Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Choć nie jestem ogrodnikiem, też mam takie obserwacje u siebie. U mnie po Yarze, trawa wykazuje objawy przenawożenia, choć dawkowana jest w normie.

Od 2 lat zaczynam wiosnę z saletrą amonową i to mojej trawce pasuje.

Super że poruszacie ten temat, używamy Pro Complex Do Trawy Yara Vila i trawa na początku rośnie jak szalona ale widać, że należałoby go podawać za miesiąc, bo po miesiącu trawa jest b. podatna na wypalanie przez słońce pomimo podlewania i wyższego ciecia.Może rzeczywiście podawać nawóz co miesiąc, ale w mniejszej dawce -a jak to robicie?

A może mamy kiepska glebę?

Mam pytanie odnośnie regeneracji sosen po walce z osutką jesienną sosen.

Przyjmijmy, że chore igły spadły, a choroba została zażegnana. Jaki jest czas regeneracji 6-8 letnich drzewek do stanu przed chorobą ?

Czy igły kiedykolwiek powrócą w ogołocone miejsca ? Jeśli tak to spodziewać się tego w przyszłym sezonie, za dwa czy może pięć ?

Opryski scorpionem i topsinem na zmianę, czyszczenie z chorych igieł zarówno na drzewku jak i podłoże mam nadzieję że przyniosą efekt w postaci nie poszerzania się ogniska choroby. Ciekawy jednak jestem czego się spodziewać w nadchodzącym czasie jeśli chodzi o wygląd drzew.

Liści nie polewam wodą. Co do szarej pleśni to 18 czerwca opryskałem je preparatem SWITCH - nic nie pomogło. Proszę o poradę co dalej robić.

liściom nie przywróci się juz pierwotnego wyglądu.

One są trwale uszkodzone. Za to choroba nie powinna się rozprzestrzeniać.