Elfir 10.07.2023 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2023 Środki chemiczne mikoryzę zabiją, jeśli dostaną się do gleby. One nie rozróżniają co zabijają.Grzyb z Polyversum pasożytuje tylko na niektórych grzybach. Drożdże to placebo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomicher 11.07.2023 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2023 Cześć,Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad naturalnym obumieraniem niektórych gałązek brzóz. Drzewa te w dowolnej fazie wzrostu (1-2 roczne jaki i 10 letnie) mają to do siebie, że niektóre z dolnych gałązek jakby "poświęca" na rzecz innych. Gałązka tak zwyczaje usycha, staje się patykiem i odpada po czasie z drzewa. Obserwuję to zarówno przy samosiejkach brodawkowatej jak i szkółkarskich materiałach brzozy pożytecznej. Wydaje mi się to naturalną fazą rozwoju drzewa ale zastanawiam się, czy są jakieś metody by drzewo nie "rezygnowało" z niektórych gałązek ? Zwłaszcza przy dorenbosach zależałoby mi na "wszystkich możliwych" odnogach umiejscowionych blisko gruntu.Jak już zauważyłem nie jest to kwestia warunków, nasłonecznienia, nawodnienia, nawożenia. Wszystkie reagują tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.07.2023 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2023 nie znam odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacogi 13.07.2023 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 Może worek z przynętą? Przynajmniej nie wytrujesz także owadów pożytecznych, w tym pszczół i trzmieli. takie pułapki mam, ale ponawiam pytanie o oprysk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.07.2023 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 takie pułapki mam, ale ponawiam pytanie o oprysk. Nigdy nie polecę opryskiwania całego ogrodu - dewastuje to cały lokalny ekosystem. Pożyteczne owady, ptaki, jeże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.07.2023 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2023 (edytowane) Elfir, chciałbym zadarnić pas na chodnniku przed domem, długość około 9m, szerokość 1.2-1.5m, z jednej strony ograniczony krawężnikiek, z drugiej kamieniami (bazalt). Pełne słońce od 9 rano do 17 po południu (czerwiec-lipiec). Możliwości podlewania - co 3 dni.Ziemia lekka, raczej piaszczysta, przez ostatnie 10lat rósł to "trawnik" (jakiaś tania mieszanka+chwasty jednoroczne).Chciałbym zam zasadzić roślinę dorastającą do 5-10cm, zimozieloną, dobrze broniącą się przed chwastami która nie będzie się "rozpychała poza pas" Myślałem o macierzance (mam przy drugiej części ogrodzenia, jest ok, ale przerastają ją chwasty), słonecznicy, rozchodniku (którym ??)Pomiędzy tym pasem a ogrodzeniem wysypana kora bazaltowa gruba, będą posadzone jałowce golden carpet, dwa, lub trzy wilczomlecze Baby Charm pod samym płotem trytomy groniaste. Edytowane 19 Lipca 2023 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.07.2023 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2023 Chciałbym zam zasadzić roślinę dorastającą do 5-10cm, zimozieloną, dobrze broniącą się przed chwastami która nie będzie się "rozpychała poza pas" . rogownica kutnerowata, goździk pierzasty. macierzanka jest łatwo przerastana chwastami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frytkiicola 24.07.2023 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Czy wysianą trawę wystarczy przegrabić czy jednak dużo lepszy efekt osiągnę przykrywając wysiane nasiona cienką warstwą ziemii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.07.2023 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Czy wysianą trawę wystarczy przegrabić czy jednak dużo lepszy efekt osiągnę przykrywając wysiane nasiona cienką warstwą ziemii? lepiej przysypać przesianą ziemią. Przy grabieniu mozna nierowno przesuwac ziarna i mogą powstać placki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lens79 24.07.2023 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 (edytowane) Co dzieje się z moimi hortensjami? Drugi rok już kwiatostany są malutkie, liście jakieś zwiędnięte, szybko żółkną i opadają. To samo z choinami. Dodam, żę na przeciwnej rabacie, mam tę samą odmianę, sadzoną w tym samym czasie i rośnie pięknie. Te chore hortensję rosną obok klonów, otoczone też irgą płożącą. Walczyłam z opuchlakami, które zniszczyły mi rh oraz trzmielinę. Całe w dziurach. Wpuściłam nicienie i jest trochę lepiej to teraz kolejny problem Czy to może być przyczyną ? Edytowane 24 Lipca 2023 przez Lens79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lens79 24.07.2023 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Co dzieje się z moimi hortensjami? Drugi rok już kwiatostany są malutkie, liście jakieś zwiędnięte, szybko żółkną i opadają. Dodam, zę na przeciwnej rabacie, mam tę samą odmianę, sadzoną w tym samym czasie i rośnie pięknie. Te chore hortensję rosną obok klonów, otoczone też irgą płożącą. Walczyłam z opuchlakami, ktòre zniszczyły mi rh oraz trzmielinę. Czy to może być przyczyną? [ATTACH=CONFIG]465797[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]465798[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]465799[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]465800[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]465801[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lens79 24.07.2023 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Co dzieje się z moimi hortensjami? Drugi rok już kwiatostany są malutkie, liście jakieś zwiędnięte, szybko żółkną i opadają. Dodam, zę na przeciwnej rabacie, mam tę samą odmianę, sadzoną w tym samym czasie i rośnie pięknie. Te chore hortensję rosną obok klonów, otoczone też irgą płożącą. Walczyłam z opuchlakami, ktòre zniszczyły mi rh oraz trzmielinę. Czy to może być przyczyną? [ATTACH=CONFIG]465802[/ATTACH] Jestem bliska wyrzucenia rh i trzmieliny A teraz jeszcze ta hortensja i choinki. Na zdjęciach z trawami jest dla porównania zdrowa hortensja. Tyle czasu było ok w ty ogrodzie a teraz wszystko pada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.07.2023 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 różanecznik może mieć niewłaściwy odczyn.Choina jest gatunkiem lubiącym wilgotne powietrze. W pełnym słońcu w te upały będzie źle wyglądać. Jak wygląda nawożenie hortensji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lens79 24.07.2023 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 różanecznik może mieć niewłaściwy odczyn. Choina jest gatunkiem lubiącym wilgotne powietrze. W pełnym słońcu w te upały będzie źle wyglądać. Jak wygląda nawożenie hortensji? Choina w innym miejscu ma się świetnie, tylko tu coś jej nie służy. Rzeczywiście jest tu od rana patelnia ale nad nimi są klony - parasole. A może irga płożąca je przydusza? Hortensje nawoziłam wczesną wiosną a teraz nic tylko że te po przeciwnej stronie w ten sam sposób traktuję i wyglądają pięknie . Rh i trzmielina cała w dziurkach, nie wiem czy to ślimaki czy nadal opuchlak. Jest jakiś dobry sposób żeby się ich pozbyć, oprócz nicieni? Wrotycz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.07.2023 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 opuchlak może nalatywać z okolicy, niekoniecznie być w korzeniach. Coś jest nie tak z glebą (pędraki? odczyn?, wilgoć?), skoro cierpią i hortensje i choiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lens79 25.07.2023 04:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 opuchlak może nalatywać z okolicy, niekoniecznie być w korzeniach. Coś jest nie tak z glebą (pędraki? odczyn?, wilgoć?), skoro cierpią i hortensje i choiny. W takim razie co mogę zrobić aby im pomóc? Stawiam na pędraki. Odczyn jest raczej taki jak wszędzie. Ta rabata jest podwyższona, nawożę, zakwaszam wszędzie identycznie. Nicieni akurat tu nie wpuściłam, nie starczyło mi. Pomóź!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.07.2023 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 ale jak mam pomóc? Skoro stawiasz na pędraki, a akurat na tej rabacie ich nie zwalczałaś, to rozwiązanie jest oczywiste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lens79 25.07.2023 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 Co dzieje się z moimi hortensjami? Drugi rok już kwiatostany są malutkie, liście jakieś zwiędnięte, szybko żółkną i opadają. To samo z choinami. Dodam, żę na przeciwnej rabacie, mam tę samą odmianę, sadzoną w tym samym czasie i rośnie pięknie. Te chore hortensję rosną obok klonów, otoczone też irgą płożącą. Walczyłam z opuchlakami, które zniszczyły mi rh oraz trzmielinę. Całe w dziurach. Wpuściłam nicienie i jest trochę lepiej to teraz kolejny problem Czy to może być przyczyną ? ale jak mam pomóc? Skoro stawiasz na pędraki, a akurat na tej rabacie ich nie zwalczałaś, to rozwiązanie jest oczywiste. Chociażby tak żeby podpowiedzieć jak najszybciej pędraki zwalczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.07.2023 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 Chociażby tak żeby podpowiedzieć jak najszybciej pędraki zwalczyć W tej chwili nie ma żadnych dopuszczonych chemicznych środków doglebowych dla amatorów, więc zostają nicienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lens79 25.07.2023 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 W tej chwili nie ma żadnych dopuszczonych chemicznych środków doglebowych dla amatorów, więc zostają nicienie Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts