Irma 04.10.2010 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 dzięki, no to poczekam chociaż szkoda, bo kocham sekator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 04.10.2010 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 a czy pigwowca można przycinać?Rośnie tak jakoś szeroko zamiast w górę. A w ogóle to oszalał, bo kwitnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 04.10.2010 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 bardzo prosze o rozpoznanie tej roslinki [ATTACH=CONFIG]25537[/ATTACH] Mi to wygląda na pieris... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 04.10.2010 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 Elfir, mam kilka pytań do Ciebie, proszę o pomoc : 1. Co szybciej rośnie : ostrokrzew czy mahonia ? I jakie proponujesz średnice nasadzeń dla tych dwóch roślin ? W necie o wysokościach tylko, o średnicach nie umiem znaleźć... 2. Jakie ostateczne wymiary ( wysokość i średnica ) osiągnie laurowiśnia ? W necie ponownie same sprzeczne informacje... 3. W związku z famą o zbliżającej się za dwa tygodnie zimie....... to do kiedy można ostatecznie sadzić ??? Tzn. przy jakich temperaturach należy dać już sobie spokój ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.10.2010 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 A to co będzie? Jakieś proso - ale po szczegółową analizę gatunkowa radzę udać się do Pana Surowińskiego (wątek o trawach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.10.2010 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 nie wiem czy dobrze zrobiłam, ale przesadziłam dziś krzaki. Pigwowce i tawułę śliwolistną...CZy mam je przyciać teraz czy poczekać do wiosny? Mają liście? Bo uszkodzenie korzeni przy jednoczesnym zachowaniu istniejącej masy liściowej może skutkować zaschnięciem. Można teraz oberwać zażółcone listki i przyciąć na wiosnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.10.2010 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 bardzo prosze o rozpoznanie tej roslinki [ATTACH=CONFIG]25537[/ATTACH] Wygląda jak Nandina domestica "Firepower". porównaj ze zdjęciami w necie, jesli to nie to, będę zastanawia się dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.10.2010 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 a czy pigwowca można przycinać? Rośnie tak jakoś szeroko zamiast w górę. A w ogóle to oszalał, bo kwitnie! Tak, po kwitnieniu wiosennym. Ale ma twarde drewno i słabo regeneruje. Jesli roślina, która nie lubi cięcia, ma tendencję do pokładania się (a my chcemy by rosła w górę), to ciąc najlepiej młode, jednoroczne przyrosty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.10.2010 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 1. Co szybciej rośnie : ostrokrzew czy mahonia ? I jakie proponujesz średnice nasadzeń dla tych dwóch roślin ? W necie o wysokościach tylko, o średnicach nie umiem znaleźć... Przyjmuje się, że krzewy liściaste mają szerokość prawie równą wysokości. Dla mahoni ok 0,6-1 m (zależy ile lat : ) ) dla ostrokrzewu ok 1,2-2 m (można strzyc regulując wielkość - co ładnie zgęszcza ten krzew) 2. Jakie ostateczne wymiary ( wysokość i średnica ) osiągnie laurowiśnia ? W necie ponownie same sprzeczne informacje... Która odmiana i w jakim klimacie? Dziki krzew ma ok 4 m wysokości i podobną szerokość (może nieco mniejszą, bo ma wyprostowane gałązki). Natomiast w naszym klimacie przemarza i zwykle ma ok. 1 m szerokości, bo się ścina uschnięte gałązki. Można stosować w cieplejszych rejonach (strefa 7A) kraju odmianę "Otto Luyken", która dorasta po wielu latach do 1-1,2 m wysokości i 1,5 szerokości. 3. W związku z famą o zbliżającej się za dwa tygodnie zimie....... to do kiedy można ostatecznie sadzić ??? Tzn. przy jakich temperaturach należy dać już sobie spokój ? Sadzić gatunki wytrzymałe, z donic, można cały czas, póki ziemia nie jest zamarznięta. Ale gatunki liściaste zimozielone dopiero wiosną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 04.10.2010 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 Dziękuję, Elfir. Która odmiana i w jakim klimacie? Dziki krzew ma ok 4 m wysokości i podobną szerokość (może nieco mniejszą, bo ma wyprostowane gałązki). Natomiast w naszym klimacie przemarza i zwykle ma ok. 1 m szerokości, bo się ścina uschnięte gałązki. Można stosować w cieplejszych rejonach (strefa 7A) kraju odmianę "Otto Luyken", która dorasta po wielu latach do 1-1,2 m wysokości i 1,5 szerokości. Hmmm... patrzę na zdjątka w necie i wynika mi, że to chyba tzw. laurowiśnia wschodnia. A kupiłam ją w szkółce poda nazwą.... "Laurowiśnia". Chyba przy następnej wizycie w szkółce poproszę o doprecyzowanie odmiany. A mieszkam na Śląsku, pod granicą czeską. O wrażliwości laurowiśni na mróz czytałam na forach ogrodniczych, najlepiej jednak okrywać ją na zimę - tak na wszelki wypadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 04.10.2010 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 Wygląda jak Nandina domestica "Firepower". porównaj ze zdjęciami w necie, jesli to nie to, będę zastanawia się dalej. Wydaje sie, ze to to , dzieki wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Midori 04.10.2010 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 bardzo prosze o rozpoznanie tej roslinki [ATTACH=CONFIG]25537[/ATTACH] Jakiś kiścień (leucothoe): http://www.landscape-service.com/plants/details/50/ Może być 'Zeblid', albo 'Royal Ruby' http://img405.imageshack.us/img405/9088/leucothoefs.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.10.2010 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 (edytowane) też może być kiścien - sprawdź, czy liście opadną na zimę. Kiścień jest zimozielony a nandina nie kiścień: http://www.plantasdeasturias.com/images/Leucothoe-Scarletta-1.jpg nandina: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/f/f3/Plant-nandina-domestica-IMGP1261reduced.jpg/600px-Plant-nandina-domestica-IMGP1261reduced.jpg Edytowane 4 Października 2010 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 05.10.2010 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 kurcze faktycznie to bardziej pod kiscien podchodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 05.10.2010 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Mają liście? Bo uszkodzenie korzeni przy jednoczesnym zachowaniu istniejącej masy liściowej może skutkować zaschnięciem. Można teraz oberwać zażółcone listki i przyciąć na wiosnę niestety mają liście, niewiele, ale jednak....będę podlewać a na wiosnę przytnę i się pomodlę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lady in red 05.10.2010 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Elfir! Mam problem ogrodowy i w związku z tym pytanie do Ciebie. Mam hibiskusa (niewielkiego , ma 1 rok).Na wiosnę posadziłam do-troszkę urósł i nawet zakwitł (pięknie ,na czerwono ).Kończymy budowę,robimy ogrodowe porządki i okazało się ,że ten hibiskus jest posadzony w niewłaściwym miejscu.Więc go wykopałam i wsadziłam do doniczki.Stoi w widnym garażu ( bo u nas temp. w nocy spada do O).I teraz nie wiem co z nim zrobić na zimę? Gdzie przechowywać? Przycinać? Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lady in red 05.10.2010 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Mam jeszcze jedno pytanie Dopiero raczkuję w temacie ogrodniczym,to mój pierwszy ogródek Miałam w tym roku piękne kany-super zakwitły.Kany są już pościnane,a cebulki w doniczkach.Na razie jeszcze na dworze.I zastanawiam się gdzie mają przezimować.W ciemnej piwnicy?Czy muszą mieć światło?Podlewać je zimą? Kany na tyle mi się rozrosły,że oddam gratis dużo cebul kan-posadzonych w doniczkach.Jeśli jest ktoś z lubelskiego -zapraszam po odbiór:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 05.10.2010 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Kany też mnie interesują, ale rownież zimowanie mieczyków...co z nimi poczac jak je w sobotę wykopałam? pełno maluszków wokół nich jest.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 05.10.2010 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 (edytowane) Elfir prosze o radę, na zdjęciu widać po lewej stronie małą rabatke z lawendą w przewadze, na jej koncu tuż przy słupie jest placyk do zagospodarowania, a zaraz potem duzy spadek który moge przysypac ziemią bo oboko po prawej sciezka konczy sie schodkami z murkiem. Proszę Cie o podpowiedz co moglabym tam posadzic? chcialabym cos wiekszego. Pierwsza mysl byla taka zaby tam w tym dolku jak sie koncza schodki posadzic pampasa, ale nie jestem pewna, natomiast co moge posadzic kolo tego slupa? Edytowane 15 Października 2010 przez malmuc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia228 05.10.2010 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Czy można jeszcze posadzić tuje szmaragdy i berberysy, czy lepiej poczekać do wiosny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts