Elfir 01.07.2021 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2021 Liści nie polewam wodą. Co do szarej pleśni to 18 czerwca opryskałem je preparatem SWITCH - nic nie pomogło. Proszę o poradę co dalej robić. liściom nie przywróci się juz pierwotnego wyglądu. One są trwale uszkodzone. Za to choroba nie powinna się rozprzestrzeniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 01.07.2021 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2021 Są jednak atakowane następne liście. Nie wiem co zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.07.2021 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2021 spróbuj jeszcze coś na mączniaka rzekomego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 02.07.2021 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2021 A co proponujesz Elfir ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.07.2021 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2021 ja praktycznie u siebie nie pryskam. Więc nie mam czegoś takiego jak "sprawdzona lista" środków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 09.07.2021 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2021 Cześć, mam pytanie - czy to normalna sytuacja, że brzoza zaczyna już gubić liście? Dzisiaj rano zobaczyłem sporo żółtych liści na trawniku (w latach ubiegłych nie zwracałem na to uwagi). Normalna kolej rzeczy, czy objaw chorobowy?Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.07.2021 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2021 susza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 10.07.2021 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2021 Czyli mam podlewać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 11.07.2021 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2021 Kiedy jest najlepszy czas na sadzenie winobluszczu pięciolistkowego? Mam dostęp do dużej ilości sadzonek, które odbiły od korzenia i pomyślałem żeby posadzić wzdłuż płotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ollencja 15.07.2021 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2021 sadź, tylko podlewaj potem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 15.07.2021 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2021 Kiedy jest najlepszy czas na sadzenie winobluszczu pięciolistkowego? Mam dostęp do dużej ilości sadzonek, które odbiły od korzenia i pomyślałem żeby posadzić wzdłuż płotu. A jaka to odmiana pięciolistkowego? Pytam, bo ja właśnie wywalam swojego. Drań pcha się podziemnymi rozłogami gdzie tylko może. Porównuję go do miskanta cukrowego jeśli chodzi o ekspansywność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 16.07.2021 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2021 Niestety nie wiem co to za odmiana, a na forum jest jakiś problem i nie da się wstawić zdjęć.Ale też jest mocno ekspansywny. Pytanie czy jak go posadzę wzdłóż płotu nie będzie zagłuszał świerków oddalonych od płotu o około 1 metr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 16.07.2021 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2021 (edytowane) Niestety nie wiem co to za odmiana, a na forum jest jakiś problem i nie da się wstawić zdjęć. Ale też jest mocno ekspansywny. Pytanie czy jak go posadzę wzdłóż płotu nie będzie zagłuszał świerków oddalonych od płotu o około 1 metr. Świerki pewnie jeszcze się rozrosną i odległość od płotu się zmniejszy. Jeśli winobluszcz sięgnie to wejdzie na świerk. Jak ma się czego wąsami czepnąć, to się zaczepi. Poza tym on łazie pod ziemią, więc dotrze do świerków prędzej czy później. Będzie rosnąć gdzie chce i jak chce. Tak jak moja zaraza. Ten winobluszcz działa podobnie jak dzika jeżyna albo perz. Poza tym ma po każdej zimie masę pędów, które wypuszczają zaledwie po kilka listków i nowe pędy. Powstaje więc plątanina „suchych” gałęzi i na niej dopiero powoli nowa warstwa zielona. Nie wiem jak to co masz się zachowuje, ale mój na północno-zachodniej ścianie bardzo późno rusza wiosną. Generalnie jego zaletą jest piękny kolor liści jesienią. Oczywiście pod warunkiem, że jest to słoneczna jesień. Kupiłam w tym roku ze szkółki Marczyńskiego sadzonki 3 pnącza: winobluszcz pięciolistkowy REDWALL® 'Troki', winobluszcz pięciolistkowy 'Yellow Wall' PBR i przywarkę japońską 'Moonlight'. 2 pierwsze posadziłam na płn-zach ścianie, a przywarkę na płn-wsch. Linki do poczytania o pnączach. Naprawdę warto przeczytać: o winobluszczach https://www.clematis.com.pl/encyklopedia/?tx_plant_pi1%5Btype%5D=2 o winoroślach ozdobnych https://www.clematis.com.pl/informacje-o-roslinach/pnacza-ogrodowe/512-vitis-ozdobne/ ogólnie o innych pnączach https://www.clematis.com.pl/informacje-o-roslinach/pnacza-ogrodowe/ Edytowane 16 Lipca 2021 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 29.07.2021 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2021 Szukam informacji jaka to odmiana magnolii. Ma charakterystyczne duże liście. Powiedziałbym nieco tropikalne? Zamieszczam zdjęcia, może ktoś będzie wiedzieć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.07.2021 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2021 magnolia o dużych liściach to np. parasolowata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 16.08.2021 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2021 Witam, kupiliśmy z żoną kilka krzewów róży (około 70 cm wysokości), które chcemy posadzic od fronu domu. Czytając w internecie poradniki mam prośbę o dopercyzowanie głębokości sadzenia, a konkretnie na jakiej głębokości pod powierzchnią ziemi ma się znaleźć miejsce szczepienia?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 16.08.2021 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2021 Miejsce okulizacji po posadzeniu powinno być poniżej poziomu ziemi (max. 5 cm). Głębokie sadzenie zabezpiecza przed nadmiernym wybijaniem dzikich pędów, a przede wszystkim przed przemarzaniem. Płytkie sadzenie, gdzie miejsce okulizacji jest mniej więcej na równi z poziomem ziemi nie chroni przed mrozem, ale róża intensywniej kwitnie. Trzeba się liczyć również z koniecznością usuwania dzikich pędów. https://rosacwik-sklep.pl/pl/i/Zasady-uprawy-roz/10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 17.08.2021 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2021 Dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ollencja 21.08.2021 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2021 dereń jadalny posadzony w ogródku może być zapylony pyłkiem z ozdobnego derenia z sąsiedztwa? chyba nie chce dwóch drzewek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.08.2021 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2021 nie. Chyba, ze ten ozdobny dereń to także dereń jadalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts