie jest i jak to szybko "rozmnożyć" aby zarosło większy teren ? To się jakoś dzieli na kępy ??? Za płotem widzę jeszcze inne ciekawe chwasty , ale żona patrzy na mnie dziwnie jak powiedziałem jej że warto je sprowadzić na naszą działkę Niektóre zakwitły na naszym trawniku i szczerze mówiąc nawet nie chce mi sie kosić trawnika , bo takie ładne Edytowane 2 Czerwca 2020 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 02.06.2020 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2020 Witam ponownie, tym razem TRAWA - ostatnio pojawiło się trochę grzybów rozrzuconych przypadkowo raczej oraz sporo kwitnącej koniczyny. Koniczyny brak po sąsiedzku -skąd to się bierze i jak z tym walczyć bo sporo jej? Poradzie proszę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.06.2020 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2020 Na 5 porzeczek, które mam w ogrodzie ta przy tych trocinach jest najbrzydsza: mniej liści, mniej zielona, mniejsze owoce. Możliwe by rozbudowała korzenie w stronę miękkich trocin i w ten sposób się ugotowała ? Nie, nie ma azotu - bakterie rozkładające materię organiczną pobierają dużo azotu. Zwłaszcza jak muszą rozkładać drewno. Dlatego daje się kompost - czyli już przerobione przez bakterie resztki. Z siewu nie uzyskasz cech rośliny matecznej, ale kombinację genów z rośliną zapylającą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.06.2020 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2020 (edytowane) Za płotem widzę jeszcze inne ciekawe chwasty , ale żona patrzy na mnie dziwnie jak powiedziałem jej że warto je sprowadzić na naszą działkę Niektóre zakwitły na naszym trawniku i szczerze mówiąc nawet nie chce mi sie kosić trawnika , bo takie ładne Szczotlicha siwa i jastrzebiec kosmaczek - typowe gatunki murawy napiaskowej. to dość rzadki i ulegający łatwemu zniszczeniu typ zbiorowiska roślinnego. możesz dodac macierzankę, zawciąg, gożdzik kropkowany, kocanki piaskowe, rogownicę, rozchodniki i rojniki szczotlichę rozmnaża się przez dzielenie kępek. Edytowane 2 Czerwca 2020 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.06.2020 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2020 Witam ponownie, tym razem TRAWA - ostatnio pojawiło się trochę grzybów rozrzuconych przypadkowo raczej oraz sporo kwitnącej koniczyny. Koniczyny brak po sąsiedzku -skąd to się bierze i jak z tym walczyć bo sporo jej? Poradzie proszę? koniczyna - herbicyd grzyby - koszenie, wertykulacja 2 x w roku. Jak nic nie da to polać miedzianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 02.06.2020 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2020 Szczotlicha siwa i jastrzebiec kosmaczek - typowe gatunki murawy napiaskowej. to dość rzadki i ulegający łatwemu zniszczeniu typ zbiorowiska roślinnego. możesz dodac macierzankę, zawciąg, gożdzik kropkowany, kocanki piaskowe, rogownicę, rozchodniki i rojniki szczotlichę rozmnaża się przez dzielenie kępek. Dzięki. Ten chwast za płotem co mi sie bardzo podoba to właśnie kocanka piaskowa. Bardzo ładne wyraziste kwiaty Chyba tego chwasta z zza płotu przygarnę Mam jeszcze jedno pytanko. Na działce staramy się aby było dużo jałowców , bo te takie warunki jakie mamy lubią (duże nasłonecznienie , gleba bardzo kiepska , bardzo niski poziom lustra wody) a takie warunki są odpowiednie dla jałowców. Zasadziliśmy kilkadziesiąt thuj brabant na "żywopłot" , bo z tego co powiedziano nam mają mniejsze wymagania i są trwalsze od thuj smaragd i szybiej rosną , ale mimo że dostały hydrożel , są co pewien czas podlewane ale widzę że raczej będzie kiepsko je utrzymać , bo zbyt pięknie nie wygladają. Myślałem aby zamiast tego dać albo pęcherznicę Luteus albo Dereń Biały Elagantsimma. Co ma mniejsze wymagania dereń cz pęchrznica. Warunki bardzo niekorzystne (kiepska sucha gleba , duże nasłonecznienie). Co jakiś czas podlewane będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ollencja 02.06.2020 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2020 moja koniczyna sama znikła zanim pomyślałam o truciźnie,w jednym roku trawnik był biały, pachnący i nie do użytku bo pełny pszczół,następnego roku czystykoniczyna i chwastnica znikły i nie odrastają, może trawa pokonała nieuprawiane grządki zarastają zaś niską trawą, perzem i pięciornikiem gęsim,mogłabym tam wysypać trociny do kompostowania,chwasty nie poprzerastają i się potem nie rozsieją ? Porzeczka się najwyraźniej zestarzała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.06.2020 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2020 Co ma mniejsze wymagania dereń cz pęchrznica. Warunki bardzo niekorzystne (kiepska sucha gleba , duże nasłonecznienie). Co jakiś czas podlewane będzie. zrób żywopłot ze szczodrzeńców lub żarnowców. To jest roślina takich stanowisk. Derenie lubią wilgotne gleby. Pęcherznica na dużej suszy i słabiej glebie też będzie brzydka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.06.2020 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2020 chwasty nie poprzerastają i się potem nie rozsieją ? perz przerośnie na pewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 03.06.2020 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 Czy coś takiego jak biohumus:https://image.ceneostatic.pl/data/products/81452644/i-ekodarpol-humus-active-plus-na-resztki-pozniwne-20l.jpghttps://www.ekodarpol.pl/rolnictwo/wp-content/uploads/2016/12/HUMUS-UP_small-rolnictwo_kanister_20L_2017-2.jpghttps://sklep.poradnikogrodniczy.pl/dane/full/6/681e0110374242a09b2e44177a5a9f79.jpgAlbo jakiś aktywit:https://www.ekodarpol.pl/rolnictwo/wp-content/uploads/2016/12/AKTYWIT-PM_-kanister-5L.png Jest w stanie polepszyć kiepską glebę czy to raczej placebo i homeopatia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.06.2020 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 placebo. Jak chcesz polepszyć to normalnie daj obornika lub kompost. to może być dobre, jak ktoś ma ziemię z wykopów i chce ją uaktywnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts