eko_zgonus1719516655 09.06.2021 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 "Religia" yary mili complex szkodzi. Na wiosnę nawóz z dominującym potasem, po co. Bo taką nazwę dostałem na tacy, podaj konkret jaki to nawóz z potasem albo co sypać teraz i co ile, co miesiąc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eko_zgonus1719516655 09.06.2021 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Za nisko kosisz? Albo za rzadko. Koszenie wypada co tydzień na 38 mm, z daleka trawnik wygląda fajnie ale z bliska nie podoba mi się, co zdjęcia potwierdzają. Mam już kosiarkę automatyczną ale nie mam kiedy montażu zrobić, niebawem się pojawi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 09.06.2021 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 "Religia" yary mili complex szkodzi. Na wiosnę nawóz z dominującym potasem, po co. Choć nie jestem ogrodnikiem, też mam takie obserwacje u siebie. U mnie po Yarze, trawa wykazuje objawy przenawożenia, choć dawkowana jest w normie. Od 2 lat zaczynam wiosnę z saletrą amonową i to mojej trawce pasuje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.06.2021 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Ja od trzech lat Compo Novatec Classic o tej porze roku. Jesienią i wczesną wiosną Polifoska Plus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 09.06.2021 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Bo taką nazwę dostałem na tacy, podaj konkret jaki to nawóz z potasem albo co sypać teraz i co ile, co miesiąc? Właśnie nie z potasem na początek roku. moja "średnia" z czytania netu wychodzi, że: - Wiosna: N lub NP - Lato: NP lub NPK - Jesień PK @Elfir poleca: Wiosna NP Lato głownie N jesień PK (+ ewentualnie Ca+Mg) Zawsze jest też opcja pobrania próbki gleby i zbadania raptem ok 70zł. Ale to zasady ogólne, których warto się trzymać na początek, ale odstępstwa od niej nie oznaczają, ze będzie źle, fotohobby wybiera nawozy wysokopotasowe i trawa raduje się Koszenie wypada co tydzień na 38 mm, z daleka trawnik wygląda fajnie ale z bliska nie podoba mi się, co zdjęcia potwierdzają. Mam już kosiarkę automatyczną ale nie mam kiedy montażu zrobić, niebawem się pojawi W tej kwestii to już trochę zgaduję, ale jak na tak mody trawnik to nisko kosisz co ogranicza rozwój korzeni bo "para" idzie w źdźbła, daj jej się rozwinąc a dopiero potem docelowy wygląd. Trawnik wymaga cierpliwości. Ja od trzech lat Compo Novatec Classic o tej porze roku. Jesienią i wczesną wiosną Polifoska Plus Nie miałem jeszcze nic z Compo, ale myślę spróbować w przyszłości Novatec N-Max + Blaukorn Suprem. Zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 11.06.2021 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2021 Koszenie wypada co tydzień na 38 mm, z daleka trawnik wygląda fajnie ale z bliska nie podoba mi się, co zdjęcia potwierdzają. Mam już kosiarkę automatyczną ale nie mam kiedy montażu zrobić, niebawem się pojawi Według mnie za nisko. Mam ustawioną kosiarkę na 5cm i tak jest ok. Wcześniej był efekt "kępowatości" jak u ciebie, bo za nisko koszona. Nawóz polifoska, azofoska albo podobne (zawartość azotu . Od kiedy mam automat do koszenia dodaję jeszcze mocznik, bo mi nie przeszkadza szybki wzrost. Na koniec czerwca - sól potasowa. Robię tak od paru lat i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 11.06.2021 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2021 Nie wszystkie mieszanki traw nadają się do niskiego koszenia. Na polach golfowych (na tzw. tee) stosuje się nawet takie, które super wyglądają cięte na 1,5 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.06.2021 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2021 Na pola golfowe na tee to nawet wysokość 5-10mmhttps://www.barenbrug.pl/murawy-sportowe/produkty/golf/bar-fescue.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 11.06.2021 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2021 (edytowane) Według mnie za nisko. Mam ustawioną kosiarkę na 5cm i tak jest ok. Wcześniej był efekt "kępowatości" jak u ciebie, bo za nisko koszona. Mam podobne spostrzeżenia, kiedyś ustawiałem na 3-4 cm i był badziew zamiast trawnika. Od 3 sezonów kosiare mam ustawioną na max do góry czyli 5cm i w końcu trawka wygląda A jest nią Gold Grass... Co prawda borykam się z jakimś ciulstwem trawowatym, który rośnie szybciej niż sama trawa ale to głównie tam, gdzie oczy nie sięgają za często Edytowane 11 Czerwca 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 11.06.2021 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2021 Na pola golfowe na tee to nawet wysokość 5-10mm https://www.barenbrug.pl/murawy-sportowe/produkty/golf/bar-fescue.htm Ale nikt u nas tak nie tnie, bo strasznie trzeba wtedy nawadniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 11.06.2021 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2021 Ale nikt u nas tak nie tnie, bo strasznie trzeba wtedy nawadniać A nie jest wręcz przeciwnie ? U siebie zaobserwowałem,że jak wyżej tnę to trawa mniej wody potrzebuje. Kiedyś na 3-4cm trzeba było lac a i tak żółtko się robiło a dzisiaj 5cm i wyżej zielono cały czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.06.2021 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2021 Ja koszę na 4cm, jak zamontuję system nawadniania to zmienię na 3cm. A nie jest wręcz przeciwnie ? U siebie zaobserwowałem,że jak wyżej tnę to trawa mniej wody potrzebuje. Kiedyś na 3-4cm trzeba było lac a i tak żółtko się robiło a dzisiaj 5cm i wyżej zielono cały czas. A czytałeś wypowiedź @pestka65 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 11.06.2021 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2021 (edytowane) A czytałeś wypowiedź @pestka65 ? No nikt u nas nie tnie na "tee" 5-10cm bo wtedy trzeba więcej nawadniać Odniosła się do Twojego postu przeca Nie tylko czytałem, ale i nawet cytat zapodam : Ale nikt u nas tak nie tnie, bo strasznie trzeba wtedy nawadniać Dobra, poległem ale nie sądziłem, że ktoś w mm może mierzyć trawę Sypie głowę popiołem ... Edytowane 11 Czerwca 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 11.06.2021 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2021 No nikt u nas nie tnie na "tee" 5-10cm bo wtedy trzeba więcej nawadniać Odniosła się do Twojego postu przeca Nie tylko czytałem, ale i nawet cytat zapodam : pomyliłeś cm z milimetrami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 11.06.2021 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2021 pomyliłeś cm z milimetrami Właśnie zauważyłem i wyżej o tym piszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 11.06.2021 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2021 A tak poza tematem a właściwie w temacie, widzę, że Elfir się ociąga... Jaki nie byłby tego powód to wszystkiego dobrego i powrotu życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eko_zgonus1719516655 12.06.2021 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2021 A ja dziękuję za wszystkie odpowiedzi, z każdej coś wyciągam i działam dalej, póki co oprysk na chwasty dałem i z koszeniem czekam, kolejne koszenie na pewno wyżej, polifoska 8 już czeka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAVAGE7 20.06.2021 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2021 mam 3 młode grusze. na każdej było po kilka owoców. niestety w ciągu kilku dni wszystkie zniknęły. po wnikliwych dociekaniach stanęło na jakimś ptaszysku pożeraczu (widzianym kilkakrotnie na drzewkach przez mojego tatę). ktoś może wie co za gatunek ptaka jest amatorem gruszek? w necie nie za wiele pisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzio77 22.06.2021 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2021 Witam Szanownych. Przed kilkoma laty posadziłem 4 Cisy, w zamyśle mające chronić taras przed wiatrem. Rosną wprawdzie bardzo wolno ale usłyszałem gdzieś ostatnio, że Cisy wyrastają na wielkie drzewa. Stąd moje pytanie: czy sposób ich zasadzenia może w przyszłości przysporzyć problemów? Pierwszy (ciemnozielony) rośnie w odległości 90cm od ściany domu, następny 70cm od pierwszego, kolejny 50cm od drugiego i ostatni 70cm od trzeciego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.06.2021 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2021 Opadly zawiazki. Niedojrzalych gruszek zaden ptak nie je. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts