Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

czy pod orzechem włoskim da się posadzić jakieś ładnie kwitnące roślinki lub krzewy . Tak samo i pod gruszą oraz świerkami.

Pod orzechem tylko w przypadku systemu nawadniania. Orzech jest żarłoczny.

Podobnie pod świerkiem. Natomiast pod gruszą bez problemu rośliny do cienia lub półcienia.

[muszę jakoś wytępić odrosty z korzeni wyciętych za domem drzew i krzewów.

Młode liście na odrostach smaruj słabo rozcieńczonym Roundapem.

A drugie pytanie - chciałabym posadzić pomiędzy paprotnikami, a ostrokrzewem jakieś dodatkowe drzewko, chętnie szczepione, bo powinno mieć koronę na wysokości około 2 - 2,5m, powyżej linii ogrodzenia, żeby osłonić się "punktowo" od okien sąsiada.

Szczepiony na pniu ostrokrzew, laurowiśnia, bukszpan. Jak znajdziesz, to szczepiona na pniu choina kanadyjska (może "Pendula" wysoko wyprowadzona).

Ale może być ciężko, ze względu na problem z zimowaniem tak wysoko położonych koron.

Z sezonowych to najlepiej klon polny "Carnival", "Nanum", kalina koralowa "Compactum" (ale w cieniu nie kwitnie)

Edytowane przez Elfir

Witaj Elfir,

Chyba udało mi się zidentyfikować berberysa mojego sąsiada. moim zdaniem to będzie berberys pospolity Atropurpurea, doskonale do niego pasuje opis z tej strony

http://www.drzewa.com.pl/berberys-pospolity-atropurpurea-p-228.html

Ma dokładnie takie eliptyczne, ząbkowane liście, które częściowo zrzuca na zimę. I piękne jagody, którymi się całą zimę objadają wróble.

Czy on się nada na gliniastą glebę i czy woli kwaśną czy zasadową?

Skoro rośnie u sąsiada to pewnie gliniasta mu nie straszna. To bardzo plastyczny gatunek.

Sąsiad obecny mieszka 2 km od nowej działki :) Ale jak plastyczny gatunek, to dam mu szansę :) Chciałam go wrzucić na fragmencie jako pierwszy pas żywopłotu obronnego - między różę pomarszczoną. I nie wiem, czy mu obniżać ph, tak jak różom (wyszło mi, że ta glina u mnie cokolwiek zasadowa).

A w ogóle to przeglądam cały ten wątek od początek - doszłam do 6 strony i zrobiłam miliard notatek. Dziewczyno, jesteś WIELKA! Chyba (na pewno!) się porywam z motyką na słońce, zakładając, że sama sobie zaprojektuję ogródek, ale to mnie tak autentycznie cieszy, że nie umiem się powstrzymać i zatrudnić fachowca :)

Ja mam prośbe o pomoc w doborze:

1. traw

2. pnaczy

ad1. trawy chce posadzic tuż przy rewizjach na oczyszczalni ścieków (nie na drenarzach) powierzchnia ok 1 m2, jak to zabezpieczyć aby się nie rozrastała?

ad2. Pnącza sa potrzebne:

a) pergola -obudowa zbiornika LPG

b) pergola przy ścianie budynku - nie chcę aby czepiało sie tynku więc zbuduję prergole. miejsce osłonięte od wiatu, niezbyt nasłonecznione

warunek jest taki aby nie kwitło i najlepiej zimozoelone

uff...

Napiszę o kolejnym problemie, może Elfir po powrocie się wypowie, albo ktoś z zaglądających rozpozna wcześniej, co to takiego?

Dzisiaj zauważyłam na liściu klona palmowego takie paskudztwa - co to może być??

http://img819.imageshack.us/img819/4151/p8140026.jpg

http://img820.imageshack.us/img820/2189/p8140022.jpg

a tymczasem będę szukać w necie podobnych, no i spryskam czymś na insekty, o możliwie szerokim spektrum działania!...

Edytowane przez sure