Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

to jest słoneczne miejsce, dopiero po 16 mam tam cień

Pani w szkółce wspomniała o rózach, ale coś mi nie pasuje, czy moze się mylę ?

Masz tam lawendę, więc niby róże są ok, ale zaraz obok jest wrzosowisko, gdzie sąsiedztwo róż to już nie bardzo. Może jałowce Blue Alps lub Blaauw + świerki kłujące+sosna?

Jest to strona północno-wschodnia, gleba raczej słaba, ale można ją poprawić.

Dostaliśmy od teściowej krzaczki hortensji. U niej kwitną bardzo obficie na kolor różowy. Nie wiem czy u nas też tak będzie. Hortensje mi się podobają, tylko z czym je połączyć i czy powinny być na brzegu rabaty, czy też raczej w środku?

Hortensje byłyby ok, ale! masz tam dużo żółtego (kostka, mur) i chcesz w to wrzucić róż...IMHO może się gryźć.

Raczej dałabym tam coś ciemnozielonego. Na przykład kępę (3-5) klonów orientalnych (Acer japonicum "Acotinifolium", Acer griseum, itp.) podsadzonych cisem Farmen, Repandens lub irgą szwedzką. na mur bluszcz. Osłonią nieco boks śmietnikowy.

Edytowane przez Elfir

Elfir czy możesz powiedzieć co trzeba zrobić z pampasami przed zima? Przykryc je? Mocno zakutać?a red baron i miskanty też przykrywac?A sadzone w tym roku iglaki?

Wysuszyć im glebę. Serio. One najczęściej zimą gniją. W naturalnych stanowiskach ona latem ma mokro a "zimą" przychodzi susza, więc roślina wchodzi w stan spoczynku - prawie jak w klimacie monsunowym. Dlatego trawy pampasowe sadzi się na grubej warstwie drenażu, który odciąga wodę opadową. Roślinę trzeba na zimę związać w chochoł, by woda i snieg nie zamakały środka kępy. A trawę osłonić matą trzcinową lub słomianką.

Imperata i miskanty powinny przeżyć.

Iglaki - a jakie? Bo jak pospolite to nie.

Edytowane przez Elfir

Wysuszyć im glebę. Serio. One najczęściej zimą gniją. W naturalnych stanowiskach ona latem ma mokro a "zimą" przychodzi susza, więc roślina wchodzi w stan spoczynku - prawie jak w klimacie monsunowym. Dlatego trawy pampasowe sadzi się na grubej warstwie drenażu, który odciąga wodę opadową. Roślinę trzeba na zimę związać w chochoł, by woda i snieg nie zamakały środka kępy. A trawę osłonić matą trzcinową lub słomianką.

Imperata i miskanty powinny przeżyć.

Iglaki - a jakie? Bo jak pospolite to nie.

z iglaków nie mam nic specjalnego. Zasadzam się tylko na wiosnę na cypryśnika błotnego, ale to drębny temat, bo słyszałam, ze młode rośliny na docelowych stanowiskach może solidnie przymrażać.

Trawy i lawendę podkopałam juz w sierpniu piachem, zeby rozluźnić glebę, bo przyuważyłam, ze lawenda zaczyna czarnieć od dołu, mimo, ze na samo południe wystawiona i ma teoretycznie słońce od rana do nocy. Trawy to samo. Gorzej z wrzosami. Może popodrzucam im jeszcze kamieni

a tak dzisiaj wiuchało trawskami w ogrodzie:

http://img835.imageshack.us/img835/6915/trawy.jpg

Elfir, bardzo prosze o porade. Bede sadzic rabate różaną i koniecznie chce miec różne róże, tzn rózne kolory, wszystkie beda wielkokwiatowe. Czy mam je sadzic grupami kolorystycznymi? czy zupelnie pomieszac, tak myslalam zeby grupami, beda wielksze plamy I jeszcze jak gesto? Czytalam ze te róże zajmouja 0,5 m2 ale sadzic trzeba w jednej książce pisza ze co 30cm, gdzie indziej ze nawet 5/1m2. Tych róż będę tam miala ok 15szt, tylko dosyc nieregularnie, bo rabata ww ksztalcie litery B

zależnie od odmiany sadzi się od 8 szt (róże miniaturowe) po 1 róże (róże parkowe i dzikie) na 1 m2 :)

Rabatowe (wielokwiatowe) zwykle sadzi się po 4-5 szt/m2, bo są mocno cięte co roku.

Ja bym radziła grupami jednej odmiany sadzić. Chyba, że to rabata w stylu angielskim, gdzie róże miesza się z bylinami - wówczas można na jednej rabacie dać kilka odmian ale o podobnym kolorze i dobrać pod kolor byliny.

Witaj Elfir, i ja przychodzę po poradę...Robię rabatę różano-lawendową i za nią potrzebuję zrobić symboliczny żywopłot, bo z tylu jest sad owocowy i warzywniak, które chcialabym trochę oddzielić a jednocześnie zrobić fajne tło dla róż. Wysokość nie mniej niż 1-1,5 (mogę przycinać). Żywopłot byłby od strony południowej, ale trochę go odsunę, żeby nie zabierał słońca różom i lawendzie. Długość ok 10 mb. Ziemia lekko kwaśna, brak gliny, wilgotna - wysoki poziom wód gruntowych (mimo to lawenda dobrze się tam czuje). Czy nada się pęcherznica? Bardzo podoba mi się połączenie odmian luteus i diabolo, rozważałam też berberysy. A może coś iglastego (ale ta wysokość...)?

Czy macie jakieś propozycje na zagospodarowanie takiej niewielkiej powierzchni między kostka a budynkiem?

http://lh4.ggpht.com/_Wh2D7U9e_pU/TKzhwjQREYI/AAAAAAAABVY/mgmQms8NXDI/kostka004.jpg

http://lh6.ggpht.com/_Wh2D7U9e_pU/TKziWufrDzI/AAAAAAAABVc/z6pePo6fRn0/ocieplenie001.jpg

mysląłem może o skalniaku.... ułożyc kompozycje z dużych łupków na tym coś płożącego i rojniki

Ziemia jest lekko kwaśna.

Może ktoś sie pokusi o wizualizację ;-)

No to ja też mam pytanie.

Co się dzieje z moim drzewkiem??

http://i782.photobucket.com/albums/yy110/alladyn71/DSC_4159.jpg

http://i782.photobucket.com/albums/yy110/alladyn71/DSC_4160.jpg

Czy można temu zapobiec? Uratować? Przeciwdziałać???

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedz :)

potrzebuję zrobić symboliczny żywopłot, bo z tylu jest sad owocowy i warzywniak, które chcialabym trochę oddzielić a jednocześnie zrobić fajne tło dla róż. Wysokość nie mniej niż 1-1,5 (mogę przycinać). Żywopłot byłby od strony południowej, (...) Czy nada się pęcherznica? Bardzo podoba mi się połączenie odmian luteus i diabolo, rozważałam też berberysy. A może coś iglastego (ale ta wysokość...)?

W jakim kolorze planujesz róże? Bo na tle żółtego pastelowe róże nie będą dobrze wyglądać. Najlepsze jest jednak spokojne, ciemnozielone tło. I szczerze mówiąc, dobry będzie...żywotnik :) Należy tylko dobrać wolno rosnące odmiany.

Albo ostrokrzew.