Sowka 18.08.2011 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Na rabatach wrzosowych większość pięknie zakwitła, ale niektóre sztuki raptem uschły-w ciagu kilku dni ... I to nie w jednym rejonie tylko tak miejscami... Czyżby przez te opady? Co może być powodem? Dziękuję z góry za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 20.08.2011 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 Moje zmarniałe po zimie wrzosy, po podtopieniach odżyły i pięknie kwitną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jayzet71 20.08.2011 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 Najpewniej choroba grzybowa, zastosować Topsin na wszystkie wrzosy - żeby choroba się nie rozprzestrzeniła. Ta zaatakowane wyrzucić lub jeśli są części zielone to powycinać zasuszone i może się utrzyma. Pogoda w tym roku sprzyja chorobom grzybowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok Bazyli 24.08.2011 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 W deszczowe lata trzeba się liczyć ze stratami wrzosów, opryski trochę pomagają, ale nie rozwiazują problemów. Polecam zamiast topsinu miedzian lub grevit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.08.2011 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 miedzian stosuje sie zależnie od temperatury zewnętrznej. Nie działa w zbyt wysokich temperaturach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pielengnica 28.08.2011 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Topsin topsinem oczywiście można pryskać nawet trzeba lecz przy takich warunkach pogodowych jakie mamy ostatnio to ciężko zwalczyć choroby itp ja w miejscu gdzie pracuje pryskamy topsinem itd lecz to wszystko tak doraźne winić trzeba tylko pogodę w naturze wrzosy rosną dobrze i tak też się mają sprawdzałem ostatnio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coffee 30.08.2011 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Do kiedy można pryskać wrzosy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Milena_ 30.08.2011 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 czy warto stosować mikoryzę do wrzosów i kiedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pielengnica 30.08.2011 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Można pryskać cały czas lecz to jest walka z wiatrakami wilgoć w powietrzu robi swoje brakuje słońca jeżeli chodzi o mikoryzę to raczej pod iglaki można zastosować lecz jest to zbędny zabieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok Bazyli 31.08.2011 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Tak prawdę mówiąc pierwsze słysze, że miedzian nie działa w zbyt wysokich temperaturach. Dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.08.2011 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Hmm.. Uczono mnie na zajęciach z ochrony roślin, że miedzian stosuje się przede wszystkim w okresie wczesnowiosennym i jesiennym właśnie z powodu wrażliwości na temp. Latem zalecano inne środki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Draxo 02.09.2011 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Ktoś polecał Grevit . Szkoda tylko , że jest już nieosiągalny . Osobiście polecam fosetyl glinu czyli nic innego jak Aliette 80 WP . Do tego warto dołożyć siarczan magnezu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok Bazyli 16.09.2011 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Grevit jest niedostępny, ale jego zamiennikiem jest biosept. Co do miedzianiu to w etykietach nie ma nic na temat braku działania w niskich temperaturach. Jednak w kalendarzach oprysków dla większości roślin faktycznie jest polecany wiosna lub jesienią, ale nie dla wszystkich... Ja osobiście jestem zwolennikiem miedzianu ponieważ jest to środek bardzo silny, ale po dwóch tygodniach zupełnie niegroźny dla ludzi i środowiska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Draxo 19.09.2011 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 O dzięki , nie wiedziałem , że jest zamiennik . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts