Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Elfir pewnie nie zauważyła co piszesz o torfie. :)

Na podwyższenie wystarczy zwyczajna ziemia.

Pod rhododendrona i borówki przygotuj mieszankę – połowa torfu kwaśnego reszta to ziemia ogrodowa i kora sosnowa. Kora pomaga dłużej utrzymać kwaśny odczyn. Dla rhododendrona wystarczy dość płytki dołek, bo on ukorzenia się płytko jakieś 30 cm. Ale zrób od razu szeroko. Najlepiej 2 x szerzej niż ma teraz średnicy. Pamiętaj, żeby nie wkopywać go głęboko. Korzenie ledwie przykryte.

Borówkom zrób od razu „rów” metr szerokości i 2,5–3 długości, ponieważ masz 2, a posadzisz je w odległości 100 cm od siebie. Zalecają, żeby głębokość była około 80 cm, ale ja zrobiłam 50 cm i też jest okey. One muszą mieć bardzo kwaśno i dużo słońca, a także dobre nawodnienie w okresie gdy kwitną i owocują. Do całego tego rowu sypiesz kwaśną ziemię, czyli wymieszaną z torfem pół na pół.

Koniecznie kup kwasomierz glebowy i to nie jakiś elektroniczny, ale taki zwykły z płynem Helliga. Musisz pilnować kwasowości gleby, żeby borówki ładnie owocowały. A rhododendron... hm... on jak nie ma kwaśnej ziemi, to nie pobiera składników odżywczych.

nie mam w domu etykietki do borówek, może jeszcze znajdę w składziku

jest taki kawałek 2x3 m, przy jednym dłuższym boku jest plot zasłaniający słońce od wschodu,

na narożnikach jabłonka i brzoskwinia, jabłonka musi być, brzoskwinię mogę na coś wymienić

w tym prostokącie mogę wymienić ziemię i wsadzić borówki,

słońce w południe o 12-13, potem zasłania je dom sąsiadów, i znów ok. 16

do wody blisko

jabłonka może być blisko borówki, nie za kwaśno jej?

borówka teraz jest zdołowana z innej strony, gdzie słońce wsch, i południowe, zachodnie zasłoni płot, też mogłam bym jej dołożyć torfu

po ten torf wysyłam męża, nada się?

https://www.olx.pl/d/oferta/torf-wysoki-ziemia-ogrodowa-ogrodnicza-kwasny-torfowa-trawnik-borowka-CID628-IDdBIM7.html#0efc61e039

jeśli borówka dorasta do 2m. to potrzebuje podpór?

jaki nawóz?

dedykowany do borówek czy tylko siarczan amonu

https://sklep.swiatkwiatow.pl/nawoz-zakwaszajacy-do-borowek-substral-1-kg.html

spytam jeszcze o aktywator do kompostu:

liście, chwasty, trawa (sucha i zielona) .. bez resztek kuchennych,

Edytowane przez ollencja
poprawka

jabłonka nie lubi tak kwaśnej gleby, jakiej wymagają borówki.

Pytałam o odmianę ze względu na duża rozpiętość wzrostu poszczególnych odmian a tym samym miejsca jakie zajmą.

Borówka to nie pnącze tylko krzew, nie wymaga podpór

Tutaj zdjęcie z plantacji:

574185c66b350_o_large.jpg

a to też - ale odmiana dużo niższa:

DSCF8123.JPG

Borówki wymagają nawożenia, bowiem torf kwaśny jest całkowicie jałowy. Sam siarczan amonu to tylko azot, a roślina potrzebuje także potasu, fosforu, mikroelementów.

wiem, że borówki są małe i duże

normalnie szukałabym mniejszych odmian,

ale syn chciał taki prezent na dzień dziecka to brałam co było

inne miejsce gdzie mogę jeszcze wsadzić jest naprzeciwko okna salonowego,

to ewentualne podpory brzydko by wyglądały zimą

skoro torf jałowy to chyba warto wymieszać go z ziemią ogrodową i nawozem ustawić pH,

łatwiej też chodzić po twardszym podłożu a nie takim puchu

Borówka nie potrzebuje podpór, za to pięknie przebarwia liście w jesiennym słońcu. Więc może być efektownie naprzeciw okien salonu :)

U mnie długo rosły na rabacie z azaliami i rhododendronami. Przesadziłam, gdy zrobiło się tam zbyt dużo cienia.

skoro torf jałowy to chyba warto wymieszać go z ziemią ogrodową i nawozem ustawić pH,

łatwiej też chodzić po twardszym podłożu a nie takim puchu

Borówki wymagają naprawdę niskiego odczynu. pH nie powinno być wyższe niż 4,5. Dlatego mieszanie z ziemią ogrodową może nadmiernie podnieść odczyn - ale tutaj dużo zależy od wyjściowego odczynu gleby jaki masz w ogrodzie.

Na plantacjach sadzić się borówki w dołkach o szerokości 60 cm i głębokości 30 cm wypełnionych torfem z trocinami i nawozem a całość przysypuje się cienką warstwą rodzimej gleby.

Istnieją mieszańce, tzw borówki pośrednie, które znoszą wyższy odczyn, podobnie jak różaneczniki (od pH 5,5) i są małe - od 0,5 do 1,2 m

o borówce nadal myślę:

jak zrobić by jednocześnie było słonecznie i wilgotno?

kombinuję by wykorzystać cień od domu sąsiada, i tak dopasować by dom zasłaniał to najwyższe słońce

jaki odczyn gleby lubi liliowiec?

- taki zwykły, pomarańczowy, żadna nowa odmiana

czytam, szukam i jest wpisany kwasolubnych (blisko obojętnego) i też do zasadolubnych

aktualnie rośnie blisko lilaka, w pełnej zgodzie, pH nie znam

a chciałabym zrobić taką rabatkę, gdzie będzie: lak, lilak i liliowiec

Elfir, mam trzy pytania:

1. Mam posadzoną na działce morwę białą, drzewko ma ok 4-5 lat, dostałam sadzonkę ok 30-40 cm, aktualnie nie dorosła jeszcze do 1 m. Rośnie... słabo, tj listki są dosyć drobne, zieleń niezbyt intensywna. Gleba wilgotna, dosyć ciężka, poziom wód gruntowych dosyć wysoki (ale woda nigdzie nie stoi, gliny też nie ma). Czy możliwe, że jest jej tutaj za mokro, czy po prostu morwa rośnie dosyć wolno?

2. Czy na taką glebę jak opisałam wcześniej nada się buk Purple Fountain ?

3. Po zimie floks szydlasty wygląda średnio, miejscami jest mocno suchy. Wycięłam część suchych odnóg, ale część jest sucha tylko przy korzeniu, a dalej już wygląda normalnie. Czy przyciąć je do ziemi (ale wtedy pewnie nie zakwitnie na wiosnę), czy przyciąć mocniej dopiero po zakwitnięciu, jeżeli rzeczywiście dalej będzie wyglądał źle?

Edytowane przez adder
błąd

1. Morwa zdecydowanie nie toleruje mokrego ciężkiego podłoża.

2. Nie - Buk przede wszystkim wymaga stabilnego lustra wody podskórnej, wiec jeśli zimą jest wysokie a latem opada, jest to zabójcze dla niego

3. Floks szydlasty wymaga gleby suchej. Nigdy nie będzie ładny na mokrej glinie

na wilgotne, ciężkie gleby najbardziej nadają się wierzby, kalina, krzewuszka, dereń biały, rozłogowy, hibiskus bageinny

Da radę jabłoń ozdobna, jeśli nie będzie stała we wodzie

Edytowane przez Elfir

Ok, dziękuję za odpowiedź. Woda w mokre wiosny i jesienią pojawia się na ok 1 m. Chyba rzeczywiście spróbuję tę morwę przesadzić, bo szkoda żeby się zmarnowała.

Floks posadziłam pod pracą, tutaj jest gleba przepuszczalna, sucha i jest dużo słońca. Zimą woda nie stała, ale było albo bardzo dużo deszczu, albo silny mróz bez śniegu. Ciąć, czy poczekać i spróbować przyciąć później?

posadzić trawę ozdobną czy siać nasiona na trawnik?

Podlewać musisz, jak nie pada - do kiełkowania gleba musi być stale lekko wilgotna.

Nie wiem jaką ziemię nawiozłeś, jak jest żyzna. Ale najczęściej tuż przed siewem daje się połowę dawki jakiegoś wieloskładnikowego nawozu w typie azofoski.

A potem po pierwszym koszeniu co +/- 4 tygodnie

Miałem na myśli sianie na trawnik.

Do tej pory nic tam nie rosło bo nawiezione było na jesieni. Teraz jakieś chwasty zaczęły się powoli pokazywać. Powinienem przed sianiem trawy spryskać czymś przeciwko chwastom a dopiero potem siać trawę? Jeśli tak to czym najlepiej. Nie ma tego wiele ale jednak. (w sensie mało co zaczęło rosnąć tych chwastów).

Edytowane przez boconek03

Elfir planuję kupić 4 graby (nie na żywopłot). Mam formalny ogród i planuję posadzić je w 4 kwaterach (po 1 w każdej). Zależy mi na dość wąskiej odmianie i chcę je ciąć w formowane stożki - lepszy Columnaris czy Fastigiata? A może zwykły pospolity? Edytowane przez maksimini

Dzięki :) Mam na oku ładne graby fastigiata. Mają wyraźny pień, od którego od samego dołu odchodzą gałązki. Chciałabym aby moje graby były stożkami na pniu. Czy te gałązki wyrastające z pnia od dołu będę musiała wyciąć, tak aby stworzyć goły pień, czy mam szukać innych egzemplarzy? Jeśli wycinać to mniej więcej na jaką wysokość ?