adam998 17.08.2010 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 Witam,Elfirko w zeszłym roku na jesień przesadziliśmy naszą tuję z jednego miejsca na inne. Wyglądało, że ta " przeprowadzka" jej nie zaszkodziła, ładnie rosła, aż do końca lipca tego roku, kiedy to zauważyliśmy, że zaczyna żółknąć od środka. Czy mogłabyś spróbować ocenić co jej dolega i czym można to potraktować?? Poniżej zdjęcia stanu obecnego: http://img401.imageshack.us/img401/7416/for4.jpg http://img844.imageshack.us/img844/4549/for1z.jpg http://img839.imageshack.us/img839/6370/for2.jpg http://img517.imageshack.us/img517/853/for3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 19.08.2010 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2010 (edytowane) Witam !Proszę o pomoc w identyfikacji tej drobnolistnej roślinki oplatającej donicęhttp://i37.tinypic.com/syo8t4.jpgZ góry dziękuję i pozdrawiam ! Edytowane 19 Sierpnia 2010 przez arcobaleno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plaster 19.08.2010 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2010 kiedy najlepiej przyciąć dęba ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tereś57 19.08.2010 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2010 z tego co ja wiem ,to na wiosnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaC 21.08.2010 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 (edytowane) Szukam drzewa które widziałam kiedyś w drodze. Jest spore ok 3m ma typowy pień i piękną koronę - taką kulkę, liście dość spore błyszczące - no i to jest??? Liście skierowane lekko w górę. I szukam nazwy tej rośliny Edytowane 23 Sierpnia 2010 przez MonikaC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadulka 22.08.2010 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 MonikaC ,ładna ta roślinka,też jestem ciekawa,co to?Elfir pewnie będzie wiedziała;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manhatan17 22.08.2010 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 witam! po raz kolejny zwracam sie o pomoc do Elfir niestety w związku z powaznymi remontaki domku (bedzie podnoszony i wylewany na nowo fundament - domek jest stary drewniany) w tą sobote dowiedziałam się ze wszystkie rosliny,krzewy i drzewka w promieniu 2 metrów od domu zostana wyciete ((( strasznie sie zmartwiłam gdyz przed samym domem (odległosc ok 1-1,5 metra) mam zagospodarowana "rabatke" na ktorej rosną nastepujace rpslinki: Daisy White (z rodziny conica) wys. ok 70-80cm, krzewuszka (chyba red prince) wys ok 1-1,2m, dwa jałowce chińskie 'Variegata' (z czego jeden jest wysokosci 1,5metra a drugi chyba 2,7m) zdaje sobie sprawe ze tego wiekszego nie przesadze, ale z tym mniejszym bede walczyc. pytanie tylko jak sie do tego zabrac? na wiosne przesadzałam bardzo duzego jałowca i po kilku miesiacach okazało sie ze nie przetrwał, i teraz sie boje ze bedzie tak samo... miałam cicha nadzieje ze podwiazanie i owiniecie krzewów bedzie wystarczajace i obejdzie sie bez wycinki i przesadzania ale neistety (( prosze doradzcie cos. i drugie pytanie odnosnie czeresni (sadzonki posadzone na wiosne, łądne duze i dobrze rozkrzewione) odmiany burlat i rainer (rainier?) i zauwazyłam w sobote ze liscie zaczynaja robic sie zołte i w takie brazowe plamki - czy to normalne czy jest to objaw jakiejs choroby? jezeli tak to czy zastosowac jakis oprysk albo cos innego? z czego wolałabym nie stosowac chemicznych srodków a jezeli jest mozliwosc to moze jakies ekologiczne specyfiki itp. jeszcze raz bardzie dziekuje za odpowiedzi. pozdrawiam p.s. w przypadku krzewuszki przed przesadzeniem powinnam ja przyciac albo cos? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 23.08.2010 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 Elfir proszę napisz do mnie na priva w sprawie projektu ogrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monikapl 23.08.2010 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 ja mam pytanie odnośnie rośliny domowej nie ogrodowej, w ziemi mojej zamii pojawiły się maluteńkie białe robaczki- co to może być? czym to potraktować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikka55 24.08.2010 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 I szukam nazwy tej rośliny [ATTACH=CONFIG]20644[/ATTACH] Może to przypołudnik? Porównaj z moim. Roślinka ma liście jakby 'gumowe' w dotyku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaC 24.08.2010 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 Może to przypołudnik? Porównaj z moim. Roślinka ma liście jakby 'gumowe' w dotyku. Tak to to!!!!! Dzięki!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia228 24.08.2010 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 Mam pytanie w sprawie borówki amerykańskiej - kupić dla niej torf odkwaszony (ok.3-4 ph) czy kwaśny (ok. 7ph)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaC 24.08.2010 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 Eee to jednak chyba nie ta roślina bo jak w googlarce zdjęcia obejrzała to jest zupełnie coś innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 24.08.2010 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 Mam pytanie w sprawie borówki amerykańskiej - kupić dla niej torf odkwaszony (ok.3-4 ph) czy kwaśny (ok. 7ph)? całkiem na odwrót kwaśny 3-4,5pH i taki powinnaś kupić pod borówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikka55 24.08.2010 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 (edytowane) Eee to jednak chyba nie ta roślina bo jak w googlarce zdjęcia obejrzała to jest zupełnie coś innego Kupiłam to w Inter Marche jako przypołudnik. Taka nazwa była przyklejona na doniczce. Ma ładne liście i szybko się rozrasta, ale kwiatki baaardzo niepozorne. Faktycznie zupełnie niepodobne do tych z google. Może jednak jest to 'jakiś' przypołudnik. ---- Znalazłam To Aptenia sercowata syn. Przypołudnik sercolistny - Aptenia cordifolia http://www.ogrodniczka.pl/rosliny/rosliny_jednoroczne/978,aptenia_sercowata_syn_przypoludnik_sercolistny.html Edytowane 24 Sierpnia 2010 przez nikka55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manhatan17 24.08.2010 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 ponawiam pytanie do Elfir (( mam dosłownie 2 tygodnie aby uporac sie z przesadzaniem krzaczkó wypisanych wczesniej (a praktycznie moge cokolwiek zrobic jedynie na weekendach a wiec zostaja tylko 2 soboty (( ) w przeciwnym razie czeka je wycinka ... (((( prosze o pomoc jak to wszystko zorganizowac. . . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 24.08.2010 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 Manhatan, Elfir jest jeszcze na urlopie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia228 25.08.2010 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Jamles, dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manhatan17 25.08.2010 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Manhatan, Elfir jest jeszcze na urlopie... a moze ktos z forumowiczów jest w stanie mi udzielic jakies rady w zastepstwie Elfir? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egry 25.08.2010 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 a moze ktos z forumowiczów jest w stanie mi udzielic jakies rady w zastepstwie Elfir? Co do jałowców to Twoje obawy są słuszne. Nie znoszą przesadzania. Lepiej je zabezpiecz (jakieś drewniane rusztowanie wokół, maty). Świerk - koniec sierpnia można przesadzać z jak największą bryłą korzeniową. Krzewuszka - w zasadzie przesadza się stanie bezlistnym, ale ja bym próbowała przesadzić z jak największą bryłą korzeniową - raczej pewne, że zrzuci liście po takiej operacji. Przytnij po przesadzeniu (na wys 20-30 cm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts