Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Moja leciwa jabłonka choruje. Mam ja dla ozdoby i dla cienia, nie dla owoców, jednak już w czerwcu zaczyna tracić liście i daje jesienne klimaty.

nawożenie przede wszystkim magnezem, wapniem i azotem.

Zapobiegawczo można prysnąc na drobną plamistośc liści, ale na tym liściu nie widac oznak tej choroby. Raczej stawiam na niedozywienie albo uszkodzenie korzeni (pędraki, grzyb, nornice?).

Pestka, Elfir pomóżcie w uratowaniu jodły kaukaskiej (chyba). Posadzona w połowie kwietnia, w maju nic się nie działo, a obecnie żółknie/brązowieje, sypią się igły, na pniu pojawiły się zielone plamy. Brak nowych przyrostów, szkodników nie widać. Jakiś grzyb po deszczach? Czy spryskać czymś na grzyb? Może nawóz dolistny do iglaków ożywi ją? Musimy iść na maxa, bo widać, że odchodzi :(

JodłaKaukaska2.jpg

A nie odchorowuje sadzenia? Może miała przesuszoną bryłę korzeniową? Może ma zbyt gliniastą glebę? Albo zbyt zasadową?

Może tez być pierwszy objaw fytoftorozy, ale to juz wymaga ścięcia gałazki by sprawdzić przekrój wiązek.

Edytowane przez Elfir

Więcej niż Elfir nie podpowiem. Właśnie przegrałam ponad roczną walkę o moją 7metrową Wejmutkę :( Nic nie pomogło podlewanie i pryskanie oraz malowanie pnia środkami przeciwgrzybicznymi.

Teraz mnie czeka wycięcie, usunięcie karpy korzeniowej i odkażenie ziemi. Obok rośnie jodła. Na szczęście zdrowa póki co.

• Like 1

nawożenie przede wszystkim magnezem, wapniem i azotem.

Zapobiegawczo można prysnąc na drobną plamistośc liści, ale na tym liściu nie widac oznak tej choroby. Raczej stawiam na niedozywienie albo uszkodzenie korzeni (pędraki, grzyb, nornice?).

Pod drzewem jest trawnik regularnie nawożony nawozem wieloskładnikowym Yara Mila. Więcej nawozić już nie mogę.

Natomiast fakt, faktem na tymże trawniku, właśnie w okolicy drzewa, w maju/czerwcu pojawia się sporo minii-kopczyków. Obstawiałem dżdżownice, albo jakieś pędraki właśnie...

Tę powierzchnię w tym sezonie opryskałęm dwukrotnie preparatem P-Drakol

Oprysk drzewa byłby utrudniony, ze względu na jego wielkość

Pod drzewem jest trawnik regularnie nawożony nawozem wieloskładnikowym Yara Mila. Więcej nawozić już nie mogę.

Natomiast fakt, faktem na tymże trawniku, właśnie w okolicy drzewa, w maju/czerwcu pojawia się sporo minii-kopczyków. Obstawiałem dżdżownice, albo jakieś pędraki właśnie...

Tę powierzchnię w tym sezonie opryskałęm dwukrotnie preparatem P-Drakol

Oprysk drzewa byłby utrudniony, ze względu na jego wielkość

Trawnik pewnie wyjadł wszystkie składniki pokarmowe. Dlatego drzewa nie powinny rosnąc w trawniku, tylko mieć pustą przestrzeń wokół pnia.

Elfir mam prośbę.

Muszę wyciąć 50 sosen z mojej działki. Gmina każe mi zasadzić zamiennie 100 drzewek.

Jakie odmiany drzew polecasz w rozsądnych cenach. Będą sądził wśród zabudowań A część chciałbym koło parkingu.

100 drzew? To jaką masz dużą te działkę? kilkanascie tysięcy metrów?

Jak normalna budowlana, to bym się odwoływała, bo ktoś w urzędzie upadł na łeb!

Załóżmy, że chcesz posadzić drzewka o średnicy korony 5 m (np. jabłonki ozdobne) - 100 szt zajmie obszar 2,5 tyś/m2

Edytowane przez Elfir

http://grot-stal.pl/php/img/506.jpghttp://grot-stal.pl/php/img/505.jpgTydzień temu było wszystko ok z moim sadzonym dwa lata temu świekiem serbskim, dziś wygląda tak. Co się dzieje i co mogę zrobić?http://grot-stal.pl/php/img/504.jpg Edytowane przez Magdalena74