Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nitu, co to są "bebule"?? :)

Ja też jeszcze sadzę różności i w brodę sobie pluję, ze kupiłam przed latem świerka Sander Blue, teraz dwa razy większy jest o połowę tańszy! ;)

Elfir, sosny Globosa Viridis mają od spodu żółte szpilki, czy to jakaś choroba? Chyba miały trochę zbyt mokro przy tych ulewach, nie wiem, jak one znoszą takie warunki?

Mam hibiskusa (niewielkiego , ma 1 rok).Na wiosnę posadziłam do-troszkę urósł i nawet zakwitł (pięknie ,na czerwono :) ).Kończymy budowę,robimy ogrodowe porządki i okazało się ,że ten hibiskus jest posadzony w niewłaściwym miejscu.Więc go wykopałam i wsadziłam do doniczki.Stoi w widnym garażu ( bo u nas temp. w nocy spada do O).I teraz nie wiem co z nim zrobić na zimę? Gdzie przechowywać? Przycinać?

Jeśli w garażu będzie między +5 a -5 stopni, to może tam stać. Na razie może stać na dworze w zadołowanej donicy - niech spokojnie przygotuje sie do spoczynku. Ja zaczną sie mrozy (a nie przymrozki) to przenieść do garażu.

Miałam w tym roku piękne kany-super zakwitły.Kany są już pościnane,a cebulki w doniczkach.Na razie jeszcze na dworze.I zastanawiam się gdzie mają przezimować.W ciemnej piwnicy?Czy muszą mieć światło?Podlewać je zimą?

traktuje się je jak dalie, a więc karpy muszą powoli zaschnąć i w ten sposób przechodzą stan spoczynku. Przechowuje sie w suchym i chłodnym miejscu w kartonach, przysypane lekko wilgotnym torfem, piaskiem lub korą.

Podobnie mieczyki. Młode cebulki muszą podrastać tak z 3 lata aby wytworzyły kwiatostany.

na zdjęciu widać po lewej stronie małą rabatke z lawendą w przewadze, na jej koncu tuż przy słupie jest placyk do zagospodarowania, a zaraz potem duzy spadek który moge przysypac ziemią bo oboko po prawej sciezka konczy sie schodkami z murkiem. Proszę Cie o podpowiedz co moglabym tam posadzic? chcialabym cos wiekszego. Pierwsza mysl byla taka zaby tam w tym dolku jak sie koncza schodki posadzic pampasa, ale nie jestem pewna, natomiast co moge posadzic kolo tego slupa?

Trawa pampasowa jest wrażliwa na mróz. Masz tam nieco śródziemnomorski charakter. Na zdjęciu jest tam cień - przez cały dzień, czy akurat tak zdjęcie zrobiłaś?

Bo jeśli jednak jest słońce, to można dać grusze wierzbolistną, trawy: proso rózgowate, rozplenica "Hammeln", a w cieplejszych regionach ketmię syryjską. Może też świerki kłujące?

A ja mam pytanie miesiąc temu kupiłam perukowca , stoi na balkonie ....no i co mam z nim zrobić teraz ni mu nie będzie jak wsadzę go do ziemi teraz? Przyjmie się czy jest za późno? A jak zasadzę to podlać na noc czy nie , żeby go nie ścięło????

A macie już mrozy? Ludzie, nie popadajcie w przesadę. Do tego, aby zmroziło glebę potrzeba kilka tygodni ostrych mrozów, a nie nocy +1C

Elfir, sosny Globosa Viridis mają od spodu żółte szpilki, czy to jakaś choroba? Chyba miały trochę zbyt mokro przy tych ulewach, nie wiem, jak one znoszą takie warunki?

Sosny oczyszczają się poprzez zrzucanie starszych igieł wewnątrz korony. Można wytrzepać zażółcone igły.

U ciebie w okolicy sosny rosną zdrowo, a Globosa Viridis to tylko karłowa odmiana zwykłej pospolitej sosny.

Edytowane przez Elfir

Ja sadziłam w grudniu narcyzy i krokusy - zakwitły wiosną.

noooooooo to lajcik :D

pytanko mam... bo pisałaś o hibiskusie w doniczce, ale jak mój zadołownay juz kilka miesięcy to nie musze bo przenosić do garazu, nie? tylko obwiązać czupryne i nasypac kopczyk?

Trawa pampasowa jest wrażliwa na mróz. Masz tam nieco śródziemnomorski charakter. Na zdjęciu jest tam cień - przez cały dzień, czy akurat tak zdjęcie zrobiłaś?

Bo jeśli jednak jest słońce, to można dać grusze wierzbolistną, trawy: proso rózgowate, rozplenica "Hammeln", a w cieplejszych regionach ketmię syryjską. Może też świerki kłujące?

to jest słoneczne miejsce, dopiero po 16 mam tam cień

Pani w szkółce wspomniała o rózach, ale coś mi nie pasuje, czy moze się mylę ?

Elfir, doradź proszę, jak zagospodarować ten zakątek?

http://img685.imageshack.us/img685/8131/dsc00360resize.jpg

Jest to strona północno-wschodnia, gleba raczej słaba, ale można ją poprawić.

Dostaliśmy od teściowej krzaczki hortensji. U niej kwitną bardzo obficie na kolor różowy. Nie wiem czy u nas też tak będzie. Hortensje mi się podobają, tylko z czym je połączyć i czy powinny być na brzegu rabaty, czy też raczej w środku?

Proszę, zlituj się, bo myślę i myślę i mam już ból głowy. :(

traktuje się je jak dalie, a więc karpy muszą powoli zaschnąć i w ten sposób przechodzą stan spoczynku. Przechowuje sie w suchym i chłodnym miejscu w kartonach, przysypane lekko wilgotnym torfem, piaskiem lub korą.

Podobnie mieczyki. Młode cebulki muszą podrastać tak z 3 lata aby wytworzyły kwiatostany.

dziękuję pięknie!