mruva 08.08.2010 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 Witaj Elfir, czy możesz podpowiedzieć jaki mniej więcej przyrost roczny ma Judaszowiec Klifornijski i czy pasowałby do hortensji bukietowych?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 08.08.2010 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 kiedy są małe - na wiosnę dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadulka 09.08.2010 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 ELFIRKU,zerknij proszę czy te trawy mogą tak zostać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.08.2010 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Co zamiast trawnika (żeby nie kosić) można by zastosować pod huśtawką w miejscu lekko ocienionym (kora, ??, roślinki??). I drugie co ładnie by się komponowało z glediczją sunburst (chodzi o rośliny pod drzewkiem) Z góry dziękuje. Najlepiej? Piasek lub sztuczna wykładzina. Do glediczji to pasują karłowe sosny, jałowce, berberysy, pięciorniki, tawuły japońskie, juki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.08.2010 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Witaj Elfir, czy możesz podpowiedzieć jaki mniej więcej przyrost roczny ma Judaszowiec Klifornijski i czy pasowałby do hortensji bukietowych?. Jaki gatunek masz na myśli pisząc judaszowiec "kalifornijski"? Może chodzi o kanadyjskiego? Jest najbardziej wytrzymały na mróz ze wszystkich gatunków judaszowców. U nas rośnie wolno, bo często przemarza. Wymaga gleby obojętnej lub lekko zasadowej, więc nie nadaje się do hortensji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.08.2010 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 [ATTACH]19308[/ATTACH] ELFIRKU,zerknij proszę czy te trawy mogą tak zostać? Chodzi ci o te kostrzewy z przodu? Na razie może być, za kilka lat jałowiec je zasłoni. Kostrzewy ładnie wyglądają na rabatach sucholubnych, z rozchodnikami, jukami, lawendami itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
channel8 09.08.2010 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Mam prośbę odnośnie żywopłotu. Sąsiad odgrodził nasze działki siatką, a ja mam posadzić żywopłot. Problem w tym, że moja budowa potrwa jeszcze z 5 lat i potrzebowałabym coś co: w miarę szybko przyrasta, nie ma specjalnych wymagań (nie mam jeszcze wody - pożyczam od sąsiada) da taki "murek" ok 1,5 m (docelowo) i przetrzyma rozgardiasz na działce. Mogłabyś doradzić mi jaką roślinkę nabyć? I takie może inne pytanie. Budowa jeszcze potrwa, ale...mam już altankę ogrodową 3mx4m +tarasik. Dom jest mocno wysunięty do przodu, a za nim prostokącik terenu 24 m x 28m . Zastanawiałam się nad tym aby ogród założyć w przyszłym roku - jak podepnę wodę. Akurat ogród - ta część będzie już "podrośnięta" jak będę się wprowadzała. Materiały budowlane mogę składować z przodu i boku domku. Tylko czy tak sie da i ma to sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadulka 09.08.2010 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Chodzi ci o te kostrzewy z przodu? Na razie może być, za kilka lat jałowiec je zasłoni. Kostrzewy ładnie wyglądają na rabatach sucholubnych, z rozchodnikami, jukami, lawendami itp. Dziękuję ci bardzo,tak chodziło mi o nie;) Między szczepioną trzmieliną ,a modrzewiem mam posadzony ten wawrzynek(miałam dwa,ale ostatnie bardzo silne wiatry połamały jedną z trzmielin.która połamała wawrzynek:( Z tyłu pod płotem na tej rabacie mam na całej długości lawendę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.08.2010 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 przecież te iglaki pośrodku zasłonią takie płożące i niskie rośliny.Ja iglaki bym dała pod płotem a lawendę, kostrzewy i wawrzynka tam gdzie będzie je widać - na przedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadulka 09.08.2010 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 No to mnie już załamałaś na maxa;)Chyba że te iglaki mogę czymś zastąpić? I tak są tylko dwie sztuki,chyba będzie mi łatwiej...Oj nie jest to wszystko takie łatwe,ale dziękuję za odpowiedzi,podpowiedzi itp...Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julieta 09.08.2010 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Klasa bonitacyjna rolnicza to dość ogólnikowe określenie. Po prostu wiśnie lubią dużo jeść i pić. Dlatego potrzebna im jest żyzna (papu) i próchniczna (trzyma wilgoć) gleba. Jeśli chodzi o półkolistą rabatę to miałam na myśli coś takiego: http://img827.imageshack.us/img827/701/beztytuufy.jpg Drzewo należy posadzić w takiej odległości, by korona nie zahaczała o dach i rynny. Zamiast katalpy można posadzić np. klona pospolitego "Drumondii". Coś z dużymi liśćmi, bo drobnych z piasku nie wygrabisz. Elfir, bardzo, bardzo dziękuję Mam jeszcze jedno pytanie: rozumiem, że drzewo szczepione na pniu na wysokości np., ok. 2 m nie urośnie już wyżej, tak? A co jego koroną, jak duża/wysoka będzie? Dokładnie mam tu na myśli klona zwyczajnego "Royal red". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 09.08.2010 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 (edytowane) Jaki gatunek masz na myśli pisząc judaszowiec "kalifornijski"? Może chodzi o kanadyjskiego? Jest najbardziej wytrzymały na mróz ze wszystkich gatunków judaszowców. U nas rośnie wolno, bo często przemarza. Wymaga gleby obojętnej lub lekko zasadowej, więc nie nadaje się do hortensji. Bardzo dziękuję za odpowiedż, czyli generalnie z judaszowcem lepiej dać sobie spokój. Proszę doradż mi jakieś szybko rosnące nieduże ,kolorowe lub ślicznie kwitnące drzewko (tak do 5-6 metrów) do przedogródka (jest to taki mały 2,40*2, półokrągły klombik), które żyłoby wraz z hortensjami i czymś niziutkim?. I jeszcze jedno pytanie, czy obecnie mogę jeszcze przyciąć wierzbę Iwę i Hakuro?. Pozdrawiam Edytowane 10 Sierpnia 2010 przez mruva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 10.08.2010 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 A ja z zapytaniem bardzo ważnym- czy te wszystkie geowłókniny mają -stronę lewa i prawa i czy któraś nie przepuszcza wody?Jakoś tak woda stoi -jak położyłam ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula302 10.08.2010 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 Dziewczyny albo Elfir - czy pod orzechem włoskim da się posadzić jakieś ładnie kwitnące roślinki lub krzewy . Tak samo i pod gruszą oraz świerkami. Ja mam niestety dość wąską działkę strasznie nasłonecznioną. Rośnie mi za domem duży orzech którego raczej nie planujemy wycinać przynajmiej narazie. Od strony tarasu średniej wielkości grusza i wymyśliłam sobie że pod tymi drzewami ponieważ dały by trochę cienie roślinkom mogła bym coś kwitnącego posadzić. Wcześniej mieszkałam przy samym lesie teraz niestey w centrum niedużego miasteczka i strasznie mi zieleni brakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 10.08.2010 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 Elfir, poradź proszę - muszę jakoś wytępić odrosty z korzeni wyciętych za domem drzew i krzewów. Karczowanie mechaniczne nie wchodzi w grę. Codziennie ciacham jakieś nowe pędy. Niedługo będę sadzić rośliny w tamtym rejonie, ale chyba przy topolach, klonach i innych niezidentyfikowanych bardziej krzewiastych nie mają szans. Gdzieś już czytałam, że można polać czymś korzenie, ale nie mogę znaleźć. I po jakim czasie mogę zacząć tam coś sadzić?A drugie pytanie - chciałabym posadzić pomiędzy paprotnikami, a ostrokrzewem jakieś dodatkowe drzewko, chętnie szczepione, bo powinno mieć koronę na wysokości około 2 - 2,5m, powyżej linii ogrodzenia, żeby osłonić się "punktowo" od okien sąsiada. Na razie rośnie tam młody buczek, prawdopodobnie, pewnie kiedyś będzie miał większą koronę, ale listki na zimę zrzuca, poza tym jest trochę wyższy i z boku, nie spełnia funkcji. Może jest np.coś zimozielonego, co będzie pasowało do półcienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.08.2010 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 Mam prośbę odnośnie żywopłotu. Zimozielony? Iglasty czy liściasty? Jaki szeroki? Formowany czy swobodny? mam już altankę ogrodową 3mx4m +tarasik. Dom jest mocno wysunięty do przodu, a za nim prostokącik terenu 24 m x 28m . Zastanawiałam się nad tym aby ogród założyć w przyszłym roku - jak podepnę wodę. Jeśli tylko potrafisz zabezpieczyć rośliny przed robotnikami, to można posadzić drzewa i krzewy. Trawnika, bylin, niskich krzewów raczej nie, bo pokruszony styropian strasznie się wybiera spomiędzy roślin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.08.2010 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 Chyba że te iglaki mogę czymś zastąpić? Ale dlaczego zastąpić? Nie można przesadzić? Rozrysowałaś sobie wcześniej tę rabatę, jak ma wyglądać, jaką stworzyć kompozycję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.08.2010 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 Mam jeszcze jedno pytanie: rozumiem, że drzewo szczepione na pniu na wysokości np., ok. 2 m nie urośnie już wyżej, tak? A co jego koroną, jak duża/wysoka będzie? Dokładnie mam tu na myśli klona zwyczajnego "Royal red". Urośnie wyżej - tyle co jego korona. Tylko pień będzie miał 2 m. W przypadku katalpy "Nana" korona jest spłaszczona i maksymalnie może ma z 2 m wysokości (czyli razem byłoby 4 m) Ale jeśli chodzi o klona "Royal Red" - to jest całkiem spore drzewo. Tak lekko licząc do 8 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.08.2010 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 Proszę doradż mi jakieś szybko rosnące nieduże ,kolorowe lub ślicznie kwitnące drzewko I jeszcze jedno pytanie, czy obecnie mogę jeszcze przyciąć wierzbę Iwę i Hakuro?. A dlaczego nie wiśnia? Jest tyle odmian i gatunków ozdobnych. Np. wiśnia Prunus subhirtella, Prunus serrulata, Prunus cerasifera "Pissardii" - kolumnowe, płaczące, lejkowate, kuliste. Może być magnolia. Jest wiele najróżniejszych odmian, większych, mniejszych, zółtych, waniliowych, białych, różowych po purpurowe. Może być kalina koralowa. W osłoniętym miejscu może być dereń kousa, halezja, styrak, styrakowiec, stewarcja kameliowata. Poza tym przepiękne są klony jesionolistne np. "Flamingo", klon koreański Acer pseudosieboldianum ssp. takesimense, klon okrągłolistny Acer circinatum - może nie kwitną, ale pięknie przebarwiają sie na jesień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.08.2010 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 A ja z zapytaniem bardzo ważnym- czy te wszystkie geowłókniny mają -stronę lewa i prawa i czy któraś nie przepuszcza wody? Jakoś tak woda stoi -jak położyłam ? Może jest za gęsta? Jaka była gęstość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts