Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Elfir, ale mnie zastrzeliłaś - przechodzę obok nich codziennie. Swoje cuda mają strasznie zakonspirowane - posesja spora, szczelnie obrośnięta, nawet specjalnie się nie reklamują...

Hehe, jeśli mówicie o tym: http://www.ogrodynaturalne.pl/onas.php?m=30 Platanusie to "oni" takie "cuda" tylko u klientów aranżują.

Edytowane przez Midori

1. czy, jak i kiedy mogę przesadzić 2 roczną śliwę wiśniową.

Tylko w okresie, kiedy nie ma liści - więc albo koniec października, albo początek wiosny

Jak często sadzić bzy i czy ma sens wplecenia pomiędzy np. berberysu, zeby dodakowo uzyskać ochronę przed nieproszonymi gośćmi?

Bzy sadzić co 2-3 m i między nie berberys.

Koleżanka namawia mnie na leszczyne Contorta w miejscu róży

Ale wiesz, że dorasta z czasem do 3 m?

Rośliny typu pięciornik sadzi się wyłącznie w większych grupach. Podobnie lawenda.

Może posadź budleję podsadzoną różami białymi lub żółtymi w obwódce z kulistego żywotnika?

Albo szczepione 3 migdałki podsadzone kilkoma żywotnikami wschodnimi rozrzuconymi po rabacie, a między nimi łan lawendy? Albo kuliste żywotniki z przestrzeniami wypełnionymi tawułą japońską?

W jaki sposób mogę je usunąć, niekoniecznie wyrywając z korzeniami, może jakiś specyfik który spowoduje ich zmurszenie i rozpad? Z góry dzięki za odpowiedz.

Zaszczepić boczniakiem :)

Można też ponacinać pieniek i zasypać nawozem azotowym - ale dopiero, jak będziesz pewny, że drzewko jest martwe.

Dzień dobry!

Od tej pory nigdy nie wybarwia się na żółto, cały czas liście są zielone a mnie chodziło o żółty akcent na tle zielonych tuj, czym to może być spowodowane.

Pewnie przemarzła część zaszczepiona i wybiła dzika podkładka

Super! Dzięki za pomysly. Wybralam budleje z rozami i Danica i juz zaczelam sadzic:-)

Róze rabatowe, prawda?

Tak sobie mysle czy nie posadzic migdalkow szczepionych na rabacie wzdluz sciezki od bramki do ganku, róże i lawende biała. Rabata bedzie miala ok 6-8mdlugosci i bedzie łączyc rabatke z azalia i modrzewnica oraz po drogiej stronie tez trojkatna rabate, na ktorej na pewno chce posadzic ta różę szczepiona bordo i 3 iglaki raczej niskie, teraz rosna tam jeszcze aksamitki

To jest po prawej stronie na tym zdjeciu, kamieni nie bedzie, beda opaski z kostki

http://lh5.ggpht.com/_k-vnR2ke4z0/TJup-FxRAbI/AAAAAAAAB7c/d_eQdv0eLoA/DSC01017.JPG

A pięciorników jest 5 tylko zdjecie sie obcielo

http://lh3.ggpht.com/_k-vnR2ke4z0/TJuoENFPsNI/AAAAAAAAB7U/NFc58JQue1I/DSC01536.JPG

Elfirku,

Mam posadzone przy drewnianym płocie 2 róże pnące Sympathy. Chciałabym wpleść w nie powojnik - mam już zakupioną piękną sadzonkę klematisa Barbara.

Róże są posadzone w odległości 140 cm od siebie i jakie 50 cm od ogrodzenia. Gdzie konkretnie wetknąć powojnik?

Przymierzam, przymierzam i nijak go dopasować nie mogę :)

Dzięki z góry za radę!

I mam jeszcze jedno pytanie - iglaki mi chyba zapadły na fytoftorozę. Większość zbrązowiała, ale to nie jest normalny brązowy kolor, tylko intensywny kolor rdzy. Podlaliśmy je 1,5 tyg temu lekarstwem. I teraz - pryskać jeszcze na grzyba? Czy już za późno? I mam jeszcze mikoryzę - kiedy je zaszczepić? I czy wszystkie, czy tylko te jeszcze w dobrej kondycji?

Serce mnie boli, jak ich nie uratuję, kilkadziesiąt drzewek pójdzie do piachu.

Zdjęcia są, ale nieostre :) Na moje oko to magnolia kobus.

Magnolia kobus:

http://www.cirrusimage.com/Trees/Magnolias/kobus_magnolia_2.jpg

Buk

http://www.atlas-roslin.pl/foto/js/buk.wschodni_Fagus.orientalis.PICT9343.jpg

Musiałabym obejrzeć na miejscu by stwierdzić na 100%, albo zobaczyć pączki.

Buk

http://www.atlas-roslin.pl/foto/js/buk.wschodni_Fagus.orientalis.PICT9343.jpg

Musiałabym obejrzeć na miejscu by stwierdzić na 100%, albo zobaczyć pączki.

Ależ Elfir, to w żadnym wypadku nie może być buk.

Spójrz na górne lewe zdjęcie zamieszczone przez MonikeC - na nim widać, ze liście mają pewnie około 12-15 cm długości (w proporcji do ud trzymającej gałąź osoby). Ja nie widziałam tak wielkich liści u buka, chociaż dookoła mnie prawie same lasy bukowe... Druga sprawa, zwróć uwagę, że u buka nerwy dochodzą do samego brzegu blaszki liściowej, bez żadnych rozgałęzień (na zdjęciach Moniki widać wyraźnie, ze nerwy rozgałęziają się), no i liście zawsze mają kształt eliptyczny, a nigdy odwrotniejajowaty.

http://img831.imageshack.us/img831/967/fagussylvaticajpg.jpg

Wygląd liści, a przede wszystkim pokrój całej rośliny wskazuje na magnolię. Być może jakiś kultywar Magnolia kobus.

Edytowane przez Midori

Witaj Elfir,

może Ty będziesz mogła mi coś podpowiedzieć. Kupiłam jałowiec sabiński, juniperus sabina 'knap hill'. Właśnie wyczytałam o tych jałowcach ogólnie, że: 'Cała roślina jest bardzo silnie trująca. Powoduje mdłości, pobudzenie, zaburzenia rytmu serca, duszności, skurcze macicy i paraliż układu nerwowego. Już 6 kropli olejku z tego jałowca uważane jest za dawkę śmiertelną'. Pan w sklepie nic o tym nie wspomniał, a rozmawialiśmy jakiś czas, wspominałam, że mamy psa. Może orientujesz się czy ta odmiana, tj,'knap hill', również jest trująca, a jeśli tak to co to w praktyce oznacza? Trzeba zjeść pół krzaka żeby się zatruć czy wystarczy poszorować dłońmi? Jak to w ogóle możliwe, że tak opisywane rośliny sprzedaje się bez zająknięcia? A może pozbyć się jej?

Pozdrawiam!

Aga

80-90% roślin w ogrodach jest mniej lub bardziej trująca.

Także np. żywotniki, tulipany, bukszpan, ciemierniki, konwalia, ligustr, zawilec itd. Wyjątkami są rośliny różowate (jabłonie, wiśnie, róze, itp)

Pies nie jest roślinożerny. Jałowce są masowo wykorzystywane w zieleni publicznej i jakoś nie ma doniesień o masowych zatruciach.

Nie popadajmy w przesadę.

Większość jałowców zawiera olejki drażniące. Powodują pokrzywkę u osób wrażliwych. Akurat gatunek jałowca sabińskiego nie posiada igieł, więc słabo drażni, ale już jak przycinam jałowca rozesłanego mam pełno czerwonych cętek na rękach, bo jest kłujący. Nie jest to groźne dla zdrowia.

Ważne, aby pamiętać, że tylko suszone jagody jałowca pospolitego są przyprawą. Jagody innych jałowców faktycznie mogą powodować zaburzenia żołądkowe i zatrucia.

Edytowane przez Elfir