Malutka_ 25.08.2010 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 moze podpowiecie jak można zagospodarować takie kamienie:http://i756.photobucket.com/albums/xx206/Malutka__album/IMG_8013.jpg?t=1282761013planuje ogrod raczej w stylu nowoczesnym, wiec nie wiem czy te kamienie beda pasowaly, ale moze zrobic z nich jakąs fontanne? moze macie jakieś doświadczenia z podobnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 25.08.2010 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 proponuje zrobić skalista rabatę- małe kamyczki jak do opaski, na to położyć te 3 wielkie kamloty i w to wkomponować np irgę lub jałowca, cisa, ze dwie tawuły i będzie git, otok rabaty zrobić z drewna lub kamienia ale ciosanego- prosty jeden bok. Będzie super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manhatan17 25.08.2010 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 egry dziękuje serdecznie za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 26.08.2010 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 Malutka, ja w nowoczesnym ogrodzie zostawiłabym te największe głazy - gdzieś je artystycznie rozrzuciła po jednej sztuce jako naturalne rzeźby Mogą być ewentualnie w takich miejscach, gdzie przydadzą się, by na nich usiąść od czasu do czasu. Albo gdzieś w cieniu, gdzie porosną mchem. Zdecydowanie jestem przeciwna usypywaniu kurhanów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 26.08.2010 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 Ja też. Jakoś nie cierpię takich typowych "skalniaczków", brrrrrr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malutka_ 26.08.2010 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 dzięki za podpowiedzi. raczej siedzenia i mech w moim przypadku odpadają, myślę o jakiejś ścianie wodnej. ja też właśnie nie przepadam za typowymi skalniaczkami kamiennymi, a kamienie są, muszę poszukać jakichś inspiracji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 26.08.2010 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 doradźcie mi, proszę odnośnie trawy:)Trawa generalnie jest ładna i nie mogę na nią narzekać, ale są miejsca, które zostały wypalone. Nie wiem czy od odżywki czy od upałów. Zresztą to pewnie nie jet ważne. Te miejsca są gołe i wchodzi na nie mech. Co zrobić najpierw: posiać trawę w tych gołych miejscach, nawieźć jesiennym nawozem czy sypnąć wapnem na mech (tak nam doradziła pani w sklepie ogrodniczym)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaC 27.08.2010 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 Ja już po sianiu w tym miejscu nie dawałabym nawozu chyba lepiej nawieżć na wiosnę bo ona słabiutka w tym miejscu będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.08.2010 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 Hejka. Wróciłam ostatecznie z urlopu, zaliczyłam obowiązkowe odwiedziny po powrocie i mogę zacząć odpisywać. Ale zawaliłyście mnie taką liczbą pytań, że nie wiem czy wyrobię czasowo? Agnieszkakusi - przed sypaniem wapna jednak sprawdź pH. Nie dawałabym nawozu jesiennego na trawnik. Za to dobra wertykulacja na wiosnę + start nawozowy. Malutka - planujesz w swoim nowoczesnym ogrodzie rabatę żwirową? Głazy i kamyczki mogą być ciekawym urozmaiceniem. Natomiast na rabacie wysypanej korą widziałabym jedynie naprawdę duże głazy, które pełniłyby rolę rzeźb. Pod żadnym pozorem nie układaj kamyczków w stosik (pseudoskalniak) ani nie rób z nich opaski wokół rabaty. Monikapl - robaczki w sensie małych "glizd"? Czy grubych larw? To pierwsze to mogą być wazonkowce (zwane też doniczkowcami), czyli maleńkie pierścienice. A jak mają ok 2.5 mm to nicienie a troszkę większe to węgorki. Jeśli larwy to pewnie mucha albo jakaś błonkówka. Podsusz nieco podłoże. Manhattan - po przesadzeniu krzewuszkę przyciąć. Świerk powinien znieść przesadzenie, akurat jest pora na iglaki. Jałowiec - tylko jak wykopiesz dokładnie cały system korzeniowy A czereśnia ma pewnie brunatna plamistość. Możesz spróbować bioseptu i dokładnie wygrabić liście, skoro nie chcesz chemii stosować. MonikaC - kwiatek na zdjęciu to może być Delosperma, być może mieszaniec z D.tradescantioides. Ewentualnie jakiś gatunek Lampranthus. Jeśli chodzi o drzewo czy to nie był zwykły klon? Adam998 - to nie jest żywotnik (Thuja) tylko cyprysik (Chamaecyparis) - najprawdopodobniej "Ivonne". Być może podmarzł? Ale to może też być susza lub przędziorki. Po zdjęciu trudno ocenić. Wytrzepać i wygrabić zasuszone i w przyszłym roku nawieźć roślinę. AGP-ON - trawa - miskanty chińskie się nie rozrastają ekspansywnie. Pnącze - tylko bluszcz, skoro ma nie kwitnąć i być zimozielone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaC 28.08.2010 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2010 MonikaC - kwiatek na zdjęciu to może być Delosperma, być może mieszaniec z D.tradescantioides. Ewentualnie jakiś gatunek Lampranthus. Jeśli chodzi o drzewo czy to nie był zwykły klon? Dzięi Elfir - ale drzewo to nie klon. Ono ma takie trochę orzechowate liście skierowane ku górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.08.2010 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2010 Orzechowate? Czyli złożone? Może jesion w kulistej formie "Nana"?Myślę, że wrzucenie zdjęcia bardzo ułatwiłoby identyfikację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewalm 28.08.2010 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2010 dzięki za podpowiedzi. raczej siedzenia i mech w moim przypadku odpadają, myślę o jakiejś ścianie wodnej. ja też właśnie nie przepadam za typowymi skalniaczkami kamiennymi, a kamienie są, muszę poszukać jakichś inspiracji może łańcuch zamiast rynny spustowej i kamienie wykorzystać do wykończenia na dole - woda bedzie sie po ich rozpływać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manhatan17 28.08.2010 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2010 Elfir dziękuje serdecznie za odp. krzewuszka i daisy white zostana przesadzone a co do jałowców postanowiłam zawalczyc z ... budowlancami. nie pozwole na ich wycinke czy tez przesadzanie. skoro moga zmiescic sie w szparze miedzy 2 budynkami stojacymi od siebie w odległosci ok 60cm to chyba 2 jałowce w ogległosci ok 1-1,5 metra chyba nie powinny im przeszkadzac. podwiaze im gałezie albo całe owine plastikowa siatka i dodatkowo zabezpiecze deskami (ustawie taki stozek). jako "inwestor" mam chyba prawo decydowac o takich sprawach i nie musze sie zgadzac na wszystko co powiedza budowlancy. jezeli kategorycznie sie sprzeciwia bede sie jeszce odzywac w sprawie tego przesadzania ale mam nadzieje ze uda sie tego uniknac. dziekuje i pozdrawiam. p.s. jezeli w tym roku posadziłam 2 czeresnie i w przyszłym roku na wiosne chciałabym je przesadzic w inne miejsce ( niestety wypadły w miejscu w ktorym ostatecznie zaplanowalismy chodniczek granitowy) (( to czy moze sie to jakos odbic na nich? chodzi mi o to jak czeresnie znosza przesadzanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.08.2010 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 Sądzę, że przez rok niespecjalnie się ukorzenią. Ale przesadzać w okresie bezlistnym! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jata 29.08.2010 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 Ile cisów pospolitych (taxus baccata bez żadnej odmiany, sadzonki od 50-75 cm trzeba posadzić na metr. Nie musi być bardzo gęsty. Z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGP-ON 30.08.2010 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 Jeśli chcę gęsty zywopłot to brabanty powinienem sadzić co 0,8 metra? aha i pytanie, co lubi kwaśna i mokra glebę? z krzewów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
11małgosia 30.08.2010 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 Ustawiam się w kolejce do Elfirka...:Czy polecasz (lubisz i cenisz) żywopłoty z grabu?Czy jodły balsamiczne nana mogą rosnąć w cieniu (północna ściana domu). Z czym byś je posadziła ( z funkiami, trawami do cienia, niskimi rododendronami, pierisami). Mam dużo pomysłów ale za mało wiedzy praktycznej, a chodzi o przedogródek przy wejściu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manhatan17 31.08.2010 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Elfir dziękuje serdecznie za odpowiedz wielki szacunek za fachową wiedze jaka dysponujesz. Az mi głupio pisac ponownie z zapytaniem bo juz tyle razy zwracałam się do Ciebie o pomoc. Ale jestem zmuszona ponownie zasiegnac fachowej rady: gdzie najlepiej posadzic winobluszcz trójkalpkowy Veithii? Chciałabym posadzic go pod drzewem tak aby cały pień i dolne gałezie były obrosniete jego listkami (widziałam takie rozwiazanie gdzies na forum z tym ze nie był to winobluszcz a bluszcz pospolity) bardzo ciekawy efekt. pytanie tylko czy nie zaszkodzi to drzewu? jezeli nie polecasz sadzenia pod drzewem to gdzie najlepiej bedzie rosnac? byłam w tym roku w mikołajkach i widziałam calutenka sciane w tych pieknych duzych ciemnozielonych lisciach. ale u siebie na elewacje nie chciałabym go wpuszczac ;/ czy taka drabinka podpora wystarczy? I drugie pytanie odnosnie tamaryszka. jakis czas temu ukorzeniłam kilka-kilkanascie sadzonek (tzn starałam sie ukorzenic) po jakim czasie moge spodziewac sie pierwszych korzeni? 4-6 tyg wystarczy? jeszcze raz z gory dziekuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
net_ka 01.09.2010 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 (edytowane) Droga Elfir, Czy możesz mi podpowiedzieć lub dać jakieś namiary na to co można posadzić na skarpie??? Zrobiliśmy takową wokół tarasu (zrobię zdjęcie jeśli trzeba). Wg mnie mogła by byc trochę bardziej łagodna, ale cóż i tak zrobiłam wszystko co się dało w ramach kompromisu z moim mężem ). Cały taras (płd-zach) jest bardzo nasłoneczniony z dużą ekspozycją na wiatr, deszcz i inne opady. Chciałabym, żeby był w miarę kolorowy, nie taki typowy skalniak i przede wszystkim, żeby taki ogrodowy laik jak ja umiał sobie z tymi roślinkami poradzić. Aha, skarpa jest już gotowa, wyłożona geowłókniną (nie wiem czy dobrze nazywam, ale materiał jest odpowiedni), wyłozona otoczakami i innymi dużymi kamieniami, dodatkową wsparta mniejszymi na dole. Pozostaje tylko sadzić! Będę wdzięczna za odpoweidź. Aha, edytuję, bo chcę dodać, że jestem z Podbeskidzia, więc pewnie ziemia inna. Mamy taką gliniastą, ale na sam wierzch kupiliśmy porządną czarną. Edytowane 1 Września 2010 przez net_ka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 01.09.2010 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Net_ka, zajrzyj tu : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?66982-Ro%C5%9Bliny-na-skarp%C4%99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts