Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wykopów? jakiego typu wykopów. Moja działka budowlana jakieś 10 lat wcześniej była uprawianą działką rolną.

Budowa domu, wykop ziemi pod fundamenty i ta wykopana ziemia była rozprowadzona po działce, żeby wyrównać i podwyższyć.

Ziemi nie badałem, ale widać na przykład po wzroście trawy (albo piękna zielona albo tuż obok pół-łyse klepisko), że ta rozprowadzona ziemia to bardzo różnej jakości była. Chcę tę jakość wyrównać i "podciągnąć" te klepiska.

Giman, zrób jak radzi Elfir. Poszukaj w okolicy stajni i nawieź końskiej qpy jesienią. Najlepiej byłoby to przekopać tak na 30 cm głęboko i zostawić do wiosny. Wiosną glebogryzarka, zagrabienie, uwałowanie i masz dobry początek.

Wykopów? jakiego typu wykopów.

Jak ktoś sobie nawozi na ogród tzw. martwicy - czyli ziemi wybranej poniżej występowania mikroorganizmów, poniżej dostępności tlenu. Taka ziemia jest martwa a składniki mineralne w niej zawarte niedostępne dla roślin. Aby nadawała się do uprawy trzeba jej te mikroorganizmy wprowadzić, bo to one przerabiają pierwiastki do form pobieranych przez rośliny. Takie wyciągi mogą w tym pomóc.

Ale nic nie przebije kompostu i obornika, jesli chodzi o żyzność gleby..

W ogrodzie nie ma dróg na skróty.

Przede wszystkim zbadaj odczyn gleby. Płyn Helliga kupisz w ogrodniczym.

A najlepiej pobrać próbki i oddać do stacji chemiczno-rolniczej na badania (można wysyłać) - określą ci poziomy składników pokarmowych, odczyn i wypiszą zalecenia nawozowe.

jak wykopywałeś glinę to za nierównomierny wzrost trawy odpowiada nierównomierna struktura gleby. Na zbitych trawa nie urośnie, niezależnie jak żyzne by były.

Edytowane przez Elfir

Dziękuję za rady.

Wiem, ze zabrałem się od d.. strony i że lepiej zapobiegać niż leczyć ale mleko sie rozlało. Dość tych powiedzonek.

Bedę lał tymi płynnymi humusami, trochę napowietrzę, podziurawię. Dam temu parę miesięcy, jak do jesieni nie ruszy, nie wyrówna się z resztą to wtedy fragmentarycznie zaoram i zrobię kompostem/obornikiem te gorsze fragmenty. Te operacje to do trawnika, drzewa i krzewy to wymieniam punktowo w wykopie przy sadzeniu i mam nadzieję, że wystarczy.

Zmartwiłaś mnie z tą gliną, z jednej strony tam gdzie gorzej rośnie jest wrażenie bardziej zbitej i szybciej wysychającej powierzchni z drugiej jak się to weźmie w palce to jest sypkie, ziemiste nic gliniastego.

Płyn Helliga mam od przedwczoraj :) i dzić będę badał w róznych miejscach.

Witam Wszystkich w tym bardzo aktywnym wątku - b. liczę na pomoc w 2 sprawach:

1. Pęcherznica -czy można ją posadzić na 50cm szerokości i 25cm wysokości skarpie przy ogrodzeniu! (zmiana poziomów). Zostało nam tam przestrzeniowo trochę miejsca, ale przed skarpą nie da rady posadzić, więc stąd ta skarpa. Czy układ korzenny na to pozwala? Najlepiej byłoby to zrobić w połowie tego schodka, czyli ok. 25cm od podmurówki ogrodzeniowej.

2. Śliwa wiśniowa Pissardi -czy można ją posadzić trochę głębiej niż wynika to z donicy tzn. 5-10cm? Wiem, że tego się nie poleca, ale może śliwa to znosi :)

perz przerośnie na pewno

ale w sumie perz łatwo usunąć z trocin

da się zgadnąć jakie zwierzę tu mieszka ?

w tamtym roku da razy siałam ogórki, gdy miały kilka cm coś zeżarło

lilii też nie mam, a miałam :((

szkoda mi sypać trutkę, bo koty (sąsiadów) chodzą po działce i bociany po łąkach obok

kolejne zdjęcie to brzoskwinie, o które drżałam przy marcowych przymrozkach, pisałam tutaj

(poprzerywałam zawiązki dzisiaj)

i truskawka w duecie z lawendą

Zdjęcie1063.jpgZdjęcie1059.jpgZdjęcie1061.jpgZdjęcie1060.jpg

Edytowane przez ollencja
zdjecia

Jak wcześniej ustaliliśmy, źle podszedłem do jakości gleby i wysiałem trawę na martwicę, ale to już omówiliśmy jeszcze raz dzięki za rady.

Kolejny ruch ogrodowy chciałbym wykonać porządnie. Mianowicie planuję postawić skrzynie inspektowe, niewysokie ok 15cm, będą tam truskawki oraz warzywnik.

Jak prawidłowo to przygotować i czym uzupełnić?

Będą stały w miejscu gdzie obecnie jest trawa (zarówna ta bujna udana jak i klepiska).

Co robić:

1. Przekopać na głębokość wideł i zostawić luźno.

2. Osadzić skrzynię.

3. Uzupełnić wnętrze skrzyń, czym?

Czy inaczej do tego podejść?

giman

Ja robiłam grządki podwyższone na około 40 cm wysokości,

gleby na której stoją nie ruszałam, pozostawiłam trawę i chwasty.

Warstwy po kolei:

1. na dno skrzyni położyłam grubą warstwę mokrych kartonów (dżdżownice je bardzo lubią)

2. na to kładłam warstwę suchych gałęzi

3. później siano/słoma /trawa /liście (u mniej najwięcej liści i suchej trawy)

4. na to kompost / obornik

5. odrobina ziemi (tak ze 5-10 cm)

Teraz już sadzimy i ściółkujemy grubą warstwą trawy

Czekam na plony :D

1. trochę mało miejsca na korzenie. dlaczego akurat pęcherznica?

Mozna byłoby karłowe odmiany, do uprawy w donicach, np. "Little Jocker"

2. nie wiem czy przeżyje, nie praktykuję takich eksperymentów.

1. bo chcieliśmy szybki "żywopłot" :)

2. OK, to nie ma co, ogrodnik-marketingowiec chyba

giman

Ja robiłam grządki podwyższone na około 40 cm wysokości,

gleby na której stoją nie ruszałam, pozostawiłam trawę i chwasty.

Warstwy po kolei:

1. na dno skrzyni położyłam grubą warstwę mokrych kartonów (dżdżownice je bardzo lubią)

2. na to kładłam warstwę suchych gałęzi

3. później siano/słoma /trawa /liście (u mniej najwięcej liści i suchej trawy)

4. na to kompost / obornik

5. odrobina ziemi (tak ze 5-10 cm)

Teraz już sadzimy i ściółkujemy grubą warstwą trawy

Czekam na plony :D

Dzięki za rozpiskę. Z rozmachem zrobiłaś :)

O kartonach nie słyszałem, może je dorzucę na poziom zero. Albo po przekopaniu rzucę kompost a potem nasypię urodzajnej ziemi.

Coś na zasadzie na poziom zero dać coś co użyźni glebę w niższych warstwach na przyszłość a potem nasypać w skrzynię ziemi urodzajnej na teraz.

Dzięki za rozpiskę. Z rozmachem zrobiłaś :)

O kartonach nie słyszałem, może je dorzucę na poziom zero. Albo po przekopaniu rzucę kompost a potem nasypię urodzajnej ziemi.

Coś na zasadzie na poziom zero dać coś co użyźni glebę w niższych warstwach na przyszłość a potem nasypać w skrzynię ziemi urodzajnej na teraz.

Kartony to stary angielski sposób. Kładzie się na rabaty i grubo sciółkuje. Skutecznie zabezpiecza przed chwastami i na wystarczająco długo, by rośliny zadarniające rozrosły się i nie dopuszczały do zachwaszczenia.

Mój skrzyniowy warzywnik ma 50 cm wysokości. To wygodne.

Jaka jest grubość desek w tych warzywnikach ?

Popularne nadstawki na palety nie są za słabe ?

Wymiar mają optymalny 1,2 x 0,8 x 0,2

Piasek to rozluźniania gliniastej gleby lepszy jest płukany czy wystarczy zwykły, żółty do zasypek i piaskownic ?

Edytowane przez ollencja
dopisek